Удосконалення безпереврної пастерізаційної установки «труба в трубі»

Автор(и)

  • Andrii Zahorulko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7768-6571
  • Aleksey Zagorulko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1186-3832
  • Maryna Yancheva Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-6143-529X
  • Olena Dromenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-3135-9732
  • Mariana Sashnova Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото 19, м. Київ, Україна, 02156, Україна https://orcid.org/0000-0002-3501-0933
  • Kateryna Petrova Центральноукраїнський національний технічний університет пр. Університетський, 8, м. Кропивницький, Україна, 25006, Україна https://orcid.org/0000-0002-1928-6833
  • Lyudmila Polozhyshnikova Полтавський університет економіки і торгівлі вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36000, Україна https://orcid.org/0000-0002-5373-3115
  • Nina Budnyk Полтавська державна аграрна академія вул. Сковороди, 1/3, м. Полтава, Україна, 36003, Україна https://orcid.org/0000-0003-2176-0650

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.208990

Ключові слова:

пастеризація, молоко, теплообмінник труба в трубі, теплопідведення, швидкість потоку, електричний нагрів

Анотація

Запропоновані в статті інженерно-технологічні рішення спрямовані на вдосконалення безперервної пастеризаційної установки «труба в трубі, оскільки при переробці молочної сировини саме пастеризація значною мірою впливає на якість готового продукту, а більшість обладнання має непрямий спосіб теплопідведення. Використання різноманітних теплоносіїв пов’язані зі складністю експлуатаційного характеру, наявністю додаткових витрат на їх нагрівання, транспортування, автоматизацію та стабілізацію температурного поля при обробці сировини.

В результаті вдосконалення пастеризатора досягається зменшення в 6 раз питомої металоємністі апарату в порівнянні з базовою конструкцією (26 кг/м2, відповідно до 160 кг/м2). Тривалість підігрівання та пастеризації питного молока за температури 73…77 °С при витримці 15…20 с становить – 27,5 с, що у 1,8 разів менше. Забезпечується зменшення витрати теплоти на нагрівання апарата, яке становить – 1372,8 кДж (ПУТвТ), порівняно з витратами в базовому пастеризаторі – 8448 кДж.

Встановлено рівномірність нагрівання потоку при зміненні швидкості від 0,03 до 0,40 м/с для різних способів теплопідведення – при умові υ=0,4 м/с забезпечується перепад температури: при внутрішньому нагріванні – 1,4 °С; в базової конструкції з зовнішнім нагрівом гарячим теплоносієм – 2,7 °С та у запропонованому ПУТвТ з двостороннім обігрівом – 0,5 °С. Проведене порівняння способів теплопідведення підтверджує  тепломасообмінну ефективність обробці сировини в ПУТвТ при забезпечення мінімального перепаду температури.

Удосконалена безперервна пастеризаційна установки «труба в трубі» на основі двостороннього нагрівання ГПРЕнВТ характеризується ресурсоефективністю та може бути використана в якості підігрівача харчової сировини в температурному діапазоні 15...110 °С

Біографії авторів

Andrii Zahorulko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Aleksey Zagorulko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Maryna Yancheva, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра технології м’яса

Olena Dromenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук

Кафедра технології м’яса

Mariana Sashnova, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото 19, м. Київ, Україна, 02156

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки

Kateryna Petrova, Центральноукраїнський національний технічний університет пр. Університетський, 8, м. Кропивницький, Україна, 25006

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра електротехнічних систем та енергетичного менеджменту

Lyudmila Polozhyshnikova, Полтавський університет економіки і торгівлі вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36000

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Nina Budnyk, Полтавська державна аграрна академія вул. Сковороди, 1/3, м. Полтава, Україна, 36003

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій

Посилання

  1. Pro yakist moloka i yak yoho vybyraty. Available at: https://getoptim.com/uk/sklad-i-vidi-moloka.html
  2. Pasterizatsiya moloka. Available at: https://milkfresh.com.ua/pasteurization.html
  3. Oborudovanie dlya pasterizatsii moloka i molochnyh produktov. Available at: https://helpiks.org/8-18574.html
  4. Buzoverov, S. Yu. (2015). Innovative approaches in upgrading the technology and equipment for drinking milk production. Vestnik Altayskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 4 (126), 129–132. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/innovatsionnye-podhody-v-modernizatsii-tehnologii-i-oborudovaniya-dlya-proizvodstva-pitievogo-moloka
  5. Panchal, H., Patel, R., Chaudhary, S., Patel, D. K., Sathyamurthy, R., Arunkumar, T. (2018). Solar energy utilisation for milk pasteurisation: A comprehensive review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 92, 1–8. doi: https://doi.org/10.1016/j.rser.2018.04.068
  6. Rossi, F., Parisi, M. L., Maranghi, S., Manfrida, G., Basosi, R., Sinicropi, A. (2019). Environmental impact analysis applied to solar pasteurization systems. Journal of Cleaner Production, 212, 1368–1380. doi: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.12.020
  7. Mavrin, E. A. (2015). Parametric synthesis of the annular thin-layer apparatus for pasteurization of milk. Vestnik Orenburgskogo gosudarstvennogo universiteta, 9 (184), 158–163.
  8. Huang, K., Wang, J. (2009). Designs of pulsed electric fields treatment chambers for liquid foods pasteurization process: A review. Journal of Food Engineering, 95 (2), 227–239. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2009.06.013
  9. Peng, P., Song, H., Zhang, T., Addy, M., Zhang, Y., Cheng, Y. et. al. (2017). Concentrated high intensity electric field (CHIEF) system for non-thermal pasteurization of liquid foods: Modeling and simulation of fluid mechanics, electric analysis, and heat transfer. Computers & Chemical Engineering, 97, 183–193. doi: https://doi.org/10.1016/j.compchemeng.2016.11.044
  10. Narataruksa, P., Pichitvittayakarn, W., Heggs, P. J., Tia, S. (2010). Fouling behavior of coconut milk at pasteurization temperatures. Applied Thermal Engineering, 30 (11-12), 1387–1395. doi: https://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2010.02.028
  11. Aguiar, H. de F., Yamashita, A. S., Gut, J. A. W. (2012). Development of enzymic time-temperature integrators with rapid detection for evaluation of continuous HTST pasteurization processes. LWT - Food Science and Technology, 47 (1), 110–116. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.12.027
  12. Dilay, E., Vargas, J. V. C., Amico, S. C., Ordonez, J. C. (2006). Modeling, simulation and optimization of a beer pasteurization tunnel. Journal of Food Engineering, 77 (3), 500–513. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.07.001
  13. El Maakoul, A., Feddi, K., Saadeddine, S., Ben Abdellah, A., El Metoui, M. (2020). Performance enhancement of finned annulus using surface interruptions in double-pipe heat exchangers. Energy Conversion and Management, 210, 112710. doi: https://doi.org/10.1016/j.enconman.2020.112710
  14. Taner Elmas, E. (2020). Design and production of high temperature heat pipe heat recovery units. Journal of Molecular Structure, 1212, 127927. doi: https://doi.org/10.1016/j.molstruc.2020.127927
  15. Omidi, M., Farhadi, M., Jafari, M. (2017). A comprehensive review on double pipe heat exchangers. Applied Thermal Engineering, 110, 1075–1090. doi: https://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2016.09.027
  16. Mukesh Kumar, P. C., Hariprasath, V. (2020). A review on triple tube heat exchangers. Materials Today: Proceedings, 21, 584–587. doi: https://doi.org/10.1016/j.matpr.2019.06.719
  17. Zahorulko, O. Ye., Zahorulko, A. M. (2016). Pat. No. 108041 UA. Hnuchkyi plivkovyi rezystyvnyi elektronahrivach vyprominiuiuchoho typu. No. u201600827; declareted: 02.02.2016; published: 24.06.2016, Bul. No. 12. Available at: http://uapatents.com/5-108041-gnuchkijj-plivkovijj-rezistivnijj-elektronagrivach-viprominyuyuchogo-tipu.html
  18. Bannyh, O. P. (2012). Osnovnye konstruktsii i teplovoy raschet teploobmennikov. Sankt-Peterburg, 42.
  19. Lepesh, G. V., Lepesh, A. G., Luneva, S. K. (2016). Increase in efficiency of heatexchange devices by use of vortex effect. Tehniko-tehnologicheskie problemy servisa, 4 (38), 23–31. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/povyshenie-effektivnosti-teploobmennyh-apparatov-putem-primeneniya-vihrevogo-effekta/viewer

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-08-31

Як цитувати

Zahorulko, A., Zagorulko, A., Yancheva, M., Dromenko, O., Sashnova, M., Petrova, K., Polozhyshnikova, L., & Budnyk, N. (2020). Удосконалення безпереврної пастерізаційної установки «труба в трубі». Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (106), 70–75. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.208990

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв