Виявлення умов зменшення сили та температури різання при механічній обробці

Автор(и)

  • Fedir Nоvikоv Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця пр. Науки, 9-А, м. Харків, Україна, 61166, Україна https://orcid.org/0000-0001-6996-3356
  • Vladimir Polyansky ТОВ «Імперія металів» Григоровське шосе, 88, м. Харків, Україна, 61020, Україна https://orcid.org/0000-0001-5482-9955
  • Valentin Shkurupiy ТОВ «Імперія металів» Григоровське шосе, 88, м. Харків, Україна, 61020, Україна https://orcid.org/0000-0001-6658-8482
  • Dmytro Novikov Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця пр. Науки, 9-А, м. Харків, Україна, 61166, Україна https://orcid.org/0000-0002-7228-5813
  • Andrii Hutorov ННЦ «Інститут аграрної економіки» вул. Героїв Оборони, 10, м. Київ, Україна, 03127, Україна https://orcid.org/0000-0002-6881-4911
  • Yevhen Ponomarenko ТОВ «Бізнес центр «ІНЖЕК» вул. Бакуліна, 4-а, м. Харків, Україна, 61166, Україна https://orcid.org/0000-0001-9391-9443
  • Oksana О. Yermolenko Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця пр. Науки, 9-А, м. Харків, Україна, 61166, Україна https://orcid.org/0000-0002-3599-9016
  • Oleksii А. Yermolenko Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця пр. Науки, 9-А, м. Харків, Україна, 61166, Україна https://orcid.org/0000-0003-3590-5187

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.183882

Ключові слова:

управління якістю і продуктивністю обробки, механічна обробка, сила і температура різання

Анотація

Наведено теоретичний підхід до розрахунку та управління параметрами силової й теплової напруженостей процесів лезової та абразивної обробки з урахуванням забезпечення мінімально можливої енергоємності процесу різання. Теоретично визначено умови зменшення сили й температури різання й підвищення якості та продуктивності при шліфуванні й лезовій обробці. Вони полягають головним чином в зменшенні умовного кута зсуву оброблюваного матеріалу й, відповідно, енергоємності шляхом підвищення ріжучої здатності інструменту. Аналітично встановлено, що при шліфуванні сила й температура різання більше, ніж при лезовій обробці, в зв'язку з інтенсивним тертям зв'язки шліфувального круга з оброблюваним матеріалом і наявністю негативних кутів на передніх поверхнях ріжучих зерен. Показано, що зменшити температуру різання при шліфуванні можна застосуванням схеми багатопрохідного шліфування, а також схем високопродуктивного глибинного шліфування торцем круга та кругом з двостороннім конічним профілем. На цій основі розроблено підхід до створення ефективних високопродуктивних бездефектних технологій лезової та абразивної обробки деталей машин і твердосплавних ріжучих інструментів.

Отримала практичне застосування розроблена технологія зубошліфування за методом профільного копіювання на сучасному зубошліфувальному верстаті моделі HOFLER RAPID 1250 із застосуванням спеціального високопористого профільного абразивного круга з двостороннім конічним профілем. Цей круг характеризується високою ріжучою здатністю в умовах високопродуктивного глибинного шліфування. Порівняно з традиційною схемою зубошліфування за методом обкату, здійснюваною в умовах багатопрохідного шліфування, це дозволило до 5 разів збільшити продуктивність обробки. Розроблено технологію високопродуктивного глибинного круглого зовнішнього шліфування ріжучих багатолезових твердосплавних інструментів (фрез, розверток) алмазними кругами на високоміцних металевих зв’язках із застосуванням методу електроерозійної правки. Це дало змогу в 2–3 рази підвищити продуктивність та забезпечити високоякісну бездефектну обробку твердосплавних інструментів

Біографії авторів

Fedir Nоvikоv, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця пр. Науки, 9-А, м. Харків, Україна, 61166

Доктор технічних наук, професор

Кафедра природоохоронних технологій, екології та безпеки життєдіяльності

Vladimir Polyansky, ТОВ «Імперія металів» Григоровське шосе, 88, м. Харків, Україна, 61020

Кандидат технічних наук, директор

Valentin Shkurupiy, ТОВ «Імперія металів» Григоровське шосе, 88, м. Харків, Україна, 61020

Кандидат технічних наук, доцент, консультант з технології

Dmytro Novikov, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця пр. Науки, 9-А, м. Харків, Україна, 61166

Аспірант

Кафедра економіки та маркетингу

Andrii Hutorov, ННЦ «Інститут аграрної економіки» вул. Героїв Оборони, 10, м. Київ, Україна, 03127

Доктор економічних наук, старший науковий співробітник

Відділ організації менеджменту, публічного управління та адміністрування

Yevhen Ponomarenko, ТОВ «Бізнес центр «ІНЖЕК» вул. Бакуліна, 4-а, м. Харків, Україна, 61166

Кандидат економічних наук, доцент

Oksana О. Yermolenko, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця пр. Науки, 9-А, м. Харків, Україна, 61166

Кандидат економічних наук

Кафедра державного управління, публічного адміністрування та регіональної економіки

Oleksii А. Yermolenko, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця пр. Науки, 9-А, м. Харків, Україна, 61166

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра економіки та соціальних наук

Посилання

  1. Stachurski, W., Midera, S., Kruszynski, B. (2012). Determination of Mathematical Formulae for the Cutting Force F C during the Turning of C45 Steel. Mechanics and Mechanical Engineering, 16 (2), 73–79.
  2. Siziy, Yu. A., Stalinskiy, D. V., Ushakov, A. N. (2009). O mgnovennoy temperature shlifovaniya. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «Kharkivskyi politekhnichnyi instytut», 2, 97–106.
  3. Lishchenko, N. V., Larshin, V. P. (2011). Model' temperaturnogo tsikla shlifovaniya dlya tehnologicheskoy diagnostiki protsessa. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva imeni Petra Vasylenka, 118, 185–193.
  4. Jin, T., Yi, J., Li, P. (2016). Temperature distributions in form grinding of involute gears. The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 88 (9-12), 2609–2620. doi: https://doi.org/10.1007/s00170-016-8971-z
  5. Yi, J., Jin, T., Deng, Z. (2019). The temperature field study on the three-dimensional surface moving heat source model in involute gear form grinding. The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 103 (5-8), 3097–3108. doi: https://doi.org/10.1007/s00170-019-03752-9
  6. Patil, R. A., Gombi, S. L. (2018). Experimental study of cutting force on a cutting tool during machining using inverse problem analysis. Journal of the Brazilian Society of Mechanical Sciences and Engineering, 40 (10). doi: https://doi.org/10.1007/s40430-018-1411-2
  7. Firas M. F. Al Quran, F. M. F. A. Q. (2018). Theoretical Corroboration of the Selection Criteria of the Breaking-in and Shape-Copy Gear Teeth Grinding Methods. International Journal of Mechanical and Production Engineering Research and Development, 8 (1), 389–392. doi: https://doi.org/10.24247/ijmperdfeb201842
  8. Mohammad Essa Matarneh, M. E. M. (2018). Improvement of Abrasive and Edge Cutting Machining Efficiency through Theoretical Analysis of Physical Conditions. International Journal of Mechanical and Production Engineering Research and Development, 8 (2), 249–262. doi: https://doi.org/10.24247/ijmperdapr201828
  9. Kito, Y., Katsuma, T., Yanase, Y., Nose, Y. (2015). Latest Technologies for High-Precision, High-Efficiency Gear Grinding Processing. Mitsubishi Heavy Industries Technical Review, 52 (3), 5–8.
  10. Undewiss, S., Miller, B. (2010). Grinding large module gears. Gear solution, 35–45.
  11. Novikov, F. V., Andilakhay, A. A., Gershikov, I. V. (2013). Identify ways to improve the quality of processing temperature criterion. Izvestiya TulGU. Tehnicheskie nauki, 8, 143–153.
  12. Novikov, F. V., Klenov, O. S. (2014). Raschet i issledovanie parametrov silovoy napryazhennosti protsessov mehanicheskoy obrabotki materialov. Izvestiya Yugo-Zapadnogo gosudarstvennogo universiteta. Tehnika i tehnologii, 1, 45–51.
  13. Sagarda, A. A., Himach, O. V. (1972). Kontaktnaya temperatura i silovye zavisimosti pri rezanii almaznym zernom. Sinteticheskie almazy, 2, 5–9.
  14. Evseev, D. G., Sal'nikov, A. N. (1976). Nekotorye zavisimosti temperatury pri shlifovanii ot rezhimov rezaniya. Issledovaniya v oblasti stankov i instrumentov, 2, 17–22.
  15. Werner, G. (1979). Technologische und Konstruktive Voraussatzungen fur das Tiefschleifen. Werkstattstechnik, 10, 613–620.
  16. Yakimov, A. V., Hanzhin, N. N., Sipaylov, V. A., Rahmatulin, G. G., Potemkin, V. I. (1971). Raschet temperaturnogo polya pri shlifovanii metallov. Stanki i instrument, 8, 27–28.
  17. Starkov, V. K. (2002). Vysokoporistyy abrazivnyy instrument novogo pokoleniya. Vestnik mashinostroeniya, 4, 56–62.
  18. Lishchenko, N. V., Larshin, V. P., Yakimov, A. V. (2012). Opredelenie temperatury preryvistogo shlifovaniya. Pratsi Odeskoho politekhnichnoho universytetu, 2 (39), 80–85.
  19. Yakimov, A. A. (2010). Issledovanie temperatury poverhnosti pri zuboshlifovanii na stanke 5851 (MAAG). Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva imeni Petra Vasylenka, 101, 281–285.
  20. Lavrinenko, V. I., Brovchenko, A. M. (2006). The study of conditions to ensure defect-free machining of magnetically hard alloys with superabrasive wheels. Journal of Superhard Materials, 28 (1), 52–57.
  21. Saravanan, R., Asokan, P., Sachidanandam, M. (2002). A multi-objective genetic algorithm (GA) approach for optimization of surface grinding operations. International Journal of Machine Tools and Manufacture, 42 (12), 1327–1334. doi: https://doi.org/10.1016/s0890-6955(02)00074-3
  22. Polyanskiy, V. I. (2018). Opredelenie maksimal'no vozmozhnoy proizvoditel'nosti lezviynoy obrabotki s uchetom ogranicheniya po temperature rezaniya. Rezanie i instrumenty v tehnologicheskih sistemah, 89 (101), 141–148.
  23. Nоvіkоv, F. V., Nеzhеbоvskiy, V. V. (2011). Process quality assurance process at operations zuboshlifovaniya. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva imeni Petra Vasylenka, 118, 21–32.
  24. Golgels, Ch., Schlattmeier, H., Klocke, F. (2006). Optimization of the gear profile grinding process utilizing an analogy process. Gear technology, 34–40.
  25. Nishimura, Y., Toshifumi, K., Yuji, A., Yoshikoto, Y., Koichi, M. (2008). Gear grinding processing developed for high-precision gear manufacturing. Mitsubishi Heavy Industries. Technical Review, 45 (3), 33–38.
  26. Zaborowski, T., Ochenduszko, R. (2017). Grinding burns in the technological surface of the gear teeth of the cylindrical gears. Mechanik, 10, 882–884. doi: https://doi.org/10.17814/mechanik.2017.10.135

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-15

Як цитувати

Nоvikоv F., Polyansky, V., Shkurupiy, V., Novikov, D., Hutorov, A., Ponomarenko, Y., Yermolenko O. О., & Yermolenko O. А. (2019). Виявлення умов зменшення сили та температури різання при механічній обробці. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(1 (102), 41–50. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.183882

Номер

Розділ

Виробничо-технологічні системи