Аналіз вітамінного та мінерального складу сортів арахісу, поширених в Україні

Автор(и)

  • Антоніна Анатоліївна Дубініна Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Світлана Олександрівна Ленерт Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Ольга Олексіївна Хоменко Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18858

Ключові слова:

арахіс, вітаміни, мінеральні речовини, добова потреба, біологічно активні речовини, профілактичні властивості

Анотація

Досліджено якісний та кількісний склад вітамінів та мінеральних речовин у сортах арахісу, які поширені в Україні. Встановлено сорти арахісу, що містять у своєму складі найбільшу кількість даних біологічно активних речовин. Отримані дані дають підставу констатувати наявність у арахісі профілактичних властивостей, що робить його перспективним продуктом харчування.

Біографії авторів

Антоніна Анатоліївна Дубініна, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Світлана Олександрівна Ленерт, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук

Ольга Олексіївна Хоменко, Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Посилання

  1. Цимбаліста, Н. В. Стан фактичного харчування населення та аліментарно-обумовлена захворюваність [Текст] / Н. В. Цимбаліста, Н. В. Давиденко // Проблеми харчування. − 2008. − № 1-2. − С. 32 − 35.
  2. Поворознюк, В. В. Фактичне харчування, дефіцит вітаміну D та мінеральна щільність кісткової тканини в дорослого населення різних регіонів України [Текст] / В. В. Поворознюк, Н. І. Балацька, Ф. В. Климовицький // Травма. – 2012. – №4. – Т. 13. – С. 12 – 16.
  3. Москаленко, В. Ф. Особливості харчування населення України та їх вплив на здоров’я [Текст] / В. Ф. Москаленко, Т. Ф. Грузєва, Л. І. Галієнко // Науковий вісник національного медичного університету імені О. О.Богомольця. – 2009. – №3. – С. 64 – 73.
  4. Спиричев, В. Б. Обогащение пищевых продуктов микронутриентами – надежный путь оптимизации их потребления [Текст] / В. Б. Спиричев, В. В. Трихина, В. М. Позняковский // Ползуновский вестний. – 2012. − №2/2. – С. 9 – 15.
  5. Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women [Text] / R. Jiang, J. Manson, M. Stampfer, S. Liu [et al.] // J. Am. Medical Assoc. – 2002. – V. 20. – P. 2554 – 2560.
  6. High-monounsaturated fatty acid diets lower both plasma cholesterol and triacylglycerol concentrations [Text] / P. Kris-Etherton, T. Pearson, Y. Wan, R. Hargrove [et al.] // Am. J. Clin. Nutr. – 1999. – V. 70. – P. 1009 – 1015.
  7. Alper, C. Peanut consumption improves indices of cardiovascular disease risk in healthy adults [Text] / C. Alper, R. Mattes // J. Am. Coll. Nutri. – 2003. – V. 22. − P. 133 – 141.
  8. Peanuts as a source of beta-sitosterol, a sterol with anticancer properties [Text] / A. Awad, K. Chan, A. Downie, C. Fink // Nutr. Cancer. – 2000. – V. 36. – P. 238 – 241.
  9. Messina, M. Legumes and soybeans: overview of their nutritional profiles and health effects [Text] / M. Messina // Am. J. Clin. Nutr. – 1999. – V. 70. – P. 439 – 450.
  10. Health Benefits of Nuts: Potential Role of Antioxidants [Text] /R. Blomhoff, M. H. Carlsen, L. F. Andersen [et al.] // Journal of Nutrition. – 2008. – V. 99, № 2. – Р. 447 – 448.
  11. Alper, C. M. Peanut Consumption Improves Indices of Cardiovascular – Thiamine Disease Risk in Healthy Adults [Text] /C. M. Alper, R. D. Mattes // Journal of the American College of Nutrition. –2003. – V. 22, № 2. – Р. 133 – 141.
  12. Simvastatin and Niacin, Antioxidant Vitamins, or the Combination for the Prevention of Coronary Disease [Text] / B. G. Brown, X. Q. Zhao, A. Chalt [et al.] //The New England Journal of Medicine. –2001. – V. 345, №22. – Р. 1583 – 1592.
  13. Özcan, M. Physical and chemical analysis and fatty acid composition of peanut, peanut oil and peanut butter from ÇOM and NC-7 cultivars [Text] / M. Özcan, S. Seven // Grasas y Aceites. – 2003. – V. 54. – P. 12 – 18.
  14. Cymbalista, N. V., Davydenko, N. V. (2008). Stan faktychnogo harchuvannja naselennja ta alimentarno-obumovlena zahvorjuvanist'. Problemy harchuvannja, (1-2), 32 − 35.
  15. Povoroznjuk, V. V., Balac'ka, N. I., Klymovyc'kyj F. V. (2012). Faktychne harchuvannja, deficyt vitaminu D ta mineral'na shhil'nist' kistkovoi' tkanyny v doroslogo naselennja riznyh regioniv Ukrai'ny. Travma,13(4), 12 – 16.
  16. Moskalenko, V. F., Gruzjeva, T. F., Galijenko, L. I. (2009). Osoblyvosti harchuvannja naselennja Ukrai'ny ta i'h vplyv na zdorov’ja. Naukovyj visnyk nacional'nogo medychnogo universytetu imeni O. O. Bogomol'cja, 3, 64 – 73.
  17. Spyrychev, V. B., Tryhyna, V. V., Poznjakovskyj, V. M. (2012). Obogashhenie pishhevyh produktov mikronutrientami – nadezhnyj put' optimizacii ih potreblenija. Polzunovskyj vestnyj,2/2, 9 – 15.
  18. Jiang, R., Manson, J., Stampfer, M., Liu, S. [et al.] (2002). Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. J. Am. Medical Assoc.,20, 2554 – 2560.
  19. Kris-Etherton, P., Pearson, T., Wan, Y., Hargrove, R. [et al.] (1999). High-monounsaturated fatty acid diets lower both plasma cholesterol and triacylglycerol concentrations. Am. J. Clin. Nutr.,70, 1009 – 1015.
  20. Alper, C., Mattes, R. (2003). Peanut consumption improves indices of cardiovascular disease risk in healthy adults. J. Am. Coll. Nutri., 22, 133 – 141.
  21. Awad, A., Chan, K., Downie, A., Fink, C. (2000). Peanuts as a source of beta-sitosterol, a sterol with anticancer properties. Nutr. Cancer., 36, 238 – 241.
  22. Messina, M. (1999). Legumes and soybeans: overview of their nutritional profiles and health effects. Am. J. Clin. Nutr., 70, 439 – 450.
  23. Blomhoff, R., Carlsen, M. H., Andersen, L. F. [et al.] (2008). Health Benefits of Nuts: Potential Role of Antioxidants. Journal of Nutrition, 99 (2), 447 – 448.
  24. Alper, C. M., Mattes, R. D. (2003). Peanut Consumption Improves Indices of Cardiovascular – Thiamine Disease Risk in Healthy Adults. Journal of the American College of Nutrition, 22(2),133 – 141.
  25. Brown, B. G., Zhao, X. Q., Chalt, A. [et al.] (2001). Simvastatin and Niacin, Antioxidant Vitamins, or the Combination for the Prevention of Coronary Disease. The New England Journal of Medicine, 345 (22), 1583 – 1592.
  26. Özcan, M., Seven, S. (2003). Physical and chemical analysis and fatty acid composition of peanut, peanut oil and peanut butter from ÇOM and NC-7 cultivars. Grasas y Aceites, 54, 12 – 18.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-12-09

Як цитувати

Дубініна, А. А., Ленерт, С. О., & Хоменко, О. О. (2013). Аналіз вітамінного та мінерального складу сортів арахісу, поширених в Україні. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11(66), 4–7. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18858

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв