Закономірності фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу при використанні допоміжних речовин

Автор(и)

  • Катерина Вікторівна Куниця Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Олена Анатоліївна Литвиненко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Федір Федорович Гладкий Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18730

Ключові слова:

соняшникова олія пальмітинового типу, фракційна кристалізація, показник заломлення, оптична густина

Анотація

Стаття присвячена дослідженню закономірностей фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу при використанні допоміжних речовин. Отримано дані щодо умов проведення фракційної кристалізації олії насиченого типу з допоміжними речовинами, а саме: етиловими ефірами насичених жирних кислот, монопальмітатом цукрози та дистильованими моноацилгліцеринами. Кінетику процесу фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу оцінено за зміною фізичних показників фракцій.

Біографії авторів

Катерина Вікторівна Куниця, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Олена Анатоліївна Литвиненко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Федір Федорович Гладкий, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри технології жирів та продуктів бродіння

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

  1. Widlak, N. Crystallization and solidification properties of lipids [Текст] / N. Widlak, R. W. Hartel, S. Narine. – USA : Am. Oil Chemists' Soc. (AOCS), 2001. – 246 p.
  2. Рогов, Б. А. Теплофизические свойства жиров, масел и жиросодержащих эмульсий в процессах кристаллизации [Текст] / Б. А. Рогов, В. В. Ключкин. – СПб. – ВНИИЖ, 1995. – 82 с.
  3. Himawan, C. Thermodynamic and kinetic aspects of fat crystallization [Текст] / C. Himawan, V. Starov, A. Stapley // Advances in Colloid and Interface Science. – 2006. – Vol. 122. – P. 3–33.
  4. Metin, S. Crystallization of fats and oils [Текст] / S. Metin, R. W. Hartel, F. Shahidi. – New York : Wiley-Interscience, 2005. – 361 р.
  5. Sato, K. Crystallization behavior of fats and lipids—a review [Текст] / K. Sato // J. Chem Eng Science. – 2001. – Vol. 56. – P. 2255–2265.
  6. Кислухина О. В. Ферменты в производстве пищи и кормов [Текст] / О. В. Кислухина. – М. : ДеЛи принт, 2002. – 336 с.
  7. Wright A. J. The effect of minor component milk fat crystallization [Текст] / A. J. Wright, A. C. Marangoni // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 2000. − Vol. 77. – No. 5. – P. 463-475
  8. Jacobsberg B. Studies in palm oil crystallisation [Текст] / B. Jacobsberg, C. H. Oh // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 1976. − Vol. 53. – P. 609–616.
  9. The physical properties of modified palm oil [Текст] / D. A. Okiy, W. В. Wright, K. G. Berger [et al] // Journal of science of food and agriculture. – 1978. – Vol. 29. – P. 625–628.
  10. Процессы и аппараты химической технологии [Текст] : [учебник для студентов высших учебных заведений]. В 2 частях. Часть 2 / [Товажнянский Л.Л., Готлинская А.П., Лещенко В.А и др.] ; под ред. Л.Л. Товажнянского. – Харьков : НТУ «ХПИ», 2005. – 523 с. : ил.
  11. Dry fractionation and crystallization kinetics of high-oleic high-stearic sunflower oil [Текст] / M. A. Bootello, R. Garces, E. Martinez-Force [et al] // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 2011. – Vol. 88. – No. 10. – P. 1511-1519.
  12. А. с. 970219 СССР, МПК G 01 N 33/04. Способ контроля фракционирования молочного жира [Текст] / Чернова Е. Г. (СССР). ¬ 2960554/28-13 ; заявл. 29.05.80 ; опубл. 30.10.82, Бюл. № 40. ¬ 7 с.
  13. Куниця, К. Визначення раціональних умов фракційної кристалізації соняшникової олії пальмітинового типу із розплаву [Текст] / К. Куниця, О. Литвиненко, Ф. Гладкий // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2013. – T. 4, N. 6(64). - С. 36-43.
  14. Laposata, M. Fatty acid ethyl esters: Nonoxidative ethanol metabolites with emerging biological and clinical significance [Текст] / M. Laposata // Lipids. – 1999. – Vol. 34. – No. 1. – Р. 281-285.
