Антиоксиданти з рослинної сировини в технології стабілізації пива

Автор(и)

  • Людмила Андреевна Данилова Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Анатолий Евгеньевич Мелетьев Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Татьяна Александровна Березка Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Татьяна Владимировна Арутюнян Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16308

Ключові слова:

сусло, хміль, окиснення, коагуляція білків, доброджування, показник знебарвлення індикатору 2, 6-діхлорфенолініндофенола

Анотація

В даній статті порушена проблема негативного впливу кисню на колоїдну стійкість пива. Запропоновано для захисту від окиснення використовувати антиоксиданти з рослинної сировини на етапах кип'ятіння сусла з хмелем і доброджування. Встановлено, що найефективніше сприяють стабілізації пива антиоксиданти з кори дуба і трави звіробою.

Біографії авторів

Людмила Андреевна Данилова, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Анатолий Евгеньевич Мелетьев, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Доктор технічних наук, професор

Кафедра біотехнології продуктів бродіння та виноробства

Татьяна Александровна Березка, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Старший викладач

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Татьяна Владимировна Арутюнян, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Старший викладач

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

  1. Гловачек, Ф. Пивоварение [Текст]: учеб. / Ф. Гловачек, А. Лхотский -М.: Пищевая промышленность, 1977. – 623 с.
  2. Булгаков, Н. Биохимия солода и пива [Текст] / Н. Булгаков. - М.: Пищ. пром-ть, 1976. – 358 с.
  3. Лернер, И.Г. Достижения в технологии солода и пива. Интенсификация производства и повышение качества. [Текст] / И.Г. Лернер, Д.Б. Лифшиц, Г. Басаржова и др.; - М.: Пищевая промышленность, 1980. – 350 с.
  4. Данилова, Л.А. Природні антиоксиданті. [Текст] / Л.А. Данилова / Харчова та переробна промисловість.- 1997. - №3.- С.18-19.
  5. ТУ У 18.483-98. Антиоксиданти з рослинної сировини та їх композиції «Вітанок 1», «Вітанок 2». Технічні умови [Текст]. - Затв. Комітетом харчової промисловості України 20.05.98: без обмеження терміну дії. - Введені в дію 10.01.2000р. – Київ, 1998. -23 с.
  6. Спосіб одержання природного антиоксиданту [Текст]: Пат. 19546А.Україна, МКИ С11В5/00 / Данилова Л.А., Малишев О.В., Іцков Ф.Е., Немцева Т.Л. (Україна) - №94062330. Заявл.30.06.94: Опубл.25.12.97: Бюл. №6-5 с.
  7. Спосіб одержання природного антиоксиданту [Текст]: Пат.19547А. Україна, МКИ С11В5/00/ / Данилова Л.А., Малишев О.В., Іцков Ф.Е., Немцева Т.Л. .(Україна) -№94062331. Заявл.30.06.94:Опубл.25.12.97:Бюл.№6-5с.
  8. Данилова, Л.А. Влияние антиоксидантов из растительного сырья на окисление компонентов хмелевых смол [Текст] / Л.А. Данилова., В.А. Домарецкий, Л.И. Рыбак, Т.Л. Немцева // Вестник НТУ «ХПИ».-2002.- №9, т.2.- С.21-24.
  9. Ляшенко, Н.И. Биохимия хмеля и хмелепродуктов [Текст]/ Н.И. Ляшенко. Житомир: - «Полисся», 2002.-388с.
  10. Данилова, Л.А. Вплив антиоксидантів з рослинної сировини на процеси коагуляції білків у суслі [Текст] / Л.А. Данилова, В.А. Домарецький, Г.А. Амбарцумян // Харчова та переробна промисловість.-2002.-№12.- С.15-16.
  11. Glovachek, F. (1977). Brewing. Moscow, USSR: Food industry, 623.
  12. Bulgakov, N. (1976). Biochemistry malt and beer. Moscow, USSR: Food industry, 358.
  13. Lerner, I.G., Lifshitz, D.B., Basarzhova, G. etc. (1980). Advances in technology and malt beer. Intensification of production and quality. Moscow, USSR: Food industry, 350.
  14. Danilova, L.A. (1997). Natural antioxidants. Food and processing industry, 3, 18-19.
  15. TU 18.483-98. (1998). Antioxidants of plant material and their song "Vitanok 1", "2 Vitanok." Specifications. Approved. Committee of the food industry in Ukraine 20/05/98: unlimited duration. Enacted 10.01.2000r. Kyiv. 23.
  16. Danilova L., Malysz O.V., Іtskov F.E., Nemtseva T.L. (1997). The method of natural antioxidant obtaining: pat. 19546A. Ukraine, IPC S11V5/00. (Ukraine). № 94062330. Zayavl.30.06.94: Opubl.25.12.97: Bull. № 6, 5.
  17. Danilova L., Malysz O.V., Іtskov F.E., Nemtseva T.L. (1997). The method of natural antioxidant obtaining: pat.19547A. Ukraine, IPC S11V5/00. (Ukraine). № 94062331. Zayavl.30.06.94: Opubl.25.12.97: Bull. № 6, 5.
  18. Danilova, L.A., Domarecki, V.A., Rybak L.I., Nemtseva T. L. (2002). Effect of antioxidants from plant material for oxidation of the hop resins components. Vestnik of NTU «KPI». 9, v.2, 21-24.
  19. Lyashenko, N. I. (2002). Biochemistry of hops and hop products. Zhitomir, Ukraine: "Polesye", 388.
  20. Danilova, L.A., Domareckii, V.A., Hambartsumyan, G. A. (2002). Effect of antioxidants from plant material on the processes of coagulation proteins in the wort. Food and processing industry. 12, 15-16.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-14

Як цитувати

Данилова, Л. А., Мелетьев, А. Е., Березка, Т. А., & Арутюнян, Т. В. (2013). Антиоксиданти з рослинної сировини в технології стабілізації пива. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(64), 23–26. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16308

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв