Встановлення раціональних умов вилучення олії з відходів гідратації олій
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.251034Ключові слова:
відхід гідратації, концентрат фосфатидний, лимонна кислота, кислотне число, пероксидне числоАнотація
В результаті гідратації олій утворюється відхід – концентрат фосфатидний, що є багатокомпонентною системою. Цінними складовими концентрату є олія та фосфатиди, розділення яких є актуальним завданням для промисловості.
Досліджено процес обробки концентрату фосфатидного соняшникового лимонною кислотою (гідратацію) з метою більш повного перетворення негідратованих форм фосфатидів на гідратовані та відділення олії від концентрату.
Особливістю роботи є дослідження залежності виходу та масової частки вологи у вилученій олії від технологічних параметрів гідратації.
Досліджено зразок концентрату фосфатидного з нестандартними показниками якості згідно СОУ 15.4-37-212:2004 (CAS 3436-44-0): масова частка вологи та летких речовин – 4,0 %, масова частка фосфатидів – 37,0 %.
Концентрат піддавали обробці розчином лимонної кислоти за температури 45 °C (концентрація розчину 10 %). Встановлено раціональні умови обробки концентрату: тривалість (25 хв.) та концентрацію лимонної кислоти по відношенню до маси концентрату фосфатидного (25 %). За цих умов вихід олії склав 76,1 %, масова частка вологи в олії склала 18,6 %. Показники, що характеризують придатність олії до вживання в їжу та її безпечність для організму, є у межах норм (кислотне число 3,7 мг КОН/г, пероксидне число 5,1 ½ О ммоль/кг) для олії соняшникової нерафінованої невимороженої першого ґатунку за ДСТУ 4492. Така олія може бути направлена на рафінацію, одержання жирних кислот та біодизелю, а після додаткового очищення ‑ на переробку на харчові продукти.
Результати дослідження дають можливість раціонально використовувати ресурси та прогнозувати вихід та якість олії, виділеної з концентрату фосфатидного. Одержана олія може бути доступною сировиною для різних галузей промисловості
Посилання
- Galstyan, A. G., Aksyonova, L. M., Lisitsyn, A. B., Oganesyants, L. A., Petrov, A. N. (2019). Modern Approaches to Storage and Effective Processing of Agricultural Products for Obtaining High Quality Food Products. Herald of the Russian Academy of Sciences, 89 (2), 211–213. doi: https://doi.org/10.1134/s1019331619020059
- Rani, R., Badwaik, L. S. (2021). Functional Properties of Oilseed Cakes and Defatted Meals of Mustard, Soybean and Flaxseed. Waste and Biomass Valorization, 12 (10), 5639–5647. doi: https://doi.org/10.1007/s12649-021-01407-z
- Casado, V., Martín, D., Torres, C., Reglero, G. (2012). Phospholipases in Food Industry: A Review. Methods in Molecular Biology, 495–523. doi: https://doi.org/10.1007/978-1-61779-600-5_29
- Stepycheva, N. V., Makarov, S. V., Kucherenko, P. N. (2012). Secondary material resources of oil-producing plants. Russian Journal of General Chemistry, 82 (5), 969–976. doi: https://doi.org/10.1134/s1070363212050301
- Küllenberg, D., Taylor, L. A., Schneider, M., Massing, U. (2012). Health effects of dietary phospholipids. Lipids in Health and Disease, 11 (1). doi: https://doi.org/10.1186/1476-511x-11-3
- Ghouila, Z., Sehailia, M., Chemat, S. (2019). Vegetable Oils and Fats: Extraction, Composition and Applications. Plant Based “Green Chemistry 2.0”, 339–375. doi: https://doi.org/10.1007/978-981-13-3810-6_12
- Lu, F. S. H., Nielsen, N. S., Baron, C. P., Jensen, L. H. S., Jacobsen, C. (2012). Physico-chemical Properties of Marine Phospholipid Emulsions. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 89 (11), 2011–2024. doi: https://doi.org/10.1007/s11746-012-2105-z
- Winkler-Moser, J. K., Mehta, B. M. (2015). Chemical Composition of Fat and Oil Products. Handbook of Food Chemistry, 365–402. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-642-36605-5_32
- Begić, M., Nezirević-Nizić, E., Čorbo, S., Podrug, S., Ašimović, Z., Muminović, Š. (2020). Fatty Acid Composition and Stability of Cold-Pressed Vegetable Oils. IFMBE Proceedings, 303–312. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-40049-1_39
- K voprosu o fosfatidnom kontsentrate. APK Inform. Available at: https://www.apk-inform.com/ru/oilprocessing/9778
- Demidov, I. N., Kramarenko, A. A. (2008). Sposoby polucheniya fosfolipidnykh produktov. Voprosy khimii i khimicheskoy tekhnologii, 2, 58–63. Available at: https://udhtu.edu.ua/public/userfiles/file/VHHT/2008/2/Demidov.pdf
- Mel'nikov, K. A. (2000). Vydelenie letsitinov iz fosfatidnogo kontsentrata podsolnechnogo masla. Maslozhirovaya promyshlennost', 2, 21–22.
- Martovschuk, V. I., Martovschuk, E. V., Bagrov, A. A., Zabolotniy, A. V. (2012). Pat. No. 2487162 RU. Sposob polucheniya fosfatidnogo kontsentrata. declareted: 05.03.2012; published: 10.07.2013.
- Kaya, D., Hung, Y.-T. (2021). Advances in Treatment of Vegetable Oil Refining Wastes. Environmental and Natural Resources Engineering, 325–375. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-54626-7_8
- Shestakova, E. A., Raspopov, D. S., Verboloz, E. I. (2019). Development of flow technology for the purification and production of food sunflower phospholipids. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies, 81 (1), 125–131. doi: https://doi.org/10.20914/2310-1202-2019-1-125-131
- Cerminati, S., Paoletti, L., Aguirre, A., Peirú, S., Menzella, H. G., Castelli, M. E. (2019). Industrial uses of phospholipases: current state and future applications. Applied Microbiology and Biotechnology, 103 (6), 2571–2582. doi: https://doi.org/10.1007/s00253-019-09658-6
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Olga Bliznjuk, Nataliia Masalitina, Liliia Myronenko, Oksana Zhulinska, Tatyana Denisenko, Serhii Nekrasov, Serhii Stankevych, Oleksandr Bragin, Oleksii Romanov, Tetiana Romanova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.