Розробка систем комплексної переробки молочної сировини у сироробній промисловості
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.234818Ключові слова:
молочна сироватка, білковий згусток, окисно-відновні умови, буферна ємність, рН, Eh, rH2Анотація
Для функціонування систем переробки молочної сировини в сироробній промисловості як комплексних пропонується розглядати основні концепції синтезу виробничих систем. З метою реалізації концепції мінімізації відходів запропоновано розділяти стічні води виробництв на потоки за концентрацією та за значеннями основних параметрів, а також убезпечити підсирну сироватку від потрапляння на очисні споруди та направляти її на утилізацію. Проаналізовано можливості реалізації концепцій глибини переробки сировини в цільовий продукт, а також повноти використання сировини та допоміжних матеріалів. Для такого аналізу проведено експериментальні дослідження з добування білкових згустків та регулювання буферної ємності дитячих молочних продуктів із використанням підсирної сироватки. Результати досліджень свідчать про недостатній ефект вилучення білкового згустка з сироватки (5–50 %) поєднанням теплових та хімічних процесів. Встановлено, що вагомий вплив на результати можуть мати окисно-відновні умови середовища за показником Eh у тісному зв'язку з параметром рН та розрахунковим значенням rH2. Встановлено, що забезпечення оптимальних умов функціонування молочнокислої мікрофлори у виробництві м’яких сирів можливе регулюванням показника Eh завдяки внесенню молочної сироватки з pH=4,4–4,6 одиниць, Eh≤–0,1 В. Сироватка вноситься на стадії заквашування молочної сировини, що створює оптимальні умови утворення згустка до досягнення rH2 в межах від –5 до –7 та підвищує вихід продукту на 1,5–7 %. Результати експериментальних досліджень вказують на високий потенціал використання знесоленої іонним обміном сироватки для зниження буферної ємності за кислотністю та регулювання оксино-відновних умов дитячих молочних сумішей до досягнення rH2=15,5–15,9. Проведені дослідження є основою для подальшої розробки систем комплексної переробки молочної сировини у сироробній галузі
Посилання
- Yavorskyi, V. T. (2005). Zahalna khimichna tekhnolohiya. Lviv: Vydavnytstvo Natsionalnoho universytetu «Lvivska politekhnika», 552.
- Hachak, Y. R., Varyvoda, Y. Y., Pavliuk, N. R., Trofimova, H. V. (2012). Pat. No. 75052 UA. Method for making lactic cheese "home vegetable". No. u201203168; declareted: 19.03.2012; published: 26.11.2012, Bul. No. 22.
- Halukh, B. I., Dronyk, H. V. (2010). Pat. No. 53999 UA. Method for making brine cheese "brynza prykarpatska". No. u201004572; declareted: 19.04.2010; published: 25.10.2010, Bul. No. 20.
- Hachak, Y. R., Borys, T. V., Sadykova, Y. V. (2012). Pat. No. 68292 UA. Method for producing acid curd cheese domashnii dukhmianyi (home aromatic). No. u201109250; declareted: 25.07.2011; published: 26.03.2012, Bul. No. 6.
- Slyvka, I. M., Tsisaryk, O. Y. (2017). Pat. No. 120058 UA. Sposib vyrobnytstva syru brynza iz bakterialnym preparatom «Herobakteryn». No. u201703078; declareted: 31.03.2017; published: 25.10.2017, Bul. No. 20.
- Kozlov, V. N., Zatiraka, A. F. (1988). Tekhnologiya molochno-belkovyh produktov. Kyiv: «Urozhay», 55.
- Yatskov, M. V., Korchyk, N. M., Besediuk, V. Yu. (2017). Pat. No. 123060 UA. Sposib dobuvannia bilkovoho kontsentratu z molochnoi syrovyny. No. u201707900; declareted: 28.07.2017; published: 12.02.2018, Bul. No. 3.
- Korchik, N. M., Alekseev, N. G. (1983). Metod regulirovaniya bufernoy emkosti molochnyh detskih produktov pitaniya. Uluchshaya effektivnost' i kachestvo detskogo pitaniya, 3.
- Evdokimov, I. A., Zolotoreva, M. S., Abakumova, E. A. (2011). Pat. No. 2461210 RU, S1. Method for production of protein concentrate of whey. No. 2011110284/10; declareted: 18.03.2011; published: 20.09.2012, Bul. No. 26.
- Rudavska, H. B., Romodanova, V. O. (2014). Okysniuvalno-vidnovnyi potentsial yak pokaznyk bakterialnoi bezpechnosti molochnykh produktiv. Tovary i rynky, 2 (18), 173–180.
- Konontsev, S. V., Sabliy, L. A., Hrokhovska, Yu. R. (2011). Ekolohichna biotekhnolohiya ochyshchennia stichnykh vod ta kultyvuvannia kormovykh orhanizmiv. Rivne: NUVHP, 57.
- Ukrainets, A. I., Myronchuk, V. H., Kucheruk, D. D., Hrushevska, I. O., Zmiievskyi, Y. H. (2007). Pat. No. 30555 UA. Method for production of lactose concentrate. No. u200713855; declareted: 10.12.2007; published: 25.02.2008, Bul. No. 4.
- Bugaeva, A. A., Lodygin, A. D., Khramtsov, A. G., Rjabtseva, S. A., Shchelkanova, I. A. (2013). Pat. No. 2534354 RU. Lactulose concentrate production method. No. 2013122523/10; declareted: 15.05.2013; published: 27.11.2014, Bul. No. 33.
- Hrek, O. V., Krasulia, O. O. (2011). Pat. No. 63876 UA. Method for making protein drink based on milk whey. No. u201103098; declareted: 16.03.2011; published: 25.10.2011, Bul. No. 20.
- Hramtsov, A. G., Nesterenko, P. G. (2004). Tekhnologiya produktov iz molochnoy syvorotki. Moscow: DeLi print, 587.
- Ganju, S., Gogate, P. R. (2017). A review on approaches for efficient recovery of whey proteins from dairy industry effluents. Journal of Food Engineering, 215, 84–96. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2017.07.021
- Asnovin, M. A. (2017). Zarubezhnyy opyt povysheniya effektivnosti ispol'zovaniya molochnoy syvorotki. Formirovanie organizatsionno-ekonomicheskih usloviy effektivnogo funktsionirovaniya APK: sb. nauch. st. 9-y Mezhdunar. nauch.-prakt. konf. Minsk, 85–89.
- Parashar, A., Jin, Y., Mason, B., Chae, M., Bressler, D. C. (2016). Incorporation of whey permeate, a dairy effluent, in ethanol fermentation to provide a zero waste solution for the dairy industry. Journal of Dairy Science, 99 (3), 1859–1867. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2015-10059
- Commission staff working document. SANTE/12354/2015-rev. 1. Available at: https://www.hortiadvice.dk/upl/website/basisstoffer/WheyRRMay2016.pdf
- The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2013 (2015). EFSA Journal, 13 (1), 3991. doi: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2015.3991
- Analysis of the baseline survey on the prevalence of Listeria monocytogenesin certain ready-to-eat foods in the EU, 2010-2011 Part A: Listeria monocytogenesprevalence estimates (2013). EFSA Journal, 11 (6), 3241. doi: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2013.3241
- Sablіy, L. A. (2013). Fіziko-hіmіchne ta bіologіchne ochischennya visokokontsentrovanih stіchnih vod. Rіvne: NUVGP, 17–22. Available at: http://ep3.nuwm.edu.ua/1703/1/731661%20zah.pdf
- Yatskov, M., Korchyk, N., Prorok, O. (2019). Developing a technology for processing cuprum containing wastes from galvanic production aimed at their further use. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (102)), 32–41. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.186620
- Hramtsov, A. G. (1990). Molochnaya syvorotka. Moscow: Agropromizdat, 239.
- Clark, W. M., Cohen, B. (1923). Studies on Oxidation-Reduction. II. An Analysis of the Theoretical Relations between Reduction Potentials and pH. Public Health Reports (1896-1970), 38 (13), 666. doi: https://doi.org/10.2307/4576704
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Николай Васильевич Яцков, Наталья Михайловна Корчик, Владимир Юрьевич Беседюк
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.