Дослідження та встановлення технологічних параметрів проведення гідролізу лактози молока

Автор(и)

  • Елена Дмитриевна Калинина Луганський національний аграрний університет ЛАНУ, Луганськ, Україна, 91008, Україна https://orcid.org/0000-0002-7110-1701
  • Александр Владимирович Коваленко Луганський національний аграрний університет ЛАНУ, Луганськ, Україна, 91008, Україна https://orcid.org/0000-0002-8041-6385

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20705

Ключові слова:

інтолерантність до лактози, β-галактозидаза, ферментний препарат, ступінь гідролізу лактози, гідролізоване молоко

Анотація

В роботі показані етапи досліджень та установлення технологічних параметрів  проведення гідролізу знежиреного та незбираного молока з використанням ферментних препаратів β-галактозидази. Розроблено і обґрунтовано технологічні режими проведення ферментативного гідролізу лактози молока: рН середовище, температура, доза ферментного препарату, тривалість процесу. Визначено органолептичні показники, показники титруємої й активної кислотності гідролізованого молока, встановлений індекс солокості молока. 

Біографії авторів

Елена Дмитриевна Калинина, Луганський національний аграрний університет ЛАНУ, Луганськ, Україна, 91008

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’яса і м’ясопродуктів

Александр Владимирович Коваленко, Луганський національний аграрний університет ЛАНУ, Луганськ, Україна, 91008

Кандидат технічних наук, с.н.с.

Кафедра технології м’яса і м’ясопродуктів

Посилання

  1. Михайлова, Н. И. Гидролиз лактозы [Текст] / Н. И. Михайлова // Переработка молока. – 2003. – № 5. – С. 11–12.
  2. Рипелиус, К. Максилат – ферментная обработка молока решает проблему непереносимости лактозы [Текст] / К. Рипелиус, Б. М. Двинский // Молочная промышленность. – 1995. – № 5. – С. 23–25.
  3. Донской, Н. С. Применение ферментативного гидролиза лактозы [Текст] / Н. С. Донской, А. Д. Лодыгин и др. // Молочная промышленность. – 2008. – № 11. – С. 74–75.
  4. Скорченко, Т. А. Перспективи виробництва молочних продуктів з гідролізованную лактозою [Текст] / Т. А. Скорченко, А. Г. Пухляк, Т. Г. Федченко // Молочное Дело. – 2005. – Т. 2, № 3. – С. 16–18.
  5. Погосян, А. С. Розробка технології низьколактозних молочних продуктів з використанням ферментних препаратів β-галактозидази [Текст] : автореф. дис. … кан. тех. наук: 05.18.04 / А. С. Погосян; Одеська державна академія харчових технологій. – 2007. – С. 1–17.
  6. Арсеньєва, Т. Низколактозное сливочно – растительное мороженое [Текст] / Т. Арсеньєва, А. Брусенцев, Е. Брусенцев // Молочная промышленность. – 2008. – № 7. – С. 57–58.
  7. Чагаровская, А. Молочное мороженое с гидролизованной лактозой [Текст] / А. Чагаровская // Молочная промышленность. – 2008. – № 5 (48). – С. 68–69.
  8. Mahoney, R. Purification and physicochemical properties of beta-galactosidase the Klyveromyces fragilis [Text] / R. Mahoney, J. Whitaker // Food Sci. – 1978. – № 43. – Р. 584–591.
  9. Potter, Webb F. The ensymatice hydrolysis of lactose in skim milk and whey [Text] / Webb F. Potter // Butter, cheese, milk prod. – 1989. – № 42(2). – Р. 24–27.
  10. Tanriseven, A. A Novel method for the immobilization of β-galactosidase [Text] / A. Tanriseven // Process Biochemistry. – 2002. – № 10 (4). – Р. 12–15.
  11. Бауэр, Г. Высокоэффективная жидкостная хроматография в биохимии [Текст] / Г. Бауэр, Х. Энгельг, А. Хеншен и др. – Мир, 1988. – 687 с.
  12. Чагаровский, А. П. Влияние ферментативного гидролиза лактозы с помощью препарата s-галактозидазы на органолептические и физико-химические показатели молока [Текст] / А. П. Чагаровский, А. С. Погосян // Молочная промышленность. – 2006. – № 8 (33). – С. 32–35.
  13. Полищук, П. К. Микробиология молока и молочных продуктов [Текст] / П. К. Полищук, Э. С. Дербинова, Н. Н. Казанцева. – Пищевая промышленность, 1978. – 240 с.
  14. Калинина, Е. Д. Изучение влияния температурных режимов на ферментный препарат s-галактозидазу [Текст] : сб. науч. труд. / Е. Д. Калинина, С. Ю. Афанасенко, В. Н. Шалевская // Луганский национальный аграрный университет. – 2006. – Вып. 64/87. – С. 135–138.
  15. Калинина, Е. Д. Использование фермента s-галактозидазы в производстве сгущенных молочных продуктов [Текст] : VII–я Международная науч.-техн. конф., 1, Могилев / Е. Д. Калинина. – Могилев, 2009. – С. 279–280.
  16. Калініна, О. Д. Вплив ферментативної обробки s-галактозидазою на зміну органолептичних і фізико-хімічних показників знежиреного молока [Текст] : темат. зб. наук. пр. / О. Д. Калініна. – Донецьк. –2005. – Вып. 13. – С. 77–82.
  17. Samer, J. Production and properties of lactase [Text] / J. Samer // Biol. Chem. – 1987. – № 93. – С. 347–350.
  18. Mikhailov, N. (2003). Hydrolysis of lactose. Processing of milk, 5, 11–12.
  19. Ripelius, K. (1995). Mаcsilat – enzymatic processing of milk solves the problem of lactose intolerance. The dairy industry, 5, 23–25.
  20. Donskoy, N., Lodygin, A. and others (2008). Application of enzymatic hydrolysis of lactose. Dairy industry, 11, 74–75.
  21. Skorchenko, T., Pukhlyak, A., Fedchenko, A. (2005). Prospects of dairy production hydrolyzed lactose. Molochnoe Delo, Vol. 2, № 3, 16-18.
  22. Poghosyan, S. A. S. (2007). Development of technology low-lactose dairy products with the use of enzyme preparations β-galactosidase. (05.18.2004). Odessa state Academy of food technologies, 1–17.
  23. Arsen’eva, Т., Brusencev, A., Petrunina, E. (2008). Low lactose content creamy vegetable ice cream. Dairy industry, 7, 57–58.
  24. Chagarovskaya, A. (2008). Dairy ice cream with hydrolyzed lactose. Dairy industry, 5 (48), 68–69.
  25. Mahoney, R., Whitaker, J. (1978). Purification and physicochemical properties of beta-galactosidase the Klyveromyces fragilis. Food Sci, 43, 584-591.
  26. Potter, Webb F. (1989). The ensymatice hydrolysis of lactose in skim milk and whey. Butter, cheese, milk prod, 42 (2), 24–27.
  27. Tanriseven, A. (2002). A novel method for the immobilization of β-galactosidase. Process Biochemistry, 10 (4), 12–15.
  28. Bauer, G., Engel’g, Н., Khenshen, A. and others (1988). High performance liquid chromatography in biochemistry. World, 687.
  29. Chagarovskiy, A., Pogosyan, A. (2006). The influence of enzymatic hydrolysis of lactose using the drug beta - galactosidase on organoleptic and physical-chemical properties of milk. Dairy industry, 8 (33), 32–35.
  30. Polishchuk, P., Derbinova, E., Kazantseva, N. (1978). Microbiology of milk and dairy products. Food industry, 240 .
  31. Kalinina, E., Afanasenko, C., Shalevskaya, V. (2006). Study of the influence of temperature regimes of the enzyme beta-galactosidase. Lugansk national agrarian University, 135–138.
  32. Kalinina, E. (2009). The use of the enzyme beta-galactosidase in the production of condensed milk products. VII-th international scientific and technical conference, Mogilev, 1 o’clock, 279–280.
  33. Kalinina, E. (2005). Influence of enzyme treatment beta-galaktozidazoju on zmіnu organoleptic and physical-chemical parameters of skim milk. Thematic collection of scientific works, 13., Donetsk, 77–82.
  34. Samer, J. (1987). Production and properties of lactase. Biol. Chem, 93, 347–350.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-02-04

Як цитувати

Калинина, Е. Д., & Коваленко, А. В. (2014). Дослідження та встановлення технологічних параметрів проведення гідролізу лактози молока. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(10(67), 26–31. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20705

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв