Термодинамічний аналіз теплотехнологічного комплексу цукрового виробництва: енергетичні та ентропійні характеристики підприємства

Автор(и)

  • Sergii Vasilenko Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-0053-8201
  • Sergii Samiilenko Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-2374-4294
  • Vоlоdymyr Bondar Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-8106-4174
  • Olena Bilyk Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0003-3606-1254
  • Vitaliy Mokretskyy Deltima Sp. z o.o. вул. Івана Павла ІІ, 27, м. Варшава, Польша, 00-867, Польща https://orcid.org/0000-0002-9517-3857
  • Wlodzimierz Przybylski Deltima Sp. z o.o. вул. Івана Павла ІІ, 27, м. Варшава, Польша, 00-867, Польща https://orcid.org/0000-0001-6987-5890

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.205148

Ключові слова:

цукрове виробництво, термодинамічний аналіз, ентропійний метод, енергетична ефективність, ресурсозбережні заходи

Анотація

Представлено апробацію методики термодинамічного аналізу теплотехнологічного комплексу цукрового виробництва на прикладі аналізу підприємства типової конфігурації.

На сьогодні термодинамічний аналіз систем цукрового виробництва переважно реалізований на основі класичного енергетичного методу. Незначні спроби використати потенціал другого закону термодинаміки у вигляді адаптації ексергетичного методу не набули системного характеру.

В основі застосованої методики спільний аналіз загальних синтетичних і аналітичних балансів маси, енергії та ентропії. Така методика дозволяє кількісно оцінювати рівень досконалості існуючих та пропонованих теплових схем. Також вплив на їх досконалість заходів з підвищення енергетичної ефективності і може бути застосована як для оптимізації енергетичних характеристик діючих, так і під час проектування нових підприємств цукрової промисловості.

Показано, що термодинамічний аналіз теплотехнологічного комплексу цукрового виробництва як єдиної системи дозволяє аналізувати основні фактори впливу на енергетичну ефективність комплексу безвідносно до перебігу процесів, що реалізуються в ньому. Такий підхід також можна ефективно використовувати для швидкої оцінки термодинамічної досконалості підприємства та визначення його «енергозберігаючого потенціалу».

За результатами енергетичного аналізу встановлено взаємозв’язки між підведеними до системи паливно-енергетичними ресурсами та джерелами їх втрат і запропоновано комплекс заходів зі зменшення впливу кожного з цих факторів на витрату ресурсів.

Ентропійний аналіз виявив внутрішні та зовнішні причини необоротності процесів, а принцип «енергетичної компенсації необоротності» дозволив скласти рейтинг основних недосконалостей і визначити оптимальну послідовність реалізації ресурсозбережних заходів.

Результати аналізу підтвердили ефективність методики, що забезпечує комплексне дослідження, оперуючи лише фундаментальними законами та принципами класичної термодинаміки на відміну від методик, в основі яких енергетично-ексергетичні характеристики

Біографії авторів

Sergii Vasilenko, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Доктор технічних наук, професор

Кафедра теплоенергетики та холодильної техніки

Sergii Samiilenko, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та холодильної техніки

Vоlоdymyr Bondar, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та холодильної техніки

Olena Bilyk, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Посилання

  1. Vasilenko, S., Samiilenko, S., Bondar, V., Bilyk, O. (2020). Complex thermodynamic analysis of the heat-technological complex of sugar production: analysis method. Technology Audit and Production Reserves, 2 (1 (52)), 4–11. doi: https://doi.org/10.15587/2706-5448.2020.202026
  2. Sama, D. A. (1995). The Use of the Second Law of Thermodynamics in Process Design. Journal of Energy Resources Technology, 117 (3), 179–185. doi: https://doi.org/10.1115/1.2835338
  3. Kaushik, S. C., Reddy, V. S., Tyagi, S. K. (2011). Energy and exergy analyses of thermal power plants: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 15 (4), 1857–1872. doi: https://doi.org/10.1016/j.rser.2010.12.007
  4. Borsukiewicz-Gozdur, A. (2013). Exergy analysis for maximizing power of organic Rankine cycle power plant driven by open type energy source. Energy, 62, 73–81. doi: https://doi.org/10.1016/j.energy.2013.03.096
  5. Liao, G., E, J., Zhang, F., Chen, J., Leng, E. (2020). Advanced exergy analysis for Organic Rankine Cycle-based layout to recover waste heat of flue gas. Applied Energy, 266, 114891. doi: https://doi.org/10.1016/j.apenergy.2020.114891
  6. Karellas, S., Braimakis, K. (2016). Energy–exergy analysis and economic investigation of a cogeneration and trigeneration ORC–VCC hybrid system utilizing biomass fuel and solar power. Energy Conversion and Management, 107, 103–113. doi: https://doi.org/10.1016/j.enconman.2015.06.080
  7. Kamate, S. C., Gangavati, P. B. (2009). Exergy analysis of cogeneration power plants in sugar industries. Applied Thermal Engineering, 29 (5-6), 1187–1194. doi: https://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2008.06.016
  8. Taner, T., Sivrioglu, M. (2015). Energy–exergy analysis and optimisation of a model sugar factory in Turkey. Energy, 93, 641–654. doi: https://doi.org/10.1016/j.energy.2015.09.007
  9. Taner, T., Sivrioglu, M. (2015). Data on energy, exergy analysis and optimisation for a sugar factory. Data in Brief, 5, 408–410. doi: https://doi.org/10.1016/j.dib.2015.09.028
  10. Tekin, T., Bayramoğlu, M. (1998). Exergy Loss Minimization Analysis of Sugar Production Process from Sugar Beet. Food and Bioproducts Processing, 76 (3), 149–154. doi: https://doi.org/10.1205/096030898531963
  11. Dogbe, E. S., Mandegari, M. A., Görgens, J. F. (2018). Exergetic diagnosis and performance analysis of a typical sugar mill based on Aspen Plus® simulation of the process. Energy, 145, 614–625. doi: https://doi.org/10.1016/j.energy.2017.12.134
  12. Samiylenko, S., Vasylenko, S., Buliandra, O., Shtanheev, K., Shutyuk, V. (2012). Methodological principles of thermodynamic analysis of heat-exchange systems of sugar production. Part 2. Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohiy, 45, 43–52.
  13. Albdoor, A. K., Ma, Z., Cooper, P., Ren, H., Al-Ghazzawi, F. (2020). Thermodynamic analysis and design optimisation of a cross flow air to air membrane enthalpy exchanger. Energy, 202, 117691. doi: https://doi.org/10.1016/j.energy.2020.117691
  14. Zagrodskiy, S. (1984) Teplovoe hozyaystvo saharnyh zavodov. Moscow: Legkaya i pishchevaya promyshlenost', 128.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-30

Як цитувати

Vasilenko, S., Samiilenko, S., Bondar, V., Bilyk, O., Mokretskyy, V., & Przybylski, W. (2020). Термодинамічний аналіз теплотехнологічного комплексу цукрового виробництва: енергетичні та ентропійні характеристики підприємства. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(8 (105), 24–31. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.205148

Номер

Розділ

Енергозберігаючі технології та обладнання