Спосіб виробництва заморожених напівфабрикатів на основі журавлини та калини

Автор(и)

  • Дмитро Миколайович Одарченко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Микола Семенович Одарченко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Андрій Ігорович Кудряшов Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Олена Олександрівна Сюсель Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16310

Ключові слова:

центрифугування, заморожування, плазма, тверда фаза, журавлина великоплідна, калина звичайна

Анотація

У статті окреслена проблематика централізованого промислового збору ягід журавлини та калини. Запропонований та описаний новий спосіб технологічної переробки ягід журавлини великоплідної та калини звичайної у ягідну плазму та жмих, що підлягатимуть наступному заморожуванню, вказані його основні параметри, особливості та переваги.

Біографії авторів

Дмитро Миколайович Одарченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Микола Семенович Одарченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Андрій Ігорович Кудряшов, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Олена Олександрівна Сюсель, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Посилання

  1. Орлова, Н. Я. Заморожені плодоовочеві продукти: проблеми формування асортименту та якості [Текст] / Н. Я. Орлова, С. О. Белінська. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005. – 336 с.
  2. The berry bible: with 200 recipes using cultivated and wild, fresh and frozen berries [Текст] / Reed Business Information. – 2004. – Т. 251(11). – С. 69.
  3. Павлюк, Р. Ю. Комплексні дослідження під час розробки технології функціональних пастоподібних оздоровчих добавок із дикорослих ягід [Текст] / Р. Ю. Павлюк, Н. В. Дібрівська // Вісник Національного технічного університету „ХПІ” : зб. наук. праць / Тематичний випуск „Хімія, хімічна технологія і екологія” / НТУ „ХПІ”. - 2006. - № 25. - C. 154–159.
  4. Дібрівська, Н.В. Технологія функціональних напівфабрикатів добавок із дикорослих ягід з використанням обробки в змінному електромагнітному полі [Текст] : дис… канд. техн. наук : 05.18.16. / Н.В. Дібрівська. – Харків. - 2009. - 157 с.
  5. Декларац. пат. 36823 А Україна, МКИ А 23 L2/02. Спосіб екстракції барвних речовин при виробництві плодових і ягідних соків [Текст] / О.С. Луканін, Г.П.Хомич, Н.І.Ткач, М.В.Кирильченко (Україна). – № 2000020774; Заявл. 14.02.2000; Опубл. 16.04.2000, Бюл. № 3. – 2 с.
  6. Хомич, Г.П. Використання дикорослої сировини для забезпечення харчових продуктів БАР: монографія / Г.П. Хомич, Н.І. Ткач. – Полтава: РВВ ПУСКУ, 2009. – 159 с.
  7. Oomah, B.D. Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil [Текст] / B.D. Oomah, S. Ladet, D.V. Godfrey, J. Liang, B. Girard // Food Chem. - 2000. - Vol. 69(2). - C. 187-193.
  8. Parry, J.,Yu L. Fatty acid content and antioxidant properties of cold-pressed black raspberry seed oil and meal [Текст] / J.,Yu L. Parry // J. Food Science. - 2004. - Vol. 69(3). - C. 189-193.
  9. Lenartowios, W. E. The suitability of qultivars of raspberries for freezing 1. Quality assessment of raspberries of nine cultivars and two crosse [Текст] / W. E. Lenartowios // Fruit. 30. Rep. Skierniowice. - 1980. - V.7(3). - С. 125-134.
  10. Chesman, A. Garden-fresh berries all year organic gardening
  11. [Текст] / A. Chesman // Rodale Inc. – 1999. - Т. 46(4). - С. 28-31.
  12. Canned and frozen fruit provide winter nutrition usa today magazine [Текст] // Society for the Advancement of Education. - 2002. - Т. 131(2689). - С. 5.
  13. Orlova, N.Ya.(2005) Frozen vegetable products: problems of assortment and quality formation. Kyiv, Ukraine, 336.
  14. The berry bible: with 200 recipes using cultivated and wild, fresh and frozen berries (2004). Reed Business Information, 251(11), 69.
  15. Pavluk, R. Yu., Dibrivska, N.V. (2006) Comprehensive research in the development of technologies of functional pasty additives with wild berries. Proceedings of the National Technical University «KhPI»: Coll. Science. works / Theme Issue «Chemistry, Chemical Engineering and Environment», NTU «KhPI», 25, 154–159.
  16. Dibrivska, N.V. (2009) Technology of functional semi-finished supplements from berries using processing in alternating electromagnetic field. Kharkiv, Ukraine.
  17. Lukanin, O.S., Khomuch, G.P., Tkach, N.I., Kyrylchenko, M.V. (2009) Method of extraction of coloring substances during production of fruit and berry juices, Ukraine, 2.
  18. Khomuch G.P., Tkach, N.I. (2009) Use wild raw materials to provision food products with biologicaly active components. Poltava, Ukraine, 159.
  19. Oomah, B.D., Ladet S., Godfrey D.V., Liang J., B. Girard Stephanie L., Godfrey D.V., Jun, L., Girard B. (2000) Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil. Food Chem, 69(2), 187-193.
  20. Parry, J.,Yu L. (2004) Fatty acid content and antioxidant properties of cold-pressed black raspberry seed oil and meal. J. Food Science, 69(3),189-193.
  21. Lenartowios, W. E. al. (1980) The suitability of qultivars of raspberries for freezing 1. Quality assessment of raspberries of nine cultivars and two crosse. Fruit. 30. Rep. Skierniowice, 7(3), 125-134.
  22. Chesman, A. (1999) Garden-fresh berries all year organic gardening. Rodale Inc., 46(4), 28-31.
  23. Canned and frozen fruit provide winter nutrition usa today magazine (2002). Society for the Advancement of Education, 131(2689), 5.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-14

Як цитувати

Одарченко, Д. М., Одарченко, М. С., Кудряшов, А. І., & Сюсель, О. О. (2013). Спосіб виробництва заморожених напівфабрикатів на основі журавлини та калини. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(64), 31–33. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16310

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв