Визначення впливу концентрацій природних антиоксидантів на термін придатності соняшникової олії

Автор(и)

  • Natalia Sytnik Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-3970-086X
  • Ekaterina Kunitsa Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. О. Яроша, 8, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0001-5577-7026
  • Viktoria Mazaeva Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-5560-9126
  • Anton Chernukha Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0002-0365-3205
  • Oleg Bezuglov Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0002-8619-9174
  • Oleg Bogatov Харківський національний автомобільно-дорожній університет вул. Ярослава Мудрого, 25, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-7342-7556
  • Dmytro Beliuchenko Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0001-7782-2019
  • Andrii Maksymov Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0001-7015-090X
  • Mykola Popov Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-0925-5224
  • Iryna Novik Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-1912-8576

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.209000

Ключові слова:

олія, антиоксидант, окиснювальне псування, гідролітичне псування, період індукції, економічне обгрунтування

Анотація

Досліджено вплив природних антиоксидантів з різних видів рослинної сировини на процеси окиснювального та гідролітичного псування соняшникової олії під час зберігання. Рослинні антиоксиданти є більш екологічними та безпечними у порівнянні з синтетичними.

В якості рослинної сировини використано листя зеленого чаю та кори дубу. До зразків олії додано водно-етанольні екстракти з рослинної сировини в дослідних концентраціях. Зразки зберігалися в лабораторних умовах за температури (20±2) °С. Дослідження проводили протягом 5 місяців. При цьому визначали значення кислотного та пероксидного чисел.

Найефективніша суміш антиоксидантів показала зростання кислотного числа від 0,12 до 0,20 мг KОН/г (концентрація екстракту зеленого чаю – 0,05 %, без додавання екстракту кори дубу).

За значеннями пероксидного числа найбільш ефективними сумішшами антиоксидантів виявилися точки експерименту з таким співвідношенням екстракт зеленого чаю:екстракт кори дубу: (0,05:0,05) %, (0,025:0,025) %, (0,025:0,05) %, (0,05:0,025) %.

Для визначення періоду індукції олії та, відповідно, її терміну придатності в умовах експерименту, використано значення пероксидних чисел. Раціональним є використання екстрактивних речовин з кори дубу та зеленого чаю за таких умов: концентрація кожного з екстрактів-антиоксидантів в перерахунку на суху речовину – (0,025–0,04) %. Максимальний період індукції складає 100 діб.

Ефективність природних антиоксидантів за умов концентрації екстрактів кори дубу та зеленого чаю відповідно 0,05 та 0,025 % порівняно з ефективністю відповідної концентрації одного із синтетичних антиоксидантів – бутилгідроксианізолу. Під час використання бутилгідроксианізолу період індукції олії склав 65 діб, а під час використання природних антиоксидантів – 74 доби

Біографії авторів

Natalia Sytnik, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Ekaterina Kunitsa, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. О. Яроша, 8, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат технічних наук

Кафедра інноваційних харчових і ресторанних технологій

Viktoria Mazaeva, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук

Відділ досліджень технології переробки олій та жирів

Anton Chernukha, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Кандидат технічних наук

Кафедра пожежної та рятувальної підготовки

Oleg Bezuglov, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра пожежної та рятувальної підготовки

Oleg Bogatov, Харківський національний автомобільно-дорожній університет вул. Ярослава Мудрого, 25, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра метрології та безпеки життєдіяльності

Dmytro Beliuchenko, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Викладач

Кафедра пожежної та рятувальної підготовки

Andrii Maksymov, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Викладач

Кафедра пожежної та рятувальної підготовки

Mykola Popov, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат економічних наук

Кафедра менеджменту інноваційного підприємництва та міжнародних економічних відносин

Iryna Novik, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра менеджменту інноваційного підприємництва та міжнародних економічних відносин

Посилання

  1. Halliwell, B., Gutteridge, J. M. C. (2015). Free radicals in biology and medicine. Oxford: Oxford University Press. doi: http://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780198717478.001.0001
  2. Pilipenko, T. V., Nilova, L. P., Naumenko, N. V., Mehtiev, V. S. (2011). Topical issues of vegetable oil quality management. Vestnik Yuzhno-Ural'skogo gosudarstvennogo universiteta. Seriya: Ekonomika i menedzhment, 28, 183–188.
  3. Adu, O., Fajana, O., Ogunrinola, O., Okonkwo, U., Evuarherhe, P., Elemo, B. (2019). Effect of continuous usage on the natural antioxidants of vegetable oils during deep-fat frying. Scientific African, 5, e00144. doi: https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2019.e00144
  4. Akoh, C. C., Min, D. B. (Eds.) (2008). Food Lipids. Chemistry, Nutrition, and Biotechnology. CRC Press, 928. doi: ttps://doi.org/10.1201/9781420046649
  5. Oleynikov, V. (2020). Antioxidant and antimicrobial properties of oregano extract (Origani vulgaris herba L.). Foods and Raw Materials, 8 (1), 84–90. doi: https://doi.org/10.21603/2308-4057-2020-1-84-90
  6. Lapin, A. A., Borisenkov, M. F., Karmanov, A. P., Berdnik, I. V., Kocheva, L. S., Musin, R. Z., Magdeev, I. M. (2007). Antioksidantnye svoystva produktov rastitel'nogo proishozhdeniya. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 2, 79–83. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/antioksidantnye-svoystva-produktov-rastitelnogo-proishozhdeniya
  7. Liu, Z., Bruins, M. E., de Bruijn, W. J. C., Vincken, J.-P. (2020). A comparison of the phenolic composition of old and young tea leaves reveals a decrease in flavanols and phenolic acids and an increase in flavonols upon tea leaf maturation. Journal of Food Composition and Analysis, 86, 103385. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2019.103385
  8. Dróżdż, P., Pyrzynska, K. (2017). Assessment of polyphenol content and antioxidant activity of oak bark extracts. European Journal of Wood and Wood Products, 76 (2), 793–795. doi: https://doi.org/10.1007/s00107-017-1280-x
  9. Dróżdż, P., Pyrzynska, K. (2019). Extracts from pine and oak barks: phenolics, minerals and antioxidant potential. International Journal of Environmental Analytical Chemistry, 1–9. doi: https://doi.org/10.1080/03067319.2019.1668381
  10. Gullón, B., Muñiz-Mouro, A., Lú-Chau, T. A., Moreira, M. T., Lema, J. M., Eibes, G. (2019). Green approaches for the extraction of antioxidants from eucalyptus leaves. Industrial Crops and Products, 138, 111473. doi: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2019.111473
  11. Nasr, A., Zhou, X., Huang, S.-P., Wang, Y., Li, X., Zhu, G.-P. (2018). Comparative effects of some extraction solvents on the antimicrobial activity of Eucalyptus camaldulensis leaf, bud, capsule and seed crude extracts. Natural Product Research, 33 (17), 2560–2565. doi: https://doi.org/10.1080/14786419.2018.1455049
  12. Ben Hassine, D., Abderrabba, M., Yvon, Y., Lebrihi, A., Mathieu, F., Couderc, F., Bouajila, J. (2012). Chemical Composition and in Vitro Evaluation of the Antioxidant and Antimicrobial Activities of Eucalyptus gillii Essential Oil and Extracts. Molecules, 17 (8), 9540–9558. doi: https://doi.org/10.3390/molecules17089540
  13. Bilous, O., Sytnik, N., Bukhkalo, S., Glukhykh, V., Sabadosh, G., Natarov, V. et. al. (2019). Development of a food antioxidant complex of plant origin. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (102)), 66–73. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.186442

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-08-31

Як цитувати

Sytnik, N., Kunitsa, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Bezuglov, O., Bogatov, O., Beliuchenko, D., Maksymov, A., Popov, M., & Novik, I. (2020). Визначення впливу концентрацій природних антиоксидантів на термін придатності соняшникової олії. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (106), 55–62. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.209000

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв