Закономірності фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу при використанні допоміжних речовин
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18730Ключові слова:
соняшникова олія пальмітинового типу, фракційна кристалізація, показник заломлення, оптична густинаАнотація
Стаття присвячена дослідженню закономірностей фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу при використанні допоміжних речовин. Отримано дані щодо умов проведення фракційної кристалізації олії насиченого типу з допоміжними речовинами, а саме: етиловими ефірами насичених жирних кислот, монопальмітатом цукрози та дистильованими моноацилгліцеринами. Кінетику процесу фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу оцінено за зміною фізичних показників фракцій.
Посилання
- Widlak, N. Crystallization and solidification properties of lipids [Текст] / N. Widlak, R. W. Hartel, S. Narine. – USA : Am. Oil Chemists' Soc. (AOCS), 2001. – 246 p.
- Рогов, Б. А. Теплофизические свойства жиров, масел и жиросодержащих эмульсий в процессах кристаллизации [Текст] / Б. А. Рогов, В. В. Ключкин. – СПб. – ВНИИЖ, 1995. – 82 с.
- Himawan, C. Thermodynamic and kinetic aspects of fat crystallization [Текст] / C. Himawan, V. Starov, A. Stapley // Advances in Colloid and Interface Science. – 2006. – Vol. 122. – P. 3–33.
- Metin, S. Crystallization of fats and oils [Текст] / S. Metin, R. W. Hartel, F. Shahidi. – New York : Wiley-Interscience, 2005. – 361 р.
- Sato, K. Crystallization behavior of fats and lipids—a review [Текст] / K. Sato // J. Chem Eng Science. – 2001. – Vol. 56. – P. 2255–2265.
- Кислухина О. В. Ферменты в производстве пищи и кормов [Текст] / О. В. Кислухина. – М. : ДеЛи принт, 2002. – 336 с.
- Wright A. J. The effect of minor component milk fat crystallization [Текст] / A. J. Wright, A. C. Marangoni // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 2000. − Vol. 77. – No. 5. – P. 463-475
- Jacobsberg B. Studies in palm oil crystallisation [Текст] / B. Jacobsberg, C. H. Oh // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 1976. − Vol. 53. – P. 609–616.
- The physical properties of modified palm oil [Текст] / D. A. Okiy, W. В. Wright, K. G. Berger [et al] // Journal of science of food and agriculture. – 1978. – Vol. 29. – P. 625–628.
- Процессы и аппараты химической технологии [Текст] : [учебник для студентов высших учебных заведений]. В 2 частях. Часть 2 / [Товажнянский Л.Л., Готлинская А.П., Лещенко В.А и др.] ; под ред. Л.Л. Товажнянского. – Харьков : НТУ «ХПИ», 2005. – 523 с. : ил.
- Dry fractionation and crystallization kinetics of high-oleic high-stearic sunflower oil [Текст] / M. A. Bootello, R. Garces, E. Martinez-Force [et al] // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 2011. – Vol. 88. – No. 10. – P. 1511-1519.
- А. с. 970219 СССР, МПК G 01 N 33/04. Способ контроля фракционирования молочного жира [Текст] / Чернова Е. Г. (СССР). ¬ 2960554/28-13 ; заявл. 29.05.80 ; опубл. 30.10.82, Бюл. № 40. ¬ 7 с.
- Куниця, К. Визначення раціональних умов фракційної кристалізації соняшникової олії пальмітинового типу із розплаву [Текст] / К. Куниця, О. Литвиненко, Ф. Гладкий // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2013. – T. 4, N. 6(64). - С. 36-43.
- Laposata, M. Fatty acid ethyl esters: Nonoxidative ethanol metabolites with emerging biological and clinical significance [Текст] / M. Laposata // Lipids. – 1999. – Vol. 34. – No. 1. – Р. 281-285.
- Маргарини. Жири кондитерські та для молочної промисловості. Правила приймання та методи випробування: ДСТУ 4463:2005. – [Чинний від 2007-01-01]. – К. : Держспоживстандарт України, 2007. – 42 с. – (Національні стандарти України)
- Жогло, Ф. А. Жиросахара (Получение, свойства, применение) [Текст] / Ф. А. Жогло. – М. : Медицина, 1975. – 112 с.
- Абрамович, А. А. Моноглицериды дистиллированные, свойства и применение в пищевой промышленности [Текст] / А. А. Абрамович, Я. И. Тетельман. – М. : Чезет, 2012. – 165 с.
- Павлова, И.В. Теоретические и экспериментальные основы развития технологии производства заменителя масла какао: автореф. дис. на соискание наук. степени д-ра техн. наук: спец. 05.18.06 [Текст] / И.В. Павлова; [ГНУ ВНИИЖ Россельхозакадемии]. – СПб, 2000. – 55 c.
- Widlak, N., Hartel, R. W., Narine, S. (2001). Crystallization and solidification properties of lipids. – USA : Am. Oil Chemists' Soc. (AOCS), 246.
- Rogov, B. A., Kliuchkyn V. V. (1995). Teplofyzycheskye svoistva zhyrov, masel y zhyrosoderzhashchykh yemulsyi v protsessakh krystallyzatsyy. VNYYZh, 82.
- Himawan, C., Starov, V., Stapley, A. (2006). Thermodynamic and kinetic aspects of fat crystallization. Advances in Colloid and Interface Science, 122, 3–33.
- Metin, S., Hartel, R. W., Shahidi, F. (2005). Crystallization of fats and oils. New York : Wiley-Interscience, 361.
- Sato, K. (2001). Crystallization behavior of fats and lipids—a review. J. Chem Eng Science, 56, 2255–2265.
- Kyslukhyna, O. V. (2002). Fermenty v proyzvodstve pyshchy y kormov. Dely prynt, 336.
- Wright, A. J., Marangoni, A. C. (2000). The effect of minor component milk fat crystallization. J. Am. Oil Chemists' Soc., 77, 5, 463-475.
- Jacobsberg, B., Oh C.H. (1976). Studies in palm oil crystallisation. J. Am. Oil Chemists' Soc., 53, 609–616.
- Okiy, D. A., Wright, W. В., Berger, K. G. et al. (1978). The physical properties of modified palm oil. Journal of science of food and agriculture, 29, 625–628.
- Tovazhnianskyi, L.L., Hotlynskaia, A.P., Leshchenko, V.A. et al. (2005). Protsessy y apparaty khymycheskoi tekhnologyy : [uchebnyk dlia studentov vysshykh uchebnykh zavedenyi]. 523.
- Bootello, M. A., Garces, R., Martinez-Force, E. et al. (2011). Dry fractionation and crystallization kinetics of high-oleic high-stearic sunflower oil. J. Am. Oil Chemists' Soc., 88, 10, 1511-1519.
- Chernova, E. H. (1980) Sposob kontrolia fraktsionirovania molochnoho zhira. А. s. 970219 SSSR, MPK G 01 N 33/04, 7.
- Kunytsia, К.V., Lytvynenko, О.A., Hladkyi, F.F. (2013). Vyznachennia ratsionalnykh umov fraktsiinoi krystallizatsii soniashnykovoi olii palmitynovoho typu. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6(64)), 36–43.
- Laposata, M. (1999). Fatty acid ethyl esters: Nonoxidative ethanol metabolites with emerging biological and clinical significance. Lipids, 34, 1, 281-285.
- Marharyny. Zhyry kondyterski ta dlia molochnoi promyslovosti. Pravyla pryimannia ta metody vyprobuvannia: DSTU 4463:2005. Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 42.
- Zhohlo, F. A. (1975). Zhyrosakhara (Poluchenye, svoistva, prymenenye). Medytsyna, 112.
- Abramovich, A. A., Tetelman, Ya. I. (2012). Monogliceridy distillirovannye, svoystva i primenenie v pischevoy promyshlennosti. Chezet, 165.
- Pavlova, I.V. (2000). Teoreticheskye y eksperymentalnye osnovy razvytyia tekhnologyy proyzvodstva zamenytelia masla kakao, 55.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Катерина Вікторівна Куниця, Олена Анатоліївна Литвиненко, Федір Федорович Гладкий
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.