Аналіз вітамінного та мінерального складу сортів арахісу, поширених в Україні
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18858Ключові слова:
арахіс, вітаміни, мінеральні речовини, добова потреба, біологічно активні речовини, профілактичні властивостіАнотація
Досліджено якісний та кількісний склад вітамінів та мінеральних речовин у сортах арахісу, які поширені в Україні. Встановлено сорти арахісу, що містять у своєму складі найбільшу кількість даних біологічно активних речовин. Отримані дані дають підставу констатувати наявність у арахісі профілактичних властивостей, що робить його перспективним продуктом харчування.
Посилання
- Цимбаліста, Н. В. Стан фактичного харчування населення та аліментарно-обумовлена захворюваність [Текст] / Н. В. Цимбаліста, Н. В. Давиденко // Проблеми харчування. − 2008. − № 1-2. − С. 32 − 35.
- Поворознюк, В. В. Фактичне харчування, дефіцит вітаміну D та мінеральна щільність кісткової тканини в дорослого населення різних регіонів України [Текст] / В. В. Поворознюк, Н. І. Балацька, Ф. В. Климовицький // Травма. – 2012. – №4. – Т. 13. – С. 12 – 16.
- Москаленко, В. Ф. Особливості харчування населення України та їх вплив на здоров’я [Текст] / В. Ф. Москаленко, Т. Ф. Грузєва, Л. І. Галієнко // Науковий вісник національного медичного університету імені О. О.Богомольця. – 2009. – №3. – С. 64 – 73.
- Спиричев, В. Б. Обогащение пищевых продуктов микронутриентами – надежный путь оптимизации их потребления [Текст] / В. Б. Спиричев, В. В. Трихина, В. М. Позняковский // Ползуновский вестний. – 2012. − №2/2. – С. 9 – 15.
- Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women [Text] / R. Jiang, J. Manson, M. Stampfer, S. Liu [et al.] // J. Am. Medical Assoc. – 2002. – V. 20. – P. 2554 – 2560.
- High-monounsaturated fatty acid diets lower both plasma cholesterol and triacylglycerol concentrations [Text] / P. Kris-Etherton, T. Pearson, Y. Wan, R. Hargrove [et al.] // Am. J. Clin. Nutr. – 1999. – V. 70. – P. 1009 – 1015.
- Alper, C. Peanut consumption improves indices of cardiovascular disease risk in healthy adults [Text] / C. Alper, R. Mattes // J. Am. Coll. Nutri. – 2003. – V. 22. − P. 133 – 141.
- Peanuts as a source of beta-sitosterol, a sterol with anticancer properties [Text] / A. Awad, K. Chan, A. Downie, C. Fink // Nutr. Cancer. – 2000. – V. 36. – P. 238 – 241.
- Messina, M. Legumes and soybeans: overview of their nutritional profiles and health effects [Text] / M. Messina // Am. J. Clin. Nutr. – 1999. – V. 70. – P. 439 – 450.
- Health Benefits of Nuts: Potential Role of Antioxidants [Text] /R. Blomhoff, M. H. Carlsen, L. F. Andersen [et al.] // Journal of Nutrition. – 2008. – V. 99, № 2. – Р. 447 – 448.
- Alper, C. M. Peanut Consumption Improves Indices of Cardiovascular – Thiamine Disease Risk in Healthy Adults [Text] /C. M. Alper, R. D. Mattes // Journal of the American College of Nutrition. –2003. – V. 22, № 2. – Р. 133 – 141.
- Simvastatin and Niacin, Antioxidant Vitamins, or the Combination for the Prevention of Coronary Disease [Text] / B. G. Brown, X. Q. Zhao, A. Chalt [et al.] //The New England Journal of Medicine. –2001. – V. 345, №22. – Р. 1583 – 1592.
- Özcan, M. Physical and chemical analysis and fatty acid composition of peanut, peanut oil and peanut butter from ÇOM and NC-7 cultivars [Text] / M. Özcan, S. Seven // Grasas y Aceites. – 2003. – V. 54. – P. 12 – 18.
- Cymbalista, N. V., Davydenko, N. V. (2008). Stan faktychnogo harchuvannja naselennja ta alimentarno-obumovlena zahvorjuvanist'. Problemy harchuvannja, (1-2), 32 − 35.
- Povoroznjuk, V. V., Balac'ka, N. I., Klymovyc'kyj F. V. (2012). Faktychne harchuvannja, deficyt vitaminu D ta mineral'na shhil'nist' kistkovoi' tkanyny v doroslogo naselennja riznyh regioniv Ukrai'ny. Travma,13(4), 12 – 16.
- Moskalenko, V. F., Gruzjeva, T. F., Galijenko, L. I. (2009). Osoblyvosti harchuvannja naselennja Ukrai'ny ta i'h vplyv na zdorov’ja. Naukovyj visnyk nacional'nogo medychnogo universytetu imeni O. O. Bogomol'cja, 3, 64 – 73.
- Spyrychev, V. B., Tryhyna, V. V., Poznjakovskyj, V. M. (2012). Obogashhenie pishhevyh produktov mikronutrientami – nadezhnyj put' optimizacii ih potreblenija. Polzunovskyj vestnyj,2/2, 9 – 15.
- Jiang, R., Manson, J., Stampfer, M., Liu, S. [et al.] (2002). Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. J. Am. Medical Assoc.,20, 2554 – 2560.
- Kris-Etherton, P., Pearson, T., Wan, Y., Hargrove, R. [et al.] (1999). High-monounsaturated fatty acid diets lower both plasma cholesterol and triacylglycerol concentrations. Am. J. Clin. Nutr.,70, 1009 – 1015.
- Alper, C., Mattes, R. (2003). Peanut consumption improves indices of cardiovascular disease risk in healthy adults. J. Am. Coll. Nutri., 22, 133 – 141.
- Awad, A., Chan, K., Downie, A., Fink, C. (2000). Peanuts as a source of beta-sitosterol, a sterol with anticancer properties. Nutr. Cancer., 36, 238 – 241.
- Messina, M. (1999). Legumes and soybeans: overview of their nutritional profiles and health effects. Am. J. Clin. Nutr., 70, 439 – 450.
- Blomhoff, R., Carlsen, M. H., Andersen, L. F. [et al.] (2008). Health Benefits of Nuts: Potential Role of Antioxidants. Journal of Nutrition, 99 (2), 447 – 448.
- Alper, C. M., Mattes, R. D. (2003). Peanut Consumption Improves Indices of Cardiovascular – Thiamine Disease Risk in Healthy Adults. Journal of the American College of Nutrition, 22(2),133 – 141.
- Brown, B. G., Zhao, X. Q., Chalt, A. [et al.] (2001). Simvastatin and Niacin, Antioxidant Vitamins, or the Combination for the Prevention of Coronary Disease. The New England Journal of Medicine, 345 (22), 1583 – 1592.
- Özcan, M., Seven, S. (2003). Physical and chemical analysis and fatty acid composition of peanut, peanut oil and peanut butter from ÇOM and NC-7 cultivars. Grasas y Aceites, 54, 12 – 18.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Антоніна Анатоліївна Дубініна, Світлана Олександрівна Ленерт, Ольга Олексіївна Хоменко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.