Розробка харчового антиоксидантного комплексу рослинного походження
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.186442Ключові слова:
антиоксидант, вільні радикали, рослинна сировина, окиснення, біологічно активні речовини, період індукції, екстрагуванняАнотація
Розроблено антиоксидантний комплекс для використання в оліях, жирах та продуктах харчування, що потребують збагачення біологічно активними речовинами рослинного походження. Досліджено раціональні умови одержання водно-етанольних екстрактів із рослинної сировини: кори дубу, листя евкаліпту та листя зеленого чаю. Отримано антиоксидант, що здатен запобігати окисненню жировмісних продуктів, зберігаючи їх високу поживну цінність. Антиоксидантні речовини природного походження дозволять створювати збалансовані за складом продукти з підвищеним строком придатності із збереженням початкового природного складу та структури компонентів. Також розроблений антиоксидант є додатковим джерелом речовин, що допомагають організму боротися з вільними радикалами, що утворюються внаслідок фізичних та психічних навантажень. До складу антиоксидантів рослинного походження входять антиоксидантні вітаміни (токофероли та аскорбінова кислота), рослинні феноли та тиолові антиоксиданти (глутатіон, ліпоєва кислота), мікроелементи. Ці складові беруть участь у процесах гальмування окиснення. Також до таких антиоксидантів входять селен, цинк, фолати та інші речовини.
Для планування експериментальних досліджень для кожного виду рослинної сировини стосовно антиоксидантної активності виділених речовин використано повний факторний експеримент першого порядку.
Виявлено синергізм дії антиоксидантних речовин при одночасному використанні екстрактів з кори дубу, листя евкаліпта, листя зеленого чаю.
Розроблений антиоксидант підвищує період індукції модельної речовини (олії соняшникової) у 2,7 рази, тоді як під час використання антиоксидантів окремо з кожного виду рослин найкращий показник збільшення періоду індукції склав 1,9. Отже, розроблений антиоксидант здатен сприяти збереженню якості і безпечності жировмісних продуктів харчування. Використання даного антиоксиданту може бути запропоновано для продуктів харчування людей, що потребують додаткового введення антиоксидантів та біологічно активних речовин до раціону харчування. Зокрема, це важливо для спортсменівПосилання
- Holway, F. E., Spriet, L. L. (2011). Sport-specific nutrition: Practical strategies for team sports. Journal of Sports Sciences, 29 (sup1), S115–S125. doi: https://doi.org/10.1080/02640414.2011.605459
- Correia-Oliveira, C. R., Bertuzzi, R., Dal’Molin Kiss, M. A. P., Lima-Silva, A. E. (2013). Strategies of Dietary Carbohydrate Manipulation and Their Effects on Performance in Cycling Time Trials. Sports Medicine, 43 (8), 707–719. doi: https://doi.org/10.1007/s40279-013-0054-9
- Bartosz, G. (2013). Food oxidants and antioxidants. Chemical, biological, and functional properties. Boca Raton: CRC Press, 568. doi: https://doi.org/10.1201/b15062
- Pilipenko, T. V., Nilova, L. P., Mehtiev, V. S., Naumenko, N. V. (2011). Topical issues of vegetable oil quality management. Vestnik Yuzhno-Ural'skogo gosudarstvennogo universiteta. Seriya: Ekonomika i menedzhment, 28, 183–188.
- Tsygan, V. N., Skal'niy, A. V., Mokeeva, E. G. (2012). Sport. Immunitet. Pitanie. Sankt-Peterburg: ELBI-SPb, 240.
- Cömert, E. D., Gökmen, V. (2018). Evolution of food antioxidants as a core topic of food science for a century. Food Research International, 105, 76–93. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.10.056
- An'shakova, V. V., Stepanova, A. V., Uvarov, D. M. (2017). Complex supplements from renewable raw materials for spe- cialized nutrition of sportsmen. Food Processing: Techniques and Technology, 44 (1), 5–10.
- O’Brayen, R. (2007). Zhiry i masla. Proizvodstvo, sostav i svoystva, primenenie. Sankt-Peterburg: Professiya, 752.
- Brunetti, C., Di Ferdinando, M., Fini, A., Pollastri, S., Tattini, M. (2013). Flavonoids as Antioxidants and Developmental Regulators: Relative Significance in Plants and Humans. International Journal of Molecular Sciences, 14 (2), 3540–3555. doi: https://doi.org/10.3390/ijms14023540
- Tokaev, E. S., Manuk'yan, G. G. (2009). Sravnitel'naya harakteristika antioksidantnoy aktivnosti rastitel'nyh ekstraktov. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ya, 9, 36–38.
- Skrypnik, L., Grigorev, N., Michailov, D., Antipina, M., Danilova, M., Pungin, A. (2019). Comparative study on radical scavenging activity and phenolic compounds content in water bark extracts of alder (Alnus glutinosa (L.) Gaertn.), oak (Quercus robur L.) and pine (Pinus sylvestris L.). European Journal of Wood and Wood Products, 77 (5), 879–890. doi: https://doi.org/10.1007/s00107-019-01446-3
- Zhalilov, N. A., Karomatov, I. D. (2017). Medicinal properties of the plant eucalyptus. Elektronniy nauchnyy zhurnal «Biologiya i integrativnaya meditsina», 11, 81–92.
- Haddad, M., Zein, S., Shahrour, H., Hamadeh, K., Karaki, N., Kanaan, H. (2017). Antioxidant activity of water-soluble polysaccharide extracted from Eucalyptus cultivated in Lebanon. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 7 (2), 157–160. doi: https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2016.11.024
- González-Burgos, E., Liaudanskas, M., Viškelis, J., Žvikas, V., Janulis, V., Gómez-Serranillos, M. P. (2018). Antioxidant activity, neuroprotective properties and bioactive constituents analysis of varying polarity extracts from Eucalyptus globulus leaves. Journal of Food and Drug Analysis, 26 (4), 1293–1302. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfda.2018.05.010
- Waheed, S., Hasnain, A., Ahmad, A. (2017). Evaluating the potential of botanical extracts and fractions as substitutes of chemical antioxidants in edible oils. Pakistan Journal of Botany, 50, 1999–2004.
- Muniandy, P., Shori, A. B., Baba, A. S. (2016). Influence of green, white and black tea addition on the antioxidant activity of probiotic yogurt during refrigerated storage. Food Packaging and Shelf Life, 8, 1–8. doi: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2016.02.002
- Ali, F., Abdel-Atty, N., Helmy, E. (2018). Improving the quality and extending the shelf life of chilled fresh sausages using natural additives and their extracts. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 7 (6), 580–585. doi: https://doi.org/10.15414/jmbfs.2018.7.6.580-585
- Granato, D., Santos, J. S., Salem, R. D., Mortazavian, A. M., Rocha, R. S., Cruz, A. G. (2018). Effects of herbal extracts on quality traits of yogurts, cheeses, fermented milks, and ice creams: a technological perspective. Current Opinion in Food Science, 19, 1–7. doi: https://doi.org/10.1016/j.cofs.2017.11.013
- Savescu, P. (2017). Comparative Study on the Effect of Sweeteners on the Oxidative Status of Green Tea and Black Tea. Revista de chimie, 68 (6), 1406–1412.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Olesia Bilous, Natalia Sytnik, Svitlana Bukhkalo, Valentyna Glukhykh, Ganna Sabadosh, Vadym Natarov, Natalia Yarmysh, Stepan Zakharkiv, Tetiana Kravchenko, Viktoria Mazaeva
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.