Математичне обґрунтування складання сумішей олій

Автор(и)

  • Тетяна Вікторівна Матвєєва Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2а, м. Харків, 61019, Україна
  • Павло Федорович Петік Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2а, м. Харків, 61019, Україна
  • Зоя Павлівна Федякіна Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2а, м. Харків, 61019, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.14801

Ключові слова:

олії, купажі, поліненасичені жирні кислоти ω-6 та ω-3, незамінні жирні кислоти

Анотація

У даній статті обґрунтовується вибір олій і пропонується математична модель для розрахунку купажів з метою оптимізації жирнокислотного складу. Раніше встановлено, що олій зі збалансованим складом поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) ω-6 і ω-3 в природі не існує. Один із шляхів одержання олій збалансованих за відношенням незамінних жирних кислот є їх купажування

Біографії авторів

Тетяна Вікторівна Матвєєва, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2а, м. Харків, 61019

Кандидат технічних наук

Старший науковий співробітник

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Павло Федорович Петік, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2а, м. Харків, 61019

Кандидат технічних наук

Директор

Зоя Павлівна Федякіна, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2а, м. Харків, 61019

Завідуюча відділом

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Посилання

  1. Степычева, Н. В. Купажированные растительные масла с оптимизированным жирно-кислотным составом [Текст] / Н. В. Степычева, А. А. Фудько // Химия растительного сырья. – 2011. – №2. – С. 27 – 33.
  2. Александровский, Ю. А. Неврозы и перекисное окисление липидов [Текст] / Ю. А. Александровский, М. В. Поюровский, Г. Г. Незнамов. – М.: Наука, 1991.– 142 с.
  3. Доценко, В. А. Теоретические и практические проблемы питания здорового и больного человека [Текст] / В. А. Доценко // Вопросы питания. – 2004. – №6. – С. 36–39.
  4. Тутельян, В. А. Биологически активные добавки в питании человека [Текст] / В. А. Тутельян, Б. П. Суханов, А. Н. Австриевский [та ін.]. – Томск: НТЛ, 1999. – 296 с.
  5. Шаззо, Р. И. Функциональные продукты питания [Текст] / Р. И. Шаззо, Г.И. Касьянов. – М.: Колос, 2000. – 248 с.
  6. Матвєєва, Т. В. Купажування олій з оптимізованим жирно кислотним [Текст] / Т. В. Матвєєва, З. П. Федякіна, І. Є. Шаповалова, І. П. Петік // Вісник НТУ «ХПІ». – 2013. – №11. – С. 116 – 120.
  7. Арутюнян, Н. С. Рафинация масел и жиров: Теоретические основы, практика, технология оборудование [Текст] / Н. С. Арутюнян, Е. П. Корнена – СПб : Гиорд, 2004. – 288 с.
  8. Жмурина, Н. Д. Соево-жировые эмульсии с оптимизированным жирнокислотным составом [Текст] / Н. Д. Жмурина, Л. С. Большакова, Е. В. Литвинова // Вестник ОрелГИЭТ. – 2012. – №3(21). – С. 160 – 162.
  9. Целебное салатное масло (Варианты) [Текст] : пат. 2292149 Рос. Федерация: МПК А 23 D 9/ 00 / Ковалева О. Н., Коваленко Г. А., Обухова Л. А. ; заявитель и патентообладатель ООО «Дэльфа». – № 2005104050/13 ; заявл. 15.02.2005 ; опубл. 27.01.2007, Бюл. № 3. – 3 с.
  10. Салатное масло [Текст] : пат. 2390158 Рос. Федерация: МПК A 23 D 9/ 00. / Табакаева О. В.; заявитель и патентообладатель Табакаева О. В. – № 2009102148/13 ; заявл. 22.01.2009 ; опубл. 27.05.2010, Бюл. № 15. – 4 с.
  11. Нечаев, А. П. Растительные масла функционального назначения [Текст] / А. П. Нечаев, А. А. Кочеткова // Масложировая промышленность. – 2005. – №3. – С. 20 – 21.
  12. Рудаков, О. Б. Алгоритм оптимизации состава жировой фазы спредов [Текст] / О. Б. Рудаков // Масложировая промышленность. – 2006. – №3. – С. 42 – 44.
  13. Способ получения растительных масел-смесей [Текст] : пат. 2437549 Рос. Федерация: МПК А 23 D 9/ 00. / Земляк К. Г, Окара А. И.; заявитель и патентообладатель Государственное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Хабаровская государственная академия экономики и права". – № 2010112184/13 ; заявл. 29.03.2010 ; опубл. 27.12.2011, Бюл. № 36. – 10 с.
  14. Stepycheva, N. V. Fudko, A. A. (2011). Blended vegetable oils with optimized fatty acid composition. Chemistry of plant raw materials, 2, 27 – 33.
  15. Alexandrovskyi, Y. A. (1991). Neuroses and lipid peroxidation. Moscow, USSR: Nauka.
  16. Dotsenko, V. A. (2004). Theoretical and practical problems of supply of healthy and sick persons. Questions of nutrition, 6, 36 – 39.
  17. Tutelyan,V. A, Sukhanov, B. P., Avstrievskyi, A. N. (1999). Biologicheski supplements in human nutrition. Tomsk, Russia: NTL.
  18. Shazzo, R. I., Kasyanov, G. I. (2000). Functional Foods. M., Russia: Kolos.
  19. Matvееva, T. V., Fedyakіna, Z. P., Shapovalovа, І. Е., Petіk, І. P. (2013) Blending oils with optimized fatty acid. Vestnik of NTU "KPI", 11, 116 – 120.
  20. Arutyunyan, N. S., Kornena, E. P. (2004). Refining of oils and fats: Theoretical foundations, practice, technology equipment. St. Petersburg, Russia: Giord.
  21. Zhmurina, N. D., Bolshakov, L. S., Litvinova, E. V. (2012). Soy fat emulsions optimized fatty acid composition. Vestnik OrelGIET, 3 (21), 160 – 162.
  22. Curative salad oil (Options): рat. 2292149 Russia: МPC A 23 D 9/ 00. / Kovaleva O. N., Kovalenko G. A., Obukhov L. A.; applicant and patentee LLC "Delfa." – № 2005104050/13; appl. 15.02.2005 ; publ. 27.01.2007, Bull. № 3. – 3 р.
  23. Salad oil: рat. 2390158 Russia: МPC A 23 D 9/ 00. / Tabakaeva O. V.; applicant and patentee Tabakaeva O. V. – № 2009102148/13; appl. 22.01.2009, publ. 27.05.2010, Bull. № 15. – 4 р.
  24. Nechaev, A. P., Kochetkov, A. A. (2005). Vegetable oils functionality. Оil industry, 3, 20 – 21.
  25. Rudakov, O. B. Optimization algorithm of the fat phase spreads (2006). Оil industry, 3, 42 – 44.
  26. A method of producing vegetable oil- mixtures: рat. 2437549 Russia: МPC A 23 D 9/ 00. / Zemlyak K. G., Okara A. I.; applicant and patentee state institution of higher professional education "Khabarovsk State Academy of Economics and Law." – № 2010112184/13 ; appl. 29.03.2010; publ. 27.12.2011, Bull. № 36. – 10 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-06-19

Як цитувати

Матвєєва, Т. В., Петік, П. Ф., & Федякіна, З. П. (2013). Математичне обґрунтування складання сумішей олій. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(6(63), 26–28. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.14801

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин