Випробування мікрохвильового пристрою для обробки рослинних матеріалів в різних технологіях

Автор(и)

  • Irina Boshkova Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-5989-9223
  • Natalya Volgusheva Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-9984-6502
  • Leonid Boshkov Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2196-1519
  • Myhailo Potapov Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6847-5745
  • Natalia Kolesnychenko Військова академія вул. Фонтанська дорога, 10, м. Одеса, Україна, 65009, Україна https://orcid.org/0000-0002-2851-8050
  • Boris Demianchuk Військова академія вул. Фонтанська дорога, 10, м. Одеса, Україна, 65009, Україна https://orcid.org/0000-0002-2862-9412
  • Oleksandr Lapkin Одеський національний морський університет вул. Мечнікова, 34, м. Одеса, Україна, 65029, Україна https://orcid.org/0000-0002-2638-8272

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.199816

Ключові слова:

microwave device, thermal treatment, straw material, seeds, optimal mode, energy efficiency

Анотація

Проведено випробування мікрохвильового пристрою безперервної дії для термообробки рослинних матеріалів, яке розроблено та сконструйовано для реалізації мікрохвильових технологій в промисловості. Метою випробувань була оцінка ефективності мікрохвильового пристрою за показниками якості отриманого матеріалу і енергетичним витратам, обумовленими ефективністю перетворення мікрохвильової енергії у внутрішню енергію матеріалу. Проведено дослідження впливу мікрохвильової обробки солом'яного субстрату для дереворуйнівних грибів. Якість обробки визначалося по врожайності грибів Глива (Pleurotus), вирощених на отриманому субстраті. Мікрохвильова обробка проведена на різних режимах, які відрізнялися значенням питомої потужності. При аналізі ефективності мікрохвильової обробки проводилося зіставлення результатів з даними, що отримуються при традиційній технології стерилізації соломи. Показано, що урожай грибів гливи збільшився на 11 %. Отримано, що в оптимальному режимі питома потужність становила qv=8,68·105 Вт/м3, кінцева температура t=96 ºС, тривалість обробки 180 с. За тепловим розрахунками визначені значення ККД мікрохвильової камери ηc, в оптимальному режимі ηc=62 %. Досліджено вплив мікрохвильової обробки на посівні характеристики насіннєвого зерна пшениці. Ефективність мікрохвильової обробки визначалася за значеннями лабораторної схожості та енергії проростання насіння. В оптимальному режимі вихідна потужність магнетронів становила ΣPout=0,6 кВт, витрата зерна G=2,1·10-2 кг/с. Дослідження роботи мікрохвильової установки довело, що для даної конструкції для стабільного і рівномірного просування матеріалу по продуктопроводу слід підтримувати швидкість руху не вище 0,5 м/хв. Рекомендується застосовувати випробувану мікрохвильову установку безперервної дії в спеціалізованих фермерських господарствах

Біографії авторів

Irina Boshkova, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв

Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського

Natalya Volgusheva, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв

Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського

Leonid Boshkov, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра термодинаміки та відновлюваної енергетики

Myhailo Potapov, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв

Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського

Natalia Kolesnychenko, Військова академія вул. Фонтанська дорога, 10, м. Одеса, Україна, 65009

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технічного забезпечення

Boris Demianchuk, Військова академія вул. Фонтанська дорога, 10, м. Одеса, Україна, 65009

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технічного забезпечення

Oleksandr Lapkin, Одеський національний морський університет вул. Мечнікова, 34, м. Одеса, Україна, 65029

Доктор технічних наук, професор

Кафедра експлуатації флоту та технології морських перевезень

Учбово-навчальний інститут морського бізнесу

Посилання

  1. Feng, H., Yin, Y., Tang, J. (2012). Microwave Drying of Food and Agricultural Materials: Basics and Heat and Mass Transfer Modeling. Food Engineering Reviews, 4 (2), 89–106. doi: https://doi.org/10.1007/s12393-012-9048-x
  2. Kappe, C. O. (2004). Controlled Microwave Heating in Modern Organic Synthesis. Angewandte Chemie International Edition, 43 (46), 6250–6284. doi: https://doi.org/10.1002/anie.200400655
  3. Leonelli, C., Veronesi, P. (2014). Microwave Reactors for Chemical Synthesis and Biofuels Preparation. Biofuels and Biorefineries, 17–40. doi: https://doi.org/10.1007/978-94-017-9612-5_2
  4. Burlutskiy, D. S., Kaleeva, Zh. G. (2011). Izmenenie fizicheskih svoystv materialov v rezul'tate eksperimental'nogo vozdeystviya sharovogo elektricheskogo razryada, poluchennogo s pomoshch'yu sverhvysokochastotnogo izlucheniya. Sovremennye naukoemkie tehnologii, 5, 22–32.
  5. Agrawal, D. (2010). Microwave sintering of ceramics, composites and metal powders. Sintering of Advanced Materials, 222–248. doi: https://doi.org/10.1533/9781845699949.2.222
  6. Srinath, M. S., Sharma, A. K., Kumar, P. (2011). A new approach to joining of bulk copper using microwave energy. Materials & Design, 32 (5), 2685–2694. doi: https://doi.org/10.1016/j.matdes.2011.01.023
  7. Kalinin, L. G., Boshkova, I. L. (2003). Physical model of the plant tissue response to exposure to the microwave electromagnetic field. Biophysics, 48 (1), 111–113.
  8. Moskovskiy, M. N., Fridrikh, R. A., Gulyayev, A. A. (2010). Structural analysis of culmiferous material surface under microwave radiation treatment. Vestnik Donskogo gosudarstvennogo tehnicheskogo universiteta, 10 (5 (48)), 648–654.
  9. Sapunov, G. S. (1998). Remont mikrovolnovyh pechey. Moscow: Solon, 268.
  10. Lukina, D., Belov, V., Lukina, O., Volkov, A., Mayorov, A., Smirnova, I. (2018). Increasing the Efficiency of the Operation of the Facilities for the Thermal Processing of Raw Materials by Exposure to Electromagnetic Radiation. Key Engineering Materials, 781, 185–189. doi: https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/kem.781.185
  11. Okeke, C. Abioye, A. E., Omosun, Y. (2014). Microwave Heating Applications in Food Processing. IOSR Journal of Electrical and Electronics Engineering, 9 (4), 29–34.
  12. Puligundla, P. (2013). Potentials of Microwave Heating Technology for Select Food Processing Applications - a Brief Overview and Update. Journal of Food Processing & Technology, 04 (11). doi: https://doi.org/10.4172/2157-7110.1000278
  13. Volgusheva, N., Altman, E., Boshkova, I., Titlov, A., Boshkov, L. (2017). Study into effects of a microwave field on the plant tissue. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (8 (90)), 47–54. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.115118
  14. Boshkova, I., Volgusheva, N., Titlov, A., Titar, S., Boshkov, L. (2019). Assessment of efficiency of drying grain materials using microwave heating. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (8 (97)), 78–85. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.154527
  15. Pedro, J. C., Cunha, T. R. (2014). Behavioral Models for Microwave Circuit Design. Microwave De-Embedding, 255–315. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-401700-9.00007-0
  16. Loharkar, P. K., Ingle, A., Jhavar, S. (2019). Parametric review of microwave-based materials processing and its applications. Journal of Materials Research and Technology, 8 (3), 3306–3326. doi: https://doi.org/10.1016/j.jmrt.2019.04.004
  17. Cherbański, R., Rudniak, L. (2013). Modelling of microwave heating of water in a monomode applicator – Influence of operating conditions. International Journal of Thermal Sciences, 74, 214–229. doi: https://doi.org/10.1016/j.ijthermalsci.2013.07.001
  18. Ye, J., Hong, T., Wu, Y., Wu, L., Liao, Y., Zhu, H. et. al. (2017). Model Stirrer Based on a Multi-Material Turntable for Microwave Processing Materials. Materials, 10 (2), 95. doi: https://doi.org/10.3390/ma10020095
  19. Efremova, E. N., Karpacheva, E. A. (2015). Hranenie i pererabotka produktsii rastenievodstva. Volgograd: GAU, 148.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-30

Як цитувати

Boshkova, I., Volgusheva, N., Boshkov, L., Potapov, M., Kolesnychenko, N., Demianchuk, B., & Lapkin, O. (2020). Випробування мікрохвильового пристрою для обробки рослинних матеріалів в різних технологіях. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(5 (104), 64–71. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.199816

Номер

Розділ

Прикладна фізика