Виявлення змін технічних параметрів дійкової гуми в виробничих умовах з встановленням впливу на процес доїння
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.231917Ключові слова:
дійкова гума, експлуатація гуми, параметри гуми, молочний жир, швидкість доїнняАнотація
Багаторічний досвід експлуатації доїльних апаратів засвідчує, що дійкова гума була й залишається недовговічною й ненадійною ланкою в технологічному процесі машинного доїння. У процесі експлуатації гума швидко втрачає міцність і пружні властивості, стає жорсткою й менш еластичною, деформується, змінюючи форму.
Метою дослідження є виявлення змін технічних параметрів дійкової гуми в виробничих умовах з встановленням впливу на процес доїння. Отримані результати дозволять здійснити раціональний вибір дійкової гуми доїльних стаканів, що забезпечить ефективний процес доїння.
Під час проведення досліджень на первинному етапі експериментально встановлювали фізико-механічний стан дійкової гуми за парової дезінфекції та в наслідок насичення виробу молочними жирами. На наступному етапі виявляли вплив натягу дійкової гуми у доїльному стакані на швидкість доїння.
Встановлено, що дійкова гума в процесі експлуатації активно піддається впливу молочного жиру, що призводить до втрати її ваги відносно початкового значення. На 1000 день роботи втрата ваги, по відношенню до початкового значення (100 г), за температурних режимів промивання у 85 °С, 50 °С, 35 °С та 20 °С становила 1 г, 3,3 г, 5 г та 4,2 г відповідно. Встановлені залежності маси набухання дійкової гуми M від температури миючих розчинів T і тривалості експлуатації t в наслідок насичення молочними жирами.
Встановлена залежність швидкості молоковіддачі V від сили натягу дійкової гуми F доїльних стаканів. Так встановлено, що при зміні сили натягу дійкової гуми від 25 до 60 Н різниця середньої інтенсивності молоковіддачі становить 0,13 кг/хв. (10,8 %). Стосовно величини удою за зазначеного натягу, то різниця має значення у 0,15 кг (2,5 %). За натягу гуми від 60 до 25 Н середній час доїння збільшується на 0,46 хв. (8,3 %). Отже встановлено, що доїльний апарат з дійковою гумою з різним натягом при загальному часу доїння буде нерівномірно видоювати різні частки вимені тварини. Середнєквадратичне відхилення швидкості молоковіддачі при цьому може складати 0,07 кг/хв.
Проведені дослідження розширюють уявлення про техніко-технологічні характеристики гумових виробів, а саме її зміни за парової дезінфекції та в наслідок насичення молочними жирами
Посилання
- Paliy, A., Nanka, A., Marchenko, M., Bredykhin, V., Paliy, A., Negreba, J. et. al. (2020). Establishing changes in the technical parameters of nipple rubber for milking machines and their impact on operational characteristics. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (1 (104)), 78–87. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200635
- Kuhnhenne, M., Pyschny, D., Kramer, L., Brieden, M., Ummenhofer, T., Ruff, D. C. et. al. (2019). Mechanical and thermal performance of new liner tray solutions. Steel Construction, 12 (1), 23–30. doi: https://doi.org/10.1002/stco.201800025
- Palii, A. P., Kovalchuk, Y. O., Boyko, Y. A., Bondaruk, Y. V., Diachuk, P. V., Duka, T. M. et. al. (2020). Impact of various milking equipment on incidence of mastitis in dairy herd. Ukrainian Journal of Ecology, 10 (5), 160–165. doi: https://doi.org/10.15421/2020_224
- Tse, C., Barkema, H. W., DeVries, T. J., Rushen, J., Pajor, E. A. (2018). Impact of automatic milking systems on dairy cattle producers’ reports of milking labour management, milk production and milk quality. Animal, 12 (12), 2649–2656. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731118000654
- Dzidic, A., Rovai, M., Poulet, J. L., Leclerc, M., Marnet, P. G. (2019). Review: Milking routines and cluster detachment levels in small ruminants. Animal, 13, s86–s93. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731118003488
- Mishra, A., Khatri, S., Jha, S. K., Ansari, S. (2020). Effects of Milking Methods on Milk Yield, Milk Flow Rate, and Milk Composition in Cow. International Journal of Scientific and Research Publications (IJSRP), 10 (1), p9765. doi: https://doi.org/10.29322/ijsrp.10.01.2020.p9765
- Aslam, N., Abdullah, M., Fiaz, M., Bhatti, J., Iqbal, Z., Bangulzai, N. et. al. (2014). Evaluation of different milking practices for optimum production performance in Sahiwal cows. Journal of Animal Science and Technology, 56 (1), 13. doi: https://doi.org/10.1186/2055-0391-56-13
- Silva Boloña, P., Reinemann, D. J., Upton, J. (2019). Effect of teatcup removal settings on milking efficiency and milk quality in a pasture-based automatic milking system. Journal of Dairy Science, 102 (9), 8423–8430. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2018-15839
- Jacobs, J. A., Siegford, J. M. (2012). Invited review: The impact of automatic milking systems on dairy cow management, behavior, health, and welfare. Journal of Dairy Science, 95 (5), 2227–2247. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2011-4943
- Paliy, A. P. (2017). Study of the impact of milking systems on the teats of cow udder. Izvestiya natsional'nogo agrarnogo universiteta Armenii, 1 (57), 33–35.
- Enokidani, M., Kawai, K., Shinozuka, Y., Kurumisawa, T. (2020). A case study of improving milking cow performance and milking system performance with using a flow simulator. Animal Science Journal, 91 (1). doi: https://doi.org/10.1111/asj.13389
- Drach, U., Halachmi, I., Pnini, T., Izhaki, I., Degani, A. (2017). Automatic herding reduces labour and increases milking frequency in robotic milking. Biosystems Engineering, 155, 134–141. doi: https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2016.12.010
- Aliev, E. B. (2010). Study of wear rubber nipple milкing machine based theory of aging. Zbirnyk naukovykh prats IMT NAAN “Mekhanizatsiya, ekolohizatsiya ta konvertatsiya biosyrovyny u tvarynnytstvi”, 1 (5, 6), 233–242. Available at: http://aliev.in.ua/doc/stat/2010/stat_3.pdf
- Penry, J. F., Upton, J., Leonardi, S., Thompson, P. D., Reinemann, D. J. (2018). A method for assessing teatcup liner performance during the peak milk flow period. Journal of Dairy Science, 101 (1), 649–660. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2017-12942
- Radu, R., Ioan, T., Petru, C. (2017). Assessment of the milking machine parameters using a computer driven test system. Journal of Agricultural Informatics, 8 (1), 32–44. doi: https://doi.org/10.17700/jai.2017.8.1.321
- Paliy, A., Naumenko, A., Paliy, A., Zolotaryova, S., Zolotarev, A., Tarasenko, L. et. al. (2020). Identifying changes in the milking rubber of milking machines during testing and under industrial conditions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (1 (107)), 127–137. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.212772
- Bava, L., Zucali, M., Brasca, M., Zanini, L., Sandrucci, A. (2009). Efficiency of cleaning procedure of milking equipment and bacterial quality of milk. Italian Journal of Animal Science, 8 (sup2), 387–389. doi: https://doi.org/10.4081/ijas.2009.s2.387
- Kukhtyn, M., Berhilevych, O., Kravcheniuk, K., Shynkaruk, O., Horyuk, Y., Semaniuk, N. (2017). The influence of disinfectants on microbial biofilms of dairy equipment. EUREKA: Life Sciences, 5, 11–17. doi: https://doi.org/10.21303/2504-5695.2017.00423
- Verkholiuk, M. M., Peleno, R. A., Semaniuk, N. V. (2019). Development of a regime of disinfection of milking equipment and milk inventory with the acid detergent “Milkodez.” Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 21 (96), 153–157. doi: https://doi.org/10.32718/nvlvet9627
- Hall, C. W. (2020). Dairy machinery. Access Science. doi: https://doi.org/10.1036/1097-8542.179900
- Rasmussen, M. D., Frimer, E. S., Kaartinen, L., Jensen, N. E. (1998). Milking performance and udder health of cows milked with two different liners. Journal of Dairy Research, 65 (3), 353–363. doi: https://doi.org/10.1017/s0022029998002994
- Paliy, A. P. (2016). Modern aspects of operation liner teat cups. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 18 (2 (67)), 159–162. doi: https://doi.org/10.15421/nvlvet6736
- Antoshuk, S., Sorokin, E. (2014). Soskovaya rezina. Menyat' ili obsluzhivat'? Belorusskoe sel'skoe hozyaystvo, 3, 115–117.
- Galitcheva, M. S., Golovan’, V. T., Dakhuzhev, Y. G. (2009). Correlation between elasticity of mammillar rubber of milking machine and cow’s lactiferous gland function. Novye tekhnologii, 1, 26–29.
- Izmailova, N. O. (2005). Vplyv doilnoi aparatury na fiziolohichni i produktyvni pokaznyky koriv. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu, 9-10, 63–66.
- Shevchenko, I. A., Aliev, E. B.; Shevchenko, I. A. (Ed.) (2013). Naukovo-metodychni rekomendatsii z bahatokryterialnoho vyrobnychoho kontroliu doilnykh ustanovok. Zaporizhzhia: Aktsent Invest-treid, 156. Available at: http://aliev.in.ua/doc/knigi/kniga_1.pdf
- Wiercioch, M., Luberański, A., Lejman, K., Fugol, M., Prask, H. (2019). Shaping Teat Suction Forces of Liners with Varied Structure of Rubber Core. Agricultural Engineering, 23 (1), 105–116. doi: https://doi.org/10.1515/agriceng-2019-0010
- Il’in, V. M., Rezova, A. K. (2015). Styrene Butadiene Rubber: Production Worldwide. International Polymer Science and Technology, 42 (10), 35–44. doi: https://doi.org/10.1177/0307174x1504201008
- Shit, S. C., Shah, P. (2013). A Review on Silicone Rubber. National Academy Science Letters, 36 (4), 355–365. doi: https://doi.org/10.1007/s40009-013-0150-2
- Gálik, R., Boďo Š Staroňová, L. (2016). Monitoring the inner surface of teat cup liners made from different materials. Research in Agricultural Engineering, 61, S74–S78. doi: https://doi.org/10.17221/50/2015-rae
- Palii, А. P., Handola, Yu. M., Shevchenko, I. O., Stotskyi, A. O., Stotskyi, O. G., Sereda, A. I. et. al. (2020). Assessment of cow lactation and milk parameters when applying various milking equipment. Ukrainian Journal of Ecology, 10 (4), 195–201. Available at: https://www.ujecology.com/articles/assessment-of-cow-lactation-and-milk-parameters-when-applying-various-milking-equipment.pdf
- Fahim, A., Kamboj, M., Sirohi, A., Bhakat, M., Prasad, S., Gupta, R. (2018). Milking machine induced teat reactions in crossbred cows milked in automated herringbone milking parlour. Indian Journal of Animal Sciences, 88 (12), 1412–1415.
- Xu, Y., Feng, L., Cong, H., Li, P., Liu, F., Song, S., Fan, L. (2020). Preparation of TiO2/Ser filler with ultraviolet resistance and antibacterial effects and its application in SBR/TRR blend rubber. Journal of Rubber Research, 23 (2), 47–55. doi: https://doi.org/10.1007/s42464-020-00035-x
- Kyselov, O. V., Komarova, I. B., Milko, D. O., Bakardzhyiev, R. O.; Milko, D. O. (Ed.) (2017). Statystychna obrobka i oformlennia rezultativ eksperymentalnykh doslidzhen (iz dosvidu napysannia dysertatsiynykh robit). Zaporizhzhia: STATUS, 1181.
- Dmytriv, V., Dmytriv, I., Lavryk, Y., Horodeckyy, I. (2018). Models of adaptation of the milking machines systems. BIO Web of Conferences, 10, 02004. doi: https://doi.org/10.1051/bioconf/20181002004
- Paliy, A., Nanka, O., Ishchenko, K., Paliy, A. (2019). Research on high-yielding dairy cow treatment techniques during milking. ABAH Bioflux, 11 (1), 1–11. Available at: http://www.abah.bioflux.com.ro/docs/2019.1-11.pdf
- Fenenko, А. I. (2015). Technical and technological parameters of thе biotechnology system of cow. Mekhaniko-tekhnolohichni protsesy, vykonavchi orhany ta mashyny dlia tvarynnytstva, 1 (13), 111–120.
- Artamonova, O. A. (2020). Studying sanitary and hygienic condition of delaval milking equipment units. International Research Journal, 6 (96), 184–187. doi: https://doi.org/10.23670/IRJ.2020.96.6.035
- Leonardi, S., Penry, J. F., Tangorra, F. M., Thompson, P. D., Reinemann, D. J. (2015). Methods of estimating liner compression. Journal of Dairy Science, 98 (10), 6905–6912. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2015-9380
- Christine, O. (2018). Trends in Hand Milking and Machine Milking in Kenya. Journal of Engineering and Applied Sciences, 13 (14), 5655–5660. Available at: https://www.researchgate.net/publication/327682156_Trends_in_hand_milking_and_machine_milking_in_Kenya
- Palii, A. P., Ishchenko, K. V., Bredykhin, V. V., Gurskyi, P. V., Levkin, D. A., Antoniuk, A. A. et. al. (2021). Effect of various milking equipment on milk ejection in high-yielding cows. Ukrainian Journal of Ecology, 11 (1), 18–24. doi: https://doi.org/10.15421/2020_303
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Андрей Павлович Палий, Эльчин Бахтияр оглы Алиев, Александр Владимирович Нанка, Алексей Васильевич Богомолов, Вадим Викторович Бредихин, Анатолий Павлович Палий, Оксана Ивановна Шкромада, Юрий Владимирович Мусиенко, Александр Григорьевич Стоцький, Наталия Петровна Гребеник
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.