Дослідження якості масляної суміші, збагаченої біогенним комплексом рослинних мікронутрієнтів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23145Ключові слова:
масляна суміш, технологія, насіння кунжуту білого, показники якості, мікроструктура суспензіїАнотація
У статті представлено результати мікроструктурних досліджень водної суспензії розмеленого насіння кунжуту білого. Методом оптичної мікроскопії у досліджуваній суспензії виявлено ділянки із глобулярною та поліедричною структурою. При вивченні характеристик консистенції солоної масляної суміші, збагаченої біогенним комплексом рослинних добавок, встановлено вплив останніх на показники якості готового продукту.
Посилання
- Концепція загальнодержавної програми «Здоровя-2020: український вимір» [Електронний ресурс] / Схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.09.2011р. № 1164-р. – Режим доступу : http://moz.gov.ua/ua/portal/Pro_20120316_1.html#2.
- Линник, С. О. Напрями реалізації в Україні європейської стратегії ВООЗ щодо профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями [Текст] / С. О. Линник // Наукові праці. Державне управління. – 2012. – Вип. 196., Т. 208.– С. 106–111.
- Сердюк, А. М. Стратегія розвитку в охороні здоров’я в Україні [Текст] / А. М. Сердюк, Ю. І. Кундієв, А. М. Нагорна, В. П. Широбоков // Журнал НАМН України. – 2012. – Т. 18, № 3. – С. 358–371.
- Іванов, С. Масляна паста з комплексом біологічно активних рослинних мікронутрієнтів антидіабетичного призначення [Текст] / С. Іванов, Т. Рашевська // Наукові праці НУХТ. – 2012. – № 43. – С. 85–94.
- Смоля, А. Масляна паста з мікронутрієнтами моркви [Текст] / А. Смоля, Т. Рашевська // Наукові праці молодих учених, аспірантів та студентів ОНАХТ. – 2012. – Т. 1. – С. 96–98.
- Махоніна, М. Вплив тривалості перемішування водної суспензії полі функціональної добавки із насіння льону на її мікроструктуру [Текст] / М. Махоніна, Т. Рашевська // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. Збірник наукових праць ХДУХТ. – 2009. – Вип. 2 (10). – С. 219–224.
- Вашека, О. М. Мікроструктура водних розчинів порошків моркви отриманих за різними технологіями сушіння [Текст] / О. М. Вашека, Т. О. Рашевська // Мол. пром. – 2007. – № 2. – С. 45–49.
- Івашків, Л. Я. Використання насіння та олії кунжуту в харчуванні людини [Текст] / Л. Я. Івашків, А. Є. Шах, М. Я. Бомба // Проблеми харчування. – 2011. – № 3-4. – С. 60–65.
- Kiokias, S. Dietary supplementation with a natural carotenoid mixture decreases oxidative stress [Text] / S. Kiokias, M. H. Gordon // European Journal of Clinical Nutrition. – 2003. – № 57. – Р. 1135–1140.
- Здобнов, А. И. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий: Для предприятий обществ. питания [Текст] / А. И. Здобнов, В. А. Цыганенко, М. И. Пересичный. – К.: А.С.К., 2008. – 656 с.
- Kontseptsiia zahalnoderzhavnoi prohramy «Zdorovia-2020: ukrainskyi vymir» (2011). Skhvaleno rozporiadzhenniam Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 31.09.2011. № 1164-r. Available at: http://moz.gov.ua/ua/portal/Pro_20120316_1.html#2.
- Lynnyk, S. O. (2012). Napriamy realizatsii v Ukraini yevropeiskoi stratehii VOOZ shchodo profilaktyky ta borotby z neinfektsiinymy zakhvoriuvanniamy. Naukovi pratsi. Derzhavne upravlinnia, Issue 196, Vol. 208, 106–111.
- Serdiuk, A. M., Kundiiev, Iu. I., Nahorna, A. M., Shyrobokov, V. P. (2012). Stratehiia rozvytku v okhoroni zdorov’ia v Ukraini. Zhurnal NAMN Ukrainy, Vol. 18, № 3, 358–371.
- Ivanov, S., Rashevska, T. (2012). Masliana pasta z kompleksom biolohichno aktyvnykh roslynnykh mikronutriientiv antydiabetychnoho pryznachennia. Naukovi pratsi NUKhT, 43, 85–94.
- Smolia, A., Rashevska, T. (2012). Masliana pasta z mikronutriientamy morkvy. Naukovi pratsi molodykh uchenykh, aspirantiv ta studentiv ONAKhT, Vol. 1, 96–98.
- Makhonina, M., Rashevska, Т. (2009). Vplyv tryvalosti peremishuvannia vodnoi suspenzii poli funktsionalnoi dobavky iz nasinnia lonu na yii mikrostrukturu. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli. Zbirnyk naukovykh prats KhDUKhT, Kharkiv, 2 (10), 219–224.
- Vasheka, O. M., Rashevska, T. O. (2007). Mikrostruktura vodnykh rozchyniv poroshkiv morkvy otrymanykh za riznymy tekhnolohiiamy sushinnia. Mol. prom., 2, 45–49.
- Ivashkiv, L. Ia., Shakh, A. Ie., Bomba, M. Ia. (2011). Vykorystannia nasinnia ta olii kunzhutu v kharchuvanni liudyny. Problemy kharchuvannia, 3-4, 60–65.
- Kiokias, S., Gordon M. H. (2003). Dietary supplementation with a natural carotenoid mixture decreases oxidative stress. European Journal of Clinical Nutrition, 57, 1135–1140.
- Zdobnov, А., Tsyganenko, V. А. (2008). Sbornik retseptur blyud i kulinarnykh izdelij: Dlya predpriyatij obshhestv. pitaniya, K, А.S.K., 656.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Олександра Володимирівна Нєміріч, Оксана Миколаївна Вашека, Оксана Олександрівна Петруша, Анна Карпенко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.