Встановлення змін технічних параметрів дійкової гуми доїльних апаратів та їх вплив на експлуатаційні характеристики
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200635Ключові слова:
дійкова гума, доїльний апарат, доїльний стакан, контроль параметрів гуми, експлуатація дійкової гумиАнотація
Дійкова гума – важлива частина доїльного апарату, один з його ключових елементів. Це той єдиний компонент доїльної установки, який має безпосередній контакт з поверхнею вимені корів. Поряд з цим, дійкова гума – це самий навантажений компонент доїльного апарату. За час процесу доїння вона стискається і розтискається понад 400 разів. З метою максимального ефекту від використання дійкової гуми, необхідно правильно розрахувати умови її використання, своєчасно здійснювати контроль технічних параметрів. Завдання дослідження полягає у встановленні змін технічних параметрів дійкової гуми доїльних апаратів та їх впливу на експлуатаційні характеристики виробу.
В ході досліджень встановлено, що працездатність всіх дійкових гум склала 1000 годин, що при напрацюванні в день восьми годин відповідає 125 дням або 4 місяцям експлуатації. При напрацюванні в 1000 годин жорсткість дійкової гуми коливається в значних межах і в середньому становить: для виробів з силікону 2849,61±52,23–3343,76±51,26 Н/м; з матеріалу гумових сумішей – 2597,76±78,26–2821,43±55,24 Н/м. Коефіцієнт готовності усіх виробів становить 1. За використання електронної мікроскопії встановлено зміни внутрішньої поверхні дійкової гуми після напрацювання 125 днів/1000 годин та після експлуатації протягом 250 днів/2000 годин. Доведено, що змінам під час експлуатації дійкової гуми піддаються всі основні її параметри. Маса виробу змінюється на 8,5 %, глибина – на 37 %, товщина стінок – 2,5 %, а довжина розтягнення – на 27 %. Між жорсткістю дійкової гуми та інтенсивністю молоковіддачі встановлено високу позитивну кореляційну залежність (r=+0,939).
Досліджені показники є важливими у визначенні працездатності та придатності дійкової гуми до використання. Проведені дослідження представляють реальну можливість врахування якісних параметрів дійкової гуми доїльних апаратів під час вибору та подальшої експлуатації
Посилання
- Kiselev, L. Y., Kamalov, R. A., Borisov, M. Y., Fedoseeva, N. A., Sanova, Z. S. (2019). Modern Technologies for Robotic Cow Milking. Russian Agricultural Sciences, 45 (4), 382–385. doi: https://doi.org/10.3103/s1068367419040062
- Nanka, O., Shigimaga, V., Paliy, A., Sementsov, V., Paliy, A. (2018). Development of the system to control milk acidity in the milk pipeline of a milking robot. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (9 (93)), 27–33. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.133159
- Odorčić, M., Rasmussen, M. D., Paulrud, C. O., Bruckmaier, R. M. (2019). Review: Milking machine settings, teat condition and milking efficiency in dairy cows. Animal, 13 (S1), s94–s99. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731119000417
- Dmytriv, V., Dmytriv, I., Lavryk, Y., Horodeckyy, I. (2018). Models of adaptation of the milking machines systems. BIO Web of Conferences, 10, 02004. doi: https://doi.org/10.1051/bioconf/20181002004
- Tse, C., Barkema, H. W., DeVries, T. J., Rushen, J., Pajor, E. A. (2018). Impact of automatic milking systems on dairy cattle producers’ reports of milking labour management, milk production and milk quality. Animal, 12 (12), 2649–2656. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731118000654
- Shkromada, O., Skliar, O., Paliy, A., Ulko, L., Gerun, I., Naumenko, O. et. al. (2019). Development of measures to improve milk quality and safety during production. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (99)), 30–39. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.168762
- Fahim, A., Kamboj, M., Sirohi, A., Bhakat, M., Prasad, S., Gupta, R. (2018). Milking machine induced teat reactions in crossbred cows milked in automated herringbone milking parlour. The Indian journal of animal sciences, 88 (12), 1412–1415.
- Dmytriv, V. T. (2015). Adaptive machine milking system. Mechanization in Agriculture. International Scientific: Scientific Applied and Informational Journal, 10, 15–18.
- Neuheuser, A.-L., Belo, C., Bruckmaier, R. M. (2017). Technical note: Reduced pulsation chamber vacuum at normal pulsation rate and ratio provides adequate prestimulation to induce oxytocin release and milk ejection while simultaneous milk flow is prevented. Journal of Dairy Science, 100 (10), 8609–8613. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2017-12937
- Martin, L. M., Stöcker, C., Sauerwein, H., Büscher, W., Müller, U. (2018). Evaluation of inner teat morphology by using high-resolution ultrasound: Changes due to milking and establishment of measurement traits of the distal teat canal. Journal of Dairy Science, 101 (9), 8417–8428. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2018-14500
- Ul'yanov, V. A., Hripin, V. A., Tsyganov, N. V., Dadenko, V. A., Hripin, A. A. (2018). Teoreticheskie issledovaniya po opredeleniyu davleniya stenok soskovoy reziny na sosok vymeni korovy. Vestnik Ryazanskogo gosudarstvennogo agrotehnologicheskogo universiteta im. P. A. Kostycheva, 2, 121–126.
- Penry, J. F., Upton, J., Mein, G. A., Rasmussen, M. D., Ohnstad, I., Thompson, P. D., Reinemann, D. J. (2017). Estimating teat canal cross-sectional area to determine the effects of teat-end and mouthpiece chamber vacuum on teat congestion. Journal of Dairy Science, 100 (1), 821–827. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2016-11533
- Palii, A. P., Nanka, O. V., Naumenko, O. A., Prudnikov, V. G., Paliy, A. P. (2019). Preconditions for eco-friendly milk production on the modern dairy complexes. Ukrainian Journal of Ecology, 9 (1), 56–62.
- Bhakat, C. (2019). A Review on Sub Clinical Mastitis in Dairy Cattle. Int. J. Pure App. Biosci., 6 (12), 1291–1299. doi: https://doi.org/10.31220/osf.io/ja7dp
- Wieland, M., Virkler, P. D., Borkowski, A. H., Älveby, N., Wood, P., Nydam, D. V. (2018). An observational study investigating the association of ultrasonographically assessed machine milking-induced changes in teat condition and teat-end shape in dairy cows. Animal, 13 (2), 341–348. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731118001246
- Gálik, R., Boďo Š Staroňová, L. (2016). Monitoring the inner surface of teat cup liners made from different materials. Research in Agricultural Engineering, 61, S74–S78. doi: https://doi.org/10.17221/50/2015-rae
- Dmytriv, V., Аdamchuk, V., Dmytriv, I. (2015). Adaptive machine milking with the pneumatic electric magnetic pulsator. MOTROL. Commission of Motorization and Energetics in Agriculture, 17 (9), 83–87.
- Paliy, A. P., Nanka, O. V., Lutcenko, M. M., Naumenko, O. A., Paliy, A. P. (2018). Influence of dust content in milking rooms on operation modes of milking machine pulsators. Ukrainian Journal of Ecology, 8 (3), 66–70.
- SOU 74.3-37-273:2005. Tekhnika silskohospodarska. Ustanovky doilni dlia koriv. Metody vyprobuvan. Minahropolityky Ukrainy (2005). Kyiv, 46.
- Palii, A. P. (2013). Doslidzhennia fizyko-mekhanichnykh vlastyvostei diikovoi humy doilnykh stakaniv. Naukovo-tekhnichnyi biuleten, 109 (2), 86–90.
- TU 2539-007-76503135-2011. Soskovaya rezina DD 00.041A dlya komplektatsii doil'nyh stakanov. Available at: http://docs.cntd.ru/document/437156326
- Vlasov, A. I., Elsukov, K. A., Panfilov, Yu. V. (2011). Metody mikroskopii. Moscow: Izd-vo MGTU im. N. E. Baumana, 280.
- Besier, J., Lind, O., Bruckmaier, R. M. (2015). Dynamics of teat-end vacuum during machine milking: types, causes and impacts on teat condition and udder health – a literature review. Journal of Applied Animal Research, 44 (1), 263–272. doi: https://doi.org/10.1080/09712119.2015.1031780
- Gleeson, D. E., O’Callaghan, E. J., Rath, M. V. (2004). Effect of liner design, pulsator setting, and vacuum level on bovine teat tissue changes and milking characteristics as measured by ultrasonography. Irish Veterinary Journal, 57 (5), 289. doi: https://doi.org/10.1186/2046-0481-57-5-289
- Nørstebø, H., Rachah, A., Dalen, G., Rønningen, O., Whist, A. C., Reksen, O. (2018). Milk-flow data collected routinely in an automatic milking system: an alternative to milking-time testing in the management of teat-end condition? Acta Veterinaria Scandinavica, 60 (1). doi: https://doi.org/10.1186/s13028-018-0356-x
- Mayntz, M., Sender, G., Östensson, K., Landau, D. (2000). Influence of collapsing teat cup liners on teat tissue in dairy cows. Milchwissenschaft, 55 (5), 243–245.
- Palii, A. P. (2017). Innovations in determining the quality of liners of milking machines. Tavriyskyi naukovyi visnyk, 97, 160–164.
- Paliy, A. P. (2017). System state estimation teat highly productive cows in industrial their use. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu, 5 (1 (31)), 119–123.
- Penry, J. F., Crump, P. M., Ruegg, P. L., Reinemann, D. J. (2017). Short communication: Cow- and quarter-level milking indicators and their associations with clinical mastitis in an automatic milking system. Journal of Dairy Science, 100 (11), 9267–9272. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2017-12839
- Paliy, A. P. (2016). Issledovanie doil'noy reziny na osnove primeneniya innovatsionnyh tehnologiy. Motrol. Commission of Motorization and Energetics in Agriculture. An international journal on operation of farm and agri-food industry machinery, 18 (7), 9–13.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Andriy Paliy, Alexander Nanka, Mykhailo Marchenko, Vadym Bredykhin, Anatoliy Paliy, Julia Negreba, Larisa Lazorenko, Alexander Panasenko, Zhanna Rybachuk, Oleksii Musiienko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.