Обгрунтування одержання хлорогенової кислоти з соняшникового шроту
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.14805Ключові слова:
фенольні сполуки, хлорогенова кислота, соняшниковий шрот, етанольна екстракціяАнотація
У даній статті обґрунтовується можливість паралельного одержання хлорогенової кислоти і білкового концентрату зі шроту насіння соняшнику. Раніше встановлено, що найкращим розчинником для хлорогенової кислоти, призначеної для використання у харчових продуктах та добавках, є етанол. Один із шляхів отримання хлорогенової кислоти є екстракція водними розчинами етанолуПосилання
- Stevenson, D. E. Polyphenolic phytochemicals – just antioxidants or much more? [Текст] / D.E. Stevenson, R.D. Hurst // Cell. Mol. Life Sci. – 2007. – 64. – С. 2900-2916.
- Karamac, М. Antioxidant activity of phenolic compounds identified in sunflower seeds [Текст] / М. Karamac, A. Kosinska, I. Estrella, T. Hernandez, M. Duen, // Eur. Food Res. Technol. - 2012. – 235. - С. 221–230.
- Anderson, J. W. Whole grains protect against atherosclerotic cardiovascular disease [Текст] / J.W. Anderson // Proc. Nutr. Soc. – 2003. – 62. – С. 135-142
- McCarty, M. F. Proposal for a dietary phytochemical index [Текст] / M.F. McCarty // Med. Hypotheses. – 2004. – 63. – С. 813-817.
- Cowan, M. M. Plant products as antimicrobial agents [Текст] / M.M. Cowan // Clin. Microbiol. Rev. – 1999. – 12. – С. 564 – 582.
- Pedrosa, M. M. Determination of caffeic and chlorogenic acids and their derivatives in different sunflower seeds [Текст] / M.M. Pedrosa, M. Muzquiz, C. Garcıa-Vallejo, C. Burbano, C. Cuadrado, G. Ayet, L.M. Robredo // J. Sci. Food Agric. - 2000. – 80. – С. 459–464.
- Pomenta, J. V. Factors affecting chlorogenic, guinic and caffeic acid levels in sunflower kernels [Текст] / J.V. Pomenta, E.E. Burns // J. Food Sci. – 1971. – 36. – С. 490-492.
- Weisz, G. M. Identification and quantification of phenolic compounds from sunflower (Helianthus annuus L.) kernels and shells by HPLC-DAD/ESI-MSn [Текст] / G.M. Weisz, D.R. Kammerer, R. Carle // Food Chem. - 2009. – 115. – С. 758–765.
- Leung, J. Phenolic components of sunflower flour [Текст] / J. Leung, T.W. Fenton, D.R. Clandinin // J. Food Sci. - 1981.- 46. – С. 1386–1393.
- Горшкова, Л.М. Получение белковых веществ из семян подсолнечника [Текст] / Л.М. Горшкова, Л.В. Рубина // Масложировая промышленность. - 1977. - №12. - с.16-17 .
- Taha, F. S. Optimization of the Extraction of Total Phenolic Compounds from Sunflower Meal and Evaluation of the Bioactivities of Chosen Extracts [Текст] / F.S. Taha, G.F. Mohamed, S.H. Mohamed, S.S. Mohamed, M.M. Kamil // American Journal of Food Technology. - 2011.- 6. – P. 1002-1020.
- Stevenson, D. E. & Hurst, R.D. (2007). Polyphenolic phytochemicals – just antioxidants or much more? Cell. Mol. Life Sci, 64, 2900-2916.
- Karamac, М., Kosinska, A., Estrella, I., Hernandez, T. & Duen, M. (2012). Antioxidant activity of phenolic compounds identified in sunflower seeds. Eur. Food Res. Technol, 235, 221–230.
- Anderson, J. W. (2003). Whole grains protect against atherosclerotic cardiovascular disease. Proc. Nutr. Soc., 62, 135-142
- McCarty, M. F. (2004). Proposal for a dietary phytochemical index. Med. Hypotheses, 63, 813-817.
- Cowan, M. M. ( 1999). Plant products as antimicrobial agents. Clin. Microbiol. Rev., 12, 564 – 582.
- Pedrosa, M. M., Muzquiz, M., Garcıa-Vallejo, C., Burbano, C., Cuadrado, C., Ayet, G. & Robredo, L.M. (2000). Determination of caffeic and chlorogenic acids and their derivatives in different sunflower seeds. J. Sci. Food Agric., 80, 459–464
- Pomenta, J. V. & Burns, E.E. ( 1971). Factors affecting chlorogenic, guinic and caffeic acid levels in sunflower kernels. J. Food Sci, 36, 490-492.
- Weisz, G. M., Kammerer, D.R. & Carle, R. (2009). Identification and quantification of phenolic compounds from sunflower (Helianthus annuus L.) kernels and shells by HPLC-DAD/ESI-MSn. Food Chem., 115, 758–765.
- Leung, J., Fenton, T.W. & Clandinin, D.R. (1981). Phenolic components of sunflower flour. J. Food Sci., 46, 1386–1393.
- Gorshkova, L.M. & Rubina, L.V. (1977). Obtaining proteins from sunflower seeds. Oil industry, 12, 16-17.
- Taha, F. S., Mohamed, G.F., Mohamed, S.H., Mohamed, S.S., & Kamil, M.M. (2011). Optimization of the Extraction of Total Phenolic Compounds from Sunflower Meal and Evaluation of the Bioactivities of Chosen Extracts. American Journal of Food Technology, 6, 1002-1020.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Ирина Евгеньевна Шаповалова, Зоя Павловна Федякина, Игорь Николаевич Демидов, Татьяна Викторовна Матвеева
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.