Встановлення ефективності очищення молокопроводу від забруднення за різного виконання
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.237070Ключові слова:
доїльне обладнання, процес очищення, промивання молокопроводу, мийний розчин, адгезія забрудненняАнотація
Проходячи по молокопровідним системам доїльної установки, молоко контактує з внутрішньою поверхнею, площа якої становить понад 20 м2. При цьому утворюються білково-жирові біоплівки забруднень, які є поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів. При недостатньо ефективному очищенню цих забруднень, в періоди між доїннями, чисельність мікрофлори, що знаходиться в молокопровідних системах, збільшується в десятки тисяч разів.
При очищенні малоефективними мийними засобами на поверхні білково-жирової біоплівки адсорбуються мінеральні елементи з молока, які згодом ущільнюються, видозмінюються і перетворюються в молочний камінь. І провідне значення при цьому належить технічному виконанню молокопровідних систем.
Встановлено, що молокопровід з будь-якого матеріалу краще очищається більш гарячим мийним розчином, ніж холодним. Так, при збільшенні температури мийного розчину від 60 °С до 85 °С час очищення молокопроводу скорочується з 9,5 хв до 1,5 хв або в 6 разів.
Встановлено, що за час фази миття молокопроводу відбувається значне зменшення температури мийного розчину (≈30 %), що знижує ефективність очищення деталей системи. Тому виникає необхідність підтримки температури розчину протягом процесу очищення.
Доведено, що питома енергія адгезії забруднення у воді в 2 рази вище, ніж в мийному розчині. З підвищенням температури розчину на кожні 10 °С зниження питомої енергії адгезії забруднень складає в середньому 13 %. Зі збільшенням проміжку часу після закінчення доїння до початку миття молокопроводу питома енергія його очищення підвищується.
Проведені дослідження зумовлюють підвищення продуктивності доїльних установок і якості одержуваної продукції. Відбувається це в напрямі новостворювання доїльно-молочного обладнання з інноваційних матеріалів
Посилання
- Hogenboom, J. A., Pellegrino, L., Sandrucci, A., Rosi, V., D’Incecco, P. (2019). Invited review: Hygienic quality, composition, and technological performance of raw milk obtained by robotic milking of cows. Journal of Dairy Science, 102 (9), 7640–7654. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2018-16013
- Islam, M., Islam, M., Khan, M., Rashid, M., Obaidullah, S. (1970). Effect Of Different Hygenic Condition During Milking On Bacterial Count Of Cows Milk. Bangladesh Journal of Animal Science, 38 (1-2), 108–114. doi: https://doi.org/10.3329/bjas.v38i1-2.9919
- Bava, L., Zucali, M., Sandrucci, A., Brasca, M., Vanoni, L., Zanini, L., Tamburini, A. (2011). Effect of cleaning procedure and hygienic condition of milking equipment on bacterial count of bulk tank milk. Journal of Dairy Research, 78 (2), 211–219. doi: https://doi.org/10.1017/s002202991100001x
- Pandey, N., Kumari, A., Varma, A. K., Sahu, S., Akbar, M. A. (2014). Impact of applying hygienic practices at farm on bacteriological quality of raw milk. Veterinary World, 7 (9), 754–758. doi: https://doi.org/10.14202/vetworld.2014.754-758
- Paliy, A., Aliiev, E., Paliy, A., Ishchenko, K., Shkromada, O., Musiienko, Y. et. al. (2021). Development of a device for cleansing cow udder teats and testing it under industrial conditions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (1 (109)), 43–53. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224927
- Krushelnytska, N. V. (2013). The influence of sanitary processing of milking equipment and milking technologies on hygienic quality of milk. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohiy im. S. Z. Hzhytskoho, 15 (1 (55)), 93–97.
- Paliy, A., Naumenko, A., Paliy, A., Zolotaryova, S., Zolotarev, A., Tarasenko, L. et. al. (2020). Identifying changes in the milking rubber of milking machines during testing and under industrial conditions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (1 (107)), 127–137. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.212772
- Latorre, A. A., Van Kessel, J. S., Karns, J. S., Zurakowski, M. J., Pradhan, A. K., Boor, K. J. et. al. (2010). Biofilm in milking equipment on a dairy farm as a potential source of bulk tank milk contamination with Listeria monocytogenes. Journal of Dairy Science, 93 (6), 2792–2802. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2009-2717
- Paliy, A. (2016). Improvement technological method of cleaning milking dairy equipment. Naukovo-tekhnichnyi biuleten, 116, 104–108.
- Ohnstad, I. (2013). Effective cleaning of the milking machine. Livestock, 18 (1), 28–31. doi: https://doi.org/10.1111/j.2044-3870.2012.00174.x
- Wang, X., Demirci, A., Graves, R. E., Puri, V. M. (2019). Conventional and Emerging Clean-in-Place Methods for the Milking Systems. Raw Milk, 91–115. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-810530-6.00005-5
- Zhmyrko, A. M. (2005). Kachestvo ochistki detaley molokoprovoda ot zagryazneniy pri ego tsirkulyatsionnoy moyke. Sovershenstvovanie protsessov i tekhnicheskih sredstv v APK, 6, 62–65.
- Calcante, A., Tangorra, F. M., Oberti, R. (2016). Analysis of electric energy consumption of automatic milking systems in different configurations and operative conditions. Journal of Dairy Science, 99 (5), 4043–4047. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2015-10490
- Boguniewicz-Zablocka, J., Klosok-Bazan, I., Naddeo, V. (2017). Water quality and resource management in the dairy industry. Environmental Science and Pollution Research, 26 (2), 1208–1216. doi: https://doi.org/10.1007/s11356-017-0608-8
- Aliyev, Y., Yaropud, V., Gavrilchenko, O., Kostenikov, O. (2019). Automated system of management of the technological process of milking. Engineering, Energy, Transport AIC, 3 (106), 5–12. doi: https://doi.org/10.37128/2520-6168-2019-3-1
- Dmytriv, V. (2020). Model of forced turbulence for pulsing flow. Diagnostyka, 21 (1), 89–96. doi: https://doi.org/10.29354/diag/118651
- Willers, C. D., Ferraz, S. P., Carvalho, L. S., Rodrigues, L. B. (2014). Determination of indirect water consumption and suggestions for cleaner production initiatives for the milk-producing sector in a Brazilian middle-sized dairy farming. Journal of Cleaner Production, 72, 146–152. doi: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2014.02.055
- Kirsanov, V. V., Matveev, V. Yu. (2011). Energoeffektivnaya sistema promyvki molokoprovodov doil'nyh ustanovok. Tekhnika i oborudovanie dlya sela, 6, 20–21.
- Santos, F. F., Queiroz, R. de C. S. de, Almeida Neto, J. A. de (2017). Evaluation of the application of Cleaner Production techniques in a dairy industry in Southern Bahia. Gestão & Produção, 25 (1), 117–131. doi: https://doi.org/10.1590/0104-530x2234-16
- Jones, G. M. (2009). Cleaning and Sanitizing Milking Equipment. Virginia Cooperative Extension, 400–404.
- Vaughn, C. (2004). Successful CIP Cleaning. ASME 2004 Citrus Engineering Conference. doi: https://doi.org/10.1115/cec2004-5006
- Alvarez, N., Daufin, G., Gésan-Guiziou, G. (2010). Recommendations for rationalizing cleaning-in-place in the dairy industry: Case study of an ultra-high temperature heat exchanger. Journal of Dairy Science, 93 (2), 808–821. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2009-2760
- Fan, M., Phinney, D. M., Heldman, D. R. (2015). Effectiveness of Rinse Water during In-Place Cleaning of Stainless Steel Pipe Lines. Journal of Food Science, 80 (7), E1490–E1497. doi: https://doi.org/10.1111/1750-3841.12914
- Palii, A. P. (2016). Innovations in ensuring the control of the purity of milk handling systems of milking machines. Tavriyskyi naukovyi visnyk, 95, 123–129.
- Skarbye, A. P., Thomsen, P. T., Krogh, M. A., Svennesen, L., Østergaard, S. (2020). Effect of automatic cluster flushing on the concentration of Staphylococcus aureus in teat cup liners. Journal of Dairy Science, 103 (6), 5431–5439. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2019-17785
- Paliy, A. P. (2016). Innovative approach in determining the action of washing solutions for treating milk leading systems. Tvarynnytstvo Ukrainy, 9-10, 11–13.
- Memisi, N., Moracanin, S. V., Milijasevic, M., Babic, J., Djukic, D. (2015). CIP Cleaning Processes in the Dairy Industry. Procedia Food Science, 5, 184–186. doi: https://doi.org/10.1016/j.profoo.2015.09.052
- Kukhtyn, M., Berhilevych, O., Kravcheniuk, K., Shynkaruk, O., Horyuk, Y., Semaniuk, N. (2017). The influence of disinfectants on microbial biofilms of dairy equipment. EUREKA: Life Sciences, 5, 11–17. doi: https://doi.org/10.21303/2504-5695.2017.00423
- Verkholiuk, M. M., Peleno, R. A., Semaniuk, N. V. (2019). Development of a regime of disinfection of milking equipment and milk inventory with the acid detergent “Milkodez.” Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 21 (96), 153–157. doi: https://doi.org/10.32718/nvlvet9627
- Gleeson, D., O’Brien, B., Jordan, K. (2013). The effect of using nonchlorine products for cleaning and sanitising milking equipment on bacterial numbers and residues in milk. International Journal of Dairy Technology, 66 (2), 182–188. doi: https://doi.org/10.1111/1471-0307.12037
- Ostrov, I., Harel, A., Bernstein, S., Steinberg, D., Shemesh, M. (2016). Development of a Method to Determine the Effectiveness of Cleaning Agents in Removal of Biofilm Derived Spores in Milking System. Frontiers in Microbiology, 7. doi: https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.01498
- Palij, A. (2016). Control of clearing of milk line on the basis of technological innovations. Visnyk Agrarnoi Nauky, 94 (10), 26–29. doi: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201610-05
- Berezutskiy, V. I., Zhmyrko, A. M. (2001). Zakonomernosti izmeneniya temperaturnogo rezhima moyki molokoprovoda. Sovershenstvovanie protsessov i tekhnicheskih sredstv v APK, 3, 27–32.
- Paliy, A (2015). Vstanovlennia chynnykiv, yaki vplyvaiut na protses promyvannia molokoprovodu. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademiyi, 1-2, 80–83.
- Marchand, S., De Block, J., De Jonghe, V., Coorevits, A., Heyndrickx, M., Herman, L. (2012). Biofilm Formation in Milk Production and Processing Environments; Influence on Milk Quality and Safety. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11 (2), 133–147. doi: https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2011.00183.x
- Enokidani, M., Kawai, K., Shinozuka, Y., Kurumisawa, T. (2020). A case study of improving milking cow performance and milking system performance with using a flow simulator. Animal Science Journal, 91 (1). doi: https://doi.org/10.1111/asj.13389
- Hocevar, M., Jenko, M., Godec, M., Drobne, D. (2014). An overview of the influence of stainless-steel surface properties on bacterial adhesion. Materials and technology, 48 (5), 609–617.
- Hilbert, L. R., Bagge-Ravn, D., Kold, J., Gram, L. (2003). Influence of surface roughness of stainless steel on microbial adhesion and corrosion resistance. International Biodeterioration & Biodegradation, 52 (3), 175–185. doi: https://doi.org/10.1016/s0964-8305(03)00104-5
- Paliy, A. (2016). Studying the process of pollution on milking dairy equpment. Tekhnolohiya vyrobnytstva i pererobky produktsiyi tvarynnytstva, 2 (129), 88–91.
- Weber, M., Liedtke, J., Plattes, S., Lipski, A. (2019). Bacterial community composition of biofilms in milking machines of two dairy farms assessed by a combination of culture-dependent and –independent methods. PLOS ONE, 14 (9), e0222238. doi: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0222238
- Liu, Y., Wang, C., Shi, Z., Li, B. (2020). Optimization and Modeling of Slightly Acidic Electrolyzed Water for the Clean-in-Place Process in Milking Systems. Foods, 9 (11), 1685. doi: https://doi.org/10.3390/foods9111685
- Monds, R. D., O’Toole, G. A. (2009). The developmental model of microbial biofilms: ten years of a paradigm up for review. Trends in Microbiology, 17 (2), 73–87. doi: https://doi.org/10.1016/j.tim.2008.11.001
- Zheng, H., Jiménez-Flores, R., Everett, D. W. (2014). Lateral lipid organization of the bovine milk fat globule membrane is revealed by washing processes. Journal of Dairy Science, 97 (10), 5964–5974. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2014-7951
- Paliy, A. (2015). Analysis requirements for modes washing of milk milking machines. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva im. Petra Vasylenka, 157, 28–32.
- Sutariya, S., Sunkesula, V., Kumar, R., Shah, K. (2018). Emerging applications of ultrasonication and cavitation in dairy industry: a review. Cogent Food & Agriculture, 4 (1), 1549187. doi: https://doi.org/10.1080/23311932.2018.1549187
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Andriy Paliy, Elchyn Aliiev, Anatoliy Paliy, Oleksandr Nechyporenko, Yuliia Baidevliatova, Yurii Baydevliatov, Andrey Lazorenko, Vitalii Ukhovskyi, Leonid Korniienko, Pavlo Sharandak
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.