Дослідження роботи інноваційного встаткування для термомеханічної обробки та зневоднення харчової сировини

Автор(и)

  • Oleg Burdo Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2630-1819
  • Igor Bezbakh Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2353-1811
  • Nikolay Kepin Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-0136-1882
  • Aleksandr Zykov Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-8345-1015
  • Igor Yarovyi Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-2278-5075
  • Aleksander Gavrilov Академія біоресурсів і природокористування «Кримський федеральний університет ім. В. I. Вернадського» вул. Наукова, 1, c. Аграрне, м. Сімферополь, Республіка Крим, 295492, Україна https://orcid.org/0000-0003-3382-0307
  • Valentyna Bandura Вінницький національний аграрний університет вул. Сонячна, 3, м. Вінниця, Україна, 21008, Україна https://orcid.org/0000-0001-8074-3020
  • Igor Mazurenko Одеський державний аграрний університет вул. Пантелеймонівська, 13, м. Одеса, Україна, 65012, Україна https://orcid.org/0000-0003-2233-7563

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178937

Ключові слова:

ротаційні термосифони, інфрачервоне сушіння, мікрохвильове випарювання, фруктові, овочеві слайси, моделювання процесів

Анотація

Представлено результати дослідження інноваційного встаткування для комплексної переробки харчової сировини, що дозволить реалізувати локальний енергетичний вплив безпосередньо на частинки дисперсного матеріалу, приграничний шар, вологу, що втримується в розчині або капілярах продукту.

Проведено аналіз способів обробки харчової сировини, виявлені достоїнства й недоліки. Виявлено, що якість продукту, енерговитрати й вартість в основному визначаються на етапах термічної обробки, сушіння.

Проведено дослідження інноваційного встаткування на базі ротаційних термосифонів для випарювання харчових неньютонівських рідин. Розроблено експериментальний стенд і методику досліджень гідродинаміки руху конденсату в конденсаторах ротаційних термосифонів різних конструкцій. Експериментальний стенд являє собою модель апарата з ротаційним термосифоном, виконану зі скла. У результаті досліджень визначена частота обертання, при якій наступить запирання конденсату відцентровою силою для розгалуженого конденсатора. Представлено результати по візуалізації руху пари-конденсату.

Проведено дослідження інноваційного встаткування для випарювання харчових неньютонівських рідин в умовах НВЧ випромінювання. Експерименти проводилися на харчових продуктах і на модельних системах. Визначено ступінь підвищення концентрації неводних компонентів. Швидкість випарювання в умовах НВЧ випромінювання практично постійна.

Проведено дослідження інноваційного встаткування для сушіння слайсів із фруктів і овочів в умовах ІЧ випромінювання. Розроблено експериментальний стенд і методику досліджень. Запропоновано структуру рівняння для розрахунку коефіцієнта масовіддачі. База експериментальних даних узагальнена в рівнянні в числах подібності. Рівняння дозволяє розраховувати коефіцієнт масовіддачі з помилкою в межах ±15 %. Визначено вплив потужності ІЧ випромінювання на кінетику процесу сушіння фруктових і овочевих слайсів. Проведено порівняння експериментальних даних по сушінню слайсів в умовах НВЧ і ІЧ випромінювання

Біографії авторів

Oleg Burdo, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту

Igor Bezbakh, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту

Nikolay Kepin, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту

Aleksandr Zykov, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук

Кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту

Igor Yarovyi, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту

Aleksander Gavrilov, Академія біоресурсів і природокористування «Кримський федеральний університет ім. В. I. Вернадського» вул. Наукова, 1, c. Аграрне, м. Сімферополь, Республіка Крим, 295492

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології й устаткування виробництв і переробки продукції тваринництва

Valentyna Bandura, Вінницький національний аграрний університет вул. Сонячна, 3, м. Вінниця, Україна, 21008

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра технологічних процесів і обладнання переробних і харчових виробництв

Igor Mazurenko, Одеський державний аграрний університет вул. Пантелеймонівська, 13, м. Одеса, Україна, 65012

Доктор технічних наук, проректор з наукової роботи

Посилання

  1. Pereira, R. N., Vicente, A. A. (2010). Environmental impact of novel thermal and non-thermal technologies in food processing. Food Research International, 43 (7), 1936–1943. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2009.09.013
  2. Hrovatin, N., Dolšak, N., Zorić, J. (2016). Factors impacting investments in energy efficiency and clean technologies: empirical evidence from Slovenian manufacturing firms. Journal of Cleaner Production, 127, 475–486. doi: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.04.039
  3. Meyers, S., Schmitt, B., Chester-Jones, M., Sturm, B. (2016). Energy efficiency, carbon emissions, and measures towards their improvement in the food and beverage sector for six European countries. Energy, 104, 266–283. doi: https://doi.org/10.1016/j.energy.2016.03.117
  4. Duan, L., Qi, C., Ling, X., Peng, H. (2018). The contact heat transfer between the heating plate and granular materials in rotary heat exchanger under overloaded condition. Results in Physics, 8, 600–609. doi: https://doi.org/10.1016/j.rinp.2017.12.018
  5. Duan, L., Cao, Z., Yao, G., Ling, X., Peng, H. (2017). Visual experimental study on residence time of particle in plate rotary heat exchanger. Applied Thermal Engineering, 111, 213–222. doi: https://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2016.09.087
  6. Kamal, M. M., Amer, I., Aboelnasr, M. (2010). Rotating Heat Pipe Performance with Internal Wire Mesh Screens. Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part A: Journal of Power and Energy, 224 (7), 993–1005. doi: https://doi.org/10.1243/09576509jpe962
  7. Hassan, H., Harmand, S. (2017). An experimental work on the effect of the radius of rotation on the performance of revolving heat pipe (RVHP). Applied Thermal Engineering, 123, 537–545. doi: https://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2017.05.133
  8. Jouhara, H., Chauhan, A., Nannou, T., Almahmoud, S., Delpech, B., Wrobel, L. C. (2017). Heat pipe based systems - Advances and applications. Energy, 128, 729–754. doi: https://doi.org/10.1016/j.energy.2017.04.028
  9. Burdo, O. G., Bezbah, I. V. (2008). Rotating heat pipes in devices for heat treatment of the food-stuffs. Applied Thermal Engineering, 28 (4), 341–343. doi: https://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2006.02.021
  10. Burdo, O. G., Burdo, A. C., Sirotyuk, I. V., Pour, D. S. (2017). Technologies of Selective Energy Supply at Evaporation of Food Solutes. Рroblemele energeticii regionale, 1 (33), 100–109. Available at: http://journal.ie.asm.md/assets/files/12_01_33_2017.pdf
  11. Burdo, O. G. (2010). Evolyutsiya sushil'nyh ustanovok. Odessa: Poligraf, 368.
  12. Wang, Q., Li, S., Han, X., Ni, Y., Zhao, D., Hao, J. (2019). Quality evaluation and drying kinetics of shitake mushrooms dried by hot air, infrared and intermittent microwave–assisted drying methods. LWT, 107, 236–242. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.03.020
  13. Salehi, F., Kashaninejad, M. (2018). Modeling of moisture loss kinetics and color changes in the surface of lemon slice during the combined infrared-vacuum drying. Information Processing in Agriculture, 5 (4), 516–523. doi: https://doi.org/10.1016/j.inpa.2018.05.006
  14. Younis, M., Abdelkarim, D., Zein El-Abdein, A. (2018). Kinetics and mathematical modeling of infrared thin-layer drying of garlic slices. Saudi Journal of Biological Sciences, 25 (2), 332–338. doi: https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2017.06.011

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-09-24

Як цитувати

Burdo, O., Bezbakh, I., Kepin, N., Zykov, A., Yarovyi, I., Gavrilov, A., Bandura, V., & Mazurenko, I. (2019). Дослідження роботи інноваційного встаткування для термомеханічної обробки та зневоднення харчової сировини. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11 (101), 24–32. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178937

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв