Дослідження та встановлення технологічних параметрів проведення гідролізу лактози молока
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20705Ключові слова:
інтолерантність до лактози, β-галактозидаза, ферментний препарат, ступінь гідролізу лактози, гідролізоване молокоАнотація
В роботі показані етапи досліджень та установлення технологічних параметрів проведення гідролізу знежиреного та незбираного молока з використанням ферментних препаратів β-галактозидази. Розроблено і обґрунтовано технологічні режими проведення ферментативного гідролізу лактози молока: рН середовище, температура, доза ферментного препарату, тривалість процесу. Визначено органолептичні показники, показники титруємої й активної кислотності гідролізованого молока, встановлений індекс солокості молока.
Посилання
- Михайлова, Н. И. Гидролиз лактозы [Текст] / Н. И. Михайлова // Переработка молока. – 2003. – № 5. – С. 11–12.
- Рипелиус, К. Максилат – ферментная обработка молока решает проблему непереносимости лактозы [Текст] / К. Рипелиус, Б. М. Двинский // Молочная промышленность. – 1995. – № 5. – С. 23–25.
- Донской, Н. С. Применение ферментативного гидролиза лактозы [Текст] / Н. С. Донской, А. Д. Лодыгин и др. // Молочная промышленность. – 2008. – № 11. – С. 74–75.
- Скорченко, Т. А. Перспективи виробництва молочних продуктів з гідролізованную лактозою [Текст] / Т. А. Скорченко, А. Г. Пухляк, Т. Г. Федченко // Молочное Дело. – 2005. – Т. 2, № 3. – С. 16–18.
- Погосян, А. С. Розробка технології низьколактозних молочних продуктів з використанням ферментних препаратів β-галактозидази [Текст] : автореф. дис. … кан. тех. наук: 05.18.04 / А. С. Погосян; Одеська державна академія харчових технологій. – 2007. – С. 1–17.
- Арсеньєва, Т. Низколактозное сливочно – растительное мороженое [Текст] / Т. Арсеньєва, А. Брусенцев, Е. Брусенцев // Молочная промышленность. – 2008. – № 7. – С. 57–58.
- Чагаровская, А. Молочное мороженое с гидролизованной лактозой [Текст] / А. Чагаровская // Молочная промышленность. – 2008. – № 5 (48). – С. 68–69.
- Mahoney, R. Purification and physicochemical properties of beta-galactosidase the Klyveromyces fragilis [Text] / R. Mahoney, J. Whitaker // Food Sci. – 1978. – № 43. – Р. 584–591.
- Potter, Webb F. The ensymatice hydrolysis of lactose in skim milk and whey [Text] / Webb F. Potter // Butter, cheese, milk prod. – 1989. – № 42(2). – Р. 24–27.
- Tanriseven, A. A Novel method for the immobilization of β-galactosidase [Text] / A. Tanriseven // Process Biochemistry. – 2002. – № 10 (4). – Р. 12–15.
- Бауэр, Г. Высокоэффективная жидкостная хроматография в биохимии [Текст] / Г. Бауэр, Х. Энгельг, А. Хеншен и др. – Мир, 1988. – 687 с.
- Чагаровский, А. П. Влияние ферментативного гидролиза лактозы с помощью препарата s-галактозидазы на органолептические и физико-химические показатели молока [Текст] / А. П. Чагаровский, А. С. Погосян // Молочная промышленность. – 2006. – № 8 (33). – С. 32–35.
- Полищук, П. К. Микробиология молока и молочных продуктов [Текст] / П. К. Полищук, Э. С. Дербинова, Н. Н. Казанцева. – Пищевая промышленность, 1978. – 240 с.
- Калинина, Е. Д. Изучение влияния температурных режимов на ферментный препарат s-галактозидазу [Текст] : сб. науч. труд. / Е. Д. Калинина, С. Ю. Афанасенко, В. Н. Шалевская // Луганский национальный аграрный университет. – 2006. – Вып. 64/87. – С. 135–138.
- Калинина, Е. Д. Использование фермента s-галактозидазы в производстве сгущенных молочных продуктов [Текст] : VII–я Международная науч.-техн. конф., 1, Могилев / Е. Д. Калинина. – Могилев, 2009. – С. 279–280.
- Калініна, О. Д. Вплив ферментативної обробки s-галактозидазою на зміну органолептичних і фізико-хімічних показників знежиреного молока [Текст] : темат. зб. наук. пр. / О. Д. Калініна. – Донецьк. –2005. – Вып. 13. – С. 77–82.
- Samer, J. Production and properties of lactase [Text] / J. Samer // Biol. Chem. – 1987. – № 93. – С. 347–350.
- Mikhailov, N. (2003). Hydrolysis of lactose. Processing of milk, 5, 11–12.
- Ripelius, K. (1995). Mаcsilat – enzymatic processing of milk solves the problem of lactose intolerance. The dairy industry, 5, 23–25.
- Donskoy, N., Lodygin, A. and others (2008). Application of enzymatic hydrolysis of lactose. Dairy industry, 11, 74–75.
- Skorchenko, T., Pukhlyak, A., Fedchenko, A. (2005). Prospects of dairy production hydrolyzed lactose. Molochnoe Delo, Vol. 2, № 3, 16-18.
- Poghosyan, S. A. S. (2007). Development of technology low-lactose dairy products with the use of enzyme preparations β-galactosidase. (05.18.2004). Odessa state Academy of food technologies, 1–17.
- Arsen’eva, Т., Brusencev, A., Petrunina, E. (2008). Low lactose content creamy vegetable ice cream. Dairy industry, 7, 57–58.
- Chagarovskaya, A. (2008). Dairy ice cream with hydrolyzed lactose. Dairy industry, 5 (48), 68–69.
- Mahoney, R., Whitaker, J. (1978). Purification and physicochemical properties of beta-galactosidase the Klyveromyces fragilis. Food Sci, 43, 584-591.
- Potter, Webb F. (1989). The ensymatice hydrolysis of lactose in skim milk and whey. Butter, cheese, milk prod, 42 (2), 24–27.
- Tanriseven, A. (2002). A novel method for the immobilization of β-galactosidase. Process Biochemistry, 10 (4), 12–15.
- Bauer, G., Engel’g, Н., Khenshen, A. and others (1988). High performance liquid chromatography in biochemistry. World, 687.
- Chagarovskiy, A., Pogosyan, A. (2006). The influence of enzymatic hydrolysis of lactose using the drug beta - galactosidase on organoleptic and physical-chemical properties of milk. Dairy industry, 8 (33), 32–35.
- Polishchuk, P., Derbinova, E., Kazantseva, N. (1978). Microbiology of milk and dairy products. Food industry, 240 .
- Kalinina, E., Afanasenko, C., Shalevskaya, V. (2006). Study of the influence of temperature regimes of the enzyme beta-galactosidase. Lugansk national agrarian University, 135–138.
- Kalinina, E. (2009). The use of the enzyme beta-galactosidase in the production of condensed milk products. VII-th international scientific and technical conference, Mogilev, 1 o’clock, 279–280.
- Kalinina, E. (2005). Influence of enzyme treatment beta-galaktozidazoju on zmіnu organoleptic and physical-chemical parameters of skim milk. Thematic collection of scientific works, 13., Donetsk, 77–82.
- Samer, J. (1987). Production and properties of lactase. Biol. Chem, 93, 347–350.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Елена Дмитриевна Калинина, Александр Владимирович Коваленко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.