  15. Маргарини. Жири кондитерські та для молочної промисловості. Правила приймання та методи випробування: ДСТУ 4463:2005. – [Чинний від 2007-01-01]. – К. : Держспоживстандарт України, 2007. – 42 с. – (Національні стандарти України)
  16. Жогло, Ф. А. Жиросахара (Получение, свойства, применение) [Текст] / Ф. А. Жогло. – М. : Медицина, 1975. – 112 с.
  17. Абрамович, А. А. Моноглицериды дистиллированные, свойства и применение в пищевой промышленности [Текст] / А. А. Абрамович, Я. И. Тетельман. – М. : Чезет, 2012. – 165 с.
  18. Павлова, И.В. Теоретические и экспериментальные основы развития технологии производства заменителя масла какао: автореф. дис. на соискание наук. степени д-ра техн. наук: спец. 05.18.06 [Текст] / И.В. Павлова; [ГНУ ВНИИЖ Россельхозакадемии]. – СПб, 2000. – 55 c.
  19. Widlak, N., Hartel, R. W., Narine, S. (2001). Crystallization and solidification properties of lipids. – USA : Am. Oil Chemists' Soc. (AOCS), 246.
  20. Rogov, B. A., Kliuchkyn V. V. (1995). Teplofyzycheskye svoistva zhyrov, masel y zhyrosoderzhashchykh yemulsyi v protsessakh krystallyzatsyy. VNYYZh, 82.
  21. Himawan, C., Starov, V., Stapley, A. (2006). Thermodynamic and kinetic aspects of fat crystallization. Advances in Colloid and Interface Science, 122, 3–33.
  22. Metin, S., Hartel, R. W., Shahidi, F. (2005). Crystallization of fats and oils. New York : Wiley-Interscience, 361.
  23. Sato, K. (2001). Crystallization behavior of fats and lipids—a review. J. Chem Eng Science, 56, 2255–2265.
  24. Kyslukhyna, O. V. (2002). Fermenty v proyzvodstve pyshchy y kormov. Dely prynt, 336.
  25. Wright, A. J., Marangoni, A. C. (2000). The effect of minor component milk fat crystallization. J. Am. Oil Chemists' Soc., 77, 5, 463-475.
  26. Jacobsberg, B., Oh C.H. (1976). Studies in palm oil crystallisation. J. Am. Oil Chemists' Soc., 53, 609–616.
  27. Okiy, D. A., Wright, W. В., Berger, K. G. et al. (1978). The physical properties of modified palm oil. Journal of science of food and agriculture, 29, 625–628.
  28. Tovazhnianskyi, L.L., Hotlynskaia, A.P., Leshchenko, V.A. et al. (2005). Protsessy y apparaty khymycheskoi tekhnologyy : [uchebnyk dlia studentov vysshykh uchebnykh zavedenyi]. 523.
  29. Bootello, M. A., Garces, R., Martinez-Force, E. et al. (2011). Dry fractionation and crystallization kinetics of high-oleic high-stearic sunflower oil. J. Am. Oil Chemists' Soc., 88, 10, 1511-1519.
  30. Chernova, E. H. (1980) Sposob kontrolia fraktsionirovania molochnoho zhira. А. s. 970219 SSSR, MPK G 01 N 33/04, 7.
  31. Kunytsia, К.V., Lytvynenko, О.A., Hladkyi, F.F. (2013). Vyznachennia ratsionalnykh umov fraktsiinoi krystallizatsii soniashnykovoi olii palmitynovoho typu. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6(64)), 36–43.
  32. Laposata, M. (1999). Fatty acid ethyl esters: Nonoxidative ethanol metabolites with emerging biological and clinical significance. Lipids, 34, 1, 281-285.
  33. Marharyny. Zhyry kondyterski ta dlia molochnoi promyslovosti. Pravyla pryimannia ta metody vyprobuvannia: DSTU 4463:2005. Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 42.
  34. Zhohlo, F. A. (1975). Zhyrosakhara (Poluchenye, svoistva, prymenenye). Medytsyna, 112.
  35. Abramovich, A. A., Tetelman, Ya. I. (2012). Monogliceridy distillirovannye, svoystva i primenenie v pischevoy promyshlennosti. Chezet, 165.
  36. Pavlova, I.V. (2000). Teoreticheskye y eksperymentalnye osnovy razvytyia tekhnologyy proyzvodstva zamenytelia masla kakao, 55.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-12-11

Як цитувати

Куниця, К. В., Литвиненко, О. А., & Гладкий, Ф. Ф. (2013). Закономірності фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу при використанні допоміжних речовин. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11(66), 14–19. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18730

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв