Виділення терпенів з лимоної ефірної олії шляхом вибіркового фракціонування під вакуумом

Автор(и)

  • Natalya Frolova Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-5009-6026
  • Anatoliy Ukrainets Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-7115-8006
  • Irуna Sуlka Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-2867-7414
  • Aleksandra Nemirich Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Oleg Kuzmin Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-9321-6684

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.160220

Ключові слова:

лимонна ефірна олія, фракціонування, детерпенізація, газова хроматографія, насадкова колонка, лімонен

Анотація

Розкрито основні сучасні методи виділення терпенів, вказано переваги та причини цього технологічного перероблення ефірних олій, зокрема лимонної. Якісний склад і кількісні співвідношення компонентів лимонної ефірної олії визначено газохроматографічним методом на насадковій колонці (нерухома фаза – динонілфталат). З даних хроматографічного профілю з’ясовано, що ключовим компонентом олії є монотерпен d-лімонен (70,60±4,61 %), що маскує гармонійний прояв лимонного аромату.

Представлено результати теоретичних розрахунків вибіркового фракціонування під вакуумом, що відпрацьовані на лабораторній установці фракційної перегонки ефірних олій, яка моделює повний цикл фракціонування. Основні вузли установки узгоджені із схемами універсальних установок, поширених в промисловості.

Наведено відпрацьовані на установці режими відбору терпенової та терпеноїдної фракцій, а саме: значення граничних та робочого флегмового числа, тиску та діапазонів температур кипіння.

Фракція терпенів виділена при температурі куба від 67 ºС до 70 ºС при тиску 2,64 кПа та флегмовому числі 1:3 становить 30,0 % мас. Фракція терпеноїдів виділена при температурі куба від 84 ºС до 96 ºС при залишковому тиску, що зменшується від 0,66 до 0,33 кПа та флегмовому числі 1:14 становить 60,0 % мас. У результаті органолептичного дослідження стало зрозуміло, що терпенова фракція має лимонний запах, за рахунок високого вмісту (80,0 %) лімонену з нотами бергамоту (β-мірцен – 5,12 %). Наявний серед терпеноїдів цитраль вносить в аромат мускатний тон, який разом з гераніолом і ліналоолом набуває шляхетного аромату цитрусу з тонкою квітковою нотою.

Всі фракції ефірної олії доцільно використовувати у харчовій та парфумерно-косметичній технологіях, оскільки фракція терпенів може стати цінним компонентом у створенні оригінальних композиційних ароматів

Біографії авторів

Natalya Frolova, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції

Anatoliy Ukrainets, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Доктор технічних наук, професор, ректор

Irуna Sуlka, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук

Кафедра технолології ресторанної і аюрведичної продукції

Aleksandra Nemirich, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції

Oleg Kuzmin, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції

Посилання

  1. Stuart, G. R., Lopes, D., Oliveira, J. V. (2001). Deterpenation of Brazilian orange peel oil by vacuum distillation. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 78 (10), 1041–1044. doi: https://doi.org/10.1007/s11746-001-0385-x
  2. Arce, A., Marchiaro, A., Martínez-Ageitos, J. M., Soto, A. (2008). Citrus Essential Oil Deterpenation by Liquid-Liquid Extraction. The Canadian Journal of Chemical Engineering, 83 (2), 366–370. doi: https://doi.org/10.1002/cjce.5450830226
  3. Gironi, F., Maschietti, M. (2008). Continuous countercurrent deterpenation of lemon essential oil by means of supercritical carbon dioxide: Experimental data and process modelling. Chemical Engineering Science, 63 (3), 651–661. doi: https://doi.org/10.1016/j.ces.2007.10.008
  4. Arche, A., Soto, A. (2008). Citrus essential oils: Extraction and Deterpenation. Tree And Forestry Science And Biotechnology, 2 (1). Available at: https://pdfs.semanticscholar.org/c10e/c1b0fe4229b7d407abaa150e05c6e2b2c168.pdf
  5. Fantin, G., Fogagnolo, M., Maietti, S., Rossetti, S. (2010). Selective Removal of Monoterpenes from Bergamot Oil by Inclusion in Deoxycholic Acid. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (9), 5438–5443. doi: https://doi.org/10.1021/jf100072r
  6. Kuzmin, O., Suikov, S., Niemirich, O., Ditrich, I., Sylka, I. (2017). Effects of the water desalting by reverse osmosis on the process of formation of water-alcohol mixtures. 1H NMR spectroscopy studies. Ukrainian Food Journal, 6 (2), 239–257. doi: https://doi.org/10.24263/2304-974x-2017-6-2-6
  7. Zheljazkov, V. D., Astatkie, T., Jeliazkova, E. A., Tatman, A. O., Schlegel, V. (2013). Distillation time alters essential oil yield, composition and antioxidant activity of femaleJuniperus scopulorumtrees. Journal of Essential Oil Research, 25 (1), 62–69. doi: https://doi.org/10.1080/10412905.2012.744704
  8. Gonçalves, D., Teschke, M. E. E., Koshima, C. C., Gonçalves, C. B., Oliveira, A. L., Rodrigues, C. E. C. (2015). Fractionation of orange essential oil using liquid–liquid extraction: Equilibrium data for model and real systems at 298.2K. Fluid Phase Equilibria, 399, 87–97. doi: https://doi.org/10.1016/j.fluid.2015.04.022
  9. Cannon, J. B., Cantrell, C. L., Astatkie, T., Zheljazkov, V. D. (2013). Modification of yield and composition of essential oils by distillation time. Industrial Crops and Products, 41, 214–220. doi: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2012.04.021
  10. Fang, T., Goto, M., Sasaki, M., Hirose, T. (2004). Combination of Supercritical CO2and Vacuum Distillation for the Fractionation of Bergamot Oil. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52 (16), 5162–5167. doi: https://doi.org/10.1021/jf049895f
  11. Frolovа, N., Sіlka, I. (2015). Technology of natural flavours from home raw material and apparatus base. Novi rishennia v suchasnykh tekhnolohiyakh: Visnyk NTU "KhPI", 46. Available at: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/23482
  12. Carev, H. I., Carev, V. I., Katrakov, I. B. (2000). Prakticheskaya gazovaya hromatografiya. Barnaul: Izd-vo Alt. un-ta, 156.
  13. Frolovа, N., Ukrainets, A., Sіlka, I. (2009). Imitated distillation method a rational basis of essential oil fractionation. Kharchova promyslovist, 8, 96–99. Available at: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/478
  14. Morachevskiy, A. G., Smirnova, N. A., Piotrovskaya, E. M. et. al.; Morachevskogo, A. G. (Ed.) (1989). Termodinamika ravnovesiya zhidkost'-par. Leningrad: Himiya, 344.
  15. Tadé, M. O., Bisowarno, B. H., Tian, Y.-C. (2004). Modelling and Control of Reactive Distillation Systems. IFAC Proceedings Volumes, 37 (1), 31–38. doi: https://doi.org/10.1016/s1474-6670(17)38706-2
  16. Bagaturov, S. A. (1974). Teoriya i raschet peregonki i rektifikacii. Moscow: Gostoptekhizdat, 435.
  17. Sіlka, I. (2016). Evaluating the diet of Ukrainian military forces. Molodyi vchenyi, 5, 32–42. Available at: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/23536
  18. Frolova, N., Ukrainets, A., Sуlkа, I., Naumenko, K., Chepel, N. (2017). Actuality and ways of processing lokal spicy-aromatic raw materials into food flavors. Scientific Works of National University of Food Technologies, 23 (5 (2)), 220–228. doi: https://doi.org/10.24263/2225-2924-2017-23-5-2-28

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-03-20

Як цитувати

Frolova, N., Ukrainets, A., Sуlka I., Nemirich, A., & Kuzmin, O. (2019). Виділення терпенів з лимоної ефірної олії шляхом вибіркового фракціонування під вакуумом. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (98), 32–36. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.160220

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв