Аналіз накопичення амілолітичних ферментів в зерні тритикале в процесі солодження
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224322Анотація
Узагальнення результатів теоретичних і практичних досліджень у виробництві пива показало, що зростання цін на крупи, зокрема на ячмінь, призводить до зростання цін на солод і, відповідно, до подорожчання кінцевого продукту – пива. У зв'язку з цим сучасні пивовари стикаються з гострою проблемою нестачі якісної сировини для виробництва пива, а також високою конкуренцією на споживчому ринку. Значно зросла потреба в недорогій сировині для пивоваріння. Поряд із замінниками солоду на ринку пивоварної продукції з'явився новий продукт – тритикале. За загальною кількістю екстракту та іншими хімічними показниками він перевершує ячмінь, тому використання цієї культури в якості сировини для виробництва пивоварного солоду є перспективним напрямком в пивоварінні. У даній роботі були підібрані оптимальні режими солодження зерна тритикале сорту "Балауса 8" до вологості 40 %, 42 % і 44 % і пророщування протягом 3, 4 і 5 діб при температурах 14 °С, 16 °С і 18 °С. На підставі експериментальних досліджень було встановлено, що оптимальною температурою для замочування зерна тритикале до вологості 44 % слід вважати 16 °С. В ході досліджень був експериментально визначений оптимальний режим солодження протягом 5 діб при температурі 16 °С, що дозволило забезпечити максимальне накопичення гідролітичних ферментів. Прискорений синтез амілаз (217,99 од.) відбувається за рахунок збільшення швидкості дифузії гібберелліноподобних речовин в клітини алейронового шару. Максимальне накопичення амілолітичних ферментів спостерігається вже на 5-й день солодження, що скорочує цей процес на 2 доби при виробництві солоду за класичною технологієюПосилання
- Analiz rynka piva Kazahstana. Ofitsial'no o proizvodstve (2016). Pivnoe delo. Available at: https://pivnoe-delo.info/2016/04/19/analiz-rynka-piva-kazaxstana-1-2016/#001
- Chomanov, U. Ch., Nevskaya, O.V., Kuptsova, T. G., Beloslyudtseva, A. A. (1998). Issledovat' novye i rayonirovannye sorta pivovarennyh yachmeney s tsel'yu otbora perspektivnyh sortov kak bazy dlya kazahstanskih solodov vysokogo kachestva: otchet o NIR. Almaty, No. GR 0194RK00951.
- Shintassova, S. M., Baigazieva, G. I., Kiseleva, T. F., Uvakasova, G. T., Askarbekov, E. B. (2019). Improving the quality of brewing malt with the use of ion-ozone explosive cavitation. EurAsian Journal of BioSciences Eurasia J. Biosci., 13, 277–286. Available at: http://www.ejobios.org/article/improving-the-quality-of-brewing-malt-with-the-use-of-ion-ozone-explosive-cavitation-6204
- Kosminskiy, G. I., Morgunova, E. M., Makaseeva, O. N., Kolmakova, I. V. (1988). Issledovanie pivovarennyh svoystv zerna tritikale, rayonirovannyh v Respublike Belarus'. NTI i rynok, 4, 47–48.
- Bayazitova, M. M., Baygazieva, G. I., Kekibaeva, A. K. (2016). Ispol'zovanie tritikale v brodil'noy promyshlennosti. Nauchnaya diskussiya: innovatsii v sovremennom mire: sb. st. po materialam LIII Mezhdunarodnoy nauchno- prakticheskoy konferentsii «Nauchnaya diskussiya: innovatsii v sovremennom mire». M.: Izd. «Internauka», 37–42. Available at: https://www.internauka.org/authors/bayazitova-meruert-mysyrovna
- Bayazitova, M. M., Baygazieva, G. I. (2018). Podbor rezhima zatiraniya pri prigotovlenii pivnogo susla s ispol'zovaniem soloda iz zerna tritikale. XІ Mezhdunarodnaya nauchno-prakticheskaya konferentsiya «Transformatsiya opyta menedzhmenta agrobiznesa Evropeyskogo Soyuza v Kazahstan i strany Tsentral'noy Azii». Kostanay, 92–95. Available at: https://journal.kineu.kz/wp-content/uploads/2020/01/Dulatovskie-chteniya-2019-chast-1.pdf
- Kisileva, T. F., Miller, J. Y., Stepanov, S. V., Vdovkina, I. A., Terentiev, S. E. (2014). Improved Technology of Oat Malt. Pivo i napitki, 1, 28–30. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/sovershenstvovanie-tehnologii-pshenichnogo-soloda
- Shakirov, D. R., Krivov, N. V. (2018). The use of grain sorghum as malted and unmalted raw materials in beer production. Vestnik nauki i obrazovaniya Severo-Zapada Rossii, 4 (2). Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/ispolzovanie-zernovogo-sorgo-v-kachestve-solozhyonogo-i-nesolozhyonogo-syrya-pri-proizvodstve-piva
- Gordeeva, L. N. (2002). Mal'taznaya aktivnost' soloda sorgo. Pishchevaya i pererabatyvayushchaya promyshlennost'. Referativniy zhurnal, 4, 1450. Available at: https://www.elibrary.ru/item.asp?id=6580970
- Satish Kumar, L., Daodu, M. A., Shetty, H. S., Malleshi, N. G. (1992). Seed mycoflora and malting characteristics of some sorghum cultivars. Journal of Cereal Science, 15 (2), 203–209. doi: https://doi.org/10.1016/s0733-5210(09)80072-6
- Oseguera-Toledo, M. E., Contreras-Jiménez, B., Hernández-Becerra, E., Rodriguez-Garcia, M. E. (2020). Physicochemical changes of starch during malting process of sorghum grain. Journal of Cereal Science, 95, 103069. doi: https://doi.org/10.1016/j.jcs.2020.103069
- Trotsenko, A. S., Tanashkina, T. V., Korchagin, V. P., Medvedeva, A. A., Klykov, A. G. (2012). Features of technology fresh-sprout buckwheat malt. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ya, 4, 10–13. Available at: https://www.elibrary.ru/item.asp?id=17849503
- Petrova, N. A., Ogannisyan, V. G., Ivanchenko, O. B. (2011). Method of preparation of non-alcoholic buckwheat beer. Pivo i napitki, 5, 12–14. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/sposob-prigotovleniya-bezalkogolnogo-grechishnogo-piva
- Zdaniewicz, M., Pater, A., Hrabia, O., Duliński, R., Cioch-Skoneczny, M. (2020). Tritordeum malt: An innovative raw material for beer production. Journal of Cereal Science, 96, 103095. doi: https://doi.org/10.1016/j.jcs.2020.103095
- Faradzheva, E. D., Goncharov, S. V., Gorbunov, V. N. (2000). Perspektivy ispol'zovaniya zerna tritikale v brodil'noy promyshlennosti Tritikale Rossii. Rostov-na-Donu, 118–123.
- McGoverin, C. M., Snyders, F., Muller, N., Botes, W., Fox, G., Manley, M. (2011). A review of triticale uses and the effect of growth environment on grain quality. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91 (7), 1155–1165. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.4338
- Rakha, A., Åman, P., Andersson, R. (2011). Dietary fiber in triticale grain: Variation in content, composition, and molecular weight distribution of extractable components. Journal of Cereal Science, 54 (3), 324–331. doi: https://doi.org/10.1016/j.jcs.2011.06.010
- Daribayeva, G., Magomedov, G. O., Iztaev, B., Zhexenbay, N., Tyussyupova, B. (2019). Preparation of triticale flour by ion-ozone treatment for pasta quality improvement. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (100)), 64–73. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.174805
- Grujic, O., Pejin, J. (2007). The application of triticale malt as the substitute for barley malt in wort production. Acta Periodica Technologica, 38, 117–126. doi: https://doi.org/10.2298/apt0738117g
- Meledina, T. V. (2003). Syr'e i vspomogatel'nye materialy v pivovarenii. Sankt-Peterburg: Professiya, 350.
- Bayazitova, M. M., Baygaziyeva, G. I., Askarbekov, E. B., Mukasheva, T. K., Batyrbayeva, N. B. (2018). Selection of the mashing mode in the preparation of beer wort with use of triticale malt. Journal of Engineering and Applied Sciences, 13 (8 SI), 6446–6450. Available at: http://docsdrive.com/pdfs/medwelljournals/jeasci/2018/6446-6450.pdf
- Zipaev, D. V., Kashaev, A. G., Rybakova, K. A. (2015). Use of triticale grain as raw materials for beer production. Izvestiya vysshih uchebnyh zavedeniy. Pishchevaya tehnologiya, 4, 70–72. Available at: https://www.elibrary.ru/item.asp?id=24301552
- Kobelev, K. V., Boikov, A. V., Gribkova, I. N., Selina, I. V., Sozinova, M. S. (2014). Triticale malt production for beverages. Pivo i napitki, 5, 36–39. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/proizvodstvo-soloda-iz-tritikale-dlya-napitkov-brozheniya
- Bayazitova, M. M., Baygazieva, G. I. (2018). Razrabotka tehnologicheskih parametrov solodorashcheniya zerna tritikale sorta «Balausa 8». Materials of international scientific and practical conference: Innovative technologies and food safety raw materials of animal origins. Krasnodar, 197–201. Available at: http://krkgi.ru/wp-content/uploads/2018/07/%D1%81%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%9C%D0%9D%D0%9F%D0%9A-18-%D0%BC%D0%B0%D1%8F-2018-%D0%B3.pdf#page=198
- Lyudvig, N. (2007). Tehnologiya solodorashcheniya. Sankt-Peterburg: Professiya, 466. Available at: http://www.professija.ru/contextbookdetail.html?ID=141
- Karpenko, D. V., Kashankov, V. O., Savina, M. V. (2017). Influence of nanopreparations on the activity of amylases of light barley malt. Pivo i napitki, 6, 18–21. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/vliyanie-nanopreparatov-na-aktivnost-amilaz-svetlogo-yachmennogo-soloda
- Bayazitova, M. M., Baygazieva, G. I. (2017). Optimal'naya temperatura zamachivaniya v protsesse solodorashcheniya zerna tritikale sorta «Balausa». Vestnik Almatinskogo tehnologicheskogo universiteta, 4 (117), 27–30. Available at: https://readera.org/140225528
- Balanov, P. E., Smotraeva, I. V., Zipaev, D. V. (2017). Ispol'zovanie tritikale dlya proizvodstva soloda. Izvestiya Sankt-Peterburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 4, 70–76. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/ispolzovanie-tritikale-dlya-proizvodstva-soloda
- Rybakova, K. A., Zipaev, D. V. (2015). Razrabotka tehnologii polucheniya svetlogo soloda iz tritikale dlya pivovarennoy promyshlennosti. Vserossiyskaya molodezhnaya nauchno-prakticheskaya konferentsiya «Fundamental'nye osnovy sovremennyh agrarnyh tehnologiy i tehniki», 389–391. Available at: https://www.lib.tpu.ru/fulltext/c/2015/C106/157.pdf
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Meruyert Bayazitova, Anara Kekibaeva, Gulgaisha Baigaziyeva, Erik Askarbekov, Dinara Zhamalova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.