Розробка рекомендацій щодо ієрархії заходів, що стосуються впровадження стандарту BRC щодо безпеки упаковки з використанням методу аналізу ієрархій

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.239858

Ключові слова:

безпека харчової продукції BRC, стандарт BRC, харчова упаковка, забезпечення безпеки харчової продукції

Анотація

Міжнародний стандарт безпеки харчової продукції Британського консорціуму роздрібної торгівлі користується великою популярністю серед компаній харчової промисловості, число компаній, що мають сертифікат стандарту, зростає з кожним роком. Упаковка, що використовується для харчової продукції, має дуже великий вплив на безпеку і якість упакованої харчової продукції. Метою дослідження було вказати вимоги стандарту щодо упаковки, які повинні реалізовуватися в першу чергу підприємствами харчової промисловості. У дослідницькій частині методом аналізу ієрархій проведено аналіз на підставі рекомендацій експертів. Розроблено матриці рішень за кожним критерієм: аналіз безпеки упаковки, процедура закупівлі, процедура приймання упаковки. Розроблено матрицю рішень за основним критерієм в результаті матриці рішень за критеріями, а також глобальну ієрархію рішень. Дослідження ясно показали, що найбільш важливим видом діяльності (серед запропонованих) є аналіз ризиків з величиною зваженої суми 0,517. У багатьох докладних вимогах стандарту аналіз і оцінка ризиків (значення зваженої суми 0,333) є основою для багатьох операцій, включаючи розробку процедури закупівлі (значення зваженої суми 0,163), приймання упаковки (значення зваженої суми 0,297) і багато інших. Актуальність даного дослідження полягає у визначенні ієрархії важливості заходів, що виконуються в рамках забезпечення якості та безпеки харчової упаковки. Представлений розумний підхід. Метод аналізу ієрархій дозволяє вказати послідовність дій при впровадженні стандарту BRC, про що свідчать експериментальні дослідження, проведені на основі процедур, пов'язаних з безпекою упаковки. Стандарт встановлює вимоги до упаковки у вигляді процедури контролю, в якій має бути зазначено, як підприємство працює з упаковкою. Крім того, існують вимоги, що стосуються аналізу безпеки щодо упаковки

Спонсор дослідження

  • The publication was financed from the subsidy granted to the Cracow University of Economics. Research was conducted in the frame of Potential Program no. 68/ZJO/2020/POT, grant title: ”Managing the safety and quality of food and its packaging in the system aspect”.

Біографії авторів

Agnieszka Kawecka, Cracow University of Economics

PhD, Doctor of Economic Science, Associated Professor

Department of Packaging

Institute of Quality and Product Management Science

Agnieszka Cholewa-Wójcik, Cracow University of Economics

Habilitated Doctor of Management and Quality Sciences, University Professor

Department of Packaging

Institute of Quality and Product Management Science

Tadeusz Sikora, Cracow University of Economics

Professor of Agricultural Sciences, Professor

Department of Process Management

Institute of Quality and Product Management Science

Посилання

  1. Luning, P. A., Marcelis, W. J., Rovira, J., Van der Spiegel, M., Uyttendaele, M., Jacxsens, L. (2009). Systematic assessment of core assurance activities in a company specific food safety management system. Trends in Food Science & Technology, 20 (6-7), 300–312. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.03.003
  2. Evans, J. R., Lindsay, W. M. (2005). The management and control of quality.Thomson Corporation South Western, Ohio.
  3. Luning, P. A., Marcelis, W. J. (2007). A conceptual model of food quality management functions based on a techno-managerial approach. Trends in Food Science & Technology, 18 (3), 159–166. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2006.10.021
  4. Luning, P. A., Marcelis, W. J. (2009). Food quality management. Technological and managerial principles and practices. Wageningen Academic Publishers, 426. doi: https://doi.org/10.3920/978-90-8686-116-3
  5. Manning, L., Soon, J. M. (2016). Food Safety, Food Fraud, and Food Defense: A Fast Evolving Literature. Journal of Food Science, 81 (4), R823–R834. doi: https://doi.org/10.1111/1750-3841.13256
  6. Tarczyńska, A. (2013). Determinants of improving quality management systems and food safety in the dairy industry. Publisher of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn.
  7. Mitenius, N., Kennedy, S. P., Busta, F. F. (2014). Food Defense. Food Safety Management, 937–958. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-381504-0.00035-4
  8. Soon, J. M., Manning, L., Smith, R. (2019). Advancing understanding of pinch-points and crime prevention in the food supply chain. Crime Prevention and Community Safety, 21 (1), 42–60. doi: https://doi.org/10.1057/s41300-019-00059-5
  9. Kawecka, A. (2014). Factors determining the safety of packaging intended for contact with food. Cracow: Cracow University of Economics Publishing House. Available at: https://wydawnictwo.uek.krakow.pl/index.php/monografie-prace-doktorskie/135-czynniki-determinujace-bezpieczenstwo-opakowan-przeznaczonych-do-kontaktu-z-zywnoscia
  10. Cholewa-Wójcik, A., Kawecka, A., Sikora, T. (2018). Legal requirements on food contact materials. Food. Science. Technology. Quality, 3 (116), 163–171. Available at: https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/435406.pdf
  11. Butler, F. (2011). Ranking hazards in the food chain. Food Chain Integrity, 105–114. doi: https://doi.org/10.1533/9780857090621.2.105
  12. Whiting, R. C. (2011). What risk assessments can tell us about setting criteria. Food Control, 22 (9), 1525–1528. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2010.07.011
  13. Global Standard. Food Safety (2018). British Retail Consortium. Available at: http://www.medagri.org/docs/group/108/free_locked_BRC%20Food%20Standard%208%20Web_English.pdf
  14. Regulation (EC) No 1935/2004 of the European Parliament and of the Council of 27 October 2004 on materials and articles intended to come into contact with food and repealing Directives 80/590/EEC and 89/109/EEC (2004). Official Journal of the European Union. Available at: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX%3A32004R1935
  15. Urban, W., Ratter, E., Wangwacharakul, P., Poksinska, B. (2018). Coexistence of the BRC Standard for Packaging and the Lean Manufacturing methodology. Engineering Management in Production and Services, 10 (3), 51–61. doi: https://doi.org/10.2478/emj-2018-0016
  16. Mensah, L. D., Julien, D. (2011). Implementation of food safety management systems in the UK. Food Control, 22 (8), 1216–1225. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.01.021
  17. Rincon-Ballesteros, L., Lannelongue, G., González-Benito, J. (2019). Implementation of the BRC food safety management system in Latin American countries: Motivations and barriers. Food Control, 106, 106715. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106715
  18. Vaidya, O. S., Kumar, S. (2006). Analytic hierarchy process: An overview of applications. European Journal of Operational Research, 169 (1), 1–29. doi: https://doi.org/10.1016/j.ejor.2004.04.028
  19. Saaty, T. L. (2008). Decision making with the analytic hierarchy process. International Journal of Services Sciences, 1 (1), 83. doi: https://doi.org/10.1504/ijssci.2008.017590
  20. Saaty, T. L. (2008). Decision Making for Leaders. The Analytic Hierarchy Process for Decisions in a Complex World. RWS Publications, Pittsburgh.
  21. Prusak, A., Stefanów, P., Strojny, J., Garcia-Melon, M. (2016). The influence of the Form of the 9-point Scale in the AHP Method on the Consistency of Judgments. Modern Management Review, XXI (23 (3)), 97–114. doi: https://doi.org/10.7862/rz.2016.mmr.30
  22. AHP Online System. Available at: https://bpmsg.com/ahp-online-system/
  23. Cabała, P. (2010). Using the Analytic Hierarchy Process in evaluating decision alternatives. Operations Research and decisions, 1, 5–23. Available at: https://www.researchgate.net/publication/227653945_Using_the_Analytic_Hierarchy_Process_in_Evaluating_Decision_Alternatives
  24. Guo, J., Zhang, Z., Sun, Q. (2008). Applications of AHP method in safety science. Journal of Safety Science and Technology, 4 (2), 69–73.
  25. Manning, L., Soon, J. M. (2013). Mechanisms for assessing food safety risk. British Food Journal, 115 (3), 460–484. doi: https://doi.org/10.1108/00070701311314255
  26. Jacxsens, L., Uyttendaele, M., Luning, P., Allende, A. (2017). Food safety management and risk assessment in the fresh produce supply chain. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 193, 012020. doi: https://doi.org/10.1088/1757-899x/193/1/012020
  27. Ersoy, Y. (2021). Supplier Selection in Food Industry Using Analytic Hierarchy Process (AHP) Method. Advances in Finance, Accounting, and Economics, 657–670. doi: https://doi.org/10.4018/978-1-7998-4459-4.ch036

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-31

Як цитувати

Kawecka, A., Cholewa-Wójcik, A., & Sikora, T. (2021). Розробка рекомендацій щодо ієрархії заходів, що стосуються впровадження стандарту BRC щодо безпеки упаковки з використанням методу аналізу ієрархій. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11 (113), 13–19. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.239858

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв