Запровадження плазмохімічної активації технологічних розчинів в процес екологізації солодового виробництва

Автор(и)

  • Olena Kovaliova Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600, Україна https://orcid.org/0000-0002-9508-2701
  • Olexandr Pivovarov Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600, Україна https://orcid.org/0000-0003-0520-171X
  • Viktoriia Kalyna Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600, Україна https://orcid.org/0000-0002-3061-3313
  • Yuriy Tchoursinov Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600, Україна https://orcid.org/0000-0003-4774-646X
  • Ekaterina Kunitsia Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. О. Яроша, 8, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0001-5577-7026
  • Anton Chernukha Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0002-0365-3205
  • Dmytro Polkovnychenko Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0001-7875-3350
  • Natalia Grigorenko Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0002-4972-4515
  • Tetiana Kurska Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0001-6377-9240
  • Olena Yermakova Харківський національний автомобільно-дорожній університет вул. Ярослава Мудрого, 25, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-3786-9001

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.215160

Ключові слова:

виробництво солоду, плазмохімічна активація, технологічні розчини, екологізація, стічні води

Анотація

Проведеними дослідженнями встановлені особливості плазмохімічної активації технологічних розчинів в процесі виробництва солоду. Важливим є застосування інноваційних технологій очищення води та технологічних розчинів, які використовуються на солодових підприємствах, оскільки вони є споживачами великої кількості водних ресурсів. Перспективною технологією є плазмохімічна обробка води та технологічних розчинів з метою їх очищення і часткового або повного знищення патогенної мікрофлори. Завдяки використанню плазмохімічної активації стало можливим не тільки вдосконалити процес солодорощення, а й скоротити споживання водних ресурсів на технологічні цілі в 2–3 рази. Це досягається шляхом удосконалення технологічного процесу солодорощення та можливості повторного використання стічних вод після їх фільтрування та плазмохімічної обробки.Експериментальними лабораторними дослідженнями доведена ефективність використання плазмохімічної активації технологічних розчинів з метою покращення якісних показників стічних вод та можливості повторного використання таких розчинів після їх плазмохімічної активації. При використанні запропонованого методу обробки технологічних розчинів знизився рівень забрудненості стічних вод солодового виробництва. Забруднення стічних вод після активації зменшилося. Так, показники забруднення знизились на: сухий залишок – 65–95 %; вміст завислих речовини н – 33–66 %; залишок після прожарювання – 58–79 %; загальний азот – 58–80 %; P2O5 (фосфор) – 75–88 %; K2O – 75‑92 % (калій); CaO (кальцій) – 81–92 %; Na2O – 67–83 %; Cl- – не виявлено; окиснюваність – 78–95 %; БСК5 (біохімічне споживання кисню) 92–97 %; рН стало лужним.При плазмохімічній обробці спостерігається знезараження стічних вод, а саме, при режимі активації 60 хв, повністю знищується фітопатогенна мікрофлора (Aspergillus, Alternaria, Penicillium, Fusarium, Mucor).Це свідчить про ефективність очистки та знезараження технологічних розчинів. Її використання є запорукою екологічної безпеки солодового виробництва, а всі його етапи відповідають вимогам «зелених» технологій

Біографії авторів

Olena Kovaliova, Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції

Olexandr Pivovarov, Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції

Viktoriia Kalyna, Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції

Yuriy Tchoursinov, Дніпровський державний аграрно-економічний університет вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49600

Доктор технічних наук, професор, академік академії інженерних наук України, завідувач кафедри

Кафедра технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції

Ekaterina Kunitsia, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. О. Яроша, 8, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат технічних наук

Кафедра інноваційних харчових і ресторанних технологій

Anton Chernukha, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Кандидат технічних наук

Кафедра пожежної та рятувальної підготовки

Dmytro Polkovnychenko, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Кандидат наук з державного управління

Навчальна пожежно-рятувальна частина

Natalia Grigorenko, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Кандидат наук з державного управління

Кафедра управління та організації діяльності у сфері цивільного захисту 

Tetiana Kurska, Національний університет цивільного захисту України вул. Чернишевська, 94, м. Харків, Україна, 61023

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра пожежної профілактики в населених пунктах

Olena Yermakova, Харківський національний автомобільно-дорожній університет вул. Ярослава Мудрого, 25, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інженерної та комп’ютерної графіки

Посилання

  1. Deineko, L. V., Sheludko, E. I. (2006). Ekoloho-ekonomichni problemy realizatsiyi prodovolchoho potentsialu Ukrainy u konteksti rozshyrennia YeS i formuvannia YeEP. Yevropeiski intehratsiyni protsesy i transkordonne spivrobitnytstvo. Tezy dop. III Mizh nar. nauk.-prakt. konf. studentiv, aspirantiv i molodykh naukovtsiv. Vol. 2. Lutsk, 188–193.
  2. Deineko, L. V., Khlobystov, Ye. V., Sychevskyi, M. P. (2007). Ekolohichni ta sotsialno-ekonomichni problemy zabezpechennia yakosti ta konkurentozdatnosti natsionalnoi kharchovoi promyslovosti: dyskusiynyi pohliad. Hospodarskyi mekhanizm ekolohichno zbalansovanoho rozvytku: Zbirnyk tez dopovidei Vseukrainskoi nauk. konf. Sumy: Vyd-vo SumDU, 30–39.
  3. Pivovarov, O., Kovaliova, O. (2019). Features of grain germination with the use of aqueous solutions of fruit acids. Food Science and Technology, 13 (1). doi: https://doi.org/10.15673/fst.v13i1.1334
  4. Pivovarov, O., Kovaliova, O., Khromenko, T., Shuliakevych, Z. (2017). Features of obtaining malt with use of aqueous solutions of organic acids. Food Science and Technology, 11 (4). doi: https://doi.org/10.15673/fst.v11i4.728
  5. Lewis, M. J., Young, T. W. (1995). Malting technology: malt, specialized malts and non-malt adjuncts. Brewing, 48–70. doi: https://doi.org/10.1007/978-1-4615-1801-3_4
  6. Narziß, L., Back, W., Gastl, M., Zarnkow, M. (2017). Abriss der Bierbrauerei. John Wiley & Sons. doi: https://doi.org/10.1002/9783527812820
  7. Vanginkel, S., Oh, S., Logan, B. (2005). Biohydrogen gas production from food processing and domestic wastewaters. International Journal of Hydrogen Energy, 30 (15), 1535–1542. doi: https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2004.09.017
  8. Keiser, D. A., Kling, C. L., Shapiro, J. S. (2018). The low but uncertain measured benefits of US water quality policy. Proceedings of the National Academy of Sciences, 116 (12), 5262–5269. doi: https://doi.org/10.1073/pnas.1802870115
  9. Heidt, O. P. (2010). Rozvytok ekobezpechnykh tekhnolohiy v silskohospodarskomu vyrobnytstvi. Zb. nauk. prats Tavriyskoho derzhavnoho ahrotekhnichnoho universytetu. Seriya: ekonomichni nauky, 3 (11), 308–315.
  10. Galech'yan, N., Guseva, Yu. (2009). Ekoprodukty v sovremennom mire. Prodovolcha industriya APK, 2, 14–17.
  11. Pivovarov, O. A., Tyshchenko, A. P., Kovalova, O. S. (2010). Ekolohichni aspekty rozvytku ta udoskonalennia vyrobnytstv solodovoi haluzi. Zbirnyk statei uchasnykiv VI Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsiyi «Okhorona navkolyshnoho seredovyshcha promyslovykh rehioniv yak umova staloho rozvytku Ukrainy». Zaporizhzhia: Vydavnytstvo TOV «Finvei», 248–252.
  12. Rai, M., Yadav, A., Gade, A. (2009). Silver nanoparticles as a new generation of antimicrobials. Biotechnology Advances, 27 (1), 76–83. doi: https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2008.09.002
  13. Krutyakov, Y. A., Kudrinskiy, A. A., Olenin, A. Y., Lisichkin, G. V. (2008). Synthesis and properties of silver nanoparticles: advances and prospects. Russian Chemical Reviews, 77 (3), 233–257. doi: https://doi.org/10.1070/rc2008v077n03abeh003751
  14. Abou El-Nour, K. M. M., Eftaiha, A., Al-Warthan, A., Ammar, R. A. A. (2010). Synthesis and applications of silver nanoparticles. Arabian Journal of Chemistry, 3 (3), 135–140. doi: https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2010.04.008
  15. Qin, Y., Ji, X., Jing, J., Liu, H., Wu, H., Yang, W. (2010). Size control over spherical silver nanoparticles by ascorbic acid reduction. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 372 (1-3), 172–176. doi: https://doi.org/10.1016/j.colsurfa.2010.10.013
  16. Goncharuk, V. V. (2014). Water Clusters. Drinking Water, 51–103. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-319-04334-0_3
  17. Bockstedte, M., Kley, A., Neugebauer, J., Scheffler, M. (1997). Density-functional theory calculations for poly-atomic systems: electronic structure, static and elastic properties and ab initio molecular dynamics. Computer Physics Communications, 107 (1-3), 187–222. doi: https://doi.org/10.1016/s0010-4655(97)00117-3
  18. Zaharov, S. D., Mosyagina, I. V. (2011). Klasternaya struktura vody (obzor). Moscow, 24.
  19. Ignatov, I., Mosin, O. V. (2003). Isotopic Composition of Water and its Temperature in Modeling of Primordial Hydrosphere Experiments. Science Review, 1, 17–27.
  20. Maheshwary, S., Patel, N., Sathyamurthy, N., Kulkarni, A. D., Gadre, S. R. (2001). Structure and Stability of Water Clusters (H2O)n,n= 8−20: An Ab Initio Investigation. The Journal of Physical Chemistry A, 105 (46), 10525–10537. doi: https://doi.org/10.1021/jp013141b
  21. Larson, M. A., Garside, J. (1986). Solute clustering in supersaturated solutions. Chemical Engineering Science, 41 (5), 1285–1289. doi: https://doi.org/10.1016/0009-2509(86)87101-9
  22. Chaplin, M. F. (2000). A proposal for the structuring of water. Biophysical Chemistry, 83 (3), 211–221. doi: https://doi.org/10.1016/s0301-4622(99)00142-8
  23. Kojtari, A., Ercan, U. K., Smith, J., Friedman, G., Sensenig, R. B. et. al. (2013). Chemistry for Antimicrobial Properties of Water Treated With Non-Equilibrium Plasma. Journal of Nanomedicine & Biotherapeutic Discovery, 04 (01). doi: https://doi.org/10.4172/2155-983x.1000120
  24. Chen, T.-P., Liang, J., Su, T.-L. (2018). Plasma-activated water: antibacterial activity and artifacts? Environmental Science and Pollution Research, 25 (27), 26699–26706. doi: https://doi.org/10.1007/s11356-017-9169-0
  25. Oehmigen, K., Hähnel, M., Brandenburg, R., Wilke, C., Weltmann, K.-D., von Woedtke, T. (2010). The Role of Acidification for Antimicrobial Activity of Atmospheric Pressure Plasma in Liquids. Plasma Processes and Polymers, 7 (3-4), 250–257. doi: https://doi.org/10.1002/ppap.200900077

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-10-31

Як цитувати

Kovaliova, O., Pivovarov, O., Kalyna, V., Tchoursinov, Y., Kunitsia, E., Chernukha, A., Polkovnychenko, D., Grigorenko, N., Kurska, T., & Yermakova, O. (2020). Запровадження плазмохімічної активації технологічних розчинів в процес екологізації солодового виробництва. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(10 (107), 26–35. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.215160

Номер

Розділ

Екологія