Розробка способу видалення гель-шару у процесі мембранної обробки пектинового екстракту

Автор(и)

  • Gregoriy Deynichenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3615-8339
  • Vasyl Guzenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8407-2404
  • Dmytro Dmytrevskyi Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1330-7514
  • Vitalii Chervonyi Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9085-2260
  • Оleksandr Omelchenko Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0003-0704-5909
  • Dmytro Horielkov Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0002-9315-9322
  • Olga Melnik Криворізький національний університет вул. Віталія Матусевича, 11, м. Кривий Ріг, Україна, 50027, Україна https://orcid.org/0000-0002-7517-6815
  • Olha Korolenko Криворізький національний університет вул. Віталія Матусевича, 11, м. Кривий Ріг, Україна, 50027, Україна https://orcid.org/0000-0002-0771-4298

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.208984

Ключові слова:

пектиновий екстракт, мембранна обробка, поляризаційний шар, ультрафільтраційне концентрування, вібраційне перемішування

Анотація

Розглянуто питання щодо нового способу усунення гель-шару на поверхні мембран за ультрафільтраційного концентрування пектинового екстракту. Розроблено експериментальну установку і методику обробки результатів дослідження процесу концентрування пектинових екстрактів із застосуванням способу видалення гель-шару на поверхні мембрани. Представлені результати досліджень застосування способу вібраційного перемішування для усунення гель-шару і його впливу на продуктивність мембран. Отримано математичні моделі та визначено режими проведення процесу ультрафільтрації пектинового екстракту із застосуванням вібраційного перемішування.

Приведені графічні залежності кількісних та якісних характеристик пектинових концентратів (концентрація пектинових речовин та сухих речовин в концентраті) в залежності від вхідних параметрів температури та тиску процесу ультрафільтраційного концентрування. Аналіз приведених характеристик дозволив встановити раціональні вхідні параметри процесу концентрування пектинових екстрактів. Раціональними робочими параметрами процесу концентрування пектинових екстрактів із застосуванням нового способу видалення гель-шару є тиск фільтрації 0,4–0,5 МПа, температура 35…45 °С, тривалість –1,5–2,0 години та швидкість вібраційного перемішування 1,5–1,7 м/с.

Дане дослідження проведене з метою інтенсифікації мембранного концентрування пектинових екстрактів, підвищення технічного рівня процесу концентрування та реалізації розробленого способу в промислових умовах. За результатами досліджень було встановлено доцільність застосування нового способу видалення гель-шару. Подальше впровадження цих результатів у харчову та переробну промисловість дасть змогу застосувати їх у виробництві пектинопродуктів широкого асортименту

Біографії авторів

Gregoriy Deynichenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра процесів та устаткування харчової і готельно-ресторанної індустрії ім. М. І. Бєляєва

Vasyl Guzenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра процесів та устаткування харчової і готельно-ресторанної індустрії ім. М. І. Бєляєва

Dmytro Dmytrevskyi, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів та устаткування харчової і готельно-ресторанної індустрії ім. М. І. Бєляєва

Vitalii Chervonyi, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів та устаткування харчової і готельно-ресторанної індустрії ім. М. І. Бєляєва

Оleksandr Omelchenko, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра загально інженерних дисциплін і обладнання

Dmytro Horielkov, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра загально інженерних дисциплін і обладнання

Olga Melnik, Криворізький національний університет вул. Віталія Матусевича, 11, м. Кривий Ріг, Україна, 50027

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра електропостачання та енергетичного менеджменту

Olha Korolenko, Криворізький національний університет вул. Віталія Матусевича, 11, м. Кривий Ріг, Україна, 50027

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра економіки, організації та управління підприємствами

Посилання

  1. Minzanova, S., Mironov, V., Arkhipova, D., Khabibullina, A., Mironova, L., Zakirova, Y., Milyukov, V. (2018). Biological Activity and Pharmacological Application of Pectic Polysaccharides: A Review. Polymers, 10 (12), 1407. doi: https://doi.org/10.3390/polym10121407
  2. Vladisavljević, G. T., Vukosavljević, P., Bukvić, B. (2003). Permeate flux and fouling resistance in ultrafiltration of depectinized apple juice using ceramic membranes. Journal of Food Engineering, 60 (3), 241–247. doi: https://doi.org/10.1016/s0260-8774(03)00044-x
  3. Tamova, M. Y., Barashkina, E. V., Zhuravlev, R. A., Tretyakova, N. R., Tsygankova, S. S. (2018). Innovative methods for producing pectin from different types of plant raw materials. New Technologies, 4, 79–84.
  4. Stephen, A. M., Phillips, G. O. (Eds.) (2006). Food Polysaccharides and Their Applications. CRC Press, 752. doi: https://doi.org/10.1201/9781420015164
  5. Ilina, I. A., Machneva, I. A., Chernutskiy, A. P. (2018). Concentration and purification of the pectin extracts by ultrafiltration method. Vestnik of the Russian Agricultural Science, 2, 45–48. doi: https://doi.org/10.30850/vrsn/2018/2/45-48
  6. Torkova, A. A., Lisitskaya, K. V., Filimonov, I. S., Glazunova, O. A., Kachalova, G. S., Golubev, V. N., Fedorova, T. V. (2018). Physicochemical and functional properties of Cucurbita maxima pumpkin pectin and commercial citrus and apple pectins: A comparative evaluation. PLOS ONE, 13 (9), e0204261. doi: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0204261
  7. Bhattacharjee, C., Saxena, V. K., Dutta, S. (2017). Fruit juice processing using membrane technology: A review. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 43, 136–153. doi: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2017.08.002
  8. Cai, M., Zhao, S., Liang, H. (2010). Mechanisms for the enhancement of ultrafiltration and membrane cleaning by different ultrasonic frequencies. Desalination, 263 (1-3), 133–138. doi: https://doi.org/10.1016/j.desal.2010.06.049
  9. Gomaa, H. G., Rao, S. (2011). Analysis of flux enhancement at oscillating flat surface membranes. Journal of Membrane Science, 374 (1-2), 59–66. doi: https://doi.org/10.1016/j.memsci.2011.03.011
  10. Lau, W., Ismail, A., Matsuura, T., Nazri, N., Yuliwati, E. (2015). Advanced Materials in Ultrafiltration and Nanofiltration Membranes. Handbook of Membrane Separations, 7–34. doi: https://doi.org/10.1201/b18319-4
  11. Zelepukin, Y. I., Zelepukin, S. Yu., Fedoruk, V. A., Bushmin, I. S. (2016). To the question of production of pectin from beet pulp. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies, 2, 238–242. doi: https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-2-238-242
  12. Echavarría, A. P., García-Valls, R., Torras, C., Pagan, J., Ibarz, A. (2012). Effect of Pectinase Immobilization in a Polymeric Membrane on Ultrafiltration of Fluid Foods. Separation Science and Technology, 47 (6), 796–801. doi: https://doi.org/10.1080/01496395.2011.640095
  13. Yammine, S., Rabagliato, R., Vitrac, X., Mietton Peuchot, M., Ghidossi, R. (2019). Selecting ultrafiltration membranes for fractionation of high added value compounds from grape pomace extracts. OENO One, 53 (3). doi: https://doi.org/10.20870/oeno-one.2019.53.3.2343
  14. Brião, V. B., Tavares, C. R. G. (2012). Pore blocking mechanism for the recovery of milk solids from dairy wastewater by ultrafiltration. Brazilian Journal of Chemical Engineering, 29 (2), 393–407. doi: https://doi.org/10.1590/s0104-66322012000200019
  15. Lutz, H. (Ed.) (2015). Ultrafiltration for Bioprocessing. Woodhead Publishing, 244. doi: https://doi.org/10.1016/c2013-0-18176-7
  16. Lobasenko, B. A., Semenov, A. G. (2013). Intensification of ultrafiltration concentrating by the separation of the concentration boundary layer. Foods and Raw Materials, 1 (1), 74–81. doi: https://doi.org/10.12737/1560
  17. Castro-Muñoz, R., Barragán-Huerta, B. E., Fíla, V., Denis, P. C., Ruby-Figueroa, R. (2017). Current Role of Membrane Technology: From the Treatment of Agro-Industrial by-Products up to the Valorization of Valuable Compounds. Waste and Biomass Valorization, 9 (4), 513–529. doi: https://doi.org/10.1007/s12649-017-0003-1
  18. Yapo, B. M., Wathelet, B., Paquot, M. (2007). Comparison of alcohol precipitation and membrane filtration effects on sugar beet pulp pectin chemical features and surface properties. Food Hydrocolloids, 21 (2), 245–255. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2006.03.016
  19. Deynychenko, G., Guzenko, V., Dmytrevskyi, D., Chervonyi, V., Kolisnichenko, T., Omelchenko, O. et. al. (2018). Study of the new method to intensify the process of extraction of beet pulp. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (94)), 15–20. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.140126
  20. Berk, Z. (2009). Food process Engineering and Technology. Academic Press, 624. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-373660-4.x0001-4
  21. Ostapchuk, M. V., Stankevych, H. M. (2006). Matematychne modeliuvannia na EOM. Odessa: Druk, 313.
  22. Deinychenko, G., Mazniyak, Z., Kramarenko, D., Guzenko, V. (2015). Determination of ultrafiltration membranes shrinkage factor. Ukrainian Food Journal, 4 (2), 328–334.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-08-31

Як цитувати

Deynichenko, G., Guzenko, V., Dmytrevskyi, D., Chervonyi, V., Omelchenko О., Horielkov, D., Melnik, O., & Korolenko, O. (2020). Розробка способу видалення гель-шару у процесі мембранної обробки пектинового екстракту. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (106), 63–69. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.208984

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв