Раціональні умови фракційної кристалізації соняшникової олії пальмітинового типу із розчину
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20029Ключові слова:
соняшникова олія пальмітинового типу, фракційна кристалізація, бутиловий спирт, розчинАнотація
Стаття присвячена визначенню раціональних умов фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу із розчину. Наведено обґрунтування вибору розчинника для процесу фракційної кристалізації. Отримано дані щодо виходу цільової фракції та її температури плавлення в залежності від основних параметрів процесу, а саме: темпу охолодження та концентрації олії в розчиннику.
Посилання
- Литвиненко, О. А. Промислові способи модифікації пальмової олії [Текст] / О. А. Литвиненко, В. К. Тимченко // Вісник Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”. – Харків : НТУ “ХПІ”, 2006. – № 12. – С. 34–39.
- Меламуд, Н. Л. Из опыта переработки пальмового масла [Текст] / Н. Л. Меламуд, А. А. Шмідт, Г. В. Чеботарева. – М. : ЦИНТИпищепром, 1977. – 46 с.
- Thomas, A. E. Solvent fractionated fats [Текст] / A. E. Thomas, F. R. Paulicka // Chemistry and Industry. – 1976. – P. 774–779.
- Deffense, E. Dry multiple fractionation: trends in products and applications [Текст] / E. Deffense // Lipid Technology. – 1995. – Vol. 7. – P. 34–38.
- Kreulen, H.P. Fractionation and winterization of edible fats and oils [Текст] / H. P. Kreulen // J. Am. Oil Chemists’ Soc. – 1976. − Vol. 53. − No. 6. – P. 393–396.
- Mertens, W. G. The production of salad oil by fractional crystallization with solvents [Текст] / W. G. Mertens, L. J. Rubin, B. F. Teasdale // J. Am. Oil Chemists’ Soc. – 1961. – Vol. 38. – No. 6. – P. 286–289.
- Preparation of sharp-melting hard palm midfraction and its use as hard butter in chocolate [Текст] / S. Hashimoto, T. Nezu, H. Arakawa [et al] // J. Am. Oil Chemists’ Soc. – 2001. – Vol. 78. – No. 5. – P. 455–460.
- О’Браєн, Р. Жиры и масла. Производство, состав и свойства, применение [Текст] / Р. О’Браєн; [пер. с англ. [В. Д. Широкова, Д. А. Бабейкиной, Н. С. Селивановой, Н. В. Маглы]]. – [2-е изд.] . – СПб. : Профессия, 2007. – 752 с.
- Технологія модифікованих жирів [Текст] : навч. посіб. / Ф. Ф. Гладкий, В. К. Тимченко, І. М. Демидов та ін. – Харків: НТУ «ХПІ», 2012. – 210 с.
- Предыбайло, А. В. Фракционирование – основной метод получения заменителей масла какао [Текст] / А. В. Предыбайло // Кондитерская сфера. – 2008. – № 5 (24). – С. 54.
- Демидов, И. Н. О перспективах получения биодизельного горючего в Украине [Текст] / И. Н. Демидов, Мунир Шавкат Садик // Вісник НТУ «ХПІ». – 2012. – № 39. – С. 108 – 116.
- Крешков, А. П. Основы аналитической химии. Физико-химические (инструментальные) методы анализа [Текст] / А. П. Крешков. – М. : Химия, 1970. – 472 с.
- Органические растворители. Физические свойства и методы очистки [Текст] / [Вайсбергер А., Проскауэр Э., Риддик Дж. и др.]. – М. : Иностранная литература, 1958. – 518 с.
- Вредные вещества в промышленности: Справочник для химиков, инженеров и врачей. Т. 1 Органические вещества [Текст] / Под ред. Н. В. Лазарева, Э. Н. Левиной. - Изд. 5-е, пер. и доп. - Л.: Химия, 1965. - 831 с.
- Куниця, К. Визначення раціональних умов фракційної кристалізації соняшникової олії пальмітинового типу із розплаву [Текст] / К. Куниця, О. Литвиненко, Ф. Гладкий // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2013. – T. 4, N. 6(64). - С. 36-43.
- Кузнецова, Л. М. Дослідження фракціонування пальмової олії [Текст] / Л. М. Кузнецова, П. Ф. Петік, І. М. Демидов // Вісник Національного технічного університету “ХПІ”. – 2012. – № 1. – С. 100 – 104.
- Melamud, N. L. Shmidt, A. A., Chebotareva, H. V. (1977). Yz opyta pererabotky palmovogo masla. M., TsYNTYpyshcheprom, 46.
- Thomas, A. E., Paulicka, F. R. (1976). Solvent fractionated fats. Chemistry and Industry, 774–779.
- Deffense, E. (1995). Dry multiple fractionation: trends in products and applications. Lipid Technology, 7, 34–38.
- Lytvynenko, O. A., Tymchenko, V. K. (2006). Promyslovy sposoby modyfykatsyi palmovoi olii. Visnyk Natsionalnogo tekhnichnogo universytetu “Kharkivskyi politekhnichnyi instytut”, 12, 34–39.
- Kreulen, H. P. (1976). Fractionation and winterization of edible fats and oils. J. Am. Oil Chemists’ Soc., 53, 6, 393–396.
- Mertens, W. G., Rubin, L. J., Teasdale, B. F. (1961). The production of salad oil by fractional crystallization with solvents. J. Am. Oil Chemist’s Soc., 38, 6, 286–289.
- Hashimoto, S., Nezu, T., Arakawa, H. (2001). Preparation of sharp–melting hard palm midfraction and its use as hard butter in chocolate. J. Am. Oil Chemists’ Soc., 78, 5, 455–460.
- О’Braien, R. (2007). Zhyry y masla. Proyzvodstvo, sostav y svoistva, prymenenye. Professyia, 752.
- Gladkiy, F., Timchenko, V., Demidov. I. (2012). Tekhnologyia modyfytsyrovannykh zhyrov. Kharkiv, NTU «KhPI», 210.
- Predybailo, A. V. (2008). Fraktsyonyrovanye – osnovnoi metod poluchenyia zamenytelia masla kakao. Kondyterskaia sfera, 5 (24), 54.
- Demydov, Y. N., Munyr, Shavkad Sadyk (2012). O perspektyvakh poluchenyia byodyzelnogo horucheho v Ukrayne. Visnyk Natsionalnogo tekhnichnogo universytetu “Kharkivskyi politekhnichnyi instytut”, 39, 108–116.
- Kreshkov, A. P. (1970). Osnovy analytycheskoiy khymyy. Fyzyko–khymycheskye (ynstrumentalnye) metody analyza. М, Hymyia, 472.
- Vaisberger, A., Prskauer, E., Ryddyk, Dj. (1958). Organycheskye rastvorytely. Fyzycheskye svoistva y metody ochystky. M, Ynostrannaia lyteratura, 518.
- Lazareva, N. V., Levyna, E. N. (1965). Vrednye veshchestva v promyshlennosty: Spravochnyk dlia khymykov, ynzhenerov y vrachei. T.1 Orhanycheskye veshchestva. L, Khymyia, 831.
- Kunytsia, К. V., Lytvynenko, О. A., Hladkyi, F. F. (2013). Vyznachennia ratsionalnykh umov fraktsiinoi krystallizatsii soniashnykovoi olii palmitynovoho typu. Skhidno–Yevropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohii, 4(6(64)), 36–43.
- Kuznetsova, L. N., Petik, P. F., Demidov, I. N. (2012). Doslidzhennyia fraktsionuvannya palmovoyii oliyi. Visnik Natsionalnogo tehnichnogo universitetu “KhPI”, 1, 100 – 104.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Катерина Вікторівна Куниця, Олена Анатоліївна Литвиненко, Федір Федорович Гладкий
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.