Дослідження втрати маси капусти цвітної залежно від агробіологічних факторів, сортових особливостей і способу пакування
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.162072Ключові слова:
капуста цвітна, втрата маси, погодні умови, випаровування води, види пакуванняАнотація
Проведені дослідження ставили за мету наукове обґрунтування впливу погодних умов вегетаційного періоду капусти цвітної, вмісту деяких компонентів хімічного складу, фізичних властивостей та способів пакування на втрати маси головок капусти під час зберігання. Установлено, що під час зберігання капусти цвітної відбуваються такі види втрат: втрати маси за рахунок зменшення сухих речовин, за рахунок часткового випаровування води, розвитку мікроорганізмів та фізіологічних розладів.
Погодні умови дослідних років характеризувалися мінливістю. За роки дослідження сума середньодобових температур коливалася від 1743,4 до 2544,3 оС і перевищувала верхню межу оптимальної суми на 58,9–380,3 оС. Гідротермічний коефіцієнт Селянинова (ГТК) становив 0,58–1,10. Вегетаційний період характеризувався від середньо посушливого до достатньо забезпеченого вологою.
Умови вегетаційного періоду вплинули на втрату маси головок капусти цвітної пізньостиглої під час зберігання: у контролі більшими природні втрати були у 2015 р. – 12,8–16,9 %, меншими у 2016 р. – 11,7–13,8 % залежно від гібрида. Різниця між гібридами за роки досліджень була істотною. Природні втрати маси головок капусти цвітної під час зберігання без упаковки в середньому за 2015–2017 рр. становили у гібрида Каспер F1 13,7 %, у Сантамарія F1 12,7 %, у Скайвокер F1 15,5 %.
Інтенсивність зниження вологи за температури зберігання капусти 1 ± 0,5°С коливається від 0,27 до 9,3 % залежно від способу пакування. При фасуванні у стретч-плівку інтенсивність випаровування вологи у всіх гібридів була однаковою і становила 0,3 % за добу. Стретч-плівку перфорована незначно збільшувала випаровування вологи від 0,37 % у гібрида Каспер F1 до 0,43 у гібрида СкайвокерF1. При зберіганні головок капусти у відкритому вигляді співвідношення втрати вологи до втрати сухих речовин коливаються у межах від 11,2 у головках Сантамарія F1 до 13,2 у головка гібриду КасперF1. При використанні ПП відповідно 0,23–0,23, а у СПП 0,35–0,43.
Встановлена кореляційна залежність втрат маси капусти цвітної під час зберігання від ГТК, середньодобової температури та відносної вологості повітря вегетаційного періоду та від вмісту сухих речовин, об'єму та пористості головки. Рівняння регресії дають можливість прогнозувати втрати маси капусти цвітної під час зберігання залежно від погодних умов вегетаційного періоду та від вмісту сухих речовин та фізичних показників головокПосилання
- Bondareva, L. L. (2013). New varieties and heterosis hybrids of cole crops of VNIISSOK's breeding. Vegetable crops of Russia, 3, 32–33. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-3-32-33
- Houbein, L. (2017). One Magic Square Vegetable Gardening: The Easy, Organic Way to Grow Your Own Food on a 3-Foot Square. The Experiment, 352.
- Prusky, D. (2011). Reduction of the incidence of postharvest quality losses, and future prospects. Food Security, 3 (4), 463–474. doi: https://doi.org/10.1007/s12571-011-0147-y
- Koltunov, V. A. (2004). Yakist plodoovochevoi produktsiyi ta tekhnolohiya yii zberihannia. Ch. 1: Yakist i zberezhenist kartopli ta ovochiv. Kyiv: KNTEU, 568.
- Koltunov, V. A. (2002). Prohnozuvannia yakosti prodovolchykh tovariv. Kyiv, 199.
- Lohinov, M. I., Rosnovskyi, M. H., Lohinov, A. M. (2014). Tekhnolohiya vyrobnytstva i pererobka produktiv roslynnytstva. Hlukhiv: HNPU, 229.
- Cecilia, N., Emond, J.-P. (2007). Relationship between weight loss and visual quality of fruits and vegetables. Proceedings of the Florida State Horticultural Society, 120, 235–245.
- Paull, R. (1999). Effect of temperature and relative humidity on fresh commodity quality. Postharvest Biology and Technology, 15 (3), 263–277. doi: https://doi.org/10.1016/s0925-5214(98)00090-8
- Irtwange, S. V. (2006). Application of modified atmosphere packaging and related technology in postharvest handling of fresh fruits and vegetables. Agricultural Engineering International: CIGR Ejournal, 8 (4). Available at: https://www.researchgate.net/profile/Simon_Irtwange/publication/228878406_Application_of_Modified_Atmosphere_Packaging_and_Related_Technology_in_Postharvest_Handling_of_Fresh_Fruits_and_Vegetables/links/54b642420cf28ebe92e7c0fd.pdf
- Barabash, O. Yu., Taranenko, L. K., Sych, Z. D. Vplyv faktoriv navkolyshnoho seredovyshcha na rist i rozvytok roslyn ovochevykh kultur. Available at: https://agromage.com/stat_id.php?id=216
- Pris, O. P., Kulik, A. S. (2015). Dynamika zminy masy zeleni petrushky pid chas zberihannia. Khimiya kharchovykh produktiv i materialiv, 2, 74–79. Available at: http://oaji.net/articles/2016/1728-1456398475.pdf
- Serdiuk, M. Ye., Stepanenko, D. S., Kiurchev, S. V. (2016). The study of mass loss intensity of plum fruits during storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (79)), 42–48. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.59694
- Tan, W. L., Tao, L. R., Li, J. et. al. (201). Study on water loss of green cabbage under different relative humidity. Science and Technology of Food Industry, 7, 368–374.
- Kalashnik, V. F. (2011). Role of packaging in storing bell pepper. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo, 57, 215–218.
- Barth, M. M., Zhuang, H. (1996). Packaging design affects antioxidant vitamin retention and quality of broccoli florets during postharvest storage. Postharvest Biology and Technology, 9 (2), 141–151. doi: https://doi.org/10.1016/s0925-5214(96)00043-9
- Kaynas, K., Özelkök, I. S. (1999). Effect of semperfresh on postharvest behavior of cucumber (cucumis sativus L.) And summer squash (cucurbita pepo L.) Fruits. Acta Horticulturae, 492, 213–220. doi: https://doi.org/10.17660/actahortic.1999.492.27
- Habibunnisa, Baskaran, R., Prasad, R. et. al. (2001). Storage behaviour of minimally processed pumpkin (Cucurbita maxima) under modified atmosphere packaging conditions. European Food Research and Technology, 212 (2), 165–169. doi: https://doi.org/10.1007/s002170000211
- Bezvikonnyi, P. V. (2011). Vplyv pozakorenevoho vykorystannia mikroelementiv na zberezhenist koreneplodiv buriaka stolovoho. Zbirnyk nakiu prats. Silskohospodarski nauky, 19, 89–93. Available at: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/ZnpPdatu_2011_19_24.pdf
- Water loss and postharvest quality (2015). Postharvest Technology of Horticultural Crops Short Course 2015. 2015. Available at: https://ucanr.edu/datastoreFiles/234-2858.pdf
- Ghaouth, A., Arul, J., Ponnampalam, R., Boulet, M. (1991). Use of chitosan coating to reduce water loss and maintain quality of cucumber and bell pepper fruits. Journal of Food Processing and Preservation, 15 (5), 359–368. doi: https://doi.org/10.1111/j.1745-4549.1991.tb00178.x
- Sato, S., Kamiyama, M., Iwata, T., Makita, N., Furukawa, H., Ikeda, H. (2006). Moderate Increase of Mean Daily Temperature Adversely Affects Fruit Set of Lycopersicon esculentum by Disrupting Specific Physiological Processes in Male Reproductive Development. Annals of Botany, 97 (5), 713–738. doi: https://doi.org/10.1093/aob/mcl037
- Balan, E. F., Chumak, I. G., Kartofyanu, V. G., Iukuridze, E. Zh. (2007). Dinamika poter' plodovoovoshchnoy produkcii po etapam nepreryvnoy holodil'no-transportnoy cepi (HTC). Holodil'shchik. Internet-vypusk, 3 (27). Available at: http://www.holodilshchik.ru/index_holodilshchik_best_article_issue_3_2007.htm
- Zamorska, I. (2018). The effect duration of delay with cooling on natural mass losses of strawberry. Pratsi Tavriyskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu, 1 (18), 97–102.
- Lykhatskyi, V. I., Cherednychenko, V. M. (2010). Kapusta tsvitna. Vinnytsia, 167.
- Bublyk, M. O. (2002). Intehralna otsinka pohodnykh faktoriv dlia vyroshchuvannia plodovykh kultur. Visnyk ahrarnoi nauky, 6, 31–33.
- Sharp, D. C., Townsend, M. S., Qian, Y., Shellhammer, T. H. (2014). Effect of Harvest Maturity on the Chemical Composition of Cascade and Willamette Hops. Journal of the American Society of Brewing Chemists, 72 (4), 231–238. doi: https://doi.org/10.1094/asbcj-2014-1002-01
- Parra-Coronado, A., Fischer, G., Camacho-Tamayo, J. H. (2015). Development and quality of pineapple guava fruit in two locations with different altitudes in Cundinamarca, Colombia. Bragantia, 74 (3), 359–366. doi: https://doi.org/10.1590/1678-4499.0459
- Díaz-Pérez, J. C., Muy-Rangel, M. D., Mascorro, A. G. (2006). Fruit size and stage of ripeness affect postharvest water loss in bell pepper fruit (Capsicum annuum L.). Journal of the Science of Food and Agriculture, 87 (1), 68–73. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.2672
- Becker, B. R., Fricke, B. A. (1996). Transpiration and respiration of fruits and vegetables. Science et Technique du Froid.
- Zamorskaya, I. L. (2017). Vliyanie razmerov yagod zemlyaniki na velichinu ubyli massy pri hranenii. Pererabotka i upravlenie kachestvom sel'skohozyaystvennoy produkcii: sbornik statey III Mezhdunarodnoy nauchno-prakticheskoy konferencii. Minsk: BGATU, 101–103.
- Bondarenko, H. L., Yakovenko, K. I. (Eds.) (2001). Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi. Kharkiv: Osnova, 369.
- Thompson, A. K. (2003). Fruit and vegetables: harvesting, handling and storage. Blackwell Publishing Ltd.
- Osokina, N. M., Кostetska, K. V. (2013). Physical and thermophysical properties of fruit green-stuffs depending on sort and degree of ripeness. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva, 83, 38–43.
- Getinet, H., Seyoum, T., Woldetsadik, K. (2008). The effect of cultivar, maturity stage and storage environment on quality of tomatoes. Journal of Food Engineering, 87 (4), 467–478. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.12.031
- Koltunov, V. A., Puzik, L. M. (2004). Zberihannia harbuzovykh plodiv. Kharkiv, 365.
- Koltunov, V. A., Puzik, L. M. (2009). The structure of squash mass losses during storage. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo, 55, 134–139.
- Koltunov, V. A., Pusik, L. M., Vakulenko, L. M. (2006). Vplyv rozmiru ploda na zberezhenist kabachkiv, dyni, ohirkiv. Sbornik nauchnyh rabot Krymskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 93, 56–60.
- Hu, W., Jiang, A., Qi, H., Pang, K., Fan, S. (2007). Effects of initial low oxygen and perforated film package on quality of fresh-cut cabbages. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87 (11), 2019–2025. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.2944
- Bielinska, Ye. V. (2012). Tryvale zberihannia koreneplodiv redysky: naukove obgruntuvannia, praktychne zastosuvannia. Poltava: RVV PUET, 112.
- Osokina, N. M., Kostetska, K. V. (2013). Influence terms of storage is on the losses mass of fruit green-stuffs. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, 1, 130–133.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Ludmila Pusik, Vlаdimir Pusik, Vitaliy Vlasovets, Ludmila Gaevaya, Artur Rozhkov, Nina Lyubymova, Iryna Safronska, Оleksandr Romanashenko, Yevhen Kryshtop, Evgeniy Hryn
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.