Визначення збереженості моркви залежно від якості, розміру коренеплодів та способів зберігання

Автор(и)

  • Людмила Михайлівна Пузік Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5465-2771
  • Володимир Кузьмич Пузік Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-5028-9461
  • Вероніка Анатоліївна Бондаренко Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-0883-7193
  • Людмила Олександрівна Гайова Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-8302-1776
  • Наталія Олександрівна Кирюхіна Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, Україна https://orcid.org/0000-0002-8620-4316
  • Олександр Володимирович Куц Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, Україна https://orcid.org/0000-0003-2053-8142
  • Галина Яківна Слободяник Уманський національний університет садівництва, Україна https://orcid.org/0000-0003-3419-9751
  • Ольга Петрівна Накльока Уманський національний університет садівництва, Україна https://orcid.org/0000-0003-4300-6077

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.251785

Ключові слова:

коренеплоди, морква, вихід товарної продукції, збереженість, втрата маси

Анотація

Проведені дослідження ставили за мету наукове обґрунтування впливу якості, розміру коренеплодів моркви, та способів зберігання на збереженість, що дозволить подовжити тривалість їх споживання.

Дослідження в цьому напрямку з коренеплодами моркви не отримали належного розвитку. У зв’язку з цим проведення комплексних досліджень об’єктивних показників, які мають найбільший вплив на інтенсивність природних втрат маси коренеплодів моркви , її збереженості, є актуальним.

Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено, що найбільший термін зберігання 206 діб з високим виходом товарної продукції 89,27 % мали великі коренеплоди. Вихід товарної продукції середніх коренеплодів – 86,56 %, дрібних за 161 добу – 80,30 %. Порівняно з великими коренеплодами, термін зберігання як у дрібної, так і у механічно пошкодженої моркви скоротився на 46 діб, а вихід товарної продукції зменшився на 9,0 і 11,1 % відповідно. Пошкоджені шкідниками коренеплоди моркви зберігались майже так само, як і репнуті. У середньому за 191–192 дні зберігання вихід товарної продукції становив відповідно 83,43 і 83,90 %. Найменший термін зберігання (142 і) і найгірше збереження 68,34 % спостерігається у моркви із зідраною шкіркою, обумовлене воно великою кількістю хворих коренеплодів (18,53 і) бракованих (6,85 %).

У постійному сховищі з припливно-витяжною природною вентиляцією зберігання моркви в ящиках виявилось малоефективним. Вихід товарної продукції становив 85,5 %. Найвищу збереженість 96,3 %–94,3 % морква мала при зберіганні в поліетиленових мішках та мішках з перфорацією відповідно. Більший вихід товарної продукції забезпечують мішки місткістю 5 кг. Встановлено, що зберігання в картонних коробках та паперових мішках сприяли розвитку мікроорганізмів. Кількість уражених коренеплодів коливалась від 2,4 до 2,8 %

Біографії авторів

Людмила Михайлівна Пузік, Державний біотехнологічний університет

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва

Володимир Кузьмич Пузік, Державний біотехнологічний університет

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра екології біотехнології

Вероніка Анатоліївна Бондаренко, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сельскохозяйственных наук, доцент

Кафедра плодоовощеводства и хранения продукции растениеводства 

Людмила Олександрівна Гайова, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук, викладач

Кафедра плодоовочівництва і зберігання

Наталія Олександрівна Кирюхіна, Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України

Кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Лабораторія селекції дворічних і малопоширених культур

Олександр Володимирович Куц, Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України

Доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, директор

Галина Яківна Слободяник, Уманський національний університет садівництва

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра овочівництва

Ольга Петрівна Накльока, Уманський національний університет садівництва

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра овочівництва

Посилання

  1. Kumar, D., Kalita, P. (2017). Reducing Postharvest Losses during Storage of Grain Crops to Strengthen Food Security in Developing Countries. Foods, 6 (1), 8. doi: https://doi.org/10.3390/foods6010008
  2. Storage Life of Vegetables. Available at: https://extension.sdstate.edu/storage-life-vegetables
  3. Pusik, L., Pusik, V., Lyubymova, N., Bondarenko, V., Rozhov, A., Sergienko, O. et. al. (2019). Preservation of parsnip root vegetable depending on the degree of ripeness, varietal features, and storage techniques. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (97)), 34–41. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.155313
  4. Alam, T. (2021). Packaging and Storage of Fruits and Vegetables. Emerging Trends. Apple Academic Press, 326. doi: https://doi.org/10.1201/9781003161165
  5. Prusky, D., Alkan, N., Mengiste, T., Fluhr, R. (2013). Quiescent and Necrotrophic Lifestyle Choice During Postharvest Disease Development. Annual Review of Phytopathology, 51 (1), 155–176. doi: https://doi.org/10.1146/annurev-phyto-082712-102349
  6. Juneja, V. K., Dwivedi, H. P., Yan, X. (2012). Novel Natural Food Antimicrobials. Annual Review of Food Science and Technology, 3 (1), 381–403. doi: https://doi.org/10.1146/annurev-food-022811-101241
  7. Arah, I. K., Ahorbo, G. K., Anku, E. K., Kumah, E. K., Amaglo, H. (2016). Postharvest Handling Practices and Treatment Methods for Tomato Handlers in Developing Countries: A Mini Review. Advances in Agriculture, 2016, 1–8. doi: https://doi.org/10.1155/2016/6436945
  8. Albert, S. Vegetable Harvest Times. Available at: https://harvesttotable.com/vegetable_harvest_times/
  9. Koltunov, V. A., Puzik, L. M. (2007). Porivnialna otsinka sposobiv zberihannia plodiv kabachka. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo, 53, 354.
  10. Koltunov, V. A., Puzik, L. M., Vakulenko, L. M. (2006). Vplyv rozmiru ploda na zberezhenist kabachkiv, dyni, ohirkiv. Sbornik nauchnyh rabot Krymskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 93, 56–60.
  11. Waitrovich, B. (2014). Storing root vegetables. Michigan State University Extension. Available at: https://www.canr.msu.edu/news/storing_root_vegetables
  12. Chen, C., Wang, W., Jia, N. (2010). Pat. No. CN 201849811 U. Fruit and vegetable storage-transportation fresh-keeping box with functions of sterilizing and degrading pesticide residue. declareted: 11.11.2010; published: 06.01.2011. Available at: http://www.google.com.pg/patents/CN201849811U?cl=en
  13. Chen, C., Wang, W., Jia, N. (2010). Pat. No. CN 102001490 (A). Fruit and vegetable storage and transportation fresh-keeping box with functions of sterilization and pesticide residue degradation. declareted: 11.11.2010; published: 04.06.2011. Available at: https://patents.google.com/patent/CN102001490A/en
  14. Parra-Coronado, A., Fischer, G., Camacho-Tamayo, J. H. (2015). Development and quality of pineapple guava fruit in two locations with different altitudes in Cundinamarca, Colombia. Bragantia, 74 (3), 359–366. doi: https://doi.org/10.1590/1678-4499.0459
  15. Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction (2015). FAO. Available at: https://www.fao.org/3/i4068e/i4068e.pdf
  16. Nicolaï, B. M., Defraeye, T., De Ketelaere, B., Herremans, E., Hertog, M. L. A. T. M., Saeys, W. et. al. (2014). Nondestructive Measurement of Fruit and Vegetable Quality. Annual Review of Food Science and Technology, 5 (1), 285–312. doi: https://doi.org/10.1146/annurev-food-030713-092410
  17. Kapustnikov, Yu. A. (2003). Razrabotka sposobov povysheniya sohrannosti massy i kachestva korneplodov saharnoy svekly v usloviyah TsChR. Ramon'. Available at: https://earthpapers.net/razrabotka-sposobov-povysheniya-sohrannosti-massy-i-kachestva-korneplodov-saharnoy-svekly-v-usloviyah-tschr
  18. Hranenie ovoschey. Available at: https://znaytovar.ru/s/Xranenie_ovoshhej.html
  19. Koltunov, V. A. (2004). Yakist plodoovochevoi produktsiyi ta tekhnolohiya yii zberihannia. Ch. I: Yakist i zberezhenist kartopli ta ovochiv. Kyiv, 583.
  20. Koltunov, V., Bielinska, Ye. (2010). Obhruntuvannia efektyvnosti zberezhenosti redysu metodom Kharrinhtona. Tovary i rynky, 2, 62–68. Available at: http://tr.knute.edu.ua/files/2010/10/12.pdf
  21. Zherdetskyi, I. K. (2010). Osoblyvosti zberihannia matochnykh koreneplodiv. Propozytsiya: Informatsiynyi shchomisiachnyk, 11, 82–84.
  22. Larsen, H., Wold, A.-B. (2016). Effect of modified atmosphere packaging on sensory quality, chemical parameters and shelf life of carrot roots (Daucus carota L.) stored at chilled and abusive temperatures. Postharvest Biology and Technology, 114, 76–85. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2015.11.014
  23. Duarte‐Sierra, A., Tiznado‐Hernández, M. E., Jha, D. K., Janmeja, N., Arul, J. (2020). Abiotic stress hormesis: An approach to maintain quality, extend storability, and enhance phytochemicals on fresh produce during postharvest. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 19 (6), 3659–3682. doi: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12628
  24. Otoni, C. G., Avena-Bustillos, R. J., Azeredo, H. M. C., Lorevice, M. V., Moura, M. R., Mattoso, L. H. C., McHugh, T. H. (2017). Recent Advances on Edible Films Based on Fruits and Vegetables-A Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 16 (5), 1151–1169. doi: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12281

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-27

Як цитувати

Пузік, Л. М., Пузік, В. К., Бондаренко, В. А., Гайова, Л. О., Кирюхіна, Н. О., Куц, О. В., Слободяник, Г. Я., & Накльока, О. П. (2022). Визначення збереженості моркви залежно від якості, розміру коренеплодів та способів зберігання. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(11(115), 26–32. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.251785

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв