Розробка систем комплексної переробки молочної сировини у сироробній промисловості

Автор(и)

  • Микола Васильович Яцков Рівненський Фаховий Технічний Коледж Національного Університету Водного Господарства та Природокористування, Україна https://orcid.org/0000-0002-6231-6583
  • Наталія Михайлівна Корчик Національний університет водного господарства та природокористування, Україна https://orcid.org/0000-0003-4919-6510
  • Володимир Юрійович Беседюк Національний університет водного господарства та природокористування, Україна https://orcid.org/0000-0002-0759-496X

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.234818

Ключові слова:

молочна сироватка, білковий згусток, окисно-відновні умови, буферна ємність, рН, Eh, rH2

Анотація

Для функціонування систем переробки молочної сировини в сироробній промисловості як комплексних пропонується розглядати основні концепції синтезу виробничих систем. З метою реалізації концепції мінімізації відходів запропоновано розділяти стічні води виробництв на потоки за концентрацією та за значеннями основних параметрів, а також убезпечити підсирну сироватку від потрапляння на очисні споруди та направляти її на утилізацію. Проаналізовано можливості реалізації концепцій глибини переробки сировини в цільовий продукт, а також повноти використання сировини та допоміжних матеріалів. Для такого аналізу проведено експериментальні дослідження з добування білкових згустків та регулювання буферної ємності дитячих молочних продуктів із використанням підсирної сироватки. Результати досліджень свідчать про недостатній ефект вилучення білкового згустка з сироватки (5–50 %) поєднанням теплових та хімічних процесів. Встановлено, що вагомий вплив на результати можуть мати окисно-відновні умови середовища за показником Eh у тісному зв'язку з параметром рН та розрахунковим значенням rH2. Встановлено, що забезпечення оптимальних умов функціонування молочнокислої мікрофлори у виробництві м’яких сирів можливе регулюванням показника Eh завдяки внесенню молочної сироватки з pH=4,4–4,6 одиниць, Eh≤–0,1 В. Сироватка вноситься на стадії заквашування молочної сировини, що створює оптимальні умови утворення згустка до досягнення rH2 в межах від –5 до –7 та підвищує вихід продукту на 1,5–7 %. Результати експериментальних досліджень вказують на високий потенціал використання знесоленої іонним обміном сироватки для зниження буферної ємності за кислотністю та регулювання оксино-відновних умов дитячих молочних сумішей до досягнення rH2=15,5–15,9. Проведені дослідження є основою для подальшої розробки систем комплексної переробки молочної сировини у сироробній галузі

Біографії авторів

Микола Васильович Яцков, Рівненський Фаховий Технічний Коледж Національного Університету Водного Господарства та Природокористування

Кандидат технічних наук, професор, старший науковий співробітник

Кафедра хімії та фізики

Наталія Михайлівна Корчик, Національний університет водного господарства та природокористування

Кандидатка технічних наук, доцентка

Кафедра хімії та фізики

Володимир Юрійович Беседюк, Національний університет водного господарства та природокористування

Аспірант

Кафедра охорони праці та безпеки життєдіяльності

Посилання

  1. Yavorskyi, V. T. (2005). Zahalna khimichna tekhnolohiya. Lviv: Vydavnytstvo Natsionalnoho universytetu «Lvivska politekhnika», 552.
  2. Hachak, Y. R., Varyvoda, Y. Y., Pavliuk, N. R., Trofimova, H. V. (2012). Pat. No. 75052 UA. Method for making lactic cheese "home vegetable". No. u201203168; declareted: 19.03.2012; published: 26.11.2012, Bul. No. 22.
  3. Halukh, B. I., Dronyk, H. V. (2010). Pat. No. 53999 UA. Method for making brine cheese "brynza prykarpatska". No. u201004572; declareted: 19.04.2010; published: 25.10.2010, Bul. No. 20.
  4. Hachak, Y. R., Borys, T. V., Sadykova, Y. V. (2012). Pat. No. 68292 UA. Method for producing acid curd cheese domashnii dukhmianyi (home aromatic). No. u201109250; declareted: 25.07.2011; published: 26.03.2012, Bul. No. 6.
  5. Slyvka, I. M., Tsisaryk, O. Y. (2017). Pat. No. 120058 UA. Sposib vyrobnytstva syru brynza iz bakterialnym preparatom «Herobakteryn». No. u201703078; declareted: 31.03.2017; published: 25.10.2017, Bul. No. 20.
  6. Kozlov, V. N., Zatiraka, A. F. (1988). Tekhnologiya molochno-belkovyh produktov. Kyiv: «Urozhay», 55.
  7. Yatskov, M. V., Korchyk, N. M., Besediuk, V. Yu. (2017). Pat. No. 123060 UA. Sposib dobuvannia bilkovoho kontsentratu z molochnoi syrovyny. No. u201707900; declareted: 28.07.2017; published: 12.02.2018, Bul. No. 3.
  8. Korchik, N. M., Alekseev, N. G. (1983). Metod regulirovaniya bufernoy emkosti molochnyh detskih produktov pitaniya. Uluchshaya effektivnost' i kachestvo detskogo pitaniya, 3.
  9. Evdokimov, I. A., Zolotoreva, M. S., Abakumova, E. A. (2011). Pat. No. 2461210 RU, S1. Method for production of protein concentrate of whey. No. 2011110284/10; declareted: 18.03.2011; published: 20.09.2012, Bul. No. 26.
  10. Rudavska, H. B., Romodanova, V. O. (2014). Okysniuvalno-vidnovnyi potentsial yak pokaznyk bakterialnoi bezpechnosti molochnykh produktiv. Tovary i rynky, 2 (18), 173–180.
  11. Konontsev, S. V., Sabliy, L. A., Hrokhovska, Yu. R. (2011). Ekolohichna biotekhnolohiya ochyshchennia stichnykh vod ta kultyvuvannia kormovykh orhanizmiv. Rivne: NUVHP, 57.
  12. Ukrainets, A. I., Myronchuk, V. H., Kucheruk, D. D., Hrushevska, I. O., Zmiievskyi, Y. H. (2007). Pat. No. 30555 UA. Method for production of lactose concentrate. No. u200713855; declareted: 10.12.2007; published: 25.02.2008, Bul. No. 4.
  13. Bugaeva, A. A., Lodygin, A. D., Khramtsov, A. G., Rjabtseva, S. A., Shchelkanova, I. A. (2013). Pat. No. 2534354 RU. Lactulose concentrate production method. No. 2013122523/10; declareted: 15.05.2013; published: 27.11.2014, Bul. No. 33.
  14. Hrek, O. V., Krasulia, O. O. (2011). Pat. No. 63876 UA. Method for making protein drink based on milk whey. No. u201103098; declareted: 16.03.2011; published: 25.10.2011, Bul. No. 20.
  15. Hramtsov, A. G., Nesterenko, P. G. (2004). Tekhnologiya produktov iz molochnoy syvorotki. Moscow: DeLi print, 587.
  16. Ganju, S., Gogate, P. R. (2017). A review on approaches for efficient recovery of whey proteins from dairy industry effluents. Journal of Food Engineering, 215, 84–96. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2017.07.021
  17. Asnovin, M. A. (2017). Zarubezhnyy opyt povysheniya effektivnosti ispol'zovaniya molochnoy syvorotki. Formirovanie organizatsionno-ekonomicheskih usloviy effektivnogo funktsionirovaniya APK: sb. nauch. st. 9-y Mezhdunar. nauch.-prakt. konf. Minsk, 85–89.
  18. Parashar, A., Jin, Y., Mason, B., Chae, M., Bressler, D. C. (2016). Incorporation of whey permeate, a dairy effluent, in ethanol fermentation to provide a zero waste solution for the dairy industry. Journal of Dairy Science, 99 (3), 1859–1867. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2015-10059
  19. Commission staff working document. SANTE/12354/2015-rev. 1. Available at: https://www.hortiadvice.dk/upl/website/basisstoffer/WheyRRMay2016.pdf
  20. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2013 (2015). EFSA Journal, 13 (1), 3991. doi: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2015.3991
  21. Analysis of the baseline survey on the prevalence of Listeria monocytogenesin certain ready-to-eat foods in the EU, 2010-2011 Part A: Listeria monocytogenesprevalence estimates (2013). EFSA Journal, 11 (6), 3241. doi: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2013.3241
  22. Sablіy, L. A. (2013). Fіziko-hіmіchne ta bіologіchne ochischennya visokokontsentrovanih stіchnih vod. Rіvne: NUVGP, 17–22. Available at: http://ep3.nuwm.edu.ua/1703/1/731661%20zah.pdf
  23. Yatskov, M., Korchyk, N., Prorok, O. (2019). Developing a technology for processing cuprum containing wastes from galvanic production aimed at their further use. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (102)), 32–41. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.186620
  24. Hramtsov, A. G. (1990). Molochnaya syvorotka. Moscow: Agropromizdat, 239.
  25. Clark, W. M., Cohen, B. (1923). Studies on Oxidation-Reduction. II. An Analysis of the Theoretical Relations between Reduction Potentials and pH. Public Health Reports (1896-1970), 38 (13), 666. doi: https://doi.org/10.2307/4576704

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-30

Як цитувати

Яцков, М. В., Корчик, Н. М., & Беседюк, В. Ю. (2021). Розробка систем комплексної переробки молочної сировини у сироробній промисловості. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (111), 80–87. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.234818

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв