Медико-біолоігічна оцінка хліба з цільного зерна пшениці з включенням коренеплідних овочів

Автор(и)

  • Марина Ромиківна Мардар Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна
  • Натела Ревазовна Кордзая Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16311

Ключові слова:

харчування, медико-біологічна оцінка, хліб з цільного зерна пшениці, коренеплідні овочі

Анотація

У статті наведено медико-біологічну оцінку хліба з цільного зерна пшениці з включенням коренеплідних овочів. На основі медико-біологічних досліджень встановлено позитивну дію коренеплідних овочів на антиоксидантну активність хліба з цільного зерна пшениці, зниження ульцерогенної дії та підвищення засвоєння нового продукту організмом людини.

Біографії авторів

Марина Ромиківна Мардар, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Натела Ревазовна Кордзая, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Посилання

  1. Функциональные пищевые продукты. Введение в технологию [Текст] / А.Ф. Доронин, Л.Г. Ипатова, А.А. Кочеткова и др.– М.:ДеЛи принт, 2009. – 288 с.
  2. Пилат, Т.Л. Биологически активные добавки к пище (теория, производство, применение) [Текст]/ Т.Л. Пилат, А.А. Иванов. – М.: Авалон, 2002. – 710 с.
  3. Цимбалиста, Н.В. Стан фактичного харчування населення та аліментарно обумовлена захворюваність [Текст] /Н.В. Цимбалиста, Н.В. Давиденко //Пробл. харчування. – 2008. – №1-2. – С. 32-35.
  4. Банковська, Н.В. Гігієнічна оцінка стану фактичного харчування дорослого населення України та наукове обґрунтування шляхів його оптимізації. [Текст]: автореф. дис. … канд. мед. наук: 14.02.01/ Банковська Наталія Володимирівна; Нац. мед. ун-т ім. О.О. Богомольця. – К., 2008. –26 с.
  5. Українець, А.І. Технологія оздоровчих харчових продуктів [Текст] / А.І. Українець, Г.О. Сімахіна – К.:НУХТ, 2009. – 310 с.
  6. Зверев, С.В. Функциональные зернопродукты [Текст] / С.В. Зве-рев, Н.С. Зверева. – М.:ДеЛи принт, 2006. – 119 с.
  7. Сирохман, І.В. Якість і безпечність зерноборошняних продуктів [Текст] / І.В. Сирохман, Т.М. Лозова. – К.: Центр навч. л-ри, 2006. – 384 с.
  8. Мардар, М.Р. Оцінка конкурентоспроможності хліба з цільного зерна пшениці з включенням коренеплідних овочів [Текст]/ М. Р. Мардар, Н.Р. Кордзая //Харчова наука і технологія . –2012. –№1 (18). – С. 111- 113
  9. Ленерт, С.О. Формування якості овочево-сиркових паст підвище-ної біологічної цінності [Текст] /[Текст]: дис…. канд. техн. наук: 05.18.15/Ленерт Світлана Олександрівна; КНТЕУ– Київ, 2011. – 154 с.
  10. Барабаш, О.Ю. Столові коренеплоди [Текст] / О.Ю. Барабаш, О.Д. Шрам, С.Г. Гутиря – К.: Вища шк., 2003. – 85 с.
  11. Doronin, A.F., Ipatova L.G., Kochetkova A.A., etc. (2009). Functional foods. Introduction to technology. Moscow: DeLee print, 288.
  12. Pilat, T.L., Ivanov, A.A. (2002) Biologically active food supplements (theory, production, application). Moscow: Avalon, 710.
  13. Zimbalista, N.V., Davidenko, N.V. (2008) Condition of actual nutrition of the population and disease, which is caused by alimentary. Problems of nutrition, № 1-2, 32-35.
  14. Bankovska, N.V. (2008). Hygienic assessment of the actual nutritional of the adult population in Ukraine and scientific justification ways of its optimization. Kiev, National medical university Bogomolza O.O,, author. dis .... Candidate. Med. Sciences , 26 C.
  15. Ukrainets, A.І., Sіmahіna G.O. (2009). Technology of health food products. Kiev:: NUFT, 310.
  16. Zverev, S.V., Zvereva N.S. (2006) Functional cereal products. Moscow: DeLee print, 119;
  17. Sirohman, І.V., Lozova, T.M. (2006). The quality and safety of cereals and flour products. Kiev: Centr navchalnoi literatury, 384;
  18. Mardar, M.R., Kordzaya, N.R. (2012) Assessment of the competi-tiveness of bread made from the whole wheat grain with inclusion of root crops. Food science and technology, № 1 (18), 111 – 113
  19. Lenert, S.O., (2011). Formation of quality of vegetables and cheese curd paste with increased biological value. Kiev, KNTEU, dis .... Candidate. tehn. Sciences,154.
  20. Barabash, O.U., Schram, S.G., Gutirya O.D. (2003). Edible root crops. Kiev: Vishcha wkola., 85.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-14

Як цитувати

Мардар, М. Р., & Кордзая, Н. Р. (2013). Медико-біолоігічна оцінка хліба з цільного зерна пшениці з включенням коренеплідних овочів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(64), 34–39. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16311

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв