Розробка терморадіаційної однобарабанної вальцьової сушарки для концентрованої харчової сировини
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224990Ключові слова:
структурно-механічні властивості, терморадіаційна однобарабанна вальцьова сушарка, кольорові характеристики, порошкоподібна фракціяАнотація
Розроблено конструкцію терморадіаційної однобарабанної вальцьової сушарки з комбінованим способом теплопідведення, нанесення та зрізання сушеного шару сировини. Дозволяючи отримувати порошкоподібну фракцію напівфабрикату з вмістом сухих речовин 3...5 %. Таке конструктивне рішення дозволить отримувати напівфабрикат високої якості за рахунок низькотемпературного сушіння.
Визначено ефективну в’язкість дослідних паст отримані купажуванням пюре з яблук, обліпихи, аронії чорноплідної, буряку та гарбуза. Додавання до яблучної пасти різного відсоткового співвідношення сировини призводить до підвищення ефективної в’язкості на 9…18 %. По результатам органолептичної оцінки найкращим виявився зразок з вмістом компонентів: яблуко – 30 %, обліпиха – 20 %, аронія чорноплідна – 15 %, буряк – 15 % та гарбуз – 20 %. Тривалість сушіння купажованої пасти із вмістом 45 % СР за температури 65 оС та різній товщині шару її нанесення на робочу поверхню (8, 6 та 4 мм), становіть відповідно 75, 60 та 56 хв.
Всі зразки паст мають червонувато-пурпурний колір з довжиною хвилі 610,5…614,5 нм та чистотою тону 66,5…78,8 %. Довжина хвилі сушеної фракції 495…615,3 нм з чистотою тону 34,3…34,8 %, з кольором від синювато-червоного до синювато-пурпурного. Яскравість зразків після сушіння зменшується в межах 3...4 %. Отриманні показники кольорових змін зразків та тривалість їх сушіння підтверджує можливість використання вдосконаленої сушарки для отримання якісних рослинних напівфабрикатів сушеної фракції. Дослідні данні будуть корисні під час проектних розрахунків та апробації розробленої сушарки з метою отримання її максимальної ефективності
Посилання
- Shkuratov, O. I., Drebot, O. I., Chudovska, V. A. et. al. (2014). Kontseptsiia rozvytku orhanichnoho zemlerobstva v Ukraini do 2020 roku. Kyiv: TOV «Ekoinvestkom», 16.
- Huang, L., Bai, L., Zhang, X., Gong, S. (2019). Re-understanding the antecedents of functional foods purchase: Mediating effect of purchase attitude and moderating effect of food neophobia. Food Quality and Preference, 73, 266–275. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodqual.2018.11.001
- MOZ Ukrainy predstavylo rekomendatsii zi zdorovoho kharchuvannia. Available at: https://moz.gov.ua/article/news/moz-ukraini-predstavilo-rekomendacii-zi-zdorovogo-harchuvannja
- Augustin, M. A., Riley, M., Stockmann, R., Bennett, L., Kahl, A., Lockett, T. (2016). Role of food processing in food and nutrition security. Trends in Food Science & Technology, 56, 115–125. doi: http://doi.org/10.1016/j.tifs.2016.08.005
- Román, G. C., Jackson, R. E., Gadhia, R., Román, A. N., Reis, J. (2019). Mediterranean diet: The role of long-chain ω-3 fatty acids in fish; polyphenols in fruits, vegetables, cereals, coffee, tea, cacao and wine; probiotics and vitamins in prevention of stroke, age-related cognitive decline, and Alzheimer disease. Revue Neurologique, 175 (10), 724–741. doi: http://doi.org/10.1016/j.neurol.2019.08.005
- Almena, A., Goode, K. R., Bakalis, S., Fryer, P. J., Lopez-Quiroga, E. (2019). Optimising food dehydration processes: energy-efficient drum-dryer operation. Energy Procedia, 161, 174–181. doi: http://doi.org/10.1016/j.egypro.2019.02.078
- Zdorove kharchuvannia ta imunitet (OTsHZ). Available at: https://www.volynphc.org.ua/zdorove-harchuvannya-ta-imunitet/
- Pashniuk, L. O. (2012). Kharchova promyslovist Ukrainy: stan, tendentsii ta perspektyvy rozvytku. Ekonomichnyi chasopys-XXI, 9-10, 60–63. Available at: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/48329/18-Pashniuk.pdf?sequence=1
- Zahorulko, A., Zagorulko, A., Kasabova, K., Shmatchenko, N. (2020). Improvement of zefir production by addition of the developed blended fruit and vegetable pasteinto its recipe. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (104)), 39–45. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.185684
- Huang, L., Bai, L., Zhang, X., Gong, S. (2019). Re-understanding the antecedents of functional foods purchase: Mediating effect of purchase attitude and moderating effect of food neophobia. Food Quality and Preference, 73, 266–275. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodqual.2018.11.001
- Misra, N. N., Koubaa, M., Roohinejad, S., Juliano, P., Alpas, H., Inácio, R. S. et. al. (2017). Landmarks in the historical development of twenty first century food processing technologies. Food Research International, 97, 318–339. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.05.001
- Mardani, M., Yeganehzad, S., Ptichkina, N., Kodatsky, Y., Kliukina, O., Nepovinnykh, N., Naji-Tabasi, S. (2019). Study on foaming, rheological and thermal properties of gelatin-free marshmallow. Food Hydrocolloids, 93, 335–341. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2019.02.033
- Dolores Alvarez, M., Canet, W. (2013). Time-independent and time-dependent rheological characterization of vegetable-based infant purees. Journal of Food Engineering, 114 (4), 449–464. doi: http://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2012.08.034
- Chang, S. K., Alasalvar, C., Shahidi, F. (2016). Review of dried fruits: Phytochemicals, antioxidant efficacies, and health benefits. Journal of Functional Foods, 21, 113–132. doi: http://doi.org/10.1016/j.jff.2015.11.034
- Guan, Q., Xiong, T., Xie, M. (2020). Influence of Probiotic Fermented Fruit and Vegetables on Human Health and the Related Industrial Development Trend. Engineering. doi: http://doi.org/10.1016/j.eng.2020.03.018
- Karam, M. C., Petit, J., Zimmer, D., Baudelaire Djantou, E., Scher, J. (2016). Effects of drying and grinding in production of fruit and vegetable powders: A review. Journal of Food Engineering, 188, 32–49. doi: http://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2016.05.001
- Pulatsu, E., Lin, M. (2021). A review on customizing edible food materials into 3D printable inks: Approaches and strategies. Trends in Food Science & Technology, 107, 68–77. doi: http://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.11.023
- Menon, A., Stojceska, V., Tassou, S. A. (2020). A systematic review on the recent advances of the energy efficiency improvements in non-conventional food drying technologies. Trends in Food Science & Technology, 100, 67–76. doi: http://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.03.014
- Promyshlennaia sushka syria dlia APK – obzor tekhnologii (2016). Available at: https://spark.ru/startup/yavadzhra/blog/16798/promishlennaya-sushka-siriya-dlya-apk-obzor-tehnologij
- Barabannaia sushilka – preimuschestva i nedostatki. Sravnenie s tekhnologiei ASKT (2016). Available at: http://agroproplus.ru/sushilnyj-baraban-preimushhestva-i-nedostatki/
- Zahorulko, A., Zagorulko, A., Yancheva, M., Serik, M., Sabadash, S., Savchenko-Pererva, M. (2019). Development of the plant for low-temperature treatment of meat products using ir-radiation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (97)), 17–22. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.154950
- Kasabova, K., Sabadash, S., Mohutova, V., Volokh, V., Poliakov, A., Lazarieva, T. et. al. (2020). Improvement of a scraper heat exchanger for pre-heating plant-based raw materials before concentration. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (105)), 6–12. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.202501
- Zahorulko, A., Zagorulko, A., Fedak, N., Sabadash, S., Kazakov, D., Kolodnenko, V. (2019). Improving a vacuum-evaporator with enlarged heat exchange surface for making fruit and vegetable semi-finished products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (102)), 6–13. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178764
- Liao, M., He, Z., Jiang, C., Fan, X., Li, Y., Qi, F. (2018). A three-dimensional model for thermoelectric generator and the influence of Peltier effect on the performance and heat transfer. Applied Thermal Engineering, 133, 493–500. doi: http://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2018.01.080
- Zahorulko, A. M., Zahorulko, O. Ye. (2016). Pat. No. 108041 UA. Hnuchkyi plivkovyi rezystyvnyi elektronahrivach vyprominiuiuchoho typu. MPK G05D 23/19, B01D 1/22, H05B 3/36. No. u201600827; declareted: 02. 20.2016; published: 24.06.2016, Bul. No. 12, 4. Available at: http://uapatents.com/5-108041-gnuchkijj-plivkovijj-rezistivnijj-elektronagrivach-viprominyuyuchogo-tipu.html
- Izmerenie tsveta pischevykh produktov i polufabrikatov. Available at: http://www.spectrophotometry.ru/izmerenie-cveta-pishhevyx-produktov-i-polufabrikatov.html
- Zahorulko, A., Zagorulko, A., Yancheva, M., Ponomarenko, N., Tesliuk, H., Silchenko, E. et. al. (2020). Increasing the efficiency of heat and mass exchange in an improved rotary film evaporator for concentration of fruit-and-berry puree. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (8 (108)), 32–38. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.218695
- Moran, S. (2017). Chapter 29 – Dryers. Process Plant Layout, 419–440. doi: http://doi.org/10.1016/b978-0-12-803355-5.00029-9
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Александр Иванович Черевко , Валерий Михайлович Михайлов , Андрей Николаевич Загорулько , Алексей Евгеньевич Загорулько , Ирина Александровна Гордиенко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.