Дослідження технологічних та споживчих характеристик емульсійних соусів збагачених йодом

Автор(и)

  • Николай Павлович Головко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Максим Леонидович Серик Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Татьяна Николаевна Головко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Мюшфик Панах оглы Бакиров Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18891

Ключові слова:

добавка йодобілкова, соуси емульсійного типу, майонез, функціональні продукти, органолептична оцінка

Анотація

У статті розглядається можливість і доцільність розробки оздоровчих продуктів харчування а саме соусів емульсійного типу із використанням добавки йодобілкової. Наведено результати органолептичних досліджень соусів емульсійного типу та фізико-хімічні показники якості виробленого продукту, що містять у своєму складі добавки йодобілкові.

Біографії авторів

Николай Павлович Головко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедроюКафедра товарознавства в митній справі

Максим Леонидович Серик, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцентКафедра гігієни харчування та мікробіології

Татьяна Николаевна Головко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Мюшфик Панах оглы Бакиров, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант кафедри товарознавства в митній справі

Посилання

  1. Оттавей, П. Б. Обогащение пищевых продуктов и биологически активные добавки [Текст] / П. Б. Оттавей. - перев. С англ. – СПб.: Профессия, 2010. – 350 с.
  2. Бебешко, В. Г. Вплив радіаційного та інших чинників Чорнобильської катастрофи на здоров’я дітей: сьогодення i майбутнє [Текст] / В. Г. Бебешко // Журн. Акад. мед. наук України. Т. 7. – 2001. – № 3. – С. 450–458.
  3. Добрянський, Д. О. Перебіг респіраторного дистрес-синрому у недоношених новонароджених на фоні антиоксидантної терапії ацетилцистеїном [Текст] / Д. О. Добрянський // Педіатрія, акушерство та гінекологія. – 2001. – № 6. – С. 13–17.
  4. Башкірова, Л. Біологічна роль деяких есенційних макро - та мікроелементів [Текст] / Л. Башкірова, А. Руденко // Ліки України. – 2004. – № 10. – С. 59–65.
  5. Дедов, И. И. Эндемический зоб. Проблемы и решения [Текст] / Дедов И. И., Юденич О. Н., Герасимов Г. А. и др. // Проблемы эндокринологии.– 1992.– Т. 38.– № 3.– С. 6-15.
  6. Гайтан, Э. Зобогенные факторы окружающей среды [Текст] / Э. Гайтан // Л. И. Браверман Болезни щитовидной железы. Пер. с англ.– М.: Медицина, 2000.– С. 359-377.
  7. Карчевский, А. Н. Значение микроэлементов в развитии йододефицитных заболеваний на примере промышленных центров Иркутской области [Текст] / А. Н. Карчевский // Бюллетень Сибирского отделения Российской академии медицинских наук.– Новосибирск, 2000.–№ 2.– С. 67.
  8. Хакимова, А. М.Эндемический зоб и его профилактика / А. М. Хакимова, А. Н. Юнусова // Казань: Казанское кн. изд-во, 1979.– 81 с.
  9. Неймарк, И. И. Заболевания щитовидной железы в Алтайском крае [Текст] / Неймарк И. И. // Барнаул: Алтайское кн. изд-во – 1984 – 103 с.
  10. Писаревская, И. В. Эндемический зоб [Текст] / И. В. Писаревская // М.: Медицина, 1990.– 22 с.
  11. Волкотруб, Л. П. Гигиенические аспекты профилактики йоддефицитных состояний / Л. П. Волкотруб, Н. В. Караваев, Н. С. Зинченко и др.// Гигиена и санитария – 2000 – № 3 – С. 28-31.
  12. Д’яконова. А. К. Розробка нових видів емульсійних продуктів на основі білок-полісахаридних композицій / А. К. Д’яконова // Зб. наук. праць: У 2-х ч. Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне обґрунтування підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі; ХДАТОХ. – Харків - 2001. – Ч. 1. – 416 с.: іл., табл..
  13. Ottaway, P.B.( 2010). Food fortification and dietary supplements. Trans. With England. - St. Petersburg : Business, 350.
  14. Bebeshko, V.G. (2001). Effect of radiation and other factors of the Chernobyl disaster on children's health : today i later. Zh. Acad. honey. Sciences of Ukraine,T. 7. № 3, 450-458.
  15. Dobriansky, D.A. (2001). Сourse of respiratory distress in preterm infants synromu against the background of the antioxidant acetylcysteine therapy. Pediatrics, Obstetrics and Gynecology, 6, 13-17 .
  16. Bashkirov, L., Rudenko, A. (2004). Biological role esentsiynyh some macro - and micronutrients . Medication Ukraine, 10, 59-65.
  17. Dedov, I.I , Yudenich, O.N, Gerasimov, G.A (1992). Endemic goiter. Problems and solutions. Problems of Endocrinology, T. 38, № 3, 6-15.
  18. Gaitan, E. (2000). Zobogenetic environmental factors . Diseases of the thyroid gland, 359-377.
  19. Karchevsky, A.N. (2000). Value of trace elements in the development of iodine deficiency disorders by the example of the industrial centers of the Irkutsk Region. Bulletin of the Siberian Branch of the Russian Academy of Medical Sciences, 2, 67.
  20. Hakimova, A.M., Yunusov, A.N. (1979). Endemic goiter and its profilaktika. - Kazan: Kazan book. Publishing House, 81.
  21. Neumark, I.I 1984Diseases of the thyroid gland in the Altai region . - Barnaul Altai book. Publishing House, 103.
  22. Pisarevskaya, I.V. (1990). Endemic goiter, 22
  23. Volkotrub, L.P, Karavaev, N.V, Zinchenko, N.S (2000). Hygienic and other aspects of prevention of iodine deficiency states. Hygiene and sanitation, 3, 28-31.
  24. D'yakonova A.K (2001)Development of new products based emulsion protein-polysaccharide compositions. Coll. Science. works: In 2 hours advanced energy technologies and their economic justification catering. Economic problems of trade, Part 1, 416

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-12-11

Як цитувати

Головко, Н. П., Серик, М. Л., Головко, Т. Н., & Бакиров, М. П. о. (2013). Дослідження технологічних та споживчих характеристик емульсійних соусів збагачених йодом. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11(66), 20–23. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18891

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв