Розробка статистичної моделі активного вентилювання шару зерна з високою вологістю
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253038Ключові слова:
активне вентилювання, висота камери, швидкість подачі, міжзерновий простір, питомі енерговитратиАнотація
Найважливішим етапом у технологічних операціях з виробництва зерна є його післязбиральна обробка. На цьому етапі втрачається якість зернових мас, так як регулювання температурного стану всередині насипу зерна при тимчасовому зберіганні практично не здійснюється.
З метою підвищення технологічної ефективності первинної обробки та зберігання зерна розроблено установку, яка дозволить зберегти якість зерна на підприємствах малої потужності або при тимчасовому зберіганні. Проблемою є самонагрівання зерна при зберіганні, також дана установка допоможе вирішити проблему з тимчасовою відсутністю сховища. Таким чином, за допомогою активного вентилювання зерна можна підвищити стійкість зернових мас до зберігання. Відомі праці в галузі дослідження енергозберігаючих процесів сушіння, активного вентилювання та очищення зерна від легких домішок відображають головним чином рішення вузькоспеціалізованих технологічних завдань. Інтерес представляють роботи, які направлені на розробку та використання раціональних конструкцій обладнання активного вентилювання та очищення зерна від легких домішок, що дозволяють реалізовувати на практиці нестаціонарні режими. Розглядається ефективність активного вентилювання та зменшення енерговитрат залежно від конструктивних параметрів установки, головним чином підбирається висота камери та швидкість подачі теплого повітря. Експериментально доведено та теоретично обґрунтовано висоту робочої камери 1 м, швидкість повітря 1,1–1,4 м/с.
Посилання
- Mirovoy rynok zerna i prodovol'stvennoe obespechenie naseleniya zemli. Available at: http://www.vspmr.org/information/expert-opinion/mirovoy-rinok-zerna-i-prodovoljstvennoe-obespechenie-naseleniya-zemli.html
- Hemis, M., Watson, D. G., Gariépy, Y., Lyew, D., Raghavan, V. (2019). Modelling study of dielectric properties of seed to improve mathematical modelling for microwave-assisted hot-air drying. Journal of Microwave Power and Electromagnetic Energy, 53 (2), 94–114. doi: https://doi.org/10.1080/08327823.2019.1607491
- Vasil'ev, A. N., Budnikov, D. A., Grachyova, N. N., Severinov, O. V. (2016). Sovershenstvovanie tekhnologii sushki zerna v plotnom sloe s ispol'zovaniem elektrotekhnologiy, ASU i modelirovaniya protsessa. Moscow: FGBNU FNAK VIM, 176. Available at: http://xn--80aqa2d.xn--p1ai/files/690018a8-7ab4-413d-9f82-b5c6dbf497d9.pdf
- Vasiliev, A. N., Ospanov, A. B., Budnikov, D. K., Karmanov, D. K., Salginbayev, D. B., Vasilyev, A. A. (2016). Controlling reactions of biological objects of agricultural production with the use of electrotechnology. International Journal of Pharmacy & Technology, 8 (4), 26855–26869.
- Han, F., Zuo, C., Wu, W., Li, J., Liu, Z. (2012). Model Predictive Control of the Grain Drying Process. Mathematical Problems in Engineering, 2012, 1–12. doi: https://doi.org/10.1155/2012/584376
- Vasilyev, A. A., Tsimba, A., Vasilyev, A., Ershova, I., Belov, A. (2019). Mathematical and computer models of the change of the parameters of the grain layer during the movement of the grain through the microwave and convection zone. Amazonia Investiga, 8 (19), 138–148. Available at: https://amazoniainvestiga.info/index.php/amazonia/article/view/213
- Morozov, M. S., Morozov, C. M., Reut, V. A. (2016). Mikrovolnovaya ustanovka dlya sushki zerna. Molodoy ucheniy, 30 (134), 83–86. Available at: https://moluch.ru/archive/134/37631/
- Afonkina, V. A., Zakhakhatnov, V. G., Mayerov, V. I., Popov, V. M. (2016). On the question of process control combined grain drying. Mordovia University Bulletin, 26 (1), 32–39. doi: https://doi.org/10.15507/0236-2910.026.201601.032-039
- Sorochinskiy, V. F., Dogadin, A. L. (2018). Kontrol' protsessa sushki zerna po parametram otrabotavshego agenta sushki. Hleboprodukty, 3, 49–53. Available at: https://vniiz.org/science/publication/article-307
- Podgorodetskiy, O. A. (2020). K voprosu snizheniya energozatrat v tekhnologii dvuhstadiynoy sushki zerna. Hranenie i pererabotka zerna. Available at: https://agroserver.ru/articles/1147.htm
- Golubkovich, A. V., Lukin, I. D. (2018). High Humidity Grain Periodic Drying. Agricultural Machinery and Technologies, 12 (2), 9–13. doi: https://doi.org/10.22314/2073-7599-2018-12-2-9-13
- Golubkovich, A. V., Pavlov, S. A., Lukin, I. D. (2016). Study of pulse drying of grain in the S-30 dryer. Tractors and Agricultural Machinery, 83 (6), 27–30.
- Vasiliev, A. N., Severin, O. V. (2015). Structural scheme of model of drying grain in sectional setups of active aeration. International Research Journal, 8 (39), 22–25. Available at: https://research-journal.org/agriculture/strukturnaya-sxema-modeli-sushki-zerna-v-sekcionnyx-ustanovkax-aktivnogo-ventilirovaniya/
- Hansen, R. C., Berry, M. A., Keener, H. M., Gustafson, R. J. (1996). Current Grain Drying Practices in Ohio. Applied Engineering in Agriculture, 12 (1), 65–69. doi: https://doi.org/10.13031/2013.25440
- Bastron, T. N., Chirukhina, N. M. (2012). Energy saving modes of drying the oats by means of forced aeration. Vestnik KrasGAU, 4, 192–197. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/energosberegayuschie-rezhimy-sushki-ovsa-aktivnym-ventilirovaniem
- Kretov, I. T., Kravchenko, V. M., Drannikov, A. V. (2003). Sravnitel'naya otsenka protsessa sushki sveklovichnogo zhoma topochnymi gazami i peregretym parom. Izvestiya vuzov. Pischevaya tekhnologiya, 1, 44–46. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/sravnitelnaya-otsenka-protsessa-sushki-sveklovichnogo-zhoma-topochnymi-gazami-i-peregretym-parom
- Sorochinskiy, V. F. (2015). Povyshenie effektivnosti konvektivnoy sushki zerna. Saarbrücken: LAP LAMBERT, 116. Available at: https://www.lap-publishing.com/catalog/details/store/gb/book/978-3-659-74511-9/повышение-эффективности-конвективной-сушки-зерна
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Ardak Askarov, Dinara Tlevlessova, Alexander Ostrikov, Yermek Shambulov, Ainura Kairbayeva
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.