Розробка способів армування склеєних кишкових оболонок різними фізичними методами

Автор(и)

  • В’ячеслав Миколайович Онищенко Харківський державний університет харчування та торгівлі , Україна https://orcid.org/0000-0002-8357-2201
  • Андрій Олегович Пак Харківський державний університет харчування та торгівлі , Україна https://orcid.org/0000-0003-3140-3657
  • Андрій Богданович Горальчук Харківський державний університет харчування та торгівлі , Україна https://orcid.org/0000-0003-2442-7642
  • Лідія Юріївна Шубіна Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету , Україна https://orcid.org/0000-0002-0829-1979
  • Вікторія Анатоліївна Болишакова Харківський державний університет харчування та торгівлі , Україна https://orcid.org/0000-0002-0181-7130
  • Самвел Тігранович Інжиянц ТОВ «Чугуївський м’ясокомбінат», Україна https://orcid.org/0000-0001-8784-262X
  • Аліна Володимирівна Пак Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету , Україна https://orcid.org/0000-0002-0311-9731
  • Олена Володимирівна Доманова Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету , Україна https://orcid.org/0000-0003-2301-5005

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224981

Ключові слова:

склеєні ковбасні оболонки із натуральної сировини, армування, дублення, розривне навантаження

Анотація

Обґрунтована розробка та раціоналізація способів отримання ковбасних оболонок із натуральної сировини з заданими функціонально-технологічними властивостями. Відзначено, що проблему раціонального використання кишкової сировини та підвищення економічної рентабельності виробництва дозволить вирішити запровадження ефективних технологій склеєних кишкових ковбасних оболонок.

Досліджено міцність армуючого шва між шарами кишкових оболонок, отриманих способами: локального дублення, локальної теплової коагуляції в результаті протікання електричного струму через вологу сировину, локальної теплової коагуляції в результаті дугового розряду через висушену сировину.

Визначено раціональну концентрацію таніну в дубильному розчині, за якої рекомендується отримувати армуючий шов на склеєних кишкових оболонках способом локального дублення. Визначено значення розривного навантаження для армуючого шва, отриманого із застосуванням локальних електричних струмів, яке складає 14 N/m. Встановлено, що відбулось збільшення розривного навантаження порівняно з контрольним зразком у 4,7 разів. Встановлене значення розривного навантаження для армуючого шва, отриманого із застосуванням дугового розряду, яке складає 18 N/m. Відзначено, що відбулось збільшення розривного навантаження порівняно з контрольним зразком

Розроблено робочі органи установки для армування склеєних ковбасних оболонок способами: локального дублення, локальної теплової коагуляції в результаті протікання електричного струму через вологу сировину, локальної теплової коагуляції в результаті дугового розряду через висушену сировину. Відмічено, що перевагами способів армування склеєних ковбасних оболонок є високе розривне навантаження та ефективне використання сировини

Біографії авторів

В’ячеслав Миколайович Онищенко , Харківський державний університет харчування та торгівлі

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’яса

Андрій Олегович Пак , Харківський державний університет харчування та торгівлі

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра енергетичного машинобудування, інженерних та фізико-математичних дисциплін

Андрій Богданович Горальчук , Харківський державний університет харчування та торгівлі

Доктор технічних наук, професор

Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії

Лідія Юріївна Шубіна , Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра маркетингу, менеджменту та торговельного підприємництва

Вікторія Анатоліївна Болишакова , Харківський державний університет харчування та торгівлі

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’яса

Самвел Тігранович Інжиянц , ТОВ «Чугуївський м’ясокомбінат»

Старший технолог виробництва сиров’ялених виробів

Аліна Володимирівна Пак , Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

Кандидат технічних наук, викладач

Кафедра маркетингу, менеджменту та торговельного підприємництва

Олена Володимирівна Доманова , Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

Кандидат технічних наук, викладач

Кафедра маркетингу, менеджменту та торговельного підприємництва

Посилання

  1. Yancheva, M., Onishchenko, V., But, O. (2014). Prioritet – effektivnost'. Tendentsii rynka kolbasnyh obolochek. Mir produktov, 5 (07), 40–43. Available at: https://journals.ua/reader/9466.html?list=1
  2. Poltoratska, O. (2018). Ukrainskyi rynok miasa i kovbasy: analiz. Brendynhova ahentsiya «Koloro». Available at: https://koloro.ua/ua/blog/issledovaniya/ukrainskiy-rynok-myasa-i-kolbasy-analiz.html
  3. Suurs, P., Barbut, S. (2020). Collagen use for co-extruded sausage casings – A review. Trends in Food Science & Technology, 102, 91–101. doi: http://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.06.011
  4. Savic, Z., Savic, I. (2016). Sausage Casings. Wien: Victus International GmbH, 612. Available at: https://www.linkedin.com/pulse/new-publication-book-sausage-casings-zoran-savic?trk=portfolio_article-card_title
  5. Wijnker, J. J. (2009). Aspects of quality assurance in processing natural sausage casings. Ridderkerk: Ridderprint, 114. Available at: https://www.academia.edu/22843702/Aspects_of_quality_assurance_in_processing_natural_sausage_casings
  6. Onyshchenko, V. M., Shubina, L. Yu., Yancheva, M. O. (2009). Naukovi ta praktychni aspekty vyrobnytstva i zastosuvannia naturalnykh kovbasnykh obolonok. Kharkiv: KhDUKhT, 149.
  7. Antipova, L. V., Glotova, I. A. (2000). Poluchenie kollagenovyh substantsiy na osnove fermentativnoy obrabotki vtorichnogo syr'ya myasnoy promyshlennosti. Izvestiya vysshih uchebnyh zavedeniy. Pishchevaya tehnologiya, 5-6, 17–21. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/poluchenie-kollagenovyh-substantsiy-na-osnove-fermentativnoy-obrabotki-vtorichnogo-syrya-myasnoy-promyshlennosti/viewer
  8. Hashim, P., Mohd Ridzwan, M. S., Bakar, J., Hashim, D. (2015). Collagen in food and beverage industries. International Food Research Journal, 22 (1), 1–8. Available at: http://www.ifrj.upm.edu.my/22%20(01)%202015/(1).pdf
  9. Gomez-Guillen, M. C., Gimenez, B., Lopez-Caballero, M. E., Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids, 25 (8), 1813–1827. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
  10. Baburina, M. I., Ivankin, A. N., Stanovova, I. A. (2017). Chemical and biotechnological processing of collagen-containing raw materials into functional components of feed suitable for production of high-quality meat from farm animals. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 85, 012037. doi: http://doi.org/10.1088/1755-1315/85/1/012037
  11. Sidorova, E. V., Sus', I. V. (2011). Kishechnoe proizvodstvo. Nauka i praktika. Moscow: Editorial servis, 228. Available at: https://www.elibrary.ru/item.asp?id=21374429
  12. Uretja, S. N., Lavrinenko, I. V., Sidorova, E. V., Nosova, T. I., Denisova, O. I. (2005). Pat. No. 2326540 RF. Method of pork rounds coating production. No. 2005120659/13; declareted: 04.07.2005; published: 20.06.2008, Bul. No. 17. Available at: https://patents.s3.yandex.net/RU2326540C2_20080620.pdf
  13. Bartel, S., Domin, J., Pilch, Z., Karczewski, J. et. al. (2020). Joining methods of natural sausage casing with using of high frequency current. 26th International Conference Engineering mechanics 2020. Brno. Available at: https://www.engmech.cz/im/data/doc/Bartel_Sebastian_152_149.pdf
  14. Bartel, S., Domin, J., Karczewski, J., Kciuk, M., Kozielski, L., Pilch, Z., Wyciślok, P. (2020). Testing the strength of laser-bonded animal intestines. 26th International Conference Engineering mechanics 2020. Brno. Available at: https://www.engmech.cz/im/data/doc/Bartel_Sebastian_166_170.pdf
  15. Mykhailov, V., Оnishchenko, V. (2016). Theoretical аnd practical prerequisites for the improvement of the technology of glued guts casings. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (23), 7–15. Available at: http://elib.hduht.edu.ua/bitstream/123456789/535/1/sec1-t-2016-1-1.pdf
  16. Fratzl, P. (2008). Collagen: Structure and Mechanics. Springer Science+Business Media, LLC, 506. doi: http://doi.org/10.1007/978-0-387-73906-9
  17. Covington, A. D., Wise, W. R. (2019). Tanning Chemistry: The Science of Leather. Cambridge: Royal Society of Chemistry, 685. Available at: https://books.google.com.ua/books/about/Tanning_Chemistry_2nd_Edition.html?id=Bze_DwAAQBAJ&redir_esc=y

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-27

Як цитувати

Онищенко , В. М., Пак , А. О., Горальчук , А. Б., Шубіна , Л. Ю., Болишакова , В. А., Інжиянц , С. Т., Пак , А. В., & Доманова , О. В. (2021). Розробка способів армування склеєних кишкових оболонок різними фізичними методами. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(11 (109), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224981

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв