Універсальний багатофункціональний апарат для тепломасообмінних процесів з переробки органічної сировини
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.148443Ключові слова:
універсальна обробка, органічна продукція, багатоопераційність, фермерські господарства, ресурсоефективність, гнучкий плівковий резистивний електронагрівачАнотація
Запропоноване інноваційне конструктивне рішення універсального багатофункціонального апарата, що забезпечує реалізацію максимальної кількості тепломасообмінних процесів. А саме: витримування, підсушування, бланшування, уварювання, розварювання, настоювання, перемішування, розчинення та частково екстрагування. Поєднання цих процесів в єдиному апараті забезпечить його технологічну багатоопераційність, мобільність завдяки розташуванню на рухомій площадці. На ній змонтовано: моторне відділення; центральна опора фіксування робочої технологічної ємності; відділення з паровим генератором та вакуум насосом; технічні магістралі. Для керування основних режимних параметрів: швидкістю обертання валу мішалки; температурою нагрівання; тиском паровведення та вакуумуванням використовується засоби автоматизації. Також встановлена допоміжна технічна висувна піднімальна рейка з обертальним механізмом, призначена для розвантаження та завантаження ємності.
Конструктивне рішення багатофункціонального апарату забезпечує використання змінних секційно-модульних елементів. При цьому обігрівання технологічної ємності здійснюється гнучким плівковим резистивним електронагрівачем випромінювального типа, що забезпечує вихід апарату на робочий режим протягом 1,5 хв., простоту обслуговування та зниження його металоємності конструкції.
Під час апробації універсального багатофункціонального апарата встановлено, що він забезпечує зменшення тривалості тепломасообмінних процесів. А саме: витримування органічної сировини на 22 %, бланшування на 25 %, екстрагування на 21 %, уварювання на 32 %, підсушування на 13 %, настоювання на 43 % та розчинення дрібнодисперсної фракції на 20 %. Питомі витрати енергії, затрачуваної на нагрівання одиниці продукту, менші на 10 % та 19 % в порівнянні з УПТОДС-150 та казаном КВМ-150 відповідно. Це підтверджує ефективність прийнятого інноваційного рішення при забезпеченні мобільності, енерго- та ресурсоефективності, легкості експлуатації та обслуговування апарата
Посилання
- Shkuratov, O. I., Drebot, O. I., Chudovska, V. A. et. al. (2014). Kontseptsiya rozvytku orhanichnoho zemlerobstva v Ukraini do 2020 roku. Kyiv: TOV «Ekoinvestkom», 16.
- Vyrobnytstvo orhanichnoi silhospproduktsiyi ta syrovyny. Ahrobiznes sohodni. Available at: http://agro-business.com.ua/agro/u-pravovomu-poli/item/1858-vyrobnytstvo-orhanichnoi-silhospproduktsii-ta-syrovyny.html
- Abramiuk, V. (2013). Perspektyvy rozvytku kharchovoi promyslovosti Ukrainy. Vseukrainska studentska internet-konferentsiya. Available at: http://conf-cv.at.ua/forum/127-1388-1
- Marković, M. S., Radosavljević, D. B., Pavićević, V. P., Ristić, M. S., Milojević, S. Ž., Bošković-Vragolović, N. M., Veljković, V. B. (2018). Influence of common juniper berries pretreatment on the essential oil yield, chemical composition and extraction kinetics of classical and microwave-assisted hydrodistillation. Industrial Crops and Products, 122, 402–413. doi: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.06.018
- Telezhenko, L. N., Bezusov, A. T. (2004). Biologicheski aktivnye veshchestva fruktov i ovoshchey: sohranenie pri pererabotke. Odessa: Optimum, 268.
- Cherevko, O. I., Poperechnyi, A. M. (2002). Protsesy i aparaty kharchovykh vyrobnytstv. Kharkiv: KhDUKhT, 420.
- Protses podilu plodiv ta ovochiv na odnoridni za rozmiramy partiyi. Studopediya. Vasha shkolopediya. Available at: http://studopedia.com.ua/1_355784_protses-podilu-plodiv-ta-ovochiv-na-odnoridni-za-rozmirami-partii.html
- Hladushniak, O. K. (2015). Tekhnolohichne obladnannia konservnykh zavodiv. Kherson: Hrin D.S., 348.
- Mustafina, A. S., Fedyaev, K. S. (2013). Classification of extraction objects. European Science and Technology. Materials of the IV international research and practice conference. Vol. I. Munich, 296–300.
- Arancibia-Avila, P., Namiesnik, J., Toledo, F., Werner, E., Martinez-Ayala, A. L., Rocha-Guzmán, N. E. et. al. (2012). The influence of different time durations of thermal processing on berries quality. Food Control, 26 (2), 587–593. doi. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.01.036
- Adalja, A., Lichtenberg, E. (2018). Implementation challenges of the food safety modernization act: Evidence from a national survey of produce growers. Food Control, 89, 62–71. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.01.024
- Pogozhikh, M., Pak, A. (2017). The development of an artificial energotechnological process with the induced heat and mass transfer. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (8 (85)), 50–57. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.91748
- Zahorulko, A. M., Zahorulko, O. Ye. (2016). Pat. No. 108041 UA. Hnuchkyi plivkovyi rezystyvnyi elektronahrivach vyprominiuiuchoho typu. No. u201600827; declareted: 02.02.2016; published: 24.06.2016, Bul. No. 12. URL: http://uapatents.com/5-108041-gnuchkijj-plivkovijj-rezistivnijj-elektronagrivach-viprominyuyuchogo-tipu.html
- Kotel vakuumniy KVM. Available at: http://www.agro-mash.ru/280111_kotel_vak_KBM.html
- Cherevko, O. I., Afukova, N. O., Kiptela, L. V. (2002). Pat. No. 53975 UA. Prystriy dlia poperednoi teplovoi obrobky dykorosloi syrovyny. No. 2002042926; declareted: 11.04.2002; published: 17.02.2003, Bul. 3.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Aleksey Zagorulko, Andrii Zahorulko, Kateryna Kasabova, Vitalii Chervonyi, Oleksandr Omelchenko, Sergey Kiurchev, Nadiia Zahorko, Oleg Peniov
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.