Оцінка ефективності сушіння зернових матеріалів з застосуванням мікрохвильового нагріву

Автор(и)

  • Irina Boshkova Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського Одеська національна академія харчових технологій вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082, Україна https://orcid.org/0000-0001-5989-9223
  • Natalya Volgusheva Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського Одеська національна академія харчових технологій вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082, Україна https://orcid.org/0000-0002-9984-6502
  • Alexandr Titlov Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-1908-5713
  • Sergij Titar Одеський національний політехнічний університет пр. Шевченка, 1, м. Одеса, Україна, 65044, Україна https://orcid.org/0000-0001-7584-7714
  • Leonid Boshkov Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2196-1519

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.154527

Ключові слова:

мікрохвильове нагрівання, микрохвильово-конвективний, вологовміст, температура, швидкість сушіння, оптимальний спосіб

Анотація

Наведено результати експериментальних робіт з дослідження сушіння щільного шару зерна із застосуванням мікрохвильового нагрівання. Для оцінки ефективності використання енергії мікрохвильового поля вивчався ряд способів підведення теплоти до зерна. Досліджені мікрохвильовий, мікрохвильовий пульсуючий, микрохвильово-конвективний циклічний із продувкою шару нагрітим потоком повітря й повітрям без попереднього підігріву, одночасний микрохвильово-конвективний способи сушіння.

Дослідження кінетики сушіння в мікрохвильовому полі показало, що процес можна розділити на періоди прогріву (нульовий), постійної (перший) і падаючої (другий) швидкості сушіння. Ці періоди характерні для сушіння колоїдних капілярно-пористих тіл при інших способах підведення теплоти. На підставі узагальнення експериментальних даних по дослідженню сушки зерна гречки, ячменю, вівса та пшениці отримано емпіричні залежності для швидкості сушіння і середньої температури зерна в першому періоді. Представлені кінетичні залежності в безрозмірному вигляді, узагальнюючі дані по дослідженим зерновим.

Комплексні дослідження різних способів підведення теплоти при сушінні ставили метою визначення оптимального способу й раціональних режимних параметрів, що забезпечують високу інтенсивність процесу й необхідну якість готового продукту при мінімальних енерговитратах. Для забезпечення вірогідності зіставлення всі дослідження проводилися в ідентичних умовах з однієї й тією же зерновою культурою (овес). Визначено, що кращим є одночасний микрохвильово-конвективне підведення енергії, при цьому попередній підігрів повітря не передбачається, завдяки чому мінімізуються питомі витрати енергії. Експериментальні дослідження сушіння із застосуванням мікрохвильового поля дають можливість підібрати необхідні параметри процесу: потужність, темп нагрівання, масу й форму завантаження. На підставі цих даних передбачається розробка технології сушіння зерна із застосуванням енергії мікрохвильового поля

Біографії авторів

Irina Boshkova, Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського Одеська національна академія харчових технологій вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв

Natalya Volgusheva, Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського Одеська національна академія харчових технологій вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв

Alexandr Titlov, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв

Sergij Titar, Одеський національний політехнічний університет пр. Шевченка, 1, м. Одеса, Україна, 65044

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра теплових електричних станцій та енегозберігаючих технологій

Leonid Boshkov, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра термодинаміки та відновлюваної енергетики

Посилання

  1. Therdthai, N., Zhou, W. (2009). Characterization of microwave vacuum drying and hot air drying of mint leaves (Mentha cordifolia Opiz ex Fresen). Journal of Food Engineering, 91 (3), 482–489. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.09.031
  2. Abbasi Souraki, B., Mowla, D. (2008). Experimental and theoretical investigation of drying behaviour of garlic in an inert medium fluidized bed assisted by microwave. Journal of Food Engineering, 88 (4), 438–449. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.12.034
  3. El-Naggar, S. M., Mikhaiel, A. A. (2011). Disinfestation of stored wheat grain and flour using gamma rays and microwave heating. Journal of Stored Products Research, 47 (3), 191–196. doi: https://doi.org/10.1016/j.jspr.2010.11.004
  4. Acierno, D., Barba, A. A., d’ Amore, M. (2003). Heat transfer phenomena during processing materials with microwave energy. Heat and Mass Transfer, 40 (5), 413–420. doi: https://doi.org/10.1007/s00231-003-0482-4
  5. Okeke, C., Abioye, A. E., Omosun, Y. (2014). Microwave Heating Applications in Food Processing. IOSR Journal of Electrical and Electronics Engineering, 9 (4), 29–34. doi: https://doi.org/10.9790/1676-09422934
  6. Feng, H., Yin, Y., Tang, J. (2012). Microwave Drying of Food and Agricultural Materials: Basics and Heat and Mass Transfer Modeling. Food Engineering Reviews, 4 (2), 89–106. doi: https://doi.org/10.1007/s12393-012-9048-x
  7. Gursoy, S., Choudhary, R., Watson, D. G. (2013). Microwave drying kinetics and quality characteristics of corn. International Journal of Agricultural and Biological Engineering, 6 (1), 90–99.
  8. Alibas, I. (2010). Determination of drying parameters, ascorbic acid contents and color characteristics of nettle leaves during microwave-, air- and combined microwave-air-drying. Journal of Food Process Engineering, 33 (2), 213–233. doi: https://doi.org/10.1111/j.1745-4530.2008.00268.x
  9. Taib, M. R., Muhamad, I. I., Ngo, C. L., Ng, P. S. (2013). Drying Kinetics, Rehydration Characteristics and Sensory Evaluation of Microwave Vacuum and Convective Hot Air Dehydrated Jackfruit Bulbs. Jurnal Teknologi, 65 (1), 51–57. doi: https://doi.org/10.11113/jt.v65.1120
  10. Hemis, M., Choudhary, R., Gariépy, Y., Raghavan, V. G. S. (2015). Experiments and modelling of the microwave assisted convective drying of canola seeds. Biosystems Engineering, 139, 121–127. doi: https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2015.08.010
  11. Yang, H., Tang, J. (Eds.) (2002). Advances in Agricultural Science and Technology. Vol. 1. Advances in Bioprocessing Engineering. World Scientific, 184. doi: https://doi.org/10.1142/9789812706584
  12. Cha-um, W., Rattanadecho, P., Pakdee, W. (2009). Experimental analysis of microwave heating of dielectric materials using a rectangular wave guide (MODE: TE10) (Case study: Water layer and saturated porous medium). Experimental Thermal and Fluid Science, 33 (3), 472–481. doi: https://doi.org/10.1016/j.expthermflusci.2008.11.008
  13. Auksornsri, T., Tang, J., Tang, Z., Lin, H., Songsermpong, S. (2018). Dielectric properties of rice model food systems relevant to microwave sterilization process. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 45, 98–105. doi: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2017.09.002
  14. Sakai, N. (2010). Dielectric properties of food and microwave heating. Japan Journal of Food Engineering, 11 (1), 19–30. doi: http://doi.org/10.11301/jsfe.11.19
  15. Volgusheva, N., Altman, E., Boshkova, I., Titlov, A., Boshkov, L. (2017). Study into effects of a microwave field on the plant tissue. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (8 (90)), 47–54. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.115118

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-22

Як цитувати

Boshkova, I., Volgusheva, N., Titlov, A., Titar, S., & Boshkov, L. (2019). Оцінка ефективності сушіння зернових матеріалів з застосуванням мікрохвильового нагріву. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(8 (97), 78–85. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.154527

Номер

Розділ

Енергозберігаючі технології та обладнання