Математичне обґрунтування складання сумішей олій
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.14801Ключові слова:
олії, купажі, поліненасичені жирні кислоти ω-6 та ω-3, незамінні жирні кислотиАнотація
У даній статті обґрунтовується вибір олій і пропонується математична модель для розрахунку купажів з метою оптимізації жирнокислотного складу. Раніше встановлено, що олій зі збалансованим складом поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) ω-6 і ω-3 в природі не існує. Один із шляхів одержання олій збалансованих за відношенням незамінних жирних кислот є їх купажуванняПосилання
- Степычева, Н. В. Купажированные растительные масла с оптимизированным жирно-кислотным составом [Текст] / Н. В. Степычева, А. А. Фудько // Химия растительного сырья. – 2011. – №2. – С. 27 – 33.
- Александровский, Ю. А. Неврозы и перекисное окисление липидов [Текст] / Ю. А. Александровский, М. В. Поюровский, Г. Г. Незнамов. – М.: Наука, 1991.– 142 с.
- Доценко, В. А. Теоретические и практические проблемы питания здорового и больного человека [Текст] / В. А. Доценко // Вопросы питания. – 2004. – №6. – С. 36–39.
- Тутельян, В. А. Биологически активные добавки в питании человека [Текст] / В. А. Тутельян, Б. П. Суханов, А. Н. Австриевский [та ін.]. – Томск: НТЛ, 1999. – 296 с.
- Шаззо, Р. И. Функциональные продукты питания [Текст] / Р. И. Шаззо, Г.И. Касьянов. – М.: Колос, 2000. – 248 с.
- Матвєєва, Т. В. Купажування олій з оптимізованим жирно кислотним [Текст] / Т. В. Матвєєва, З. П. Федякіна, І. Є. Шаповалова, І. П. Петік // Вісник НТУ «ХПІ». – 2013. – №11. – С. 116 – 120.
- Арутюнян, Н. С. Рафинация масел и жиров: Теоретические основы, практика, технология оборудование [Текст] / Н. С. Арутюнян, Е. П. Корнена – СПб : Гиорд, 2004. – 288 с.
- Жмурина, Н. Д. Соево-жировые эмульсии с оптимизированным жирнокислотным составом [Текст] / Н. Д. Жмурина, Л. С. Большакова, Е. В. Литвинова // Вестник ОрелГИЭТ. – 2012. – №3(21). – С. 160 – 162.
- Целебное салатное масло (Варианты) [Текст] : пат. 2292149 Рос. Федерация: МПК А 23 D 9/ 00 / Ковалева О. Н., Коваленко Г. А., Обухова Л. А. ; заявитель и патентообладатель ООО «Дэльфа». – № 2005104050/13 ; заявл. 15.02.2005 ; опубл. 27.01.2007, Бюл. № 3. – 3 с.
- Салатное масло [Текст] : пат. 2390158 Рос. Федерация: МПК A 23 D 9/ 00. / Табакаева О. В.; заявитель и патентообладатель Табакаева О. В. – № 2009102148/13 ; заявл. 22.01.2009 ; опубл. 27.05.2010, Бюл. № 15. – 4 с.
- Нечаев, А. П. Растительные масла функционального назначения [Текст] / А. П. Нечаев, А. А. Кочеткова // Масложировая промышленность. – 2005. – №3. – С. 20 – 21.
- Рудаков, О. Б. Алгоритм оптимизации состава жировой фазы спредов [Текст] / О. Б. Рудаков // Масложировая промышленность. – 2006. – №3. – С. 42 – 44.
- Способ получения растительных масел-смесей [Текст] : пат. 2437549 Рос. Федерация: МПК А 23 D 9/ 00. / Земляк К. Г, Окара А. И.; заявитель и патентообладатель Государственное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Хабаровская государственная академия экономики и права". – № 2010112184/13 ; заявл. 29.03.2010 ; опубл. 27.12.2011, Бюл. № 36. – 10 с.
- Stepycheva, N. V. Fudko, A. A. (2011). Blended vegetable oils with optimized fatty acid composition. Chemistry of plant raw materials, 2, 27 – 33.
- Alexandrovskyi, Y. A. (1991). Neuroses and lipid peroxidation. Moscow, USSR: Nauka.
- Dotsenko, V. A. (2004). Theoretical and practical problems of supply of healthy and sick persons. Questions of nutrition, 6, 36 – 39.
- Tutelyan,V. A, Sukhanov, B. P., Avstrievskyi, A. N. (1999). Biologicheski supplements in human nutrition. Tomsk, Russia: NTL.
- Shazzo, R. I., Kasyanov, G. I. (2000). Functional Foods. M., Russia: Kolos.
- Matvееva, T. V., Fedyakіna, Z. P., Shapovalovа, І. Е., Petіk, І. P. (2013) Blending oils with optimized fatty acid. Vestnik of NTU "KPI", 11, 116 – 120.
- Arutyunyan, N. S., Kornena, E. P. (2004). Refining of oils and fats: Theoretical foundations, practice, technology equipment. St. Petersburg, Russia: Giord.
- Zhmurina, N. D., Bolshakov, L. S., Litvinova, E. V. (2012). Soy fat emulsions optimized fatty acid composition. Vestnik OrelGIET, 3 (21), 160 – 162.
- Curative salad oil (Options): рat. 2292149 Russia: МPC A 23 D 9/ 00. / Kovaleva O. N., Kovalenko G. A., Obukhov L. A.; applicant and patentee LLC "Delfa." – № 2005104050/13; appl. 15.02.2005 ; publ. 27.01.2007, Bull. № 3. – 3 р.
- Salad oil: рat. 2390158 Russia: МPC A 23 D 9/ 00. / Tabakaeva O. V.; applicant and patentee Tabakaeva O. V. – № 2009102148/13; appl. 22.01.2009, publ. 27.05.2010, Bull. № 15. – 4 р.
- Nechaev, A. P., Kochetkov, A. A. (2005). Vegetable oils functionality. Оil industry, 3, 20 – 21.
- Rudakov, O. B. Optimization algorithm of the fat phase spreads (2006). Оil industry, 3, 42 – 44.
- A method of producing vegetable oil- mixtures: рat. 2437549 Russia: МPC A 23 D 9/ 00. / Zemlyak K. G., Okara A. I.; applicant and patentee state institution of higher professional education "Khabarovsk State Academy of Economics and Law." – № 2010112184/13 ; appl. 29.03.2010; publ. 27.12.2011, Bull. № 36. – 10 р.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Тетяна Вікторівна Матвєєва, Павло Федорович Петік, Зоя Павлівна Федякіна
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.