Підвищення екологічної безпеки виробництва чипсів шляхом розробки методу очищення та рециклінгу стічних вод

Автор(и)

  • Оксана Сергіївна Гетта Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-1762-6953
  • Олексій Валерійович Шестопалов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-6268-8638
  • Віктор Іванович Дуганець Подільський державний аграрно-технічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-3383-5907
  • Олена Василівна Шубравська Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України, Україна https://orcid.org/0000-0002-2109-9308
  • Олександр Володимирович Рудковський Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України, Україна https://orcid.org/0000-0003-1551-7865
  • Надія Михайлівна Параняк Національний університет «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0002-6673-4002
  • Наталія Володимирівна Рязанова-Хитровська Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-6022-1070
  • Олена Аркадіївна Максименко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-3730-2400

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.238732

Ключові слова:

флокуляція, коагуляція, екологізація виробництва, стічні води, екологічна безпека, виробництво картопляних чипсів, відстоювання, центрифугування, завислі частинки, фізико-хімічні методи очищення

Анотація

Дослідження присвячено визначенню ефективності механічних і фізико-хімічних методів очищення стічних вод підприємства картопляних чіпсів. Встановлено, що стічні води, які утворюються на різних етапах виробництва відрізняються за складом. Стічна вода після миття та чищення картоплі забруднена переважно завислими ґрунтовими речовинами близько 500 мг/л, які не відстоюються, а також має розчині органічні речовини зі значенням ХСК близько 1000 мг/л.

Встановлено, що використання коагуляційно-флокуляційної очистки дозволяє отримати прозору воду, придатну до повторного використання її для миття картоплі. Ефективним для порушення стійкості дисперсної системи виявися коагулянт – сульфат алюмінію в кількості 250 мг/л. Для інтенсифікації осідання скоагульованих пластівців завислих часток підібрано неіоногенний флокулянт, який рекомендовано дозувати після введення коагулянту в кількості по 2,5 мл/л. Встановлено залежність зміни швидкості осадження флокул від кількості флокулянту. Аналіз освітленої води свідчить про зниження концентрації завислих часток до 26 мг/л та зменшення ХСК та БСК5 до значень 262 мг/л та 176 мг/л відповідно.

Виконані дослідження дозволили запропонувати схему очищення стічної води після миття картоплі, яка складається з попереднього проціджування, реагентної обробки, освітлення води та зневоднення осаду. Ця схема дозволяє інтенсивно очистити воду до норм скидання у каналізаційну мережу. Однак для повторного використання освітленої води для миття овочем на самому виробництві запропоновано додаткове знезараження води окиснювачами, наприклад, озоном.

Використання запропонованої схеми інтенсивного очищення води дозволить підвищити екологічну безпеку виробництва чипсів шляхом попередження забруднення довкілля зниження обсягів використання водопровідної води

Біографії авторів

Оксана Сергіївна Гетта, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Аспірант

Кафедра хімічної техніки та промислової екології

Олексій Валерійович Шестопалов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра хімічної техніки та промислової екології

Віктор Іванович Дуганець, Подільський державний аграрно-технічний університет

Доктор педагогічних наук, професор

Кафедра професійної освіти

Олена Василівна Шубравська, Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України

Доктор економічних наук, професор, завідувач відділу

Відділ форм і методів господарювання в агропродовольчому комплексному

Олександр Володимирович Рудковський, Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України

Доктор економічних наук

Відділ форм і методи господарювання в агропродовольчому комплексному

Надія Михайлівна Параняк, Національний університет «Львівська політехніка»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра цивільної безпеки

Наталія Володимирівна Рязанова-Хитровська, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Старший викладач

Кафедра природничих наук

Олена Аркадіївна Максименко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра охорони праці та навколишнього середовища

Посилання

  1. Malovanyi, M. S., Diachok, V. V., Sakhnevych, Ya. M. (2008). Analiz perspektyv ochyshchennia stokiv kharchovykh vyrobnytstv. Ekolohiya dovkillia ta bezpeka zhyttiediyalnosti, 5, 72–75. Available at: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/5613/12-Malyovany.pdf?sequence=1
  2. Shestopalov, O., Hetta, O., Rykusova, N. (2019). Modern methods of wastewater treatment of the food industry. Ecological Sciences, 2, 20–27. doi: https://doi.org/10.32846/2306-9716-2019-2-25-4
  3. Shonina, N. A. (2015). Vodopol'zovanie i ochistka stochnyh vod predpriyatiy po pererabotke ovoschey i fruktov. Opyt Germanii. Santekhnika, 3, 34–39. Available at: https://www.abok.ru/for_spec/articles/30/6144/6144.pdf
  4. Pro zatverdzhennia Derzhavnykh sanitarnykh norm ta pravyl "Hihienichni vymohy do vody pytnoi, pryznachenoi dlia spozhyvannia liudynoiu" (DSanPiN 2.2.4-171-10). Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0452-10#Text
  5. Council Directive 98/83/EC of 3 November 1998 on the quality of water intended for human consumption. Available at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A31998L0083
  6. National Primary Drinking Water Regulations. Available at: https://www.epa.gov/ground-water-and-drinking-water/national-primary-drinking-water-regulations
  7. Ahmad, A. L., Ismail, S., Bhatia, S. (2005). Optimization of Coagulation−Flocculation Process for Palm Oil Mill Effluent Using Response Surface Methodology. Environmental Science & Technology, 39 (8), 2828–2834. doi: https://doi.org/10.1021/es0498080
  8. Teh, C. Y., Budiman, P. M., Shak, K. P. Y., Wu, T. Y. (2016). Recent Advancement of Coagulation–Flocculation and Its Application in Wastewater Treatment. Industrial & Engineering Chemistry Research, 55 (16), 4363–4389. doi: https://doi.org/10.1021/acs.iecr.5b04703
  9. Al Asheh, S., Aidan, A. (2017). Operating Conditions of Coagulation-Flocculation Process for High Turbidity Ceramic Wastewater. Journal of Water And Environmental Nanotechnology, 2 (2), 80–87. Available at: https://www.sid.ir/en/Journal/ViewPaper.aspx?ID=575587
  10. Hu, C., Liu, H., Qu, J., Wang, D., Ru, J. (2006). Coagulation behavior of aluminum salts in eutrophic water: significance of Al13 species and pH control. Environmental Science & Technology, 40 (1), 325–331. doi: https://doi.org/10.1021/es051423+
  11. Miller, S. M., Fugate, E. J., Craver, V. O., Smith, J. A., Zimmerman, J. B. (2008). Toward Understanding the Efficacy and Mechanism of Opuntiaspp. as a Natural Coagulant for Potential Application in Water Treatment. Environmental Science & Technology, 42 (12), 4274–4279. doi: https://doi.org/10.1021/es7025054
  12. Gurses, A., Yalcin, M., Dogar, C. (2003). Removal of Remazol Red RB by using Al (III) as coagulant-flocculant: effect of some variables on settling velocity. Water, Air, and Soil Pollution, 146, 297–318. doi: https://doi.org/10.1023/A:1023994822359
  13. Saritha, V., Srinivas, N., Srikanth Vuppala, N. V. (2015). Analysis and optimization of coagulation and flocculation process. Applied Water Science, 7 (1), 451–460. doi: https://doi.org/10.1007/s13201-014-0262-y
  14. Shkop, A., Tseitlin, M., Shestopalov, O. (2016). Exploring the ways to intensify the dewatering process of polydisperse suspensions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (84)), 35–40. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86085
  15. Shkop, A., Tseitlin, M., Shestopalov, O., Raiko, V. (2017). A study of the flocculs strength of polydisperse coal suspensions to mechanical influences. EUREKA: Physics and Engineering, 1, 13–20. doi: https://doi.org/10.21303/2461-4262.2017.00268

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-30

Як цитувати

Гетта, О. С., Шестопалов, О. В., Дуганець, В. І., Шубравська, О. В., Рудковський, О. В., Параняк, Н. М., Рязанова-Хитровська, Н. В., & Максименко, О. А. (2021). Підвищення екологічної безпеки виробництва чипсів шляхом розробки методу очищення та рециклінгу стічних вод. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(112), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.238732

Номер

Розділ

Екологія