Біотехнологія кисломолочних напоїв з використанням сколотини та добавок із пряних овочів

Автор(и)

  • Раїса Юріївна Павлюк Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Вікторія Вадимівна Погарська Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Андрій Володимирович Хоменко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Катерина Валеріївна Кострова Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16315

Ключові слова:

біотехнологія, функціональні кисломолочні напої, сколотина, пряні овочі, наноструктурироване пюре

Анотація

Робота присвячена розробці біотехнології отримання функціональних кисломолочних напоїв на основі сколотини з використанням в якості інновації добавок із коренів хрону, селери, імбиру та часнику у формі швидкозамороженого наноструктурованого пюре та екстрактами з нетрадиційної лікарської та пряно-ароматичної рослинної сировини (НЛПАРС), які характеризуються рекордним вмістом біологічно активних речовин (БАР).

Біографії авторів

Раїса Юріївна Павлюк, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Вікторія Вадимівна Погарська, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Андрій Володимирович Хоменко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Катерина Валеріївна Кострова, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Посилання

  1. Павлюк, Р. Ю. Нове покоління молочних продуктів у підвищенні імунітету [Текст] / Р.Ю. Павлюк // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі : зб. наук. праць ХДУХТ : у 2-х ч., Харків. – 2003. – Ч. 1. – С. 93-99.
  2. Павлюк, Р. Ю. Розробка технології консервованих вітамінних фітодобавок і їх використання в продуктах харчування профілактичної дії [Текст] : дис. … д-ра техн. наук / Р. Ю. Павлюк. – ОДАХТ : Одеса, 1996. – 446 с.
  3. Погарська, В. В. Наукове обґрунтування технології каротиноїдних і хлорофілвмісних дрібнодисперсних рослинних добавок [Текст] : дис. … д-ра техн. наук / В. В. Погарська. – ОДАХТ : Одеса, 2012. – 472 с.
  4. Павлюк, Р. Ю. Інноваційні технології функціональних тонізуючих напоїв та дресінгів з використанням молочної сироватки та наноструктурованного плодоовочевого пюре [Текст] / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, А. А. Берестова [та ін.] // Наукові праці, ОНАХТ, Одеса. – 2010. – Т. 2, Вип. 38. – С. 239-244.
  5. Погарская, В. В. Новые технологии функциональных оздоровитель-ных продуктов : моногр. [Текст] / В. В. Погарская, А. И. Черевко, Р. Ю. Павлюк и др. – Х. : Харьк. гос. университет питания и торговли, 2007. – 262 с.
  6. Павлюк, Р.Ю. Інноваційні технології соусів-дресінгів для оздоровчого харчування з використанням добавок із пряних овочів і вторинної молочної сировини [Текст] / Р. Ю. Павлюк, Ю. Г. Наконечна, А. В. Хоменко, К. В. Кострова // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. наук. праць ХДУХТ, Харків. – 2011. – С. 26-35.
  7. Храмцов, А. Г. Промышленная переработка вторичного сырья [Текст] / А. Г. Храмцов, С. В. Василисин. – М. : ДеЛипринт, 2003. – 100 с.
  8. Хоменко, А. В. Биотехнология оздоровительных кисломолочных напитков на основе пахты с использованием наноструктурированных добавок из пряных овощей [Текст] / А. В. Хоменко, Ю. Г. Наконечная, Р. Ю. Павлюк // Экономика и технологии в инновационном развитии общества XXI века, ФГБОУ ВПО «СПбГТЭУ», СПб. – 2013. – С. 127-130.
  9. Павлюк, Р. Ю. Нові напрямки використання сколотини в оздоровчих продуктах харчування [Текст] / Р. Ю. Павлюк, Ю. Г. Наконечна,
  10. А. В. Хоменко, К. В. Кострова // Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв готельного, ресторанного господарств і торгівлі : тези доп. всеукр. наук.-практ. конф. ХДУХТ, Харків. – 2011. – Ч. 1. – С. 157.
  11. Павлюк, Р. Ю. Інноваційні кріогенні технології отримання дрібнодисперсних пряно-ароматичних добавок з рекордним вмістом БАР [Текст] / Р. Ю. Павлюк [та ін.] // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка, Харків. – 2012. – Вип. 131. – С. 244-250.
  12. Pavljuk, R. (2003). The new generation of dairy products for boosting immunity. Collection of Scientific Papers KSUFTT, Part 1, 93-99.
  13. Pavljuk, R. Development of technology for canned of vitamins phytoadditives and their use in food preventative of action. (1996). Dissertation of Doctor of Technical Sciences, 446.
  14. Pogars'ka, V. The scientific substantiation of technology carotenoid and chlorophyll-containing finely dispersed of herbal supplements. (2012). Dissertation of Doctor of Technical Sciences, 472.
  15. Pavljuk, R., Pogars'ka, V., Berestova, A. (2010). The innovative technology of functional tonic drinks and dressings with milk whey and dressings with milk whey and nanostructured vegetable puree. Collection of Scientific Papers ONAFT, T. 2, Vyp. 38, 239-244.
  16. Pogarskaja, V., Cherevko, A., Pavljuk, R. (2007). The new technology of functional health products : monograph. 262.
  17. Pavljuk, R., Nakonechna, Ju., Khomenko, A. (2011). The innovative technology of sauces-dressings for health food using a additives of spicy vegetables and secondary raw milk. Collection of Scientific Papers KSUFTT, 26-35.
  18. Hramcov, A., Vasilisin, S. (2003). Industrial processing of secondary raw materials, 100.
  19. Khomenko, A., Nakonechna, Ju., Pavljuk, R. (2013). Biotechnology of fermented drinks on the basis of buttermilk that use nanostructured additives from spicy vegetables. The economy and technologies in the innovative development of the society of the XXI century, Saint Petersburg, 127-130.
  20. Pavljuk, R., Nakonechna, Ju., Khomenko, A., Kostrova, K. (2011). New directions of use buttermilk in the health food. Abstracts of all-Ukrainian scientific-practical conference KSUFTT, Part 1, 157.
  21. Pavljuk, R. (2012). Innovative cryogenic technology for finely dispersed spicy-aromatic additives with a record containing BAS. Herald Kharkiv Petro Vasylenko National Technical University of Agrikulture, 244-250.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-14

Як цитувати

Павлюк, Р. Ю., Погарська, В. В., Хоменко, А. В., & Кострова, К. В. (2013). Біотехнологія кисломолочних напоїв з використанням сколотини та добавок із пряних овочів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(64), 53–57. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16315

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв