Визначенння впливу процесу мембранної обробки на якісні показники пива

Автор(и)

  • Олександр Володимирович Омельченко Донецький національний університет економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського, Україна https://orcid.org/0000-0003-0704-5909
  • Григорій Вікторович Дейниченко Донецький національний університет економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського, Україна https://orcid.org/0000-0003-3615-8339
  • Василь Володимирович Гузенко Харківський державний університет харчування та торгівлі, Україна https://orcid.org/0000-0001-8407-2404
  • Інна Василівна Золотухіна Харківський державний університет харчування та торгівлі, Україна https://orcid.org/0000-0003-1900-2682
  • Дмитро В’ячеславович Дмитревський Харківський державний університет харчування та торгівлі, Україна https://orcid.org/0000-0003-1330-7514
  • Віталій Миколайович Червоний Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна https://orcid.org/0000-0002-9085-2260
  • Дмитро Вікторович Горєлков Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна https://orcid.org/0000-0002-9315-9322
  • Ольга Євгенівна Мельник Криворізький національний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-7517-6815
  • Ольга Борисівна Короленко Криворізький національний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-0771-4298
  • Людмила Олександрівна Цвіркун Донецький національний університет економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського, Україна https://orcid.org/0000-0002-1879-0608

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.238216

Ключові слова:

молоде пиво, процес мікрофільтрації, мембранна установка, якісні характеристики

Анотація

Розглянуто питання щодо можливості застосування процесу фільтрування пива із застосуванням дослідницьких мікрофільтраційних полімерних напівпроникних мембранних елементів. Показано, що в сучасних умовах доцільним є застосування в броварній промисловості мембранних процесів фільтрування пива. Процес мембранної обробки пива можна проводити на стадії пастеризації пива холодним способом. Такі дії можуть бути направлені для збереження органолептичних показників кінцевого продукту – фільтрованого пива. Представлено експериментальну установку для дослідження основних технологічних параметрів мембранної обробки пива. Наведено результати експериментальних досліджень щодо впливу баричних та температурних режимів на продуктивність ядерних мікрофільтраційних полімерних мембран під час обробки пива. Визначено раціональні параметри тиску (0,03–0,05 МПа), тривалості (8–10 с-1), та температури (3…6 °С) процесу мембранного фільтрування пива з-за допомого ядерних мікрофільтраційних полімерних мембран. Досліджено якісні характеристики відфільтрованого пива одержаного мембранними методами та надано аналіз одержаних показників. Надано порівняльну характеристику результатів досліджень якісної складової одержаного пива після мікрофільтрації з відомими вимогами та стандартами за фізико-хімічними показниками. Визначено, що за швидкістю фільтрації, селективністю, за дріжжовими залишками та іншими характеристиками ядерні мікрофілтраційні полімерні мембрани є перспективними для здійснення процесу мікрофільтрації пива. Проведені дослідження дозволяють підтвердити доцільність подальших досліджень у напрямку удосконалення процесу мембранної обробки пива та технічного оснащення лінії з виробництва пива та розробкою нового обладнання

Біографії авторів

Олександр Володимирович Омельченко, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра загальноінженерних дисциплін та обладнання

Григорій Вікторович Дейниченко, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського

Доктор технічних наук, професор

Кафедра загальноінженерних дисциплін та обладнання

Василь Володимирович Гузенко, Харківський державний університет харчування та торгівлі

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів та устаткування харчової і готельно-ресторанної індустрії ім. М. І. Беляєва

Інна Василівна Золотухіна, Харківський державний університет харчування та торгівлі

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра процесів та устаткування харчової і готельно-ресторанної індустрії ім. М. І. Беляєва

Дмитро В’ячеславович Дмитревський, Харківський державний університет харчування та торгівлі

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів та устаткування харчової і готельно-ресторанної індустрії ім. М. І. Беляєва

Віталій Миколайович Червоний, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра міжнародної електронної комерції та готельно-ресторанної справи

Дмитро Вікторович Горєлков, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра міжнародної електронної комерції та готельно-ресторанної справи

Ольга Євгенівна Мельник, Криворізький національний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра електропостачання та енергетичного менеджменту

Ольга Борисівна Короленко, Криворізький національний університет

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра економіки, організації та управління підприємствами

Людмила Олександрівна Цвіркун, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського

Кандидат педагогічних наук

Кафедра загальноінженерних дисциплін та обладнання

Посилання

  1. Shala, N., Hoxha, I., Xhabiri, G. (2017). Influence of Filtration in the Final Product Stability and Quality Clarity Beer. International Journal of Engineering & Technology Sciences, 3 (6), 20–23.
  2. Kuntse, V., Mit, G. (2001). Tekhnologiya soloda i piva. Sankt-Peterburg: Professiya, 912.
  3. Berk, Z. (2009). Food process Engineering and Technology. Academic Press. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-373660-4.x0001-4
  4. Pulatov, A. S., Saribaeva, D. A., Ekubzhanova, E. G., Dadamirzaev, M. H. (2014). Osnovnoe znachenie piva v sisteme ratsional'nogo pitaniya. Molodoy ucheniy, 2 (61), 184–186.
  5. White, C., Zainasheff, J. (2010). Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation. Brewers Publications, 300.
  6. Lewis, M. J., Young, T. W. (2001). Overview of the brewing process. Brewing, 3–10. doi: https://doi.org/10.1007/978-1-4615-0729-1_1
  7. Cimini, A., De Francesco, G., Perretti, G. (2017). Effect of crossflow microfiltration on the clarification and stability of beer from 100% low-β-glucan barley or malt. LWT, 86, 55–61. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.07.033
  8. García-Villalba, R., Cortacero-Ramírez, S., Segura-Carretero, A., Martín-Lagos Contreras, J. A., Fernández-Gutiérrez, A. (2006). Analysis of Hop Acids and Their Oxidized Derivatives and Iso-α-acids in Beer by Capillary Electrophoresis−Electrospray Ionization Mass Spectrometry. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (15), 5400–5409. doi: https://doi.org/10.1021/jf060207x
  9. Cimini, A., Marconi, O., Moresi, M. (2013). Rough Beer Clarification by Crossflow Microfiltration in Combination with Enzymatic and/or Centrifugal Pretreatments. Chemical Engineering Transactions, 32, 1729–1734. doi: https://doi.org/10.3303/CET1332289
  10. Bertuzzi, T., Mulazzi, A., Rastelli, S., Donadini, G., Rossi, F., Spigno, G. (2020). Targeted healthy compounds in small and large-scale brewed beers. Food Chemistry, 310, 125935. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125935
  11. Banik, D., Banerjee, P., Sabeehuddin, G., Sarkar, N. (2017). Effects of a common worldwide drink (Beer) on l-Phenylalanine and l-Tyrosine fibrillar assemblies. Chemical Physics Letters, 687, 44–53. doi: https://doi.org/10.1016/j.cplett.2017.08.066
  12. Varga, Á., Gáspár, I., Juhász, R., Ladányi, M., Hegyes-Vecseri, B., Kókai, Z., Márki, E. (2018). Beer microfiltration with static turbulence promoter: Sum of ranking differences comparison. Journal of Food Process Engineering, 42 (1), e12941. doi: https://doi.org/10.1111/jfpe.12941
  13. Templ, M., Templ, B. (2020). Analysis of chemical compounds in beverages – Guidance for establishing a compositional analysis. Food Chemistry, 325, 126755. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126755
  14. Benefits of Sterile Filtration Over Flash Pasteurisation of Beer (2018). Parker. Available at: http://blog.parker.com/9-benefits-of-sterile-filtration-over-flash-pasteurisation-of-beer
  15. Deynichenko, G., Guzenko, V., Kuzmenko, А., Omelchenko, O., Deynega, L. (2019). Analysis of implementation of membrane technologies in production of beverage. Pratsi Tavriyskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu. Tekhnichni nauky, 1 (19), 19–26. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ptdau_2019_19_1_4
  16. Dos Santos Bernardi, G., Magro, J. D., Mazutti, M. A., Oliveira, J. V., Di Luccio, M., Zabot, G. L., Tres, M. V. (2019). Microfiltration for Filtration and Pasteurization of Beers. Engineering Tools in the Beverage Industry, 405–434. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-815258-4.00013-5
  17. Klyuchnikov, A. I., Polyansky, K. K., Potapov, A. I., Samokhin, S. A. (2017). Problems of adapting membrane technology to the technological processes of the brewing industry. Tambov University Reports. Series: Natural and Technical Sciences, 22 (5-2), 1165–1171. doi: https://doi.org/10.20310/1810-0198-2017-22-5-1165-1171
  18. Slabý, M., Štěrba, K., Olšovská, J. (2018). Fitration of Beer - A Review. Kvasny Prumysl, 64 (4), 173–184. doi: https://doi.org/10.18832/kp201823
  19. Gertsman, A. (2017). Beer clarification with modern centrifugal separators. Technical Quarterly, 54, 38–40. doi: http://dx.doi.org/10.1094/TQ-54-1-0297-01
  20. Deynichenko, G., Guzenko, V., Dmytrevskyi, D., Chervonyi, V., Omelchenko, A., Horielkov, D. et. al. (2020). Research method of reducing polarization layer at ultrafiltration of cottage cheese whey. EUREKA: Life Sciences, 4, 8–14. doi: https://doi.org/10.21303/2504-5695.2020.001375
  21. Domaretskyi, V. A. (2004). Tekhnolohiya solodu ta pyva. Kyiv: «Inkos», 426.
  22. Back, W., Gastl, M., Krottenthaler, M., Narziß, L., Zarnkow, M. (2020). Brewing Techniques in Practice: An In-depth Review of Beer Production with Problem Solving Strategies. Fachverlag Hans Carl, 633.
  23. Thesseling, F. A., Bircham, P. W., Mertens, S., Voordeckers, K., Verstrepen, K. J. (2019). A Hands‐On Guide to Brewing and Analyzing Beer in the Laboratory. Current Protocols in Microbiology, 54 (1). doi: https://doi.org/10.1002/cpmc.91
  24. Bokulich, N. A., Bamforth, C. W. (2013). The Microbiology of Malting and Brewing. Microbiology and Molecular Biology Reviews, 77 (2), 157–172. doi: https://doi.org/10.1128/mmbr.00060-12
  25. DSTU 3888-99. Beer. General technical specifications (2015). Kyiv: UkrNDNTs, 13.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-30

Як цитувати

Омельченко, О. В., Дейниченко, Г. В., Гузенко, В. В., Золотухіна, І. В., Дмитревський, Д. В., Червоний, В. М., Горєлков, Д. В., Мельник, О. Є., Короленко, О. Б. ., & Цвіркун, Л. О. (2021). Визначенння впливу процесу мембранної обробки на якісні показники пива. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11(112), 66–72. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.238216

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв