Вплив електрохімічно активованої води на ферментативну активність спиртових дріжджів

Автор(и)

  • Наталія Олегівна Паньків Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна
  • Любов Ярославівна Паляниця Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна
  • Руслана Богданівна Косів Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна
  • Наталія Іванівна Березовська Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.14802

Ключові слова:

електрохімічно активована вода, дріжджі, ферментативна активність, бродіння, генерування

Анотація

У роботі досліджено вплив електрохімічно активованої води – католіту, аноліту, суміші католіт+аноліт (1:1) – на ферментативну активність спиртових дріжджів. Встановлено, що ЕХА-вода може підвищувати бродильну та генеративну активності спиртових дріжджів у порівнянні з контролем

Біографії авторів

Наталія Олегівна Паньків, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Аспірант

Кафедра технології органічних продуктів

Любов Ярославівна Паляниця, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра технології органічних продуктів

Руслана Богданівна Косів, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології органічних продуктів

Наталія Іванівна Березовська, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра технології органічних продуктів

Посилання

  1. Прилуцкий, В.И. Электрохимически активированная вода: аномальные свойства, механизм биологического действия [Текст] / В.И. Прилуцкий, В.М. Бахир. – М. : ВНИИИМТ, 1997. – 244 с.
  2. Леонов, Б.И. Физико-химические аспекты биологического действия электрохимически активированной воды [Текст] / Б.И. Леонов, В.И. Прилуцкий, В.М. Бахир. – М. : ВНИИИМТ, 1999. – 224 с.
  3. Куртов, В.Д. Об удивительных свойствах электроактивированной воды [Текст] / В.Д. Куртов. – К. : ГУИКТ, 2011. – 236 с.
  4. Hanaoka, K. Antioxidant effects of reduced water produced by electrolysis of sodium chloride solutions [Текст] / Hanaoka K. // Journal of Applied Electrochemistry, 2001. № 31. Р.1307–1313.
  5. Kim Mi-Ja. Preservative effect of electrolyzed reduced water on pancreatic β-Cell mass in diabetic db/db mice [Текст] / / Mi-Ja Kim, Kyung Hee Jung, Yoon Kyung Uhm, Kang-Hyun Leem, Hye Kyung Kim // Biological & Phar-ma ceutical Bulletin, 2007. V. 30(2). P. 234-236.
  6. Lee M.Y. Electrolyzed-reduced water protects against oxidative damage to DNA, RNA, and protein [Текст] / / M.Y. Lee, Y.K. Kim, K.K. Ryoo, Y.B. Lee, E.J. Park // Appl. Biochem. Biotechnol., 2006. V. 135(2). P. 133-144.
  7. Li Y. Protective mechanism of reduced water against alloxan-induced pancreatic β-cell damage: Scavenging effect against reactive oxygen species [Текст] / / Y. Li, T. Nishimura, K. Teruya et al. // Cytotechnology, 2002. № 40. Р. 139–149.
  8. Shirahata S. Electrolyzed-reduced water scavenges active oxygen species and protects DNA from oxidative damage [Текст] / / S. Shirahata, S. Kabayama, M. Nakano, T. Miura, K. Kusumoto, M. Gotoh, H. Hayashi, K. Otsubo, S. Morisawa, Y. Katakura // Biochem. Biophys. Res. Commun. 1997. V. 234(1). P. 269-274.
  9. Ye J. Inhibitory effect of electrolyzed reduced water on tumor angiogenesis [Текст] / / J. Ye, Y. Li, T. Hamasaki, N. Nakamichi, T. Komatsu, T. Kashiwagi, K. Teruya, R. Nishikawa, T. Kawahara, K. Osada, K. Toh, M. Abe, H. Tian, S. Kaba yama, K. Otsubo, S. Morisawa, Y. Katakura, S. Shirahata // Biological & Pharmaceutical Bulletin. 2008 . V. 31(1). P. 19-26.
  10. Cloete T.E., Thantsha M.S., Maluleke M.R., Kirkpatrick R. The antimicrobial mechanism of electrochemically activated water against Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli as determined by SDS-PAGE / Journal of Applied Microbiology 107 (2009) 379–384.
  11. Prilutskii, V.I., Bakhir, V.M. (1997). Electrochemically activated water: anomalous properties, mechanism of biological action. Moscow: VNIIIMT.
  12. Leonov, B.I., Prilutskii, V.I., Bakhir, V.M. (1999). Physico-chemical aspects of the biological action of electrochemically activated water. Moscow: VNIIIMT.
  13. Kurtov, V.D. (2011). About the amazing properties of the electroactivated water. Kyiv: HUIKT.
  14. Hanaoka K. Antioxidant effects of reduced water produced by electrolysis of sodium chloride solutions // Journal of Applied Electrochemistry, 2001. № 31. Р. 1307–1313.
  15. Kim Mi-Ja. Preservative effect of electrolyzed reduced water on pancreatic β-Cell mass in diabetic db/db mice / Mi-Ja Kim, Kyung Hee Jung, Yoon Kyung Uhm, Kang-Hyun Leem, Hye Kyung Kim // Biological & Phar-ma ceutical Bulletin, 2007. V. 30(2). P. 234-236.
  16. Lee M.Y. Electrolyzed-reduced water protects against oxidative damage to DNA, RNA, and protein / M.Y. Lee, Y.K. Kim, K.K. Ryoo, Y.B. Lee, E.J. Park // Appl. Biochem. Biotechnol., 2006. V. 135(2). P. 133-144.
  17. Li Y. Protective mechanism of reduced water against alloxan-induced pancreatic β -cell damage: Scavenging effect against reactive oxygen species / Y. Li, T. Nishimura, K. Teruya et al. // Cytotechnology, 2002. № 40. Р. 139–149.
  18. Shirahata S. Electrolyzed-reduced water scavenges active oxygen species and protects DNA from oxidative damage / S. Shirahata, S. Kabayama, M. Nakano, T. Miura, K. Kusumoto, M. Gotoh, H. Hayashi, K. Otsubo, S. Morisawa, Y. Katakura // Biochem. Biophys. Res. Commun. 1997. V. 234(1). P. 269-274.
  19. Ye J. Inhibitory effect of electrolyzed reduced water on tumor angiogenesis / J. Ye, Y. Li, T. Hamasaki, N. Nakamichi, T. Komatsu, T. Kashiwagi, K. Teruya, R. Nishikawa, T. Kawahara, K. Osada, K. Toh, M. Abe, H. Tian, S. Kaba yama, K. Otsubo, S. Morisawa, Y. Katakura, S. Shirahata // Biological & Pharmaceutical Bulletin. 2008 . V. 31(1). P. 19-26.
  20. Cloete T.E., Thantsha M.S., Maluleke M.R., Kirkpatrick R. The antimicrobial mechanism of electrochemically activated water against Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli as determined by SDS-PAGE / Journal of Applied Microbiology 107 (2009) 379–384.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-06-19

Як цитувати

Паньків, Н. О., Паляниця, Л. Я., Косів, Р. Б., & Березовська, Н. І. (2013). Вплив електрохімічно активованої води на ферментативну активність спиртових дріжджів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(6(63), 29–33. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.14802

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин