Спосіб виробництва заморожених напівфабрикатів на основі журавлини та калини
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16310Ключові слова:
центрифугування, заморожування, плазма, тверда фаза, журавлина великоплідна, калина звичайнаАнотація
У статті окреслена проблематика централізованого промислового збору ягід журавлини та калини. Запропонований та описаний новий спосіб технологічної переробки ягід журавлини великоплідної та калини звичайної у ягідну плазму та жмих, що підлягатимуть наступному заморожуванню, вказані його основні параметри, особливості та переваги.Посилання
- Орлова, Н. Я. Заморожені плодоовочеві продукти: проблеми формування асортименту та якості [Текст] / Н. Я. Орлова, С. О. Белінська. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005. – 336 с.
- The berry bible: with 200 recipes using cultivated and wild, fresh and frozen berries [Текст] / Reed Business Information. – 2004. – Т. 251(11). – С. 69.
- Павлюк, Р. Ю. Комплексні дослідження під час розробки технології функціональних пастоподібних оздоровчих добавок із дикорослих ягід [Текст] / Р. Ю. Павлюк, Н. В. Дібрівська // Вісник Національного технічного університету „ХПІ” : зб. наук. праць / Тематичний випуск „Хімія, хімічна технологія і екологія” / НТУ „ХПІ”. - 2006. - № 25. - C. 154–159.
- Дібрівська, Н.В. Технологія функціональних напівфабрикатів добавок із дикорослих ягід з використанням обробки в змінному електромагнітному полі [Текст] : дис… канд. техн. наук : 05.18.16. / Н.В. Дібрівська. – Харків. - 2009. - 157 с.
- Декларац. пат. 36823 А Україна, МКИ А 23 L2/02. Спосіб екстракції барвних речовин при виробництві плодових і ягідних соків [Текст] / О.С. Луканін, Г.П.Хомич, Н.І.Ткач, М.В.Кирильченко (Україна). – № 2000020774; Заявл. 14.02.2000; Опубл. 16.04.2000, Бюл. № 3. – 2 с.
- Хомич, Г.П. Використання дикорослої сировини для забезпечення харчових продуктів БАР: монографія / Г.П. Хомич, Н.І. Ткач. – Полтава: РВВ ПУСКУ, 2009. – 159 с.
- Oomah, B.D. Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil [Текст] / B.D. Oomah, S. Ladet, D.V. Godfrey, J. Liang, B. Girard // Food Chem. - 2000. - Vol. 69(2). - C. 187-193.
- Parry, J.,Yu L. Fatty acid content and antioxidant properties of cold-pressed black raspberry seed oil and meal [Текст] / J.,Yu L. Parry // J. Food Science. - 2004. - Vol. 69(3). - C. 189-193.
- Lenartowios, W. E. The suitability of qultivars of raspberries for freezing 1. Quality assessment of raspberries of nine cultivars and two crosse [Текст] / W. E. Lenartowios // Fruit. 30. Rep. Skierniowice. - 1980. - V.7(3). - С. 125-134.
- Chesman, A. Garden-fresh berries all year organic gardening
- [Текст] / A. Chesman // Rodale Inc. – 1999. - Т. 46(4). - С. 28-31.
- Canned and frozen fruit provide winter nutrition usa today magazine [Текст] // Society for the Advancement of Education. - 2002. - Т. 131(2689). - С. 5.
- Orlova, N.Ya.(2005) Frozen vegetable products: problems of assortment and quality formation. Kyiv, Ukraine, 336.
- The berry bible: with 200 recipes using cultivated and wild, fresh and frozen berries (2004). Reed Business Information, 251(11), 69.
- Pavluk, R. Yu., Dibrivska, N.V. (2006) Comprehensive research in the development of technologies of functional pasty additives with wild berries. Proceedings of the National Technical University «KhPI»: Coll. Science. works / Theme Issue «Chemistry, Chemical Engineering and Environment», NTU «KhPI», 25, 154–159.
- Dibrivska, N.V. (2009) Technology of functional semi-finished supplements from berries using processing in alternating electromagnetic field. Kharkiv, Ukraine.
- Lukanin, O.S., Khomuch, G.P., Tkach, N.I., Kyrylchenko, M.V. (2009) Method of extraction of coloring substances during production of fruit and berry juices, Ukraine, 2.
- Khomuch G.P., Tkach, N.I. (2009) Use wild raw materials to provision food products with biologicaly active components. Poltava, Ukraine, 159.
- Oomah, B.D., Ladet S., Godfrey D.V., Liang J., B. Girard Stephanie L., Godfrey D.V., Jun, L., Girard B. (2000) Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil. Food Chem, 69(2), 187-193.
- Parry, J.,Yu L. (2004) Fatty acid content and antioxidant properties of cold-pressed black raspberry seed oil and meal. J. Food Science, 69(3),189-193.
- Lenartowios, W. E. al. (1980) The suitability of qultivars of raspberries for freezing 1. Quality assessment of raspberries of nine cultivars and two crosse. Fruit. 30. Rep. Skierniowice, 7(3), 125-134.
- Chesman, A. (1999) Garden-fresh berries all year organic gardening. Rodale Inc., 46(4), 28-31.
- Canned and frozen fruit provide winter nutrition usa today magazine (2002). Society for the Advancement of Education, 131(2689), 5.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Дмитро Миколайович Одарченко, Микола Семенович Одарченко, Андрій Ігорович Кудряшов, Олена Олександрівна Сюсель
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.