Збереженість капусти брюссельської залежно від обробки препаратами антимікробної дії перед зберіганням

Автор(и)

  • Ludmila Pusik Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-5465-2771
  • Vlаdimir Pusik Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5028-9461
  • Veronika Bondarenko Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-0883-7193
  • Ludmila Gaevaya Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва п/в «Докучаєвське-2», Харківський р-н, Харківська обл., Україна, 62483, Україна https://orcid.org/0000-0002-8302-1776
  • Natalja Kyruchina Інститут овочівництва і баштанництва НААН вул. Інститутська, 1, сел. Селекційне, Харківський р-н, Харківська обл., Україна, 62478, Україна https://orcid.org/0000-0002-8620-4316
  • Halyna Slobodyanyk Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305, Україна https://orcid.org/0000-0003-3419-9751
  • Serhii Shchetyna Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305, Україна https://orcid.org/0000-0001-8504-2944
  • Maryna Shchetyna Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305, Україна https://orcid.org/0000-0003-2030-4995
  • Lidiia Kononenko Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305, Україна https://orcid.org/0000-0001-7037-2692

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.216431

Ключові слова:

капуста брюссельська, сорбінова кислота, бензойна кислота, лимонна кислота, Байкал ЕМ–1, аскорутин

Анотація

Науково обґрунтований вплив препаратів антимікробної дії на інтенсивність втрат якості головок капусти брюссельської під час зберігання. Головки капусти брюссельської перед зберіганням обробляли розчинами антимікробних препаратів. Були використані такі розчини: 0,05 %-ий сорбінової кислоти, 0,2 %-ий бензойної, 0,5 %-ий лимонної кислоти, Байкалу ЕМ1, 0,5 %-ий розчин аскорутину. Головки зберігали в ящиках, що вистилали плівкою поліетиленовою завтовшки 40 мкм.

Обробка антимікробними препаратами збільшує термін зберігання капусти брюссельської до 50 діб без значних втрат маси. Істотно знижує природні втрати маси капусти брюссельської розчин сорбінової кислоти через 10 діб зберігання. Дія інших препаратів спостерігається тільки на 30-ту добу зберігання. Вихід стандартної продукції: 85,2–86,9 % залежно від особливостей гібрида.

Препарати антимікробної дії сприяють збереженню компонентів хімічного складу в головках капусти брюссельської. В кінці зберігання вміст сухої речовини, сухих розчинних речовин, загального цукру та аскорбінової кислоти на 5–8 % вищий, ніж у контрольному варіанті. Більший вміст деяких компонентів хімічного складу спостерігається в продукції, що перед зберіганням була оброблена розчинами сорбінової та бензойної кислот.

Розчини сорбінової та бензойної кислот ефективно стримують розвиток шкідливих мікроорганізмів на головках капусти брюссельської.

У результаті досліджень встановлено, що 0,05 %-ий розчин сорбінової кислоти та 0,2 %-ий розчин бензойної кислоти більш ефективно сприяють збереженню якості головок капусти брюссельської. Сорбінова та бензойна кислоти не впливають на органолептичні властивості продукції і є безпечними для людини. Це дозволяє рекомендувати до застосування їхні розчини як ефективний і безпечний захід для збереження якості овочевої продукції за її тривалого зберігання

Біографії авторів

Ludmila Pusik, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра оптимізації технологічних систем ім. Т. П. Євсюкова

Vlаdimir Pusik, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра агротехнологій та екології

Veronika Bondarenko, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач

Кафедра агротехнологій та екології

Ludmila Gaevaya, Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва п/в «Докучаєвське-2», Харківський р-н, Харківська обл., Україна, 62483

Кандидат сільськогосподарських наук, викладач

Кафедра плодоовочівництва і зберігання

Natalja Kyruchina, Інститут овочівництва і баштанництва НААН вул. Інститутська, 1, сел. Селекційне, Харківський р-н, Харківська обл., Україна, 62478

Кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Лабораторія селекції дворічних і малопоширених культур

Halyna Slobodyanyk, Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра овочівництва

Serhii Shchetyna, Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра овочівництва

Maryna Shchetyna, Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра екології та безпеки життєдіяльності

Lidiia Kononenko, Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра рослинництва

Посилання

  1. Pereira, P. M. de C. C., Vicente, A. F. dos R. B. (2013). Meat nutritional composition and nutritive role in the human diet. Meat Science, 93 (3), 586–592. doi: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2012.09.018
  2. Chiavaro, E., Mazzeo, T., Visconti, A., Manzi, C., Fogliano, V., Pellegrini, N. (2012). Nutritional Quality of Sous Vide Cooked Carrots and Brussels Sprouts. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60(23), 6019–6025. doi: https://doi.org/10.1021/jf300692a
  3. Kim, J. K., Shin, E.-C., Kim, C. R., Park, G. G., Choi, S. J., Park, C.-S., Shin, D.-H. (2013). Effects of Brussels Sprouts and Their Phytochemical Components on Oxidative Stress–Induced Neuronal Damages in PC12 Cells and ICR Mice. Journal of Medicinal Food, 16 (11), 1057–1061. doi: https://doi.org/10.1089/jmf.2012.0280
  4. Manchali, S., Chidambara Murthy, K. N., Patil, B. S. (2012). Crucial facts about health benefits of popular cruciferous vegetables. Journal of Functional Foods, 4 (1), 94–106. doi: https://doi.org/10.1016/j.jff.2011.08.004
  5. Pusik, L., Pusik, V., Postnova, O., Safronska, I., Chervonyi, V., Mohutova, V., Kaluzhnij, A. (2020). Preservation of winter garlic depending on the elements of postharvest treatment. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (104)), 24–32. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200842
  6. Patrignani, F., Siroli, L., Serrazanetti, D. I., Gardini, F., Lanciotti, R. (2015). Innovative strategies based on the use of essential oils and their components to improve safety, shelf-life and quality of minimally processed fruits and vegetables. Trends in Food Science & Technology, 46 (2), 311–319. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2015.03.009
  7. Scollard, J., Francis, G. A., O’Beirne, D. (2013). Some conventional and latent anti-listerial effects of essential oils, herbs, carrot and cabbage in fresh-cut vegetable systems. Postharvest Biology and Technology, 77, 87–93. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2012.11.011
  8. Muriel-Galet, V., Cerisuelo, J. P., López-Carballo, G., Aucejo, S., Gavara, R., Hernández-Muñoz, P. (2013). Evaluation of EVOH-coated PP films with oregano essential oil and citral to improve the shelf-life of packaged salad. Food Control, 30 (1), 137–143. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.06.032
  9. Abdolahi, A., Hassani, A., Ghosta, Y., Bernousi, I., Meshkatalsadat, M. (2010). Study on the Potential Use of Essential Oils for Decay Control and Quality Preservation of Tabarzeh Table Grape. Journal of Plant Protection Research, 50 (1). doi: https://doi.org/10.2478/v10045-010-0008-2
  10. Azarakhsh, N., Osman, A., Ghazali, H. M., Tan, C. P., Mohd Adzahan, N. (2014). Lemongrass essential oil incorporated into alginate-based edible coating for shelf-life extension and quality retention of fresh-cut pineapple. Postharvest Biology and Technology, 88, 1–7. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2013.09.004
  11. Gatto, M. A., Ippolito, A., Linsalata, V., Cascarano, N. A., Nigro, F., Vanadia, S., Di Venere, D. (2011). Activity of extracts from wild edible herbs against postharvest fungal diseases of fruit and vegetables. Postharvest Biology and Technology, 61 (1), 72–82. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2011.02.005
  12. Marpudi, S. L., Abirami, L. S. S., Pushkala, R., Srividya, N. (2011). Enhancement of storage life and quality maintenance of papaya fruits using Aloe vera based antimicrobial coating. Indian Journal of Biotechnology, 10, 83–89. Available at: http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/10956
  13. Monzón-Ortega, K., Salvador-Figueroa, M., Gálvez-López, D., Rosas-Quijano, R., Ovando-Medina, I., Vázquez-Ovando, A. (2018). Characterization of Aloe vera-chitosan composite films and their use for reducing the disease caused by fungi in papaya Maradol. Journal of Food Science and Technology, 55 (12), 4747–4757. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-018-3397-2
  14. Alberio, G. R. A., Muratore, G., Licciardello, F., Giardina, G., Spagna, G. (2015). Aloe vera extract as a promising treatment for the quality maintenance of minimally-processed table grapes. Food Science and Technology (Campinas), 35 (2), 299–306. doi: https://doi.org/10.1590/1678-457x.6471
  15. Agriopoulou, S., Stamatelopoulou, E., Sachadyn-Król, M., Varzakas, T. (2020). Lactic Acid Bacteria as Antibacterial Agents to Extend the Shelf Life of Fresh and Minimally Processed Fruits and Vegetables: Quality and Safety Aspects. Microorganisms, 8 (6), 952. doi: https://doi.org/10.3390/microorganisms8060952
  16. Pawlowska, A. M., Zannini, E., Coffey, A., Arendt, E. K. (2012). “Green Preservatives”: Combating Fungi in the Food and Feed Industry by Applying Antifungal Lactic Acid Bacteria. Advances in Food and Nutrition Research, 66, 217–238. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-394597-6.00005-7
  17. Myronyuk, S. (2015). The effect of antimicrobic treatment on the quality and storage duration of aubergine fruits. Zbirnyk naukovykh prats Vinnytskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriya: Tekhnichni nauky, 1 (1 (89)), 111–116. Available at: http://lib.udau.edu.ua/handle/123456789/5556
  18. Manolopoulou, E., Varzakas, T. (2011). Effect of Storage Conditions on the Sensory Quality, Colour and Texture of Fresh-Cut Minimally Processed Cabbage with the Addition of Ascorbic Acid, Citric Acid and Calcium Chloride. Food and Nutrition Sciences, 02 (09), 956–963. doi: https://doi.org/10.4236/fns.2011.29130
  19. Abd-Elhady, M. (2014). Effect of citric acid, calcium lactate and low temperature prefreezing treatment on the quality of frozen strawberry. Annals of Agricultural Sciences, 59 (1), 69–75. doi: https://doi.org/10.1016/j.aoas.2014.06.010
  20. Chiumarelli, M., Pereira, L. M., Ferrari, C. C., Sarantópoulos, C. I. G. L., Hubinger, M. D. (2010). Cassava Starch Coating and Citric Acid to Preserve Quality Parameters of Fresh-Cut “Tommy Atkins” Mango. Journal of Food Science, 75 (5), E297–E304. doi: https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2010.01636.x
  21. Pusik, L., Pusik, V., Lyubymova, N., Bondarenko, V., Gaevaya, L. (2018). Research into preservation of broccoli depending on the treatment with antimicrobic preparations before storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (94)), 20–28. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.140064

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-31

Як цитувати

Pusik, L., Pusik, V., Bondarenko, V., Gaevaya, L., Kyruchina, N., Slobodyanyk, H., Shchetyna, S., Shchetyna, M., & Kononenko, L. (2020). Збереженість капусти брюссельської залежно від обробки препаратами антимікробної дії перед зберіганням. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (108), 52–59. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.216431

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв