Розробка шнекової терморадіаційної сушарки для сушіння вичавок рослинного походження
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.232116Ключові слова:
шнекова терморадіаційна сушарка, рослинні вичавки, кінетика сушіння, температурне полеАнотація
Вдосконалено модельну конструкцію шнекової терморадіаційної сушарки для сушіння вичавок рослинного походження в низькотемпературному режимі (35...80 °С) до кінцевого вологовмісту на рівні 8...13 % сухих речовин. Сушарка має регульовану швидкість обертання шнеку (3...4 хв–1), повітряного потоку (0,05...0,09 м/с) та характеризується рівномірністю розподілу теплового потоку. Оснащена енергоощадним двохкільцевим комплексом з використання вторинної енергії для підігрівання первинного повітря з 21,1 °С до 28,9 °С. Використання елементів Пельтьє, розмішених на нагрівальній технічній поверхні шнеку сушарки, дозволяє перетворити теплову енергію в низьковольтну напругу живлення автономних нагнітального та витяжного вентиляторів.
Визначено тривалість сушіння вичавок у модельній конструкції шнекової терморадіаційної сушарці, зокрема томатних вичавок з початковим вмістом 75 % сухих речовин – 107 хв. Для яблучних вичавок з початковим вмістом 65 % сухих речовин складає 98 хв. Для порівняння тривалість конвективного сушіння томатних вичавок (75 % сухих речовин) становить 120 хв. Сушіння здійснювалося за температури 60 °С до кінцевого вологовмісту 10..12 % сухих речовин. Органолептичне оцінювання на прикладі томатних вичавків підтверджує ефективність конструктивних рішень у шнековій сушарці в порівнянні з конвективним способом.
Отримані результати дослідження забезпечать умови для подальшого проектування та впровадження запропонованої конструкції терморадіаційної сушарки для сушіння вичавок рослинного походження зі зміненим способом теплопідведення та використанням вторинної енергії. Розроблена конструкція апарату дає змогу переробляти та зберігати якісні властивості рослинних вичавків, що дозволяє використовувати даний продукт в широкому спектрі харчової галузі
Посилання
- Niemira, B. A., Fan, X. (2014). FRUITS AND VEGETABLES | Advances in Processing Technologies to Preserve and Enhance the Safety of Fresh and Fresh-Cut Fruits and Vegetables. Encyclopedia of Food Microbiology, 983–991. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-384730-0.00428-6
- Das, I., Arora, A. (2017). Post-harvest processing technology for cashew apple – A review. Journal of Food Engineering, 194, 87–98. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2016.09.011
- Sucheta, Singla, G., Chaturvedi, K., Sandhu, P. P. (2020). Status and recent trends in fresh-cut fruits and vegetables. Fresh-Cut Fruits and Vegetables, 17–49. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-816184-5.00002-1
- El Sheikha, A. F. (2019). Tracing Fruits and Vegetables from Farm to Fork: Questions of Novelty and Efficiency. Production and Management of Beverages, 179–209. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-815260-7.00006-7
- Vincente, A. R., Manganaris, G. A., Ortiz, C. M., Sozzi, G. O., Crisosto, C. H. (2014). Nutritional Quality of Fruits and Vegetables. Postharvest Handling, 69–122. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-408137-6.00005-3
- De Laurentiis, V., Corrado, S., Sala, S. (2018). Quantifying household waste of fresh fruit and vegetables in the EU. Waste Management, 77, 238–251. doi: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2018.04.001
- MOZ Ukrainy predstavylo rekomendatsiyi zi zdorovoho kharchuvannia. Available at: https://moz.gov.ua/article/news/moz-ukraini-predstavilo-rekomendacii-zi-zdorovogo-harchuvannja
- Román, G. C., Jackson, R. E., Gadhia, R., Román, A. N., Reis, J. (2019). Mediterranean diet: The role of long-chain ω-3 fatty acids in fish; polyphenols in fruits, vegetables, cereals, coffee, tea, cacao and wine; probiotics and vitamins in prevention of stroke, age-related cognitive decline, and Alzheimer disease. Revue Neurologique, 175 (10), 724–741. doi: https://doi.org/10.1016/j.neurol.2019.08.005
- Zagorulko, A., Zahorulko, A., Kasabova, K., Chervonyi, V., Omelchenko, O., Sabadash, S. et. al. (2018). Universal multifunctional device for heat and mass exchange processes during organic raw material processing. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (1 (96)), 47–54. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.148443
- Sanchez-Siles, L. M., Michel, F., Román, S., Bernal, M. J., Philipsen, B., Haro, J. F. et. al. (2019). The Food Naturalness Index (FNI): An integrative tool to measure the degree of food naturalness. Trends in Food Science & Technology, 91, 681–690. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.07.015
- Battacchi, D., Verkerk, R., Pellegrini, N., Fogliano, V., Steenbekkers, B. (2020). The state of the art of food ingredients’ naturalness evaluation: A review of proposed approaches and their relation with consumer trends. Trends in Food Science & Technology, 106, 434–444. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.10.013
- Pashniuk, L. O. (2012). Food industry of Ukraine: state, tendencies and perspectives of development. Ekonomichnyi Chasopys-KhKhI, 9-10, 60–63. Available at: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/48329/18-Pashniuk.pdf?sequence=1
- Zahorulko, A., Zagorulko, A., Yancheva, M., Ponomarenko, N., Tesliuk, H., Silchenko, E. et. al. (2020). Increasing the efficiency of heat and mass exchange in an improved rotary film evaporator for concentration of fruit-and-berry puree. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (8 (108)), 32–38. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.218695
- Silveira, A. C. P. (2015). Thermodynamic and hydrodynamic characterization of the vacuum evaporation process during concentration of dairy products in a falling film evaporator. Food and Nutrition. Agrocampus Ouest. NNT: 2015NSARB269. Available at: https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-01342521/document
- Cokgezme, O. F., Sabanci, S., Cevik, M., Yildiz, H., Icier, F. (2017). Performance analyses for evaporation of pomegranate juice in ohmic heating assisted vacuum system. Journal of Food Engineering, 207, 1–9. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2017.03.015
- Cherevko, O., Mykhaylov, V., Zagorulko, A., Zahorulko, A. (2018). Improvement of a rotor film device for the production of highquality multicomponent natural pastes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (92)), 11–17. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126400
- Ding, Z., Qin, F. G. F., Yuan, J., Huang, S., Jiang, R., Shao, Y. (2019). Concentration of apple juice with an intelligent freeze concentrator. Journal of Food Engineering, 256, 61–72. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2019.03.018
- Zahorulko, A., Zagorulko, A., Fedak, N., Sabadash, S., Kazakov, D., Kolodnenko, V. (2019). Improving a vacuum-evaporator with enlarged heat exchange surface for making fruit and vegetable semi-finished products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (102)), 6–13. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178764
- González, M., Barrios, S., Budelli, E., Pérez, N., Lema, P., Heinzen, H. (2020). Ultrasound assisted extraction of bioactive compounds in fresh and freeze-dried Vitis vinifera cv Tannat grape pomace. Food and Bioproducts Processing, 124, 378–386. doi: https://doi.org/10.1016/j.fbp.2020.09.012
- Sengar, A. S., Rawson, A., Muthiah, M., Kalakandan, S. K. (2020). Comparison of different ultrasound assisted extraction techniques for pectin from tomato processing waste. Ultrasonics Sonochemistry, 61, 104812. doi: https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2019.104812
- Asem, M., Jimat, D. N., Jafri, N. H. S., Wan Nawawi, W. M. F., Azmin, N. F. M., Abd Wahab, M. F. (2021). Entangled cellulose nanofibers produced from sugarcane bagasse via alkaline treatment, mild acid hydrolysis assisted with ultrasonication. Journal of King Saud University - Engineering Sciences. doi: https://doi.org/10.1016/j.jksues.2021.03.003
- Cherevko, A., Kiptelaya, L., Mikhaylov, V., Zagorulko, A., Zagorulko, A. (2015). Development of energy-efficient IR dryer for plant raw materials. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (8 (76)), 36–41. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.47777
- Zahorulko, A. M., Zahorulko, O. Ye. (2016). Pat. No. 108041 UA. Hnuchkyi plivkovyi rezystyvnyi elektronahrivach vyprominiuiuchoho typu. No. u201600827; declareted: 02.02.2016; published: 24.06.2016, Bul. No. 12. Available at: http://uapatents.com/5-108041-gnuchkijj-plivkovijj-rezistivnijj-elektronagrivach-viprominyuyuchogo-tipu.html
- Mohana, Y., Mohanapriya, R., Anukiruthika, T., Yoha, K. S., Moses, J. A., Anandharamakrishnan, C. (2020). Solar dryers for food applications: Concepts, designs, and recent advances. Solar Energy, 208, 321–344. doi: https://doi.org/10.1016/j.solener.2020.07.098
- Dolgun, E. C., Karaca, G., Aktaş, M. (2020). Performance analysis of infrared film drying of grape pomace using energy and exergy methodology. International Communications in Heat and Mass Transfer, 118, 104827. doi: https://doi.org/10.1016/j.icheatmasstransfer.2020.104827
- Cherevko, O., Mikhaylov, V., Zahorulko, A., Zagorulko, A., Gordienko, I. (2021). Development of a thermal-radiation single-drum roll dryer for concentrated food stuff. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (109)), 25–32. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224990
- Zhou, M., Li, C., Bi, J., Jin, X., Lyu, J., Li, X. (2019). Towards understanding the enhancement of moisture diffusion during intermediate-infrared drying of peach pomace based on the glass transition theory. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 54, 143–151. doi: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2019.04.003
- Birtic, S., Régis, S., Le Bourvellec, C., Renard, C. M. G. C. (2019). Impact of air-drying on polyphenol extractability from apple pomace. Food Chemistry, 296, 142–149. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.05.131
- Kiptelaya, L., Zagorulko, A., Zagorulko, A. (2015). Improvement of equipment for manufacture of vegetable convenience foods. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (74)), 4–8. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.39455
- Berthet, M.-A., Angellier-Coussy, H., Machado, D., Hilliou, L., Staebler, A., Vicente, A., Gontard, N. (2015). Exploring the potentialities of using lignocellulosic fibres derived from three food by-products as constituents of biocomposites for food packaging. Industrial Crops and Products, 69, 110–122. doi: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.01.028
- Lammi, S., Le Moigne, N., Djenane, D., Gontard, N., Angellier-Coussy, H. (2018). Dry fractionation of olive pomace for the development of food packaging biocomposites. Industrial Crops and Products, 120, 250–261. doi: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.04.052
- Sashnova, M., Zahorulko, A., Savchenko, T., Gakhovich, S., Parkhomenko, I., Pankov, D. (2020). Improving the quality of the technological process of packaging shape formation based on the information structure of an automated system. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (2 (105)), 28–36. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.205226
- Almena, A., Goode, K. R., Bakalis, S., Fryer, P. J., Lopez-Quiroga, E. (2019). Optimising food dehydration processes: energy-efficient drum-dryer operation. Energy Procedia, 161, 174–181. doi: https://doi.org/10.1016/j.egypro.2019.02.078
- Promyshlennaya sushka syr'ya dlya APK - obzor tekhnologiy. Available at: https://spark.ru/startup/yavadzhra/blog/16798/promishlennaya-sushka-siriya-dlya-apk-obzor-tehnologij
- Liao, M., He, Z., Jiang, C., Fan, X., Li, Y., Qi, F. (2018). A three-dimensional model for thermoelectric generator and the influence of Peltier effect on the performance and heat transfer. Applied Thermal Engineering, 133, 493–500. doi: https://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2018.01.080
- Zahorulko, A., Zagorulko, A., Yancheva, M., Serik, M., Sabadash, S., Savchenko-Pererva, M. (2019). Development of the plant for low-temperature treatment of meat products using IR-radiation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (97)), 17–22. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.154950
- Montenegro-Landívar, M. F., Tapia-Quirós, P., Vecino, X., Reig, M., Valderrama, C., Granados, M. et. al. (2021). Fruit and vegetable processing wastes as natural sources of antioxidant-rich extracts: Evaluation of advanced extraction technologies by surface response methodology. Journal of Environmental Chemical Engineering, 9 (4), 105330. doi: https://doi.org/10.1016/j.jece.2021.105330
- Nakov, G., Brandolini, A., Hidalgo, A., Ivanova, N., Stamatovska, V., Dimov, I. (2020). Effect of grape pomace powder addition on chemical, nutritional and technological properties of cakes. LWT, 134, 109950. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109950
- Altınok, E., Palabiyik, I., Gunes, R., Toker, O. S., Konar, N., Kurultay, S. (2020). Valorisation of grape by-products as a bulking agent in soft candies: Effect of particle size. LWT, 118, 108776. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.108776
- Zahorulko, A., Zagorulko, A., Kasabova, K., Shmatchenko, N. (2020). Improvement of zefir production by addition of the developed blended fruit and vegetable pasteinto its recipe. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (104)), 39–45. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.185684
- Calvete-Torre, I., Muñoz-Almagro, N., Pacheco, M. T., Antón, M. J., Dapena, E., Ruiz, L. et. al. (2021). Apple pomaces derived from mono-varietal Asturian ciders production are potential source of pectins with appealing functional properties. Carbohydrate Polymers, 264, 117980. doi: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2021.117980
- Canning solutions and food processing equipment. BESTEQ-Engineering. Available at: https://besteq.ru/
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Татьяна Михайловна Герасименко, Екатерина Петровна Сильченко, Анна Сергеевна Готвянская, Галина Васильевна Кирсанова, Нина Васильевна Будник, Алла Петровна Кайнаш, Людмила Александровна Положишникова, Ирина Владимировна Тараймович
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.