Виявлення особливостей складу шкаралупи волоського горіху з точки зору можливості використання її в харчовій промисловості
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.252315Ключові слова:
шкаралупа волоського горіху, фізико-хімічні властивості, фенольні кислоти, продукти функціонального призначення, харчова добавка, безалкогольний напійАнотація
Було досліджено шляхи застосування шкаралупи волоського горіху для харчових продуктів. За основу дослідження як сировину взято три сорти горіха. Досліджено фізико-хімічні показники, такі як: форма, маса, товщина, вихід ядра, вміст жиру, білка, золи, вітамінів, мінеральних речовин, амінокислот та біофлавоноїдів. Результати показали, що шкаралупа волоського горіху має велику, округлену та округло-яйцеподібну форму. Маса шкаралупи коливається від 117 до 141 г, товщина від 15 до 16 мм, вихід ядра від 457 до 488 %. Вміст жиру коливається від 0,7 до 0,9 %, вміст білка від 2,4 до 2,5 %, вміст золи від 1,6 до 1,7 %. Дослідження вітамінів у шкаралупі волоського горіху показали, що вітамін А в шкаралупі всіх сортів волоського горіху не міститься. Вміст вітаміну Е коливається від 8,59 до 9,53 мг, вміст вітаміну С від 9,31 до 15,0 мг, а вміст β-каротину від 0,053 до 0,070 мг. Дослідження також показали досить багатий амінокислотний склад шкаралупи волоського горіху. Результати показали, що шкаралупа волоського горіху містить достатню кількість добової норми вітамінів. Результати дослідження мінеральних речовин показали, що вміст йоду коливається від 5,52 до 14,81 мкг, заліза від 3,33 до 7,39 мг і цинку від 3,1 до 6,9 мг. Вміст кверцетину в шкаралупі волоського горіху коливається від 0,945 до 1,51 мг, катехіну від 2,46 до 12,07 мг, дубильних речовин від 611,32 до 805,62 мг. За результатами проведеного аналізу в подальшому планується розробити технологію отримання екстракту, який використовуватиметься як харчова добавка в безалкогольний напій, збагачуючи його поживними компонентами, яких не вистачає.
Спонсор дослідження
- This study was carried out within the framework of the funded project of the Ministry of Agriculture of the Republic of Kazakhstan No. BP10764977-OT-21 "Using the non-traditional types of walnut waste for preventive purposes". In conclusion, we would like to express our sincere gratitude to all participants of this scientific project for their help and assistance in conducting experimental research. We also express our deep gratitude to the management and scientists at the Astana branch of Kazakh Scientific Research Institute of Processing and Food Industry LLP for the assistance and support provided.
Посилання
- Derimedved', L. V., Pertsev, I. M., Kovalev, V. N. (2002). Biologicheski aktivnye dobavki, soderzhaschie lekarstvennoe rastitel'noe syr'e. Provizor, 3, 37–40.
- Mao, X.-Y., Hua, Y.-F. (2012). Chemical composition, molecular weight distribution, secondary structure and effect of NaCl on functional properties of walnut (Juglans regia L) protein isolates and concentrates. Journal of Food Science and Technology, 51 (8), 1473–1482. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-012-0674-3
- Srinivasan, A., Viraraghavan, T. (2008). Removal of oil by walnut shell media. Bioresource Technology, 99 (17), 8217–8220. doi: https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.03.072
- Xu, P., Bao, J., Gao, J., Zhou, T., Wang, Y. (2012). Optimization of extraction of phenolic antioxidants from tea (Camellia Sinensis L.) Fruit peel biomass using response surface methodology. BioResources, 7 (2). doi: https://doi.org/10.15376/biores.7.2.2431-2443
- Singh, A., Kuila, A., Yadav, G., Banerjee, R. (2011). Process Optimization for the Extraction of Polyphenols from Okara. Food Technology and Biotechnology, 49 (3), 322–328.
- Zhao, S., Wen, J., Wang, H., Zhang, Z., Li, X. (2016). Changes in Lignin Content and Activity of Related Enzymes in the Endocarp During the Walnut Shell Development Period. Horticultural Plant Journal, 2 (3), 141–146. doi: https://doi.org/10.1016/j.hpj.2016.08.003
- Bulló, M., Nogués, M. R., López-Uriarte, P., Salas-Salvadó, J., Romeu, M. (2010). Effect of whole walnuts and walnut-skin extracts on oxidant status in mice. Nutrition, 26 (7-8), 823–828. doi: https://doi.org/10.1016/j.nut.2009.09.002
- Muslimov, N. Z., Borovskiy, A. Y., Kizatova, M. E., Sultanova, M. Z., Omaraliyeva, A. M. (2020). Flour receipt based on grain legumes. EurAsian Journal of BioSciences, 14, 1287–1297. Available at: http://www.ejobios.org/download/flour-receipt-based-on-grain-legumes-7628.pdf
- Kizatova, M., Baikenov, A., Muslimov, N., Baigenzhinov, K., Yessimova, Z. (2021). Development of a mathematical model for the process of modernization of a melon cleaning machine. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (111)), 88–95. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.235812
- Iztayev, A., Kulazhanov, T. K., Yakiyayeva, M. A., Zhakatayeva, A. N., Baibatyrov, T. A. (2021). Method for the safe storage of sugar beets using an ion-ozone mixture. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 20 (1), 25–35. doi: https://doi.org/10.17306/j.afs.0865
- Tursunbayeva, S., Iztayev, A., Mynbayeva, A., Alimardanova, M., Iztayev, B., Yakiyayeva, M. (2021). Development of a highly efficient ion-ozone cavitation technology for accelerated bread production. Scientific Reports, 11 (1). doi: https://doi.org/10.1038/s41598-021-98341-w
- MR 2.3.1.2432-08. Metodicheskie rekomendatsii. 2.3.1. Ratsional'noe pitanie. Normy fiziologicheskih potrebnostey v energii i pischevyh veschestvah dlya razlichnyh grupp naseleniya Rossiyskoy Federatsii. Available at: https://docs.cntd.ru/document/1200076084
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Marzhan Kizatova, Madina Sultanova, Alibek Baikenov, Aigerim Saduakas, Nurtore Akzhanov
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.