Збереженість коренеплодів пастернаку залежно від ступеня стиглості, сортових особливостей і способу зберігання

Автор(и)

  • Ludmila Pusik Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-5465-2771
  • Vlаdimir Pusik Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5028-9461
  • Nina Lyubymova Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-8964-7326
  • Veronika Bondarenko Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва Національної Аграрної Академії Наук України пр. Московський, 142, м. Харків, Україна, 61060, Україна https://orcid.org/0000-0002-0883-7193
  • Artur Rozhov Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва с. Докучаєвське, Харківський р-н, Харківська обл., Україна, 62483, Україна https://orcid.org/0000-0001-9138-7973
  • Oksana Sergienko Інститут овочівництва і баштанництва Національної Академії Наук України вул. Інститутська, 1, с. Селекційне, Харкiвский р-н, Харкiвська обл., Україна, 62478, Україна https://orcid.org/0000-0002-2754-306X
  • Sergey Denisenko Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-6638-9763
  • Lidiya Kononenko Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305, Україна https://orcid.org/0000-0001-7037-2692

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.155313

Ключові слова:

коренеплоди пастернаку, ступінь стиглості, тривалість вегетаційного періоду, способи зберігання, збереженість

Анотація

Cтупінь визрівання овочів, плодів та ягід позначається на їх збереженості. Ступінь стиглості пастернаку не можна визначити і за розміром коренеплоду, оскільки в цьому випадку не останню роль відіграють умови вирощування й агротехніка Смакові якості і консистенцію тканини з періодом вегетації від 120 до 180 днів рослин розрізнити важко. Тому знання впливу ступеня стиглості на лежкість коренеплодів пастернаку має великий практичний інтерес.

Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено Найменші втрати маси (5,0–6,7 %) та найвища лежкість (93,3–90,3 %) була у пастернаку з вегетаційним періодом – 150 діб. У межах вегетаційного періоду 140–175 діб більший плив на збереженість коренеплодів пастернаку має тривалість вегетаційного періоду – 21,0 %, особливості сорту впливає лише на 1,1 %, взаємодія вивчаємих факторів – 68 %, інші фактори (погодні умови, технологія вирощування) впливають на 9,9 %.

Встановлено, що немиті коренеплоди, що зберігалися у відкритому вигляді в ящиках уражувалися хворобами на 0,7 % більше, ніж миті. Зберігання митих коренеплодів у поліетиленових мішках збільшило їх ураженість майже у 3,5 рази, ніж немитих. У коренеплодах пастернаку накопичувалося сухих речовин від 24,1 (у сорту Петрика) до – 27,7 % (у сорту Студент). Високий вміст сухих речовин відмічено у сорту Борис 25,8 %. У сорту Петрик відмічено вміст моносахаридів 1,2 %, сахарози 3,7 %, загальний вміст цукрів 5,0 %. Загальний вміст цукрів у сорту Борис 5,4 % знаходився на рівні контролю. Найбільшу загальну кількість цукрів накопичили коренеплоди сорту Студент 5,7 %. Встановлено, що вміст вітаміну С у коренеплодах був найменшим у сорту Петрик – 9,9 мг/100 г, у сортів Борис і Студент вміст вітаміну С складав відповідно 10,1 і 10,2 мг/100 г. Вміст нітратів у коренеплодах пастернаку був найменший у сорту Студент 60 мг/кг, а найбільший у сорту Борис 100 мг/кг.

Встановлено, що втрата маси коренеплодів пастернаку на 33 % залежить від умов зберігання, особливість сорту впливає лише на 1 %, вплив взаємодії факторів (умови зберігання, особливості сорту) становить 64 %, інших факторів – 2 %. Застосування поліетиленової плівки для пакування зменшує втрати маси коренеплодів пастернаку сорту Петрик у 2,1–4,7 рази, Студент – у 1,9–3,7, у Борис 2,3–3,1 рази порівняно зі зберіганням коренеплодів у відкритому виді

Біографії авторів

Ludmila Pusik, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра оптимізації технологічних систем ім. Т. П. Євсюкова

Vlаdimir Pusik, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра агротехнологій і екології

Nina Lyubymova, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор

Кафедра агротехнологій і екології

Veronika Bondarenko, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва Національної Аграрної Академії Наук України пр. Московський, 142, м. Харків, Україна, 61060

Кандидат сільськогосподарських наук, науковий співробітник

Лабораторія генетики, біотехнології та якості

Artur Rozhov, Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва с. Докучаєвське, Харківський р-н, Харківська обл., Україна, 62483

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра рослинництва

Oksana Sergienko, Інститут овочівництва і баштанництва Національної Академії Наук України вул. Інститутська, 1, с. Селекційне, Харкiвский р-н, Харкiвська обл., Україна, 62478

Кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, завідувач лабораторії

Лабораторія селекції пасльонових і гарбузових культур

Sergey Denisenko, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра обладнання та машинобудування переробної та харчової промисловості

Lidiya Kononenko, Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра рослинництва

Посилання

  1. Koltunov, V. A. (2007). Upravlinnia yakistiu ovochevykh koreneplodiv. Kyiv: KNTEU, 252.
  2. Sharma, K., Lee, Y. R. (2015). Effect of different storage temperature on chemical composition of onion (Allium cepa L.) and its enzymes. Journal of Food Science and Technology, 53 (3), 1620–1632. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-015-2076-9
  3. Sargent, S. A., Moretti, C. L.; Gross, K. C., Wang, C. Y., Saltveit, M. (Eds.) (2007). Tomato. Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. Washington.
  4. Passam, H. C., Karapanos, I. C., Bebeli, P. J., Savvas, D. (2007). A review of recent research on tomato nutrition, breeding and post-harvest technology with reference to fruit quality. The European journal of plant science and biotechnology, 1, 1–21.
  5. Koltunov, V. A., Puzik, L. M. (2007). Porivnialna otsinka sposobiv zberihannia plodiv kabachka. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo, 53, 354.
  6. Koltunov, V. A., Puzik, L. M., Vakulenko, L. M. (2006). Vplyv rozmiru ploda na zberezhenist kabachkiv, dyni, ohirkiv. Sbornik nauchnyh rabot Krymskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 93, 56–60.
  7. Zhang, J., Wang, X., Yu, O., Tang, J., Gu, X., Wan, X., Fang, C. (2010). Metabolic profiling of strawberry (Fragaria×ananassa Duch.) during fruit development and maturation. Journal of Experimental Botany, 62 (3), 1103–1118. doi: https://doi.org/10.1093/jxb/erq343
  8. Voča, S., Dobričević, N., Dragović-Uzelac, V. et. al. (2008). Fruit Quality of New Early Ripening Strawberry Cultivars in Croatia. Food Technology & Biotechnology, 46 (3), 292–298.
  9. Moing, A., Renaud, C., Gaudillère, M. et. al. (2001). Biochemical changes during fruit development of four strawberry cultivars. Journal of the American Society for Horticultural Science, 126 (4), 394–403.
  10. Barnuud, N. N., Zerihun, A., Gibberd, M., Bates, B. (2013). Berry composition and climate: responses and empirical models. International Journal of Biometeorology, 58 (6), 1207–1223. doi: https://doi.org/10.1007/s00484-013-0715-2
  11. Osokina, N. M., Kostetska, K. V. (2009). Vtraty plodovykh ovochiv pry zberihanni. Materialy tez mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsiyi “Innovatsiyni ahrotekhnolohiyi v umovakh hlobalnoho poteplinnia”. Melitopol, 177–179.
  12. Rahman, M. M., Moniruzzaman, M., Ahmad, M. R., Sarker, B. C., Khurshid Alam, M. (2016). Maturity stages affect the postharvest quality and shelf-life of fruits of strawberry genotypes growing in subtropical regions. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 15 (1), 28–37. doi: https://doi.org/10.1016/j.jssas.2014.05.002
  13. Kader, A. A. (1999). Future research needs in postharvest biology and technology of fruits. Acta Horticulturae, 485, 209–214. doi: https://doi.org/10.17660/actahortic.1999.485.28
  14. Koltunov, V. A. (2004). Yakist plodoovochevoi produktsiyi ta tekhnolohiya yii zberihannia. Ch. I. Yakist i zberezhenist kartopli ta ovochiv. Kyiv, 583.
  15. Koltunov, V., Bielinska, Ye. (2010). Obhruntuvannia efektyvnosti zberezhenosti redysu metodom Kharrinhtona. Tovary i rynky, 2, 62–68. Available at: http://tr.knteu.kiev.ua/files/2010/10/12.pdf
  16. Zherdetskyi, I. K. (2010). Osoblyvosti zberihannia matochnykh koreneplodiv. Propozytsiya, 11, 82–84.
  17. Zavadska, O. V., Bobos, I. M., Diadenko, T. V. (2013). Prydatnist koreneplodiv morkvy (Daucus carota L.) riznykh sortiv dlia pererobky. Sortovyvchennia ta sortoznavstvo, 1, 51–54. Available at: https://www.researchgate.net
  18. Albert, S. Vegetable harvest times. Available at: https://harvesttotable.com/vegetable_harvest_times/
  19. Sych, Z. D., Fedosiy, I. O., Podpriatov, H. I. (2010). Pisliazbyralni tekhnolohiyi dorobky ovochiv dlia lohistyky i marketynhu. Kyiv, 440.
  20. Ahatov, A. K. (2013). Bolezni i vrediteli ovoshchnyh kul'tur i kartofelya. Moscow, 463.
  21. Koltunov, V. A. (2002). Tekhnolohiya zberihannia prodovolchykh tovariv. Kyiv, 340.
  22. Castro, A., Bergenståhl, B., Tornberg, E. (2012). Parsnip (Pastinaca sativa L.): Dietary fibre composition and physicochemical characterization of its homogenized suspensions. Food Research International, 48 (2), 598–608. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2012.05.023
  23. Manosa, N. A. Influence of temperature on Yied and Guality of carrots (Daucus carota var. sativa). Available at: http://scholar.ufs.ac.za:8080/xmlui/bitstream/handle/11660/1299/ManosaNA.pdf;sequence=1
  24. Rubatzky, V. E., Quiros, C. F., Simon, P. W. (1999). Carrots and related vegetable umbelliferae. USDA-ARS, University of Wisconsin, USA. CABI, 294.
  25. Andryushko, A. et. al. (2006). Sovremennye metody hraneniya i posleuborochnoy dorabotki plodoovoshchnoy produkcii. Kyiv, 90.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-29

Як цитувати

Pusik, L., Pusik, V., Lyubymova, N., Bondarenko, V., Rozhov, A., Sergienko, O., Denisenko, S., & Kononenko, L. (2019). Збереженість коренеплодів пастернаку залежно від ступеня стиглості, сортових особливостей і способу зберігання. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(11 (97), 34–41. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.155313

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв