Моделювання процесу протеолізу рибної колагеновмісної сировини
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23144Ключові слова:
рибна колагеновмісна сировина, протеоліз, білкова добавка, колагеназа, бромелін, математичне моделюванняАнотація
У статті наведено результати досліджень, спрямованих на розробку математичної моделі процесу протеолізу рибної колагеновмісної сировини та обґрунтування доцільності і перспективності використання ферментних препаратів. Визначено значущі технологічні параметри процесу протеолізу рибної колагеновмісної сировини, зокрема температури, тривалості протеолізу, значення рН та концентрації протеолітичних ферментних препаратів.
Посилання
- Петрова, И. Б. Комплексная переработка отходов рыбоперерабатывающих производств: обзор [Текст] / И. Б. Петрова, А. И. Клименко // Молодой ученый. – 2012. – № 9. – С. 61–63.
- Rustad, T. О. Utilisation of marine by-products [Text] / T. О. Rustad // Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry. – 2003. – № 2. – P. 458–463.
- Nalinanon, S. Collagen from the skin of arabesque greenling (pleurogrammus azonus) solubilized with the aid of acetic acid and pepsin from albacore tuna (thunnus alalunga) stomach [Text] / S. Nalinanon, S. Benjakul, H. Kishimura // Journal of the Science of food and Agriculture. – 2010. – Vol. 90, № 9. – P. 1492−1500.
- Антипова, Л. В. Оценка перспектив применения вторичных ресурсов рыбоперерабатывающей промышленности на основе микроструктурной характеристики [Текст] : сб. науч. тр. / Л. В. Антипова, О. П. Дворянинова // Нетрадиционные природные ресурсы, инновационные технологии и продукты. – М. : РАЕН-МААНОИ, 2002, – Вып. 6. – С. 83–94.
- Цибизова, М. Е. Практические аспекты получения структурообразователей из коллагенсодержащего рыбного сырья [Текст] / М. Е. Цибизова, Р. Г. Разумовская, Као Тхи Хуе, Г. А. Павлова // Вестник Астраханского государственного технического университета. Серия: Рыбное хозяйство. – 2011. − № 1. − С. 145−151.
- Кращенко, В. В. Исследование влияния частичной ферментативной обработки пищевых отходов лососевых на качество рыбных бульонов [Текст] : науч. тр. / В. В. Кращенко, Е. М. Панчишина, А. В. Белобородько // Дальрыбвтуза. – 2011. − Т. 23. − С. 165–169.
- Чудинова, Л. Л. Перспективы использования верхних покровов пресноводных рыб [Текст] / Л. Л. Чудинова, Л. В. Антипова, О. П. Дворянинова, А. В. Гребенщиков // Рыбпром. – 2009. − № 4. − С. 28–32.
- Takeshi, N. Fish scale collagen. Preparation and partial characterization [Text] / N. Takeshi, I. Masamil, I. Masahide // International Journal of Food Sciense & Technology. – 2004. – Vol. 39, № 3. – Р. 239−244.
- Nalinanon, S. Type I collagen from the skin of ornate threadfin bream (nemipterus hexodon): characteristics and effect of pepsin hydrolysis [Text] / S. Nalinanon, S. Benjakul, H. Kishimura, K. Osako // Food chemistry. – 2011. – № 2. − P. 500–507.
- Takeshi, N. Collagen of octopus callistoctopus arakawai arm [Text] / N. Takeshi, N. Keiko, Y. Eiji, S. Nobutaka // International Journal of Food Sciense & Technology. – 2002. – Vol. 37, № 3. – Р. 285−289.
- Румшинская, Л. З. Математическая обработка результатов эксперимента [Текст] / Л. З. Румшинская. – М.: Наука, 1971. – 192 с.
- Жванко, Ю. Н. Современные методы исследования качества пищевых продуктов [Текст] / Ю. Н. Жванко, И. А. Снегирева. – М.: Экономика, 1976. – 222 с.
- Грачева, И. М. Технология ферментных препаратов [Текст] / И. М. Грачева, А. Ю. Кривова. – М: Элевар, 2000. – 256 с.
- Косенко, И. С. Применение ферментных препаратов протеолитического действия в обработке коллагенсодержащих продуктов убоя животных [Текст]: дис. … канд. техн. наук / И. С. Косенко. − Воронеж, 2009. − 252 с.
- Petrova, I. B., Klimenko, A. I. (2012). Kompleksnaja pererabotka othodov rybopererabatyvajushhih proizvodstv: obzor. Molodoj uchenyj, 9, 61–63.
- Rustad, T. O. (2003). Utilisation of marine by-products. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry, 2, 458–463.
- Nalinanon, S., Benjakul, S., Kishimura, H. (2010). Collagen from the skin of arabesque greenling (pleurogrammus azonus) solubilized with the aid of acetic acid and pepsin from albacore tuna (thunnus alalunga) stomach. Journal of the Science of food and Agriculture, Vol. 90, № 9, 1492−1500.
- Antipova, L. V., Dvorjaninova, O. P. (2002). Ocenka perspektiv primenenija vtorichnyh resursov rybopererabatyvajushhej promyshlennosti na osnove mikrostrukturnoj harakteristiki. Netradicionnye prirodnye resursy, innovacionnye tehnologii i produkty. RAENMAANOI, Vol. 6, 83–94.
- Cibizova, M. E., Razumovskaja, R. G., Kao, Thi Hue, Pavlova, G. A. (2011). Prakticheskie aspekty poluchenija strukturoobrazovatelej iz kollagensoderzhashhego rybnogo syr’ja. Vestnik Astrahanskogo gosudarstvennogo tehnicheskogo universiteta. Serija: Rybnoe hozjajstvo, 1, 145−151.
- Krashhenko, V. V., Panchishina, E. M., Beloborod’ko, A. V. (2011). Issledovanie vlijanija chastichnoj fermentativnoj obrabotki pishhevyh othodov lososevyh na kachestvo rybnyh bul’onov. Dal’rybvtuza, Vol. 23, 165–169.
- Chudinova, L. L., Antipova, L. V., Dvorjaninova, O. P., Grebenshhikov, A. V. (2009). Perspektivy ispol’zovanija verhnih pokrovov presnovodnyh ryb. Rybprom, 4, 28–32.
- Takeshi, N., Masamil, I., Masahide, I. (2004). Fish scale collagen. Preparation and partial characterization. International Journal of Food Sciense & Technology, Vol. 39, № 3, 239−244.
- Nalinanon, S., Benjakul, S., Kishimura, H., Osako, K. (2011). Type I collagen from the skin of ornate threadfin bream (nemipterus hexodon): characteristics and effect of pepsin hydrolysis. Food chemistry, 2, 500–507.
- Takeshi, N., Keiko, N., Eiji, Y., Nobutaka, S. (2002). Collagen of octopus callistoctopus arakawai arm. International Journal of Food Sciense & Technology, Vol. 37, № 3, 285−289.
- Rumshinskaja, L. Z. (1971). Matematicheskaja obrabotka rezul’tatov jekspe-rimenta. Nauka, 192.
- Zhvanko, Ju. N., Snegireva, I. A. (1976). Sovremennye metody issledovanija kachestva pishhevyh produktov. Jekonomika, 222.
- Gracheva, I. M., Krivova, A. Ju. (2000). Tehnologija fermentnyh preparatov. Jelevar, 256.
- Kosenko, I. S. (2009). Primenenie fermentnyh preparatov proteoliticheskogo dejstvija v obrabotke kollagensoderzhashhih produktov uboja zhivotnyh. Voronezh, 252.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Ніна Василівна Дуденко, Олександр Георгійович Дьяков, Богдана Олександрівна Панікарова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.