Інноваційні технології вітамінного плодоово-ягідного морозива з використанням заморожених дрібнодисперсних добавок з рослинної сировини
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16316Ключові слова:
інноваційна технологія, низькотемпературна обробка, плодово-ягідне морозиво, наноструктуроване пюре, кріодеструкція, механоактиваціяАнотація
Науково обґрунтована та розроблена інноваційна технологія натурального вітамінного плодово-ягідного морозива з використанням заморожених дрібнодисперсних добавок у формі наноструктурованих пюре з рослинної сировини, підібрано рецептурний склад, досліджено вміст БАР в нових видах морозива при збагаченні рослинними добавками. Як інновацію при отриманні заморожених дрібнодисперсних добавок було використано кріогенне «шокове» заморожування і низькотемпературне подрібнення.Посилання
- Павлюк, Р. Ю. Нове покоління молочних продуктів у підвищенні імунітету [Текст] / Р.Ю. Павлюк // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі: зб. наук. праць ХДУХТ: у 2-х ч., Харків. – 2003. – Ч. 1. – С. 93-99.
- Павлюк, Р. Ю. Розробка технології консервованих вітамінних фітодобавок і їх використання в продуктах харчування профілактичної дії [Текст]: дис. … д-ра техн. наук / Р. Ю. Павлюк. – ОДАХТ : Одеса, 1996. – 446 с.
- Погарська, В. В. Наукове обґрунтування технології каротиноїдних і хлорофілвмісних дрібнодисперсних рослинних добавок [Текст]: дис. … д-ра техн. наук / В.В. Погарська. – ОДАХТ: Одеса, 2012. – 472 с.
- Погарская, В. В. Новые технологии функциональных оздоровитель-ных продуктов: моногр. [Текст] / В. В. Погарская, А. И. Черевко, Р. Ю. Павлюк и др. – Х.: Харьк. гос. университет питания и торговли, 2007. – 262 с.
- FAO/WHO. Питание 21 Век. Глобальные проблемы. Международная конференция по питанию. – Рим, 1992. – С. 3
- FAO/WHO. Меры политики по обеспечению продовольственной безопасности в регионе: проблемы и перспективы – продовольственный про-гноз до 2050 года / Двадцать восьмая региональная конференция ФАО для Европы. – Баку, 2012. – 25 с.
- Павлюк, Р. Ю. Новые технологии витаминных углеводсодержащих фитодобавок и их использование в продуктах профилактического действия [Текст] : монография / Р. Ю. Павлюк, А. И. Черевко, И. С. Гулий; Харьк. гос. академия технологии и организации питания, Укр. гос. ун-т пищ. техн.. – Х.; К., 1997. – 285 с.
- Павлюк, Р. Ю. Нанотехнології заморожених кріопаст із плодів та овочів з унікальними характеристиками – добавок для функціональних молочних продуктів [Текст] / Р. Ю. Павлюк [та ін.] / МОЛОКОпереробка. – 2010. – № 1. – С 24–29.
- Павлюк, Р.Ю. Нанотехнології заморожених пюре із плодів цитрусових з унікальними характеристиками [Текст]/ Р.Ю.Павлюк, В.В. Погарська, Н.М. Тимофєєва [та ін.] // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. пр. ХДУХТ. Х – 2013 – С 27-35.
- Павлюк, Р.Ю. Инновационные технологии мороженого для оздоровительного питания с использованием наноструктурированных заморожненных миксов из фруктов и овощей [Текст]/ Р.Ю. Павлюк, В.В. Погарська, А.А. Берестова та ін. // Экономика и технологии в инновационном развитии общества XXI века: междунар. науч.-практ. конф. с элементами науч. школы для студ. и аспирантов., Санкт-Петербург. – ФГБОУ ВПО «СПбГТЭУ». – СПб., 2013. – С. 124-127.
- Pavljuk, R. (2003). The new generation of dairy products for increasing immunity. Advanced energy saving technologies and economic justification in food service. The economic problems of trade, Ch. 1 (2), 93-99.
- Pavljuk, R. (1996). Development of technology for preserved vitamin phytonutrients and their uses in food preventative action. Ph.D. thesis, 446.
- Pogarskaya, V. (2012). The scientific substantiation of technology carotenoid and chlorophyll-containing finely dispersed of herbal supplements. Ph.D. thesis, 472.
- Pogarskaya, V., Cherevko, A., Pavljuk, R. (2007). New technology of functional health products. (New in preserving technology). Monograph. Kharkov, Ukraine, 262.
- FAO/WHO. (1992). Nutrition 21. Global problems. International Conference on Nutrition, 3.
- Pavljuk, R., Cherevko, A., Gyluj, I. (1997). New technologies carbohy-drate vitamin phytonutrients and their use in products prophylactic action, Monograph. Kharkov, Ukraine, 285.
- Pavljuk, R., Pogarskaya, V., Loseva S., Glubokij D., Matsіpura A., Berestovaya A., Maximova N. (2010). Nanotechnology of frozen cryopastes of fruit and vegetables with unique characteristics - additives for functional dairy products. MOLOKOpererobka, 1, 24-29.
- FAO/WHO. (2012). Policy measures to ensure food security in the region: problems and prospects - Food Forecast to 2050. Twenty-eighth FAO Regional Conference for Europe, 25.
- Pavljuk, R., Pogarskaya, V., Timofeeva, N., Maksimova, N., Berestovaya, A., Borisenko, A. (2013). Nanotechnology frozen puree of citrus fruit with unique characteristics. Advanced equipment and technology of food production in restaurant industry and trade. Kharkov, Ukraine, 27-35.
- Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Berestovaya, A., Timofeeva, N., Borisenko, T. (2013). Innovative ice-cream technology with using nano-structured frozen mixes of fruits and vegetables for healthy nutrition. Economy and technologies in the innovative development of the XXI century society. Saint-Petersburg, Russian Federation.124-127.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Раїса Юріївна Павлюк, Вікторія Вадимівна Погарська, Аделіна Анатоліївна Берестова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.