Універсальний багатофункціональний апарат для тепломасообмінних процесів з переробки органічної сировини

Автор(и)

  • Aleksey Zagorulko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1186-3832
  • Andrii Zahorulko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7768-6571
  • Kateryna Kasabova Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-5827-1768
  • Vitalii Chervonyi Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9085-2260
  • Oleksandr Omelchenko Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0003-0704-5909
  • Sergei Sabadash Сумський національний аграрний університет ул. Г. Кондратьева, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0002-0371-8208
  • Nadiia Zahorko Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0003-4828-5343
  • Oleg Peniov Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-5538-1643

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.148443

Ключові слова:

універсальна обробка, органічна продукція, багатоопераційність, фермерські господарства, ресурсоефективність, гнучкий плівковий резистивний електронагрівач

Анотація

Запропоноване інноваційне конструктивне рішення універсального багатофункціонального апарата, що забезпечує реалізацію максимальної кількості тепломасообмінних процесів. А саме: витримування, підсушування, бланшування, уварювання, розварювання, настоювання, перемішування, розчинення та частково екстрагування. Поєднання цих процесів в єдиному апараті забезпечить його технологічну багатоопераційність, мобільність завдяки розташуванню на рухомій площадці. На ній змонтовано: моторне відділення; центральна опора фіксування робочої технологічної ємності; відділення з паровим генератором та вакуум насосом; технічні магістралі. Для керування основних режимних параметрів: швидкістю обертання валу мішалки; температурою нагрівання; тиском паровведення та вакуумуванням використовується засоби автоматизації. Також встановлена допоміжна технічна висувна піднімальна рейка з обертальним механізмом, призначена для розвантаження та завантаження ємності.

Конструктивне рішення багатофункціонального апарату забезпечує використання змінних секційно-модульних елементів. При цьому обігрівання технологічної ємності здійснюється гнучким плівковим резистивним електронагрівачем випромінювального типа, що забезпечує вихід апарату на робочий режим протягом 1,5 хв., простоту обслуговування та зниження його металоємності конструкції.

Під час апробації універсального багатофункціонального апарата встановлено, що він забезпечує зменшення тривалості тепломасообмінних процесів. А саме: витримування органічної сировини на 22 %, бланшування на 25 %, екстрагування на 21 %, уварювання на 32 %, підсушування на 13 %, настоювання на 43 % та розчинення дрібнодисперсної фракції на 20 %. Питомі витрати енергії, затрачуваної на нагрівання одиниці продукту, менші на 10 % та 19 % в порівнянні з УПТОДС-150 та казаном КВМ-150 відповідно. Це підтверджує ефективність прийнятого інноваційного рішення при забезпеченні мобільності, енерго- та ресурсоефективності, легкості експлуатації та обслуговування апарата

Біографії авторів

Aleksey Zagorulko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Andrii Zahorulko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Kateryna Kasabova, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук

Кафедра технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів

Vitalii Chervonyi, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра устаткування харчової і готельної індустрії ім. М. І. Беляєва

Oleksandr Omelchenko, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук

Кафедра загальноінженерних дисциплін та обладнання

Sergei Sabadash, Сумський національний аграрний університет ул. Г. Кондратьева, 160, м. Суми, Україна, 40021

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інженерних технологій харчових виробництв

Nadiia Zahorko, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Oleg Peniov, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедри технології конструкційних матеріалів

Посилання

  1. Shkuratov, O. I., Drebot, O. I., Chudovska, V. A. et. al. (2014). Kontseptsiya rozvytku orhanichnoho zemlerobstva v Ukraini do 2020 roku. Kyiv: TOV «Ekoinvestkom», 16.
  2. Vyrobnytstvo orhanichnoi silhospproduktsiyi ta syrovyny. Ahrobiznes sohodni. Available at: http://agro-business.com.ua/agro/u-pravovomu-poli/item/1858-vyrobnytstvo-orhanichnoi-silhospproduktsii-ta-syrovyny.html
  3. Abramiuk, V. (2013). Perspektyvy rozvytku kharchovoi promyslovosti Ukrainy. Vseukrainska studentska internet-konferentsiya. Available at: http://conf-cv.at.ua/forum/127-1388-1
  4. Marković, M. S., Radosavljević, D. B., Pavićević, V. P., Ristić, M. S., Milojević, S. Ž., Bošković-Vragolović, N. M., Veljković, V. B. (2018). Influence of common juniper berries pretreatment on the essential oil yield, chemical composition and extraction kinetics of classical and microwave-assisted hydrodistillation. Industrial Crops and Products, 122, 402–413. doi: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.06.018
  5. Telezhenko, L. N., Bezusov, A. T. (2004). Biologicheski aktivnye veshchestva fruktov i ovoshchey: sohranenie pri pererabotke. Odessa: Optimum, 268.
  6. Cherevko, O. I., Poperechnyi, A. M. (2002). Protsesy i aparaty kharchovykh vyrobnytstv. Kharkiv: KhDUKhT, 420.
  7. Protses podilu plodiv ta ovochiv na odnoridni za rozmiramy partiyi. Studopediya. Vasha shkolopediya. Available at: http://studopedia.com.ua/1_355784_protses-podilu-plodiv-ta-ovochiv-na-odnoridni-za-rozmirami-partii.html
  8. Hladushniak, O. K. (2015). Tekhnolohichne obladnannia konservnykh zavodiv. Kherson: Hrin D.S., 348.
  9. Mustafina, A. S., Fedyaev, K. S. (2013). Classification of extraction objects. European Science and Technology. Materials of the IV international research and practice conference. Vol. I. Munich, 296–300.
  10. Arancibia-Avila, P., Namiesnik, J., Toledo, F., Werner, E., Martinez-Ayala, A. L., Rocha-Guzmán, N. E. et. al. (2012). The influence of different time durations of thermal processing on berries quality. Food Control, 26 (2), 587–593. doi. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.01.036
  11. Adalja, A., Lichtenberg, E. (2018). Implementation challenges of the food safety modernization act: Evidence from a national survey of produce growers. Food Control, 89, 62–71. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.01.024
  12. Pogozhikh, M., Pak, A. (2017). The development of an artificial energotechnological process with the induced heat and mass transfer. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (8 (85)), 50–57. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.91748
  13. Zahorulko, A. M., Zahorulko, O. Ye. (2016). Pat. No. 108041 UA. Hnuchkyi plivkovyi rezystyvnyi elektronahrivach vyprominiuiuchoho typu. No. u201600827; declareted: 02.02.2016; published: 24.06.2016, Bul. No. 12. URL: http://uapatents.com/5-108041-gnuchkijj-plivkovijj-rezistivnijj-elektronagrivach-viprominyuyuchogo-tipu.html
  14. Kotel vakuumniy KVM. Available at: http://www.agro-mash.ru/280111_kotel_vak_KBM.html
  15. Cherevko, O. I., Afukova, N. O., Kiptela, L. V. (2002). Pat. No. 53975 UA. Prystriy dlia poperednoi teplovoi obrobky dykorosloi syrovyny. No. 2002042926; declareted: 11.04.2002; published: 17.02.2003, Bul. 3.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-27

Як цитувати

Zagorulko, A., Zahorulko, A., Kasabova, K., Chervonyi, V., Omelchenko, O., Sabadash, S., Zahorko, N., & Peniov, O. (2018). Універсальний багатофункціональний апарат для тепломасообмінних процесів з переробки органічної сировини. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(1 (96), 47–54. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.148443

Номер

Розділ

Виробничо-технологічні системи