Визначенння впливу процесу мембранної обробки на якісні показники пива
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.238216Ключові слова:
молоде пиво, процес мікрофільтрації, мембранна установка, якісні характеристикиАнотація
Розглянуто питання щодо можливості застосування процесу фільтрування пива із застосуванням дослідницьких мікрофільтраційних полімерних напівпроникних мембранних елементів. Показано, що в сучасних умовах доцільним є застосування в броварній промисловості мембранних процесів фільтрування пива. Процес мембранної обробки пива можна проводити на стадії пастеризації пива холодним способом. Такі дії можуть бути направлені для збереження органолептичних показників кінцевого продукту – фільтрованого пива. Представлено експериментальну установку для дослідження основних технологічних параметрів мембранної обробки пива. Наведено результати експериментальних досліджень щодо впливу баричних та температурних режимів на продуктивність ядерних мікрофільтраційних полімерних мембран під час обробки пива. Визначено раціональні параметри тиску (0,03–0,05 МПа), тривалості (8–10 с-1), та температури (3…6 °С) процесу мембранного фільтрування пива з-за допомого ядерних мікрофільтраційних полімерних мембран. Досліджено якісні характеристики відфільтрованого пива одержаного мембранними методами та надано аналіз одержаних показників. Надано порівняльну характеристику результатів досліджень якісної складової одержаного пива після мікрофільтрації з відомими вимогами та стандартами за фізико-хімічними показниками. Визначено, що за швидкістю фільтрації, селективністю, за дріжжовими залишками та іншими характеристиками ядерні мікрофілтраційні полімерні мембрани є перспективними для здійснення процесу мікрофільтрації пива. Проведені дослідження дозволяють підтвердити доцільність подальших досліджень у напрямку удосконалення процесу мембранної обробки пива та технічного оснащення лінії з виробництва пива та розробкою нового обладнання
Посилання
- Shala, N., Hoxha, I., Xhabiri, G. (2017). Influence of Filtration in the Final Product Stability and Quality Clarity Beer. International Journal of Engineering & Technology Sciences, 3 (6), 20–23.
- Kuntse, V., Mit, G. (2001). Tekhnologiya soloda i piva. Sankt-Peterburg: Professiya, 912.
- Berk, Z. (2009). Food process Engineering and Technology. Academic Press. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-373660-4.x0001-4
- Pulatov, A. S., Saribaeva, D. A., Ekubzhanova, E. G., Dadamirzaev, M. H. (2014). Osnovnoe znachenie piva v sisteme ratsional'nogo pitaniya. Molodoy ucheniy, 2 (61), 184–186.
- White, C., Zainasheff, J. (2010). Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation. Brewers Publications, 300.
- Lewis, M. J., Young, T. W. (2001). Overview of the brewing process. Brewing, 3–10. doi: https://doi.org/10.1007/978-1-4615-0729-1_1
- Cimini, A., De Francesco, G., Perretti, G. (2017). Effect of crossflow microfiltration on the clarification and stability of beer from 100% low-β-glucan barley or malt. LWT, 86, 55–61. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.07.033
- García-Villalba, R., Cortacero-Ramírez, S., Segura-Carretero, A., Martín-Lagos Contreras, J. A., Fernández-Gutiérrez, A. (2006). Analysis of Hop Acids and Their Oxidized Derivatives and Iso-α-acids in Beer by Capillary Electrophoresis−Electrospray Ionization Mass Spectrometry. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (15), 5400–5409. doi: https://doi.org/10.1021/jf060207x
- Cimini, A., Marconi, O., Moresi, M. (2013). Rough Beer Clarification by Crossflow Microfiltration in Combination with Enzymatic and/or Centrifugal Pretreatments. Chemical Engineering Transactions, 32, 1729–1734. doi: https://doi.org/10.3303/CET1332289
- Bertuzzi, T., Mulazzi, A., Rastelli, S., Donadini, G., Rossi, F., Spigno, G. (2020). Targeted healthy compounds in small and large-scale brewed beers. Food Chemistry, 310, 125935. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125935
- Banik, D., Banerjee, P., Sabeehuddin, G., Sarkar, N. (2017). Effects of a common worldwide drink (Beer) on l-Phenylalanine and l-Tyrosine fibrillar assemblies. Chemical Physics Letters, 687, 44–53. doi: https://doi.org/10.1016/j.cplett.2017.08.066
- Varga, Á., Gáspár, I., Juhász, R., Ladányi, M., Hegyes-Vecseri, B., Kókai, Z., Márki, E. (2018). Beer microfiltration with static turbulence promoter: Sum of ranking differences comparison. Journal of Food Process Engineering, 42 (1), e12941. doi: https://doi.org/10.1111/jfpe.12941
- Templ, M., Templ, B. (2020). Analysis of chemical compounds in beverages – Guidance for establishing a compositional analysis. Food Chemistry, 325, 126755. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126755
- Benefits of Sterile Filtration Over Flash Pasteurisation of Beer (2018). Parker. Available at: http://blog.parker.com/9-benefits-of-sterile-filtration-over-flash-pasteurisation-of-beer
- Deynichenko, G., Guzenko, V., Kuzmenko, А., Omelchenko, O., Deynega, L. (2019). Analysis of implementation of membrane technologies in production of beverage. Pratsi Tavriyskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu. Tekhnichni nauky, 1 (19), 19–26. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ptdau_2019_19_1_4
- Dos Santos Bernardi, G., Magro, J. D., Mazutti, M. A., Oliveira, J. V., Di Luccio, M., Zabot, G. L., Tres, M. V. (2019). Microfiltration for Filtration and Pasteurization of Beers. Engineering Tools in the Beverage Industry, 405–434. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-815258-4.00013-5
- Klyuchnikov, A. I., Polyansky, K. K., Potapov, A. I., Samokhin, S. A. (2017). Problems of adapting membrane technology to the technological processes of the brewing industry. Tambov University Reports. Series: Natural and Technical Sciences, 22 (5-2), 1165–1171. doi: https://doi.org/10.20310/1810-0198-2017-22-5-1165-1171
- Slabý, M., Štěrba, K., Olšovská, J. (2018). Fitration of Beer - A Review. Kvasny Prumysl, 64 (4), 173–184. doi: https://doi.org/10.18832/kp201823
- Gertsman, A. (2017). Beer clarification with modern centrifugal separators. Technical Quarterly, 54, 38–40. doi: http://dx.doi.org/10.1094/TQ-54-1-0297-01
- Deynichenko, G., Guzenko, V., Dmytrevskyi, D., Chervonyi, V., Omelchenko, A., Horielkov, D. et. al. (2020). Research method of reducing polarization layer at ultrafiltration of cottage cheese whey. EUREKA: Life Sciences, 4, 8–14. doi: https://doi.org/10.21303/2504-5695.2020.001375
- Domaretskyi, V. A. (2004). Tekhnolohiya solodu ta pyva. Kyiv: «Inkos», 426.
- Back, W., Gastl, M., Krottenthaler, M., Narziß, L., Zarnkow, M. (2020). Brewing Techniques in Practice: An In-depth Review of Beer Production with Problem Solving Strategies. Fachverlag Hans Carl, 633.
- Thesseling, F. A., Bircham, P. W., Mertens, S., Voordeckers, K., Verstrepen, K. J. (2019). A Hands‐On Guide to Brewing and Analyzing Beer in the Laboratory. Current Protocols in Microbiology, 54 (1). doi: https://doi.org/10.1002/cpmc.91
- Bokulich, N. A., Bamforth, C. W. (2013). The Microbiology of Malting and Brewing. Microbiology and Molecular Biology Reviews, 77 (2), 157–172. doi: https://doi.org/10.1128/mmbr.00060-12
- DSTU 3888-99. Beer. General technical specifications (2015). Kyiv: UkrNDNTs, 13.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Оleksandr Omelchenko, Gregoriy Deynichenko, Vasyl Guzenko, Inna Zolotukhina, Dmytro Dmytrevskyi, Vitalii Chervonyi, Dmytro Horielkov, Olga Melnik, Olha Korolenko, Liudmyla Tsvirkun
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.