Удосконалення обладнання для інтенсифікації процесу сушіння дисперсних харчових продуктів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.192363Ключові слова:
сушіння, псевдозріджений шар, дисперсні харчові продукти, калорифер, технологічна схема, тепломасообмінАнотація
Одним з найбільш розповсюджених і досліджених процесів у харчовій промисловості є процес сушіння, він становить завершальну стадію технологічних схем і визначає якість готового продукту. Встановлено, що завдяки ефективному використанню об’єму сушарки та збільшенню поверхні фазового контакту інтенсифікувався процес сушіння та зменшилася собівартість висушеного продукту. Визначено, що збільшування відносної швидкості дисперсної і газової фази в свою чергу збільшувало рушійну силу процесу сушіння і зменшувало витрату теплоносія на сушіння. З'ясовано, що при застосуванні інертного носія збільшувалася відносна швидкість поверхні фазового контакту.
Проведено теоретичні та експериментальні дослідження, які дозволили одержати емпіричні співвідношення, необхідні для інженерного розрахунку конструктивних особливостей сушарки із псевдозрідженим шаром інертного носія для сушіння дисперсних харчових продуктів. Основні особливості установки для сушіння дисперсних харчових продуктів полягають в наступному. По-перше, у верхній частині камери був розміщений пристрій для уловлення продукту, який запобігав винесенню разом із частинками інертного носія. По-друге, використання фторопластової крихти дало змогу інтенсифікувати процес сушіння внаслідок збільшення поверхні тепломасообміну. По-третє, використання вентилятора і калорифера дозволяло отримати сухе гаряче повітря необхідної температури, запобігаючи потемнінню продукту.
Під час розробки сушильної установки було встановлено основні вимоги забезпечення рівномірного сушіння в усьому об’ємі сушильної камери при високих техніко-економічних показниках: мінімальних габаритах та мінімальних витратах матеріалів на побудову сушарки, мінімальних витратах теплоти та електроенергії на висушування одного кілограма сировини, простому обслуговуванні, зменшення вартості ремонту обладнання. невисокі затрати на виробництво, простота і надійність експлуатації.
Під час порівняння розрахунків за показником енергоефективності встановлено, що енергоефективність розробленої моделі сушарки вища на 0,25 % у порівнянні з типовою моделлю сушаркиПосилання
- Kudra, T. (2004). Energy Aspects in Drying. Drying Technology, 22 (5), 917–932. doi: https://doi.org/10.1081/drt-120038572
- Danilov, I., Leonchik, B. (1986). Ekonomiya energii pri teplovoy sushke. Moscow: Energoatomizdat, 136.
- Bezbah, I. V., Bahmutyan, N. V. (2006). Issledovanie protsessa sushki plodov i yagod vo vzveshennom sloe. Nauk. pratsi ONAKhT, 2 (28), 60–64.
- Zagorulko, A., Zahorulko, A., Kasabova, K., Chervonyi, V., Omelchenko, O., Sabadash, S. et. al. (2018). Universal multifunctional device for heat and mass exchange processes during organic raw material processing. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (1 (96)), 47–54. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.148443
- Izli, N., Izli, G., Taskin, O. (2017). Influence of different drying techniques on drying parameters of mango. Food Science and Technology, 37 (4), 604–612. doi: https://doi.org/10.1590/1678-457x.28316
- Yi, X.-K., Wu, W.-F., Zhang, Y.-Q., Li, J.-X., Luo, H.-P. (2012). Thin-Layer Drying Characteristics and Modeling of Chinese Jujubes. Mathematical Problems in Engineering, 2012, 1–18. doi: https://doi.org/10.1155/2012/386214
- Ahmad-Qasem, M. H., Santacatalina, J. V., Barrajón-Catalán, E., Micol, V., Cárcel, J. A., García-Pérez, J. V. (2014). Influence of Drying on the Retention of Olive Leaf Polyphenols Infused into Dried Apple. Food and Bioprocess Technology, 8 (1), 120–133. doi: https://doi.org/10.1007/s11947-014-1387-6
- Burdo, O. G., Burdo, A. K., Sirotyuk, I. V., Pour, D. R. (2017). Technologies of Selective Energy Supply at Evaporation of Food Solutes. Рroblemele energeticii regionale, 1 (33), 100–109. Available at: http://journal.ie.asm.md/assets/files/12_01_33_2017.pdf
- Yehorov, V., Golubkov, P., Putnikov, D., Honhalo, V., Habuiev, K. (2019). System for analyzing the qualitative characteristics of grain mixes in real time mode. Food Science and Technology, 12 (4). doi: https://doi.org/10.15673/fst.v12i4.1222
- Sabadash, S., Kazakov, D., Yakuba, A. (2015). Development of the post-alcohol stillage drying process on inert bodies and output of criterion dependence. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (6 (73)), 65–70. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.38056
- Peltola, J. (2009). Dynamics in a Circulating Fluidized Bed: Experimental and Numerical Study. Tampere University of Technology, 111.
- Savchenko-Pererva, M., Yakuba, A. (2015). Improving the efficiency of the apparatus with counter swirling flows for the food industry. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (10 (75)), 43–48. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.43785
- Spiridonov, A. A. (1981). Planirovanie eksperimenta pri issledovanii tehnologicheskih protsessov. Moscow: Mashinostroenie, 184.
- Park, J.-H. (2016). Analysis of drying stress and energy consumption during kiln drying of center-bored round timber. Seoul National University.
- Potapov, V. A., Gritsenko, O. Y. (2014). Analysis of the efficiency of the process of drying in the heat-mass transfer module at high pressure. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1, 133–141.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Sergei Sabadash, Marina Savchenko-Pererva, Oleg Radchuk, Lyudmila Rozhkova, Andreii Zahorulko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.