Розробка способів армування склеєних кишкових оболонок різними фізичними методами
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224981Ключові слова:
склеєні ковбасні оболонки із натуральної сировини, армування, дублення, розривне навантаженняАнотація
Обґрунтована розробка та раціоналізація способів отримання ковбасних оболонок із натуральної сировини з заданими функціонально-технологічними властивостями. Відзначено, що проблему раціонального використання кишкової сировини та підвищення економічної рентабельності виробництва дозволить вирішити запровадження ефективних технологій склеєних кишкових ковбасних оболонок.
Досліджено міцність армуючого шва між шарами кишкових оболонок, отриманих способами: локального дублення, локальної теплової коагуляції в результаті протікання електричного струму через вологу сировину, локальної теплової коагуляції в результаті дугового розряду через висушену сировину.
Визначено раціональну концентрацію таніну в дубильному розчині, за якої рекомендується отримувати армуючий шов на склеєних кишкових оболонках способом локального дублення. Визначено значення розривного навантаження для армуючого шва, отриманого із застосуванням локальних електричних струмів, яке складає 14 N/m. Встановлено, що відбулось збільшення розривного навантаження порівняно з контрольним зразком у 4,7 разів. Встановлене значення розривного навантаження для армуючого шва, отриманого із застосуванням дугового розряду, яке складає 18 N/m. Відзначено, що відбулось збільшення розривного навантаження порівняно з контрольним зразком
Розроблено робочі органи установки для армування склеєних ковбасних оболонок способами: локального дублення, локальної теплової коагуляції в результаті протікання електричного струму через вологу сировину, локальної теплової коагуляції в результаті дугового розряду через висушену сировину. Відмічено, що перевагами способів армування склеєних ковбасних оболонок є високе розривне навантаження та ефективне використання сировини
Посилання
- Yancheva, M., Onishchenko, V., But, O. (2014). Prioritet – effektivnost'. Tendentsii rynka kolbasnyh obolochek. Mir produktov, 5 (07), 40–43. Available at: https://journals.ua/reader/9466.html?list=1
- Poltoratska, O. (2018). Ukrainskyi rynok miasa i kovbasy: analiz. Brendynhova ahentsiya «Koloro». Available at: https://koloro.ua/ua/blog/issledovaniya/ukrainskiy-rynok-myasa-i-kolbasy-analiz.html
- Suurs, P., Barbut, S. (2020). Collagen use for co-extruded sausage casings – A review. Trends in Food Science & Technology, 102, 91–101. doi: http://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.06.011
- Savic, Z., Savic, I. (2016). Sausage Casings. Wien: Victus International GmbH, 612. Available at: https://www.linkedin.com/pulse/new-publication-book-sausage-casings-zoran-savic?trk=portfolio_article-card_title
- Wijnker, J. J. (2009). Aspects of quality assurance in processing natural sausage casings. Ridderkerk: Ridderprint, 114. Available at: https://www.academia.edu/22843702/Aspects_of_quality_assurance_in_processing_natural_sausage_casings
- Onyshchenko, V. M., Shubina, L. Yu., Yancheva, M. O. (2009). Naukovi ta praktychni aspekty vyrobnytstva i zastosuvannia naturalnykh kovbasnykh obolonok. Kharkiv: KhDUKhT, 149.
- Antipova, L. V., Glotova, I. A. (2000). Poluchenie kollagenovyh substantsiy na osnove fermentativnoy obrabotki vtorichnogo syr'ya myasnoy promyshlennosti. Izvestiya vysshih uchebnyh zavedeniy. Pishchevaya tehnologiya, 5-6, 17–21. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/poluchenie-kollagenovyh-substantsiy-na-osnove-fermentativnoy-obrabotki-vtorichnogo-syrya-myasnoy-promyshlennosti/viewer
- Hashim, P., Mohd Ridzwan, M. S., Bakar, J., Hashim, D. (2015). Collagen in food and beverage industries. International Food Research Journal, 22 (1), 1–8. Available at: http://www.ifrj.upm.edu.my/22%20(01)%202015/(1).pdf
- Gomez-Guillen, M. C., Gimenez, B., Lopez-Caballero, M. E., Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids, 25 (8), 1813–1827. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
- Baburina, M. I., Ivankin, A. N., Stanovova, I. A. (2017). Chemical and biotechnological processing of collagen-containing raw materials into functional components of feed suitable for production of high-quality meat from farm animals. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 85, 012037. doi: http://doi.org/10.1088/1755-1315/85/1/012037
- Sidorova, E. V., Sus', I. V. (2011). Kishechnoe proizvodstvo. Nauka i praktika. Moscow: Editorial servis, 228. Available at: https://www.elibrary.ru/item.asp?id=21374429
- Uretja, S. N., Lavrinenko, I. V., Sidorova, E. V., Nosova, T. I., Denisova, O. I. (2005). Pat. No. 2326540 RF. Method of pork rounds coating production. No. 2005120659/13; declareted: 04.07.2005; published: 20.06.2008, Bul. No. 17. Available at: https://patents.s3.yandex.net/RU2326540C2_20080620.pdf
- Bartel, S., Domin, J., Pilch, Z., Karczewski, J. et. al. (2020). Joining methods of natural sausage casing with using of high frequency current. 26th International Conference Engineering mechanics 2020. Brno. Available at: https://www.engmech.cz/im/data/doc/Bartel_Sebastian_152_149.pdf
- Bartel, S., Domin, J., Karczewski, J., Kciuk, M., Kozielski, L., Pilch, Z., Wyciślok, P. (2020). Testing the strength of laser-bonded animal intestines. 26th International Conference Engineering mechanics 2020. Brno. Available at: https://www.engmech.cz/im/data/doc/Bartel_Sebastian_166_170.pdf
- Mykhailov, V., Оnishchenko, V. (2016). Theoretical аnd practical prerequisites for the improvement of the technology of glued guts casings. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (23), 7–15. Available at: http://elib.hduht.edu.ua/bitstream/123456789/535/1/sec1-t-2016-1-1.pdf
- Fratzl, P. (2008). Collagen: Structure and Mechanics. Springer Science+Business Media, LLC, 506. doi: http://doi.org/10.1007/978-0-387-73906-9
- Covington, A. D., Wise, W. R. (2019). Tanning Chemistry: The Science of Leather. Cambridge: Royal Society of Chemistry, 685. Available at: https://books.google.com.ua/books/about/Tanning_Chemistry_2nd_Edition.html?id=Bze_DwAAQBAJ&redir_esc=y
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Вячеслав Николаевич Онищенко , Андрей Олегович Пак , Андрей Богданович Горальчук , Лидия Юрьевна Шубина , Виктория Анатольевна Большакова , Самвел Тигранович Инжиянц , Алина Владимировна Пак , Елена Владимировна Доманова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.