Моделювання процесу протеолізу рибної колагеновмісної сировини

Автор(и)

  • Ніна Василівна Дуденко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-8301-9852
  • Олександр Георгійович Дьяков Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-8163-8019
  • Богдана Олександрівна Панікарова Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-5910-8700

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23144

Ключові слова:

рибна колагеновмісна сировина, протеоліз, білкова добавка, колагеназа, бромелін, математичне моделювання

Анотація

У статті наведено результати досліджень, спрямованих на розробку математичної моделі процесу протеолізу рибної колагеновмісної сировини та обґрунтування доцільності і перспективності використання ферментних препаратів. Визначено значущі технологічні параметри процесу протеолізу рибної колагеновмісної сировини, зокрема температури, тривалості протеолізу, значення рН та концентрації протеолітичних ферментних препаратів. 

Біографії авторів

Ніна Василівна Дуденко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, Україна, 61051

Доктор медичних наук, професор

Кафедра гігієни харчування та мікробіології

Олександр Георгійович Дьяков, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра енергетики та фізики

Богдана Олександрівна Панікарова, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, Україна, 61051

Асистент

Кафедра гігієни харчування та мікробіології

Посилання

  1. Петрова, И. Б. Комплексная переработка отходов рыбоперерабатывающих производств: обзор [Текст] / И. Б. Петрова, А. И. Клименко // Молодой ученый. – 2012. – № 9. – С. 61–63.
  2. Rustad, T. О. Utilisation of marine by-products [Text] / T. О. Rustad // Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry. – 2003. – № 2. – P. 458–463.
  3. Nalinanon, S. Collagen from the skin of arabesque greenling (pleurogrammus azonus) solubilized with the aid of acetic acid and pepsin from albacore tuna (thunnus alalunga) stomach [Text] / S. Nalinanon, S. Benjakul, H. Kishimura // Journal of the Science of food and Agriculture. – 2010. – Vol. 90, № 9. – P. 1492−1500.
  4. Антипова, Л. В. Оценка перспектив применения вторичных ресурсов рыбоперерабатывающей промышленности на основе микроструктурной характеристики [Текст] : сб. науч. тр. / Л. В. Антипова, О. П. Дворянинова // Нетрадиционные природные ресурсы, инновационные технологии и продукты. – М. : РАЕН-МААНОИ, 2002, – Вып. 6. – С. 83–94.
  5. Цибизова, М. Е. Практические аспекты получения структурообразователей из коллагенсодержащего рыбного сырья [Текст] / М. Е. Цибизова, Р. Г. Разумовская, Као Тхи Хуе, Г. А. Павлова // Вестник Астраханского государственного технического университета. Серия: Рыбное хозяйство. – 2011. − № 1. − С. 145−151.
  6. Кращенко, В. В. Исследование влияния частичной ферментативной обработки пищевых отходов лососевых на качество рыбных бульонов [Текст] : науч. тр. / В. В. Кращенко, Е. М. Панчишина, А. В. Белобородько // Дальрыбвтуза. – 2011. − Т. 23. − С. 165–169.
  7. Чудинова, Л. Л. Перспективы использования верхних покровов пресноводных рыб [Текст] / Л. Л. Чудинова, Л. В. Антипова, О. П. Дворянинова, А. В. Гребенщиков // Рыбпром. – 2009. − № 4. − С. 28–32.
  8. Takeshi, N. Fish scale collagen. Preparation and partial characterization [Text] / N. Takeshi, I. Masamil, I. Masahide // International Journal of Food Sciense & Technology. – 2004. – Vol. 39, № 3. – Р. 239−244.
  9. Nalinanon, S. Type I collagen from the skin of ornate threadfin bream (nemipterus hexodon): characteristics and effect of pepsin hydrolysis [Text] / S. Nalinanon, S. Benjakul, H. Kishimura, K. Osako // Food chemistry. – 2011. – № 2. − P. 500–507.
  10. Takeshi, N. Collagen of octopus callistoctopus arakawai arm [Text] / N. Takeshi, N. Keiko, Y. Eiji, S. Nobutaka // International Journal of Food Sciense & Technology. – 2002. – Vol. 37, № 3. – Р. 285−289.
  11. Румшинская, Л. З. Математическая обработка результатов эксперимента [Текст] / Л. З. Румшинская. – М.: Наука, 1971. – 192 с.
  12. Жванко, Ю. Н. Современные методы исследования качества пищевых продуктов [Текст] / Ю. Н. Жванко, И. А. Снегирева. – М.: Экономика, 1976. – 222 с.
  13. Грачева, И. М. Технология ферментных препаратов [Текст] / И. М. Грачева, А. Ю. Кривова. – М: Элевар, 2000. – 256 с.
  14. Косенко, И. С. Применение ферментных препаратов протеолитического действия в обработке коллагенсодержащих продуктов убоя животных [Текст]: дис. … канд. техн. наук / И. С. Косенко. − Воронеж, 2009. − 252 с.
  15. Petrova, I. B., Klimenko, A. I. (2012). Kompleksnaja pererabotka othodov rybopererabatyvajushhih proizvodstv: obzor. Molodoj uchenyj, 9, 61–63.
  16. Rustad, T. O. (2003). Utilisation of marine by-products. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry, 2, 458–463.
  17. Nalinanon, S., Benjakul, S., Kishimura, H. (2010). Collagen from the skin of arabesque greenling (pleurogrammus azonus) solubilized with the aid of acetic acid and pepsin from albacore tuna (thunnus alalunga) stomach. Journal of the Science of food and Agriculture, Vol. 90, № 9, 1492−1500.
  18. Antipova, L. V., Dvorjaninova, O. P. (2002). Ocenka perspektiv primenenija vtorichnyh resursov rybopererabatyvajushhej promyshlennosti na osnove mikrostrukturnoj harakteristiki. Netradicionnye prirodnye resursy, innovacionnye tehnologii i produkty. RAENMAANOI, Vol. 6, 83–94.
  19. Cibizova, M. E., Razumovskaja, R. G., Kao, Thi Hue, Pavlova, G. A. (2011). Prakticheskie aspekty poluchenija strukturoobrazovatelej iz kollagensoderzhashhego rybnogo syr’ja. Vestnik Astrahanskogo gosudarstvennogo tehnicheskogo universiteta. Serija: Rybnoe hozjajstvo, 1, 145−151.
  20. Krashhenko, V. V., Panchishina, E. M., Beloborod’ko, A. V. (2011). Issledovanie vlijanija chastichnoj fermentativnoj obrabotki pishhevyh othodov lososevyh na kachestvo rybnyh bul’onov. Dal’rybvtuza, Vol. 23, 165–169.
  21. Chudinova, L. L., Antipova, L. V., Dvorjaninova, O. P., Grebenshhikov, A. V. (2009). Perspektivy ispol’zovanija verhnih pokrovov presnovodnyh ryb. Rybprom, 4, 28–32.
  22. Takeshi, N., Masamil, I., Masahide, I. (2004). Fish scale collagen. Preparation and partial characterization. International Journal of Food Sciense & Technology, Vol. 39, № 3, 239−244.
  23. Nalinanon, S., Benjakul, S., Kishimura, H., Osako, K. (2011). Type I collagen from the skin of ornate threadfin bream (nemipterus hexodon): characteristics and effect of pepsin hydrolysis. Food chemistry, 2, 500–507.
  24. Takeshi, N., Keiko, N., Eiji, Y., Nobutaka, S. (2002). Collagen of octopus callistoctopus arakawai arm. International Journal of Food Sciense & Technology, Vol. 37, № 3, 285−289.
  25. Rumshinskaja, L. Z. (1971). Matematicheskaja obrabotka rezul’tatov jekspe-rimenta. Nauka, 192.
  26. Zhvanko, Ju. N., Snegireva, I. A. (1976). Sovremennye metody issledovanija kachestva pishhevyh produktov. Jekonomika, 222.
  27. Gracheva, I. M., Krivova, A. Ju. (2000). Tehnologija fermentnyh preparatov. Jelevar, 256.
  28. Kosenko, I. S. (2009). Primenenie fermentnyh preparatov proteoliticheskogo dejstvija v obrabotke kollagensoderzhashhih produktov uboja zhivotnyh. Voronezh, 252.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-04-25

Як цитувати

Дуденко, Н. В., Дьяков, О. Г., & Панікарова, Б. О. (2014). Моделювання процесу протеолізу рибної колагеновмісної сировини. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 8–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23144

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв