Розробка бар'єрних технологій з метою забезпечення стабільності мікробіологічних та органолептичних показників якості м'ясних напівфабрикатів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.247694

Ключові слова:

охолоджені напівфабрикати, бар'єрні технології, екстракти рослинних препаратів, біопротекторна дія

Анотація

Розробка способів забезпечення якості та безпеки продуктів переробки м'яса йде інтенсивними темпами. Для вирішення цих завдань використовуються різні бар'єри: хімічні, фізичні, мікробіологічні та їх поєднання. При виконанні науково-дослідної роботи проведено критичний аналіз існуючих «бар'єрів», як способів стабілізації якості м'ясопродуктів при тривалих термінах зберігання. Виявлено, що основні переваги споживачів припадають на натуральні добавки, що забезпечують безпеку продукції. Впровадження сучасних бар'єрних технологій є гострим питанням, так як дозволить забезпечити стабільність якісних показників під час зберігання. Актуальним завданням є використання натуральної природної сировини як бар'єру. З цією метою було проведено аналіз антиоксидантної активності екстрактів різної рослинної сировини. Отримані результати дозволяють розробити технології створення плівкових покриттів, що мають біопротекторні властивості. Вивчено динаміку зміни мікробіологічної обсімененості крупношматкових напівфабрикатів з яловичини в процесі зберігання при різних температурах. Встановлено, що використання плівкових бар'єрних покриттів призводить до стримування зростання мікрофлори та чинить бактеріостатичну дію, що сприяє подовженню термінів зберігання напівфабрикатів у порівнянні з контрольними зразками. Впровадження результатів досліджень дозволить суттєво збільшити термін зберігання м'ясних напівфабрикатів, у тому числі і при позитивних температурах, без ризику мікробіологічного псування та втрати якісних та функціонально-технологічних характеристик.

Біографії авторів

Sultan Sabraly, Almaty Technological University

Master of Technical Sciences

Department of "Food Safety and Control"

Irina Glotova, Voronezh State Agrarian University named after Emperor Peter the Great

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of «Technologies of storage and processing of agricultural products»

Sergey Shakhov, Voronezh State University of Engineering Technologies

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of «Machines and Apparatuses of Food Production»

Alla Kutsova, Voronezh State University of Engineering Technologies

PhD, Associate Professor

Department of Technologists of Animal Products

Sholpan Abzhanova, Almaty Technological University

PhD, Associate Professor

Department of Food Biotechnology

Посилання

  1. Semenova, A. A., Nasonova, V. V., Motovilina, A. A. i dr. (2011). «Barernye» tekhnologii v miasnoi promyshlennosti. Miasnye tekhnologii, 10 (106), 66–70.
  2. Tikhonov, S. L., Tikhonova, N. V. (2018). Barrier Technologies in the Meat Products Production. Food Industry, 3 (4), 52–59. doi: https://doi.org/10.29141/2500-1922-2018-3-4-6
  3. Nasonova, V. V., Minaev, M. Iu., Mileenkova, E. V. (2016).The effect of Leuconostoc Mesenteroides L2 onsafety indicators of cooked sausage products during storage. Vse o miase, 2, 14–19.
  4. Zavalova, I. V. (2019). Vliianie vida upakovki na kachestvo i sroki godnosti pri khranenii polufabrikatov iz svininy. Modern Science, 6-3, 9–10.
  5. Eremina, Iu. K. (2020). Aktivnost vody i ee vliianie na protsessy, proiskhodiaschie v pischevykh produktakh pri khranenii. Ispolzovanie sovremennykh tekhnologii v selskom khoziaistve i pischevoi promyshlennosti Persianovskii: Federalnoe gosudarstvennoe biudzhetnoe obrazovatelnoe uchrezhdenie vysshego professionalnogo obrazovaniia "Donskoi gosudarstvennyi agrarnyi universitet", 51–54.
  6. Dorzhieva, V. V., Khankhalaeva, I. A., Bitueva, E. B., Khamkhanova, D. N. (2019). Issledovanie kachestva i bezopasnosti proizvodstva kombinirovannogo miasoprodukta s ispolzovaniem barernoi tekhnologii iprintsipov KHASSP. Vestnik VSGUTU, 4 (75), 32–39.
  7. Alekseev, A. Iu. (2016). Pischevye ingredienty s protektornymi svoistvami v tekhnologii miasa i miasoproduktov. Miasnaia industriia, 7, 42–44.
  8. Pastrana, L. M., Rúa, M. L., Fajardo, P., Fuciños, P., Amado, I. R., Fuciños, C. (2017). Antimicrobial edible packaging. Edible Food Packaging: Materials and Processing Technologies. Boca Raton: CRC Press, 243–286. doi: http://doi.org/10.1201/b19468-8
  9. Favela‐González, K. M., Hernández‐Almanza, A. Y., De la Fuente‐Salcido, N. M. (2020). The value of bioactive compounds of cruciferous vegetables (Brassica) as antimicrobials and antioxidants: A review. Journal of Food Biochemistry, 44 (10). doi: http://doi.org/10.1111/jfbc.13414
  10. Vinnikova, L., Kishenya, A., Strashnova, I., Gusaremko, A. (2016). Study of lactic acid bacteria as a bio-protective culture for meat. Food Science and Technology, 10 (2), 3–7. doi: http://doi.org/10.15673/fst.v10i2.149
  11. Lehukov, K. A., Tsikin, S. S. (2020). A study on an effect of the green tea extract on quality and shelf life of animal fats during storage. Theory and Practice of Meat Processing, 5 (1), 32–42. doi: http://doi.org/10.21323/2414-438x-2020-5-1-32-42
  12. Kanatt, S. R., Siddiqui, A., Chawla, S. P. (2018). Antioxidant/antimicrobial potential of emblicaofficinalisgaertn and its application as a natural additive for shelf life extension of minced chicken meat. Biointerface Research in Applied Chemistry, 8 (4), 3344–3350.
  13. Glotova, I. A., Galochkina, N. A., Boltykhov, Iu. V. (2012). Funktsionalnye kollagensoderzhaschie substantsii na osnove vtorichnykh produktov zhivotnovodstva. Izvestiia vysshikh uchebnykh zavedenii. Pischevaia tekhnologiia, 4 (328), 16–19.
  14. Glotova, I. A., Boltykhov, Iu. V., Vasilenko, V. V., Sitnikova, M. E. (2010). Tekhnologiia polucheniia pischevykh pokrytii s barernymi svoistvami iz biomodifitsirovannykh kollagenovykh belkov. Izvestiia vysshikh uchebnykh zavedenii. Pischevaia tekhnologiia, 4 (316), 15–17.
  15. Sitnikova, M. E., Boltykhov, Iu. V., Glotova, I. A. (2010). Immobilizatsiia BAV rastitelnogo syria na kollagenovykh nositeliakh v biotekhnologii pischevykh pokrytii s barernymi svoistvami. Biotekhnologiia XXI veka. Astana: Evraziiskii natsionalnyi universitet im. L. N. Gumileva, 151–154.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-28

Як цитувати

Sabraly, S., Glotova, I., Shakhov, S., Kutsova, A., & Abzhanova, S. (2021). Розробка бар’єрних технологій з метою забезпечення стабільності мікробіологічних та органолептичних показників якості м’ясних напівфабрикатів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (114), 84–89. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.247694

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв