Розробка харчового антиоксидантного комплексу рослинного походження

Автор(и)

  • Olesia Bilous Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-8262-2553
  • Natalia Sytnik Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2-А, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-3970-086X
  • Svitlana Bukhkalo Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-1389-6921
  • Valentyna Glukhykh Запорізький державний медичний університет пр. Маяковського, 26, м. Запоріжжя, Україна, 69035, Україна https://orcid.org/0000-0001-7034-1044
  • Ganna Sabadosh Ужгородский торгівельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету вул. Коритнянська, 4, м. Ужгород, Україна, 88020, Україна https://orcid.org/0000-0002-4749-5608
  • Vadym Natarov Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-9242-4350
  • Natalia Yarmysh Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-4450-8215
  • Stepan Zakharkiv Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» вул. Сухомлинського, 30, м. Переяслав-Хмельницький, Україна, 08401, Україна https://orcid.org/0000-0002-7964-4778
  • Tetiana Kravchenko Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» вул. Сухомлинського, 30, м. Переяслав-Хмельницький, Україна, 08401, Україна https://orcid.org/0000-0002-6041-3101
  • Viktoria Mazaeva Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2-А, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-5560-9126

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.186442

Ключові слова:

антиоксидант, вільні радикали, рослинна сировина, окиснення, біологічно активні речовини, період індукції, екстрагування

Анотація

Розроблено антиоксидантний комплекс для використання в оліях, жирах та продуктах харчування, що потребують збагачення біологічно активними речовинами рослинного походження. Досліджено раціональні умови одержання водно-етанольних екстрактів із рослинної сировини: кори дубу, листя евкаліпту та листя зеленого чаю. Отримано антиоксидант, що здатен запобігати окисненню жировмісних продуктів, зберігаючи їх високу поживну цінність. Антиоксидантні речовини природного походження дозволять створювати збалансовані за складом продукти з підвищеним строком придатності із збереженням початкового природного складу та структури компонентів. Також розроблений антиоксидант є додатковим джерелом речовин, що допомагають організму боротися з вільними радикалами, що утворюються внаслідок фізичних та психічних навантажень. До складу антиоксидантів рослинного походження входять антиоксидантні вітаміни (токофероли та аскорбінова кислота), рослинні феноли та тиолові антиоксиданти (глутатіон, ліпоєва кислота), мікроелементи. Ці складові беруть участь у процесах гальмування окиснення. Також до таких антиоксидантів входять селен, цинк, фолати та інші речовини.

Для планування експериментальних досліджень для кожного виду рослинної сировини стосовно антиоксидантної активності виділених речовин використано повний факторний експеримент першого порядку.

Виявлено синергізм дії антиоксидантних речовин при одночасному використанні екстрактів з кори дубу, листя евкаліпта, листя зеленого чаю.

Розроблений антиоксидант підвищує період індукції модельної речовини (олії соняшникової) у 2,7 рази, тоді як під час використання антиоксидантів окремо з кожного виду рослин найкращий показник збільшення періоду індукції склав 1,9. Отже, розроблений антиоксидант здатен сприяти збереженню якості і безпечності жировмісних продуктів харчування. Використання даного антиоксиданту може бути запропоновано для продуктів харчування людей, що потребують додаткового введення антиоксидантів та біологічно активних речовин до раціону харчування. Зокрема, це важливо для спортсменів

Біографії авторів

Olesia Bilous, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук

Кафедра фізичного виховання

Natalia Sytnik, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2-А, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Svitlana Bukhkalo, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент, старший науковий співробітник

Кафедра інтегрованих технологій, процесів і апаратів

Valentyna Glukhykh, Запорізький державний медичний університет пр. Маяковського, 26, м. Запоріжжя, Україна, 69035

Кафедра фізичної реабілітації, спортивної медицини, фізичного виховання та здоров'я

Ganna Sabadosh, Ужгородский торгівельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету вул. Коритнянська, 4, м. Ужгород, Україна, 88020

Кандидат технічних наук

Кафедра технології и організації ресторанного господарства

Vadym Natarov, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кафедра фізичного виховання

Natalia Yarmysh, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кафедра фізичного виховання

Stepan Zakharkiv, Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» вул. Сухомлинського, 30, м. Переяслав-Хмельницький, Україна, 08401

Аспірант

Кафедра теорії та методики фізичного виховання і спорту

Tetiana Kravchenko, Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» вул. Сухомлинського, 30, м. Переяслав-Хмельницький, Україна, 08401

Кандидат педагогічних наук

Кафедра теорії та методики фізичного виховання і спорту

Viktoria Mazaeva, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2-А, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Посилання

  1. Holway, F. E., Spriet, L. L. (2011). Sport-specific nutrition: Practical strategies for team sports. Journal of Sports Sciences, 29 (sup1), S115–S125. doi: https://doi.org/10.1080/02640414.2011.605459
  2. Correia-Oliveira, C. R., Bertuzzi, R., Dal’Molin Kiss, M. A. P., Lima-Silva, A. E. (2013). Strategies of Dietary Carbohydrate Manipulation and Their Effects on Performance in Cycling Time Trials. Sports Medicine, 43 (8), 707–719. doi: https://doi.org/10.1007/s40279-013-0054-9
  3. Bartosz, G. (2013). Food oxidants and antioxidants. Chemical, biological, and functional properties. Boca Raton: CRC Press, 568. doi: https://doi.org/10.1201/b15062
  4. Pilipenko, T. V., Nilova, L. P., Mehtiev, V. S., Naumenko, N. V. (2011). Topical issues of vegetable oil quality management. Vestnik Yuzhno-Ural'skogo gosudarstvennogo universiteta. Seriya: Ekonomika i menedzhment, 28, 183–188.
  5. Tsygan, V. N., Skal'niy, A. V., Mokeeva, E. G. (2012). Sport. Immunitet. Pitanie. Sankt-Peterburg: ELBI-SPb, 240.
  6. Cömert, E. D., Gökmen, V. (2018). Evolution of food antioxidants as a core topic of food science for a century. Food Research International, 105, 76–93. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.10.056
  7. An'shakova, V. V., Stepanova, A. V., Uvarov, D. M. (2017). Complex supplements from renewable raw materials for spe- cialized nutrition of sportsmen. Food Processing: Techniques and Technology, 44 (1), 5–10.
  8. O’Brayen, R. (2007). Zhiry i masla. Proizvodstvo, sostav i svoystva, primenenie. Sankt-Peterburg: Professiya, 752.
  9. Brunetti, C., Di Ferdinando, M., Fini, A., Pollastri, S., Tattini, M. (2013). Flavonoids as Antioxidants and Developmental Regulators: Relative Significance in Plants and Humans. International Journal of Molecular Sciences, 14 (2), 3540–3555. doi: https://doi.org/10.3390/ijms14023540
  10. Tokaev, E. S., Manuk'yan, G. G. (2009). Sravnitel'naya harakteristika antioksidantnoy aktivnosti rastitel'nyh ekstraktov. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ya, 9, 36–38.
  11. Skrypnik, L., Grigorev, N., Michailov, D., Antipina, M., Danilova, M., Pungin, A. (2019). Comparative study on radical scavenging activity and phenolic compounds content in water bark extracts of alder (Alnus glutinosa (L.) Gaertn.), oak (Quercus robur L.) and pine (Pinus sylvestris L.). European Journal of Wood and Wood Products, 77 (5), 879–890. doi: https://doi.org/10.1007/s00107-019-01446-3
  12. Zhalilov, N. A., Karomatov, I. D. (2017). Medicinal properties of the plant eucalyptus. Elektronniy nauchnyy zhurnal «Biologiya i integrativnaya meditsina», 11, 81–92.
  13. Haddad, M., Zein, S., Shahrour, H., Hamadeh, K., Karaki, N., Kanaan, H. (2017). Antioxidant activity of water-soluble polysaccharide extracted from Eucalyptus cultivated in Lebanon. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 7 (2), 157–160. doi: https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2016.11.024
  14. González-Burgos, E., Liaudanskas, M., Viškelis, J., Žvikas, V., Janulis, V., Gómez-Serranillos, M. P. (2018). Antioxidant activity, neuroprotective properties and bioactive constituents analysis of varying polarity extracts from Eucalyptus globulus leaves. Journal of Food and Drug Analysis, 26 (4), 1293–1302. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfda.2018.05.010
  15. Waheed, S., Hasnain, A., Ahmad, A. (2017). Evaluating the potential of botanical extracts and fractions as substitutes of chemical antioxidants in edible oils. Pakistan Journal of Botany, 50, 1999–2004.
  16. Muniandy, P., Shori, A. B., Baba, A. S. (2016). Influence of green, white and black tea addition on the antioxidant activity of probiotic yogurt during refrigerated storage. Food Packaging and Shelf Life, 8, 1–8. doi: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2016.02.002
  17. Ali, F., Abdel-Atty, N., Helmy, E. (2018). Improving the quality and extending the shelf life of chilled fresh sausages using natural additives and their extracts. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 7 (6), 580–585. doi: https://doi.org/10.15414/jmbfs.2018.7.6.580-585
  18. Granato, D., Santos, J. S., Salem, R. D., Mortazavian, A. M., Rocha, R. S., Cruz, A. G. (2018). Effects of herbal extracts on quality traits of yogurts, cheeses, fermented milks, and ice creams: a technological perspective. Current Opinion in Food Science, 19, 1–7. doi: https://doi.org/10.1016/j.cofs.2017.11.013
  19. Savescu, P. (2017). Comparative Study on the Effect of Sweeteners on the Oxidative Status of Green Tea and Black Tea. Revista de chimie, 68 (6), 1406–1412.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-17

Як цитувати

Bilous, O., Sytnik, N., Bukhkalo, S., Glukhykh, V., Sabadosh, G., Natarov, V., Yarmysh, N., Zakharkiv, S., Kravchenko, T., & Mazaeva, V. (2019). Розробка харчового антиоксидантного комплексу рослинного походження. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (102), 66–73. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.186442

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв