Встановлення закономірностей виробництва біологічно-активного компонента харчових продуктів

Автор(и)

  • Olena Kovaliova Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600, Україна https://orcid.org/0000-0001-9113-8926
  • Yuriy Tchoursinov Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600, Україна
  • Viktoriia Kalyna Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600, Україна https://orcid.org/0000-0002-3061-3313
  • Vitalii Koshulko Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600, Україна https://orcid.org/0000-0002-1139-5074
  • Ekaterina Kunitsia Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. Отакара Яроша, 8, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0001-5577-7026
  • Anton Chernukha Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0002-0365-3205
  • Oleg Bezuglov Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0002-8619-9174
  • Oleg Bogatov Харківський національний автомобільно-дорожній університет вул. Ярослава Мудрого, 25, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-7342-7556
  • Dmytro Polkovnychenko Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0001-7875-3350
  • Natalia Grigorenko Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0002-4972-4515

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200026

Ключові слова:

біологічно-активний компонент, фруктові кислоти, лимонна кислота, яблучна кислота, виноградна кислота, проростки бобових

Анотація

Проведеними дослідженнями встановлені особливості інтенсивної технології виробництва біологічно-активного компонента (проростків бобових) з використанням при пророщуванні натуральних фруктових кислот (лимонної, яблучної, виноградної). Важливим є підбір якісних і безпечних стимуляторів проростання різної зернової сировини. Такими речовинами є саме фруктові кислоти натурального походження. Завдяки їх використанню стало можливим отримання високоцінного компонента харчових продуктів оздоровчого призначення, а саме, проростків різноманітних бобових культур.

Експериментальними дослідженнями доведена ефективність використання фруктових кислот, як дієвих інтенсифікаторів і дезінфектантів процесу отримання проростків бобових. Показано, що їх використання дозволяє не тільки інтенсифікувати пророщування бобових, а й сприяє більш активному формуванню проростків, дезінфікує гряду. Так, при використанні водних розчинів фруктових кислот концентрацією 0,25–1,25 % збільшились наступні показники: енергія проростання – на 4–7 %; здатність до проростання – на 5–8 %; довжина проростків – на 3–11 мм; вага проростків – від 1 до 12 % в залежності від культури. Крім того, був досліджений склад проростків, що підтвердило біологічну повноцінність і раціональність їх включення в склад харчових продуктів в якості біологічно-активного компонента. Дослідження показали, що вони мають в своєму складі підвищений вміст амінокислот (на 3–50 % в залежності від амінокислоти), вітаміни(В1, В2, В3, В6, В12, РР, Е, С, А), високий вміст білка (32 %) та екстрактивних речовин (44 %). Це засвідчує біологічну і харчову цінність отриманих за інтенсивною технологією проростків.

Досліджена технологія виробництва проростків бобових є інноваційною. Отримані проростки можуть стати високопоживними компонентами нових оздоровчих харчових продуктів

Біографії авторів

Olena Kovaliova, Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції

Yuriy Tchoursinov, Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600

Доктор технічних наук, професор, академік академії інженерних наук України, завідувач кафедри

Кафедра технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції

Viktoriia Kalyna, Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції

Vitalii Koshulko, Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції

Ekaterina Kunitsia, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. Отакара Яроша, 8, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат технічних наук

Кафедра інноваційних харчових і ресторанних технологій

Anton Chernukha, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Кандидат технічних наук

Кафедра пожежної та рятувальної підготовки

Oleg Bezuglov, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра пожежної та рятувальної підготовки

Oleg Bogatov, Харківський національний автомобільно-дорожній університет вул. Ярослава Мудрого, 25, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра метрології та безпеки життєдіяльності

Dmytro Polkovnychenko, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Кандидат наук з державного управління

Навчальна пожежно-рятувальна частина

Natalia Grigorenko, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Кандидат наук з державного управління

Кафедра управління та організації діяльності у сфері цивільного захисту 

Посилання

  1. Safronova, T., Evtuhova, O. (2014). Development of Technological Parameters for the Hydrotermal Processing of Sprouted Wheat Grain Powder. Foods and Raw Materials, 2 (1), 47–50. doi: https://doi.org/10.12737/4132
  2. Shastol'skaya, N. D., Shastol'skiy, V. V. (2000). Pat. No. 2000117496 RF. Sposob prigotovleniya pishchevyh produktov. MPK7 A23 L1/172. A01 S1/02. No. 2000117496/13; declareted: 05.07.2000; published: 10.08.2002.
  3. Hübner, F., Arendt, E. K. (2013). Germination of Cereal Grains as a Way to Improve the Nutritional Value: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53 (8), 853–861. doi: https://doi.org/10.1080/10408398.2011.562060
  4. Myachikova, N. I., Binkovskaya, O. V., Chizhova, S. V., Rudycheva, E. V. (2012). Use of germinated seeds in the foodstuff. Izvestiya vuzov. Prikladnaya himiya i biotehnologiya, 2 (3), 149–152.
  5. Butenko, L. I., Legai, L. V. (2013). Researches of the chemical composition of germinated seeds of the buckwheat, oats, barley and wheat. Fundamental research, 4, 1128–1133.
  6. Nikolaenko, O. Yu., Korchagin, V. P. (2007). Soevye prorostki i ih ispol'zovanie. Pishchevaya promyshlennost', 5, 36–37.
  7. Agu, R. C., Devenny, D. L., Tillett, I. J. L., Palmer, G. H. (2002). Malting Performance of Normal Huskless and Acid-Dehusked Barley Samples. Journal of the Institute of Brewing, 108 (2), 215–220. doi: https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2002.tb00543.x
  8. Pivovarov, O. A., Tyshchenko, H. P., Ponomarenko, Yu. V., Kovalova, O. S. (2013). Vplyv plazmokhimichno obroblenoi vody na protses roshchennia zhytnoho solodu i yoho yakisni pokaznyky. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 3, 82–86.
  9. Shishkova, Yu. S., Simonyan, E. V., Abramovskikh, O. S. et. al. (2014). The study of antimicrobial activity of some dibasic carboxylic acids in combination with propolis. Medical Almanac, 1 (31), 99–101.
  10. Szwajgier, D., Pielecki, J., Targonski, Z. (2005). Changes of free ferulic and coumaric acid contents during malting of barley grain. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 25 (2), 423–429.
  11. Kitamura, Y., Yumoto, T., Yamada, K., Noshiro, A. (1990). The development of activated germination malting. Germany: Monatsschrift für Brauwiss, 372–376.
  12. Pivovarov, O., Kovaliova, O., Khromenko, T., Shuliakevych, Z. (2017). Features of obtaining malt with use of aqueous solutions of organic acids. Food Science and Technology, 11 (4), 29–35. doi: https://doi.org/10.15673/fst.v11i4.728
  13. Pivovarov, O., Kovaliova, O. (2019). Features of grain germination with the use of aqueous solutions of fruit acids. Food science and technology, 13 (1), 83–89. doi: https://doi.org/10.15673/fst.v13i1.1334
  14. Chursinov, Y. A., Kovaleva, E. S. (2019). Application of organic acids and its mixtures as a stimulator of seed germination. Vestnik of the Russian agricultural science, 6, 31–34. doi: https://doi.org/10.30850/vrsn/2019/6/31-34
  15. Khodunova, O. S., Silant`eva, L. A. (2017). Provision of microbiological safety of oat seed germination. Foods and Raw Materials, 5 (2), 145–150. doi: https://doi.org/10.21603/2308-4057-2017-2-145-150

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-30

Як цитувати

Kovaliova, O., Tchoursinov, Y., Kalyna, V., Koshulko, V., Kunitsia, E., Chernukha, A., Bezuglov, O., Bogatov, O., Polkovnychenko, D., & Grigorenko, N. (2020). Встановлення закономірностей виробництва біологічно-активного компонента харчових продуктів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (104), 61–68. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200026

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв