Визначення збереженості моркви залежно від якості, розміру коренеплодів та способів зберігання
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.251785Ключові слова:
коренеплоди, морква, вихід товарної продукції, збереженість, втрата масиАнотація
Проведені дослідження ставили за мету наукове обґрунтування впливу якості, розміру коренеплодів моркви, та способів зберігання на збереженість, що дозволить подовжити тривалість їх споживання.
Дослідження в цьому напрямку з коренеплодами моркви не отримали належного розвитку. У зв’язку з цим проведення комплексних досліджень об’єктивних показників, які мають найбільший вплив на інтенсивність природних втрат маси коренеплодів моркви , її збереженості, є актуальним.
Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено, що найбільший термін зберігання 206 діб з високим виходом товарної продукції 89,27 % мали великі коренеплоди. Вихід товарної продукції середніх коренеплодів – 86,56 %, дрібних за 161 добу – 80,30 %. Порівняно з великими коренеплодами, термін зберігання як у дрібної, так і у механічно пошкодженої моркви скоротився на 46 діб, а вихід товарної продукції зменшився на 9,0 і 11,1 % відповідно. Пошкоджені шкідниками коренеплоди моркви зберігались майже так само, як і репнуті. У середньому за 191–192 дні зберігання вихід товарної продукції становив відповідно 83,43 і 83,90 %. Найменший термін зберігання (142 і) і найгірше збереження 68,34 % спостерігається у моркви із зідраною шкіркою, обумовлене воно великою кількістю хворих коренеплодів (18,53 і) бракованих (6,85 %).
У постійному сховищі з припливно-витяжною природною вентиляцією зберігання моркви в ящиках виявилось малоефективним. Вихід товарної продукції становив 85,5 %. Найвищу збереженість 96,3 %–94,3 % морква мала при зберіганні в поліетиленових мішках та мішках з перфорацією відповідно. Більший вихід товарної продукції забезпечують мішки місткістю 5 кг. Встановлено, що зберігання в картонних коробках та паперових мішках сприяли розвитку мікроорганізмів. Кількість уражених коренеплодів коливалась від 2,4 до 2,8 %
Посилання
- Kumar, D., Kalita, P. (2017). Reducing Postharvest Losses during Storage of Grain Crops to Strengthen Food Security in Developing Countries. Foods, 6 (1), 8. doi: https://doi.org/10.3390/foods6010008
- Storage Life of Vegetables. Available at: https://extension.sdstate.edu/storage-life-vegetables
- Pusik, L., Pusik, V., Lyubymova, N., Bondarenko, V., Rozhov, A., Sergienko, O. et. al. (2019). Preservation of parsnip root vegetable depending on the degree of ripeness, varietal features, and storage techniques. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (97)), 34–41. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.155313
- Alam, T. (2021). Packaging and Storage of Fruits and Vegetables. Emerging Trends. Apple Academic Press, 326. doi: https://doi.org/10.1201/9781003161165
- Prusky, D., Alkan, N., Mengiste, T., Fluhr, R. (2013). Quiescent and Necrotrophic Lifestyle Choice During Postharvest Disease Development. Annual Review of Phytopathology, 51 (1), 155–176. doi: https://doi.org/10.1146/annurev-phyto-082712-102349
- Juneja, V. K., Dwivedi, H. P., Yan, X. (2012). Novel Natural Food Antimicrobials. Annual Review of Food Science and Technology, 3 (1), 381–403. doi: https://doi.org/10.1146/annurev-food-022811-101241
- Arah, I. K., Ahorbo, G. K., Anku, E. K., Kumah, E. K., Amaglo, H. (2016). Postharvest Handling Practices and Treatment Methods for Tomato Handlers in Developing Countries: A Mini Review. Advances in Agriculture, 2016, 1–8. doi: https://doi.org/10.1155/2016/6436945
- Albert, S. Vegetable Harvest Times. Available at: https://harvesttotable.com/vegetable_harvest_times/
- Koltunov, V. A., Puzik, L. M. (2007). Porivnialna otsinka sposobiv zberihannia plodiv kabachka. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo, 53, 354.
- Koltunov, V. A., Puzik, L. M., Vakulenko, L. M. (2006). Vplyv rozmiru ploda na zberezhenist kabachkiv, dyni, ohirkiv. Sbornik nauchnyh rabot Krymskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 93, 56–60.
- Waitrovich, B. (2014). Storing root vegetables. Michigan State University Extension. Available at: https://www.canr.msu.edu/news/storing_root_vegetables
- Chen, C., Wang, W., Jia, N. (2010). Pat. No. CN 201849811 U. Fruit and vegetable storage-transportation fresh-keeping box with functions of sterilizing and degrading pesticide residue. declareted: 11.11.2010; published: 06.01.2011. Available at: http://www.google.com.pg/patents/CN201849811U?cl=en
- Chen, C., Wang, W., Jia, N. (2010). Pat. No. CN 102001490 (A). Fruit and vegetable storage and transportation fresh-keeping box with functions of sterilization and pesticide residue degradation. declareted: 11.11.2010; published: 04.06.2011. Available at: https://patents.google.com/patent/CN102001490A/en
- Parra-Coronado, A., Fischer, G., Camacho-Tamayo, J. H. (2015). Development and quality of pineapple guava fruit in two locations with different altitudes in Cundinamarca, Colombia. Bragantia, 74 (3), 359–366. doi: https://doi.org/10.1590/1678-4499.0459
- Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction (2015). FAO. Available at: https://www.fao.org/3/i4068e/i4068e.pdf
- Nicolaï, B. M., Defraeye, T., De Ketelaere, B., Herremans, E., Hertog, M. L. A. T. M., Saeys, W. et. al. (2014). Nondestructive Measurement of Fruit and Vegetable Quality. Annual Review of Food Science and Technology, 5 (1), 285–312. doi: https://doi.org/10.1146/annurev-food-030713-092410
- Kapustnikov, Yu. A. (2003). Razrabotka sposobov povysheniya sohrannosti massy i kachestva korneplodov saharnoy svekly v usloviyah TsChR. Ramon'. Available at: https://earthpapers.net/razrabotka-sposobov-povysheniya-sohrannosti-massy-i-kachestva-korneplodov-saharnoy-svekly-v-usloviyah-tschr
- Hranenie ovoschey. Available at: https://znaytovar.ru/s/Xranenie_ovoshhej.html
- Koltunov, V. A. (2004). Yakist plodoovochevoi produktsiyi ta tekhnolohiya yii zberihannia. Ch. I: Yakist i zberezhenist kartopli ta ovochiv. Kyiv, 583.
- Koltunov, V., Bielinska, Ye. (2010). Obhruntuvannia efektyvnosti zberezhenosti redysu metodom Kharrinhtona. Tovary i rynky, 2, 62–68. Available at: http://tr.knute.edu.ua/files/2010/10/12.pdf
- Zherdetskyi, I. K. (2010). Osoblyvosti zberihannia matochnykh koreneplodiv. Propozytsiya: Informatsiynyi shchomisiachnyk, 11, 82–84.
- Larsen, H., Wold, A.-B. (2016). Effect of modified atmosphere packaging on sensory quality, chemical parameters and shelf life of carrot roots (Daucus carota L.) stored at chilled and abusive temperatures. Postharvest Biology and Technology, 114, 76–85. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2015.11.014
- Duarte‐Sierra, A., Tiznado‐Hernández, M. E., Jha, D. K., Janmeja, N., Arul, J. (2020). Abiotic stress hormesis: An approach to maintain quality, extend storability, and enhance phytochemicals on fresh produce during postharvest. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 19 (6), 3659–3682. doi: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12628
- Otoni, C. G., Avena-Bustillos, R. J., Azeredo, H. M. C., Lorevice, M. V., Moura, M. R., Mattoso, L. H. C., McHugh, T. H. (2017). Recent Advances on Edible Films Based on Fruits and Vegetables-A Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 16 (5), 1151–1169. doi: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12281
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Ludmila Pusik, Vlаdimir Pusik, Veronika Bondarenko, Ludmila Gaevaya, Natalja Kyruchina, Oleksandr Kuts, Galina Slobodianyk, Olga Nakloka
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.