Виявлення особливостей складу шкаралупи волоського горіху з точки зору можливості використання її в харчовій промисловості

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.252315

Ключові слова:

шкаралупа волоського горіху, фізико-хімічні властивості, фенольні кислоти, продукти функціонального призначення, харчова добавка, безалкогольний напій

Анотація

Було досліджено шляхи застосування шкаралупи волоського горіху для харчових продуктів. За основу дослідження як сировину взято три сорти горіха. Досліджено фізико-хімічні показники, такі як: форма, маса, товщина, вихід ядра, вміст жиру, білка, золи, вітамінів, мінеральних речовин, амінокислот та біофлавоноїдів. Результати показали, що шкаралупа волоського горіху має велику, округлену та округло-яйцеподібну форму. Маса шкаралупи коливається від 117 до 141 г, товщина від 15 до 16 мм, вихід ядра від 457 до 488 %. Вміст жиру коливається від 0,7 до 0,9 %, вміст білка від 2,4 до 2,5 %, вміст золи від 1,6 до 1,7 %. Дослідження вітамінів у шкаралупі волоського горіху показали, що вітамін А в шкаралупі всіх сортів волоського горіху не міститься. Вміст вітаміну Е коливається від 8,59 до 9,53 мг, вміст вітаміну С від 9,31 до 15,0 мг, а вміст β-каротину від 0,053 до 0,070 мг. Дослідження також показали досить багатий амінокислотний склад шкаралупи волоського горіху. Результати показали, що шкаралупа волоського горіху містить достатню кількість добової норми вітамінів. Результати дослідження мінеральних речовин показали, що вміст йоду коливається від 5,52 до 14,81 мкг, заліза від 3,33 до 7,39 мг і цинку від 3,1 до 6,9 мг. Вміст кверцетину в шкаралупі волоського горіху коливається від 0,945 до 1,51 мг, катехіну від 2,46 до 12,07 мг, дубильних речовин від 611,32 до 805,62 мг. За результатами проведеного аналізу в подальшому планується розробити технологію отримання екстракту, який використовуватиметься як харчова добавка в безалкогольний напій, збагачуючи його поживними компонентами, яких не вистачає.

Спонсор дослідження

  • This study was carried out within the framework of the funded project of the Ministry of Agriculture of the Republic of Kazakhstan No. BP10764977-OT-21 "Using the non-traditional types of walnut waste for preventive purposes". In conclusion, we would like to express our sincere gratitude to all participants of this scientific project for their help and assistance in conducting experimental research. We also express our deep gratitude to the management and scientists at the Astana branch of Kazakh Scientific Research Institute of Processing and Food Industry LLP for the assistance and support provided.

Біографії авторів

Marzhan Kizatova, Astana Branch of Kazakh Scientific Research Institute of Processing and Food Industry LLP

PhD, Head of Laboratory

Laboratory for Primary Processing of Vegetable Raw Materials

Madina Sultanova, Astana Branch of Kazakh Scientific Research Institute of Processing and Food Industry LLP

Senior Research Fellow, Master

Laboratory for Primary Processing of Vegetable Raw Materials

Alibek Baikenov, Astana Branch of Kazakh Scientific Research Institute of Processing and Food Industry LLP

Head of Laboratory, Master

Laboratory for Deep Processing of Crop Products

Aigerim Saduakas, Astana Branch of Kazakh Scientific Research Institute of Processing and Food Industry LLP

Researcher

Laboratory for Primary Processing of Vegetable Raw Materials

Nurtore Akzhanov, Astana Branch of Kazakh Scientific Research Institute of Processing and Food Industry LLP

Junior Researcher

Посилання

  1. Derimedved', L. V., Pertsev, I. M., Kovalev, V. N. (2002). Biologicheski aktivnye dobavki, soderzhaschie lekarstvennoe rastitel'noe syr'e. Provizor, 3, 37–40.
  2. Mao, X.-Y., Hua, Y.-F. (2012). Chemical composition, molecular weight distribution, secondary structure and effect of NaCl on functional properties of walnut (Juglans regia L) protein isolates and concentrates. Journal of Food Science and Technology, 51 (8), 1473–1482. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-012-0674-3
  3. Srinivasan, A., Viraraghavan, T. (2008). Removal of oil by walnut shell media. Bioresource Technology, 99 (17), 8217–8220. doi: https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.03.072
  4. Xu, P., Bao, J., Gao, J., Zhou, T., Wang, Y. (2012). Optimization of extraction of phenolic antioxidants from tea (Camellia Sinensis L.) Fruit peel biomass using response surface methodology. BioResources, 7 (2). doi: https://doi.org/10.15376/biores.7.2.2431-2443
  5. Singh, A., Kuila, A., Yadav, G., Banerjee, R. (2011). Process Optimization for the Extraction of Polyphenols from Okara. Food Technology and Biotechnology, 49 (3), 322–328.
  6. Zhao, S., Wen, J., Wang, H., Zhang, Z., Li, X. (2016). Changes in Lignin Content and Activity of Related Enzymes in the Endocarp During the Walnut Shell Development Period. Horticultural Plant Journal, 2 (3), 141–146. doi: https://doi.org/10.1016/j.hpj.2016.08.003
  7. Bulló, M., Nogués, M. R., López-Uriarte, P., Salas-Salvadó, J., Romeu, M. (2010). Effect of whole walnuts and walnut-skin extracts on oxidant status in mice. Nutrition, 26 (7-8), 823–828. doi: https://doi.org/10.1016/j.nut.2009.09.002
  8. Muslimov, N. Z., Borovskiy, A. Y., Kizatova, M. E., Sultanova, M. Z., Omaraliyeva, A. M. (2020). Flour receipt based on grain legumes. EurAsian Journal of BioSciences, 14, 1287–1297. Available at: http://www.ejobios.org/download/flour-receipt-based-on-grain-legumes-7628.pdf
  9. Kizatova, M., Baikenov, A., Muslimov, N., Baigenzhinov, K., Yessimova, Z. (2021). Development of a mathematical model for the process of modernization of a melon cleaning machine. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (111)), 88–95. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.235812
  10. Iztayev, A., Kulazhanov, T. K., Yakiyayeva, M. A., Zhakatayeva, A. N., Baibatyrov, T. A. (2021). Method for the safe storage of sugar beets using an ion-ozone mixture. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 20 (1), 25–35. doi: https://doi.org/10.17306/j.afs.0865
  11. Tursunbayeva, S., Iztayev, A., Mynbayeva, A., Alimardanova, M., Iztayev, B., Yakiyayeva, M. (2021). Development of a highly efficient ion-ozone cavitation technology for accelerated bread production. Scientific Reports, 11 (1). doi: https://doi.org/10.1038/s41598-021-98341-w
  12. MR 2.3.1.2432-08. Metodicheskie rekomendatsii. 2.3.1. Ratsional'noe pitanie. Normy fiziologicheskih potrebnostey v energii i pischevyh veschestvah dlya razlichnyh grupp naseleniya Rossiyskoy Federatsii. Available at: https://docs.cntd.ru/document/1200076084

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-27

Як цитувати

Kizatova, M., Sultanova, M., Baikenov, A., Saduakas, A., & Akzhanov, N. (2022). Виявлення особливостей складу шкаралупи волоського горіху з точки зору можливості використання її в харчовій промисловості. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(11(115), 49–55. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.252315

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв