Термодинамічний аналіз теплотехнологічного комплексу цукрового виробництва: критерії енергетичної ефективності підприємства

Автор(и)

  • Сергій Миколайович Самійленко Національний університет харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0002-2374-4294
  • Володимир Іванович Бондар Національний університет харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0002-8106-4174
  • Володимир Антонович Піддубний Київський національний торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-1497-7133
  • Олена Анатоліївна Білик Національний університет харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0003-3606-1254
  • Віталій Володимирович Шутюк Національний університет харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0002-6480-5890
  • Віктор Михайлович Федорів Подільський державний аграрно-технічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-4499-0910

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.235081

Ключові слова:

цукрове виробництво, термодинамічний аналіз, ентропійний метод, енергетична ефективність, ресурсозбережні заходи

Анотація

Представлено методику аналізу ефективності використання паливно енергетичних ресурсів (ПЕР) у цукровому виробництві, що базується на використанні як бази порівняння розробленої ідеалізованої схеми теплотехнологічного комплексу (ТТК). Така методика дозволяє кількісно оцінювати рівень досконалості існуючих та пропонованих теплових схем, а також вплив на їх досконалість заходів з підвищення енергетичної ефективності.

Шляхом ідеалізації технологічних та енергетичних процесів синтезовано гіпотетичний ТТК, для якого визначено мінімально можливі енергетичні та ентропійні характеристики. За даних умов розраховано мінімально можливу витрату теплоти на реалізацію технологічних процесів за класичною теплотехнологічною схемою – 118,40 Мдж/т; “мінімальне” загальне зростання ентропії від необоротності процесів ТТК – 314,68 кДж /(т·K); мінімальну комплексну величину питомих витрат умовного палива – 0,8 % до м. б.

Визначені характеристики є абсолютними критеріями ефективності систем цукрового виробництва, оскільки за існуючою технологією, якістю сировини та інших умов досягти менших значень практично неможливо. Також сформульовано зміст критеріїв енергетичної ефективності ТТК й запропонована система коефіцієнтів: коефіцієнт загальної енергетичної ефективності ТТК, коефіцієнт енергетичної ефективності системи теплопостачання технологічних процесів і коефіцієнти енергетичної ефективності внутрішньої та зовнішньої структур ТТК. Запропоновані критерії забезпечують об’єктивну та термодинамічно коректну характеристику ТТК різної структури.

Представлені результати аналізу різних заходів з підвищення енергетичної ефективності цукрового виробництва показують, що лише поетапна комплексна реконструкція підприємства дозволяє послідовно зменшувати витрату ПЕР на технологічні потреби, наближаючись до граничних значень

Біографії авторів

Сергій Миколайович Самійленко, Національний університет харчових технологій

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та холодильної техніки

Володимир Іванович Бондар, Національний університет харчових технологій

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та холодильної техніки

Володимир Антонович Піддубний, Київський національний торговельно-економічний університет

Доктор технічний наук, професор

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Олена Анатоліївна Білик, Національний університет харчових технологій

Кандидатка технічних наук, доцентка

Кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Віталій Володимирович Шутюк, Національний університет харчових технологій

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології консервування

Віктор Михайлович Федорів, Подільський державний аграрно-технічний університет

Кандидат технічних наук

Кафедра харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції

Посилання

  1. Kaushik, S. C., Reddy, V. S., Tyagi, S. K. (2011). Energy and exergy analyses of thermal power plants: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 15 (4), 1857–1872. doi: https://doi.org/10.1016/j.rser.2010.12.007
  2. Sama, D. A. (1995). The Use of the Second Law of Thermodynamics in Process Design. Journal of Energy Resources Technology, 117 (3), 179–185. doi: https://doi.org/10.1115/1.2835338
  3. Taner, T., Sivrioglu, M. (2015). Energy–exergy analysis and optimisation of a model sugar factory in Turkey. Energy, 93, 641–654. doi: https://doi.org/10.1016/j.energy.2015.09.007
  4. Taner, T., Sivrioglu, M. (2015). Data on energy, exergy analysis and optimisation for a sugar factory. Data in Brief, 5, 408–410. doi: https://doi.org/10.1016/j.dib.2015.09.028
  5. Tekin, T., Bayramoğlu, M. (1998). Exergy Loss Minimization Analysis of Sugar Production Process from Sugar Beet. Food and Bioproducts Processing, 76 (3), 149–154. doi: https://doi.org/10.1205/096030898531963
  6. Vasilenko, S., Samiilenko, S., Bondar, V., Bilyk, O. (2020). Complex thermodynamic analysis of the heat-technological complex of sugar production: analysis method. Technology Audit and Production Reserves, 2 (1 (52)), 4–11. doi: https://doi.org/10.15587/2706-5448.2020.202026
  7. Metodyky po vyznachenniu normatyvnykh pokaznykiv pytomykh vytrat palyvno-enerhetychnykh resursiv pry pererobtsi tsukrovykh buriakiv (2006). Kyiv: «Tsukor Ukrainy», 150.
  8. Kniaziev, A. O., Filonenko, V. M., Vasylenko, S. M., Petrenko, V. P. (1994). Vytraty tepla i palyva na vyrobnytstvo tsukru: perspektyvni, proektni, realni. Tsukor Ukrainy, 1, 8–13.
  9. Khrystenko, V. I., Shtanheiev, K. O., Mishchuk, R. Ts. (2000). Vyznachennia ta metodyka rozrakhunku teplovtrat pry saturatsii. Tsukor Ukrainy, 2, 14–16.
  10. Tovazhnyanskiy, L. L., Kapustenko, P. A., Ul'ev, L. M. (1999). Opredelenie energosberegayuschego potentsiala promyshlennyh predpriyatiy s pomosch'yu postroeniya sostavnyh krivyh tekhnologicheskih potokov. Intehrovani tekhnolohiyi ta enerhozberezhennnia, 1, 14–27.
  11. Zagrodskiy, S.; Sapronova, R. (Ed.) (1984). Teplovoe hozyaystvo saharnyh zavodov. M.oscow: Legkaya i pischevaya promyshlenost', 128.
  12. Vasilenko, S., Samiilenko, S., Bondar, V., Bilyk, O., Mokretskyy, V., Przybylski, W. (2020). Thermodynamic analysis of the thermal-technological complex of sugar production: the energy and entropy characteristics of an enterprise. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (8 (105)), 24–31. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.205148

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-30

Як цитувати

Самійленко, С. М., Бондар, В. І., Піддубний, В. А., Білик, О. А., Шутюк, В. В., & Федорів, В. М. (2021). Термодинамічний аналіз теплотехнологічного комплексу цукрового виробництва: критерії енергетичної ефективності підприємства. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(8(111), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.235081

Номер

Розділ

Енергозберігаючі технології та обладнання