Інноваційні технології вітамінного плодоово-ягідного морозива з використанням заморожених дрібнодисперсних добавок з рослинної сировини

Автор(и)

  • Раїса Юріївна Павлюк Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Вікторія Вадимівна Погарська Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Аделіна Анатоліївна Берестова Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16316

Ключові слова:

інноваційна технологія, низькотемпературна обробка, плодово-ягідне морозиво, наноструктуроване пюре, кріодеструкція, механоактивація

Анотація

Науково обґрунтована та розроблена інноваційна технологія натурального вітамінного плодово-ягідного морозива з використанням заморожених дрібнодисперсних добавок у формі наноструктурованих пюре з рослинної сировини, підібрано рецептурний склад, досліджено вміст БАР в нових видах морозива при збагаченні рослинними добавками. Як інновацію при отриманні заморожених дрібнодисперсних добавок було використано кріогенне «шокове» заморожування і низькотемпературне подрібнення.

Біографії авторів

Раїса Юріївна Павлюк, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Вікторія Вадимівна Погарська, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока, зав. лабораторією «Інноваційних кріо- та нанотехнологій рослинних добавок та оздоровчих продуктів»

Аделіна Анатоліївна Берестова, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, 61051

Асистент

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Посилання

  1. Павлюк, Р. Ю. Нове покоління молочних продуктів у підвищенні імунітету [Текст] / Р.Ю. Павлюк // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі: зб. наук. праць ХДУХТ: у 2-х ч., Харків. – 2003. – Ч. 1. – С. 93-99.
  2. Павлюк, Р. Ю. Розробка технології консервованих вітамінних фітодобавок і їх використання в продуктах харчування профілактичної дії [Текст]: дис. … д-ра техн. наук / Р. Ю. Павлюк. – ОДАХТ : Одеса, 1996. – 446 с.
  3. Погарська, В. В. Наукове обґрунтування технології каротиноїдних і хлорофілвмісних дрібнодисперсних рослинних добавок [Текст]: дис. … д-ра техн. наук / В.В. Погарська. – ОДАХТ: Одеса, 2012. – 472 с.
  4. Погарская, В. В. Новые технологии функциональных оздоровитель-ных продуктов: моногр. [Текст] / В. В. Погарская, А. И. Черевко, Р. Ю. Павлюк и др. – Х.: Харьк. гос. университет питания и торговли, 2007. – 262 с.
  5. FAO/WHO. Питание 21 Век. Глобальные проблемы. Международная конференция по питанию. – Рим, 1992. – С. 3
  6. FAO/WHO. Меры политики по обеспечению продовольственной безопасности в регионе: проблемы и перспективы – продовольственный про-гноз до 2050 года / Двадцать восьмая региональная конференция ФАО для Европы. – Баку, 2012. – 25 с.
  7. Павлюк, Р. Ю. Новые технологии витаминных углеводсодержащих фитодобавок и их использование в продуктах профилактического действия [Текст] : монография / Р. Ю. Павлюк, А. И. Черевко, И. С. Гулий; Харьк. гос. академия технологии и организации питания, Укр. гос. ун-т пищ. техн.. – Х.; К., 1997. – 285 с.
  8. Павлюк, Р. Ю. Нанотехнології заморожених кріопаст із плодів та овочів з унікальними характеристиками – добавок для функціональних молочних продуктів [Текст] / Р. Ю. Павлюк [та ін.] / МОЛОКОпереробка. – 2010. – № 1. – С 24–29.
  9. Павлюк, Р.Ю. Нанотехнології заморожених пюре із плодів цитрусових з унікальними характеристиками [Текст]/ Р.Ю.Павлюк, В.В. Погарська, Н.М. Тимофєєва [та ін.] // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. пр. ХДУХТ. Х – 2013 – С 27-35.
  10. Павлюк, Р.Ю. Инновационные технологии мороженого для оздоровительного питания с использованием наноструктурированных заморожненных миксов из фруктов и овощей [Текст]/ Р.Ю. Павлюк, В.В. Погарська, А.А. Берестова та ін. // Экономика и технологии в инновационном развитии общества XXI века: междунар. науч.-практ. конф. с элементами науч. школы для студ. и аспирантов., Санкт-Петербург. – ФГБОУ ВПО «СПбГТЭУ». – СПб., 2013. – С. 124-127.
  11. Pavljuk, R. (2003). The new generation of dairy products for increasing immunity. Advanced energy saving technologies and economic justification in food service. The economic problems of trade, Ch. 1 (2), 93-99.
  12. Pavljuk, R. (1996). Development of technology for preserved vitamin phytonutrients and their uses in food preventative action. Ph.D. thesis, 446.
  13. Pogarskaya, V. (2012). The scientific substantiation of technology carotenoid and chlorophyll-containing finely dispersed of herbal supplements. Ph.D. thesis, 472.
  14. Pogarskaya, V., Cherevko, A., Pavljuk, R. (2007). New technology of functional health products. (New in preserving technology). Monograph. Kharkov, Ukraine, 262.
  15. FAO/WHO. (1992). Nutrition 21. Global problems. International Conference on Nutrition, 3.
  16. Pavljuk, R., Cherevko, A., Gyluj, I. (1997). New technologies carbohy-drate vitamin phytonutrients and their use in products prophylactic action, Monograph. Kharkov, Ukraine, 285.
  17. Pavljuk, R., Pogarskaya, V., Loseva S., Glubokij D., Matsіpura A., Berestovaya A., Maximova N. (2010). Nanotechnology of frozen cryopastes of fruit and vegetables with unique characteristics - additives for functional dairy products. MOLOKOpererobka, 1, 24-29.
  18. FAO/WHO. (2012). Policy measures to ensure food security in the region: problems and prospects - Food Forecast to 2050. Twenty-eighth FAO Regional Conference for Europe, 25.
  19. Pavljuk, R., Pogarskaya, V., Timofeeva, N., Maksimova, N., Berestovaya, A., Borisenko, A. (2013). Nanotechnology frozen puree of citrus fruit with unique characteristics. Advanced equipment and technology of food production in restaurant industry and trade. Kharkov, Ukraine, 27-35.
  20. Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Berestovaya, A., Timofeeva, N., Borisenko, T. (2013). Innovative ice-cream technology with using nano-structured frozen mixes of fruits and vegetables for healthy nutrition. Economy and technologies in the innovative development of the XXI century society. Saint-Petersburg, Russian Federation.124-127.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-14

Як цитувати

Павлюк, Р. Ю., Погарська, В. В., & Берестова, А. А. (2013). Інноваційні технології вітамінного плодоово-ягідного морозива з використанням заморожених дрібнодисперсних добавок з рослинної сировини. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(64), 57–62. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16316

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв