Дослідження якості масляної суміші, збагаченої біогенним комплексом рослинних мікронутрієнтів

Автор(и)

  • Олександра Володимирівна Нєміріч Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028, Україна https://orcid.org/0000-0002-2849-7501
  • Оксана Миколаївна Вашека Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028, Україна https://orcid.org/0000-0003-4162-105X
  • Оксана Олександрівна Петруша Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028, Україна https://orcid.org/0000-0002-6009-127X
  • Анна Карпенко Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028, Україна https://orcid.org/0000-0003-2688-4062

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23145

Ключові слова:

масляна суміш, технологія, насіння кунжуту білого, показники якості, мікроструктура суспензії

Анотація

У статті представлено результати мікроструктурних досліджень водної суспензії розмеленого насіння кунжуту білого. Методом оптичної мікроскопії у досліджуваній суспензії виявлено ділянки із глобулярною та поліедричною структурою. При вивченні характеристик консистенції солоної масляної суміші, збагаченої біогенним комплексом рослинних добавок, встановлено вплив останніх на показники якості готового продукту.

Біографії авторів

Олександра Володимирівна Нєміріч, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра експертизи харчових продуктів

Оксана Миколаївна Вашека, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028

Кандидат технічних наук

Кафедра експертизи харчових продуктів

Оксана Олександрівна Петруша, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028

Кандидат технічних наук

Кафедра експертизи харчових продуктів

Анна Карпенко, Національний університет харчових технологій пр. Науки, 26, м. Київ, Україна, 03028

Студентка

Кафедра експертизи харчових продуктів

Посилання

  1. Концепція загальнодержавної програми «Здоровя-2020: український вимір» [Електронний ресурс] / Схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.09.2011р. № 1164-р. – Режим доступу : http://moz.gov.ua/ua/portal/Pro_20120316_1.html#2.
  2. Линник, С. О. Напрями реалізації в Україні європейської стратегії ВООЗ щодо профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями [Текст] / С. О. Линник // Наукові праці. Державне управління. – 2012. – Вип. 196., Т. 208.– С. 106–111.
  3. Сердюк, А. М. Стратегія розвитку в охороні здоров’я в Україні [Текст] / А. М. Сердюк, Ю. І. Кундієв, А. М. Нагорна, В. П. Широбоков // Журнал НАМН України. – 2012. – Т. 18, № 3. – С. 358–371.
  4. Іванов, С. Масляна паста з комплексом біологічно активних рослинних мікронутрієнтів антидіабетичного призначення [Текст] / С. Іванов, Т. Рашевська // Наукові праці НУХТ. – 2012. – № 43. – С. 85–94.
  5. Смоля, А. Масляна паста з мікронутрієнтами моркви [Текст] / А. Смоля, Т. Рашевська // Наукові праці молодих учених, аспірантів та студентів ОНАХТ. – 2012. – Т. 1. – С. 96–98.
  6. Махоніна, М. Вплив тривалості перемішування водної суспензії полі функціональної добавки із насіння льону на її мікроструктуру [Текст] / М. Махоніна, Т. Рашевська // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. Збірник наукових праць ХДУХТ. – 2009. – Вип. 2 (10). – С. 219–224.
  7. Вашека, О. М. Мікроструктура водних розчинів порошків моркви отриманих за різними технологіями сушіння [Текст] / О. М. Вашека, Т. О. Рашевська // Мол. пром. – 2007. – № 2. – С. 45–49.
  8. Івашків, Л. Я. Використання насіння та олії кунжуту в харчуванні людини [Текст] / Л. Я. Івашків, А. Є. Шах, М. Я. Бомба // Проблеми харчування. – 2011. – № 3-4. – С. 60–65.
  9. Kiokias, S. Dietary supplementation with a natural carotenoid mixture decreases oxidative stress [Text] / S. Kiokias, M. H. Gordon // European Journal of Clinical Nutrition. – 2003. – № 57. – Р. 1135–1140.
  10. Здобнов, А. И. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий: Для предприятий обществ. питания [Текст] / А. И. Здобнов, В. А. Цыганенко, М. И. Пересичный. – К.: А.С.К., 2008. – 656 с.
  11. Kontseptsiia zahalnoderzhavnoi prohramy «Zdorovia-2020: ukrainskyi vymir» (2011). Skhvaleno rozporiadzhenniam Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 31.09.2011. № 1164-r. Available at: http://moz.gov.ua/ua/portal/Pro_20120316_1.html#2.
  12. Lynnyk, S. O. (2012). Napriamy realizatsii v Ukraini yevropeiskoi stratehii VOOZ shchodo profilaktyky ta borotby z neinfektsiinymy zakhvoriuvanniamy. Naukovi pratsi. Derzhavne upravlinnia, Issue 196, Vol. 208, 106–111.
  13. Serdiuk, A. M., Kundiiev, Iu. I., Nahorna, A. M., Shyrobokov, V. P. (2012). Stratehiia rozvytku v okhoroni zdorov’ia v Ukraini. Zhurnal NAMN Ukrainy, Vol. 18, № 3, 358–371.
  14. Ivanov, S., Rashevska, T. (2012). Masliana pasta z kompleksom biolohichno aktyvnykh roslynnykh mikronutriientiv antydiabetychnoho pryznachennia. Naukovi pratsi NUKhT, 43, 85–94.
  15. Smolia, A., Rashevska, T. (2012). Masliana pasta z mikronutriientamy morkvy. Naukovi pratsi molodykh uchenykh, aspirantiv ta studentiv ONAKhT, Vol. 1, 96–98.
  16. Makhonina, M., Rashevska, Т. (2009). Vplyv tryvalosti peremishuvannia vodnoi suspenzii poli funktsionalnoi dobavky iz nasinnia lonu na yii mikrostrukturu. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli. Zbirnyk naukovykh prats KhDUKhT, Kharkiv, 2 (10), 219–224.
  17. Vasheka, O. M., Rashevska, T. O. (2007). Mikrostruktura vodnykh rozchyniv poroshkiv morkvy otrymanykh za riznymy tekhnolohiiamy sushinnia. Mol. prom., 2, 45–49.
  18. Ivashkiv, L. Ia., Shakh, A. Ie., Bomba, M. Ia. (2011). Vykorystannia nasinnia ta olii kunzhutu v kharchuvanni liudyny. Problemy kharchuvannia, 3-4, 60–65.
  19. Kiokias, S., Gordon M. H. (2003). Dietary supplementation with a natural carotenoid mixture decreases oxidative stress. European Journal of Clinical Nutrition, 57, 1135–1140.
  20. Zdobnov, А., Tsyganenko, V. А. (2008). Sbornik retseptur blyud i kulinarnykh izdelij: Dlya predpriyatij obshhestv. pitaniya, K, А.S.K., 656.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-20

Як цитувати

Нєміріч, О. В., Вашека, О. М., Петруша, О. О., & Карпенко, А. (2014). Дослідження якості масляної суміші, збагаченої біогенним комплексом рослинних мікронутрієнтів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(10(69), 30–33. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23145

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв