Розробка статистичної моделі активного вентилювання шару зерна з високою вологістю

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253038

Ключові слова:

активне вентилювання, висота камери, швидкість подачі, міжзерновий простір, питомі енерговитрати

Анотація

Найважливішим етапом у технологічних операціях з виробництва зерна є його післязбиральна обробка. На цьому етапі втрачається якість зернових мас, так як регулювання температурного стану всередині насипу зерна при тимчасовому зберіганні практично не здійснюється.

З метою підвищення технологічної ефективності первинної обробки та зберігання зерна розроблено установку, яка дозволить зберегти якість зерна на підприємствах малої потужності або при тимчасовому зберіганні. Проблемою є самонагрівання зерна при зберіганні, також дана установка допоможе вирішити проблему з тимчасовою відсутністю сховища. Таким чином, за допомогою активного вентилювання зерна можна підвищити стійкість зернових мас до зберігання. Відомі праці в галузі дослідження енергозберігаючих процесів сушіння, активного вентилювання та очищення зерна від легких домішок відображають головним чином рішення вузькоспеціалізованих технологічних завдань. Інтерес представляють роботи, які направлені на розробку та використання раціональних конструкцій обладнання активного вентилювання та очищення зерна від легких домішок, що дозволяють реалізовувати на практиці нестаціонарні режими. Розглядається ефективність активного вентилювання та зменшення енерговитрат залежно від конструктивних параметрів установки, головним чином підбирається висота камери та швидкість подачі теплого повітря. Експериментально доведено та теоретично обґрунтовано висоту робочої камери 1 м, швидкість повітря 1,1–1,4 м/с.

Біографії авторів

Ardak Askarov, Almaty Technological University

Doctoral Student

Department of Mechanization and Automation of Food Production

Dinara Tlevlessova, Almaty Technological University

PhD, Аssociate Рrofessor

Department of Food Technology

Alexander Ostrikov, Federal State Budget Educational Institution of Higher Education «Voronezh State University of Engineering Technologies» (FSBEI HE «VSUET»)

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Technologies of Fats, Processes and Apparatus for Chemical and Food Production

Yermek Shambulov, Almaty Technological University

PhD, Aassociate Professor

Department of Machines and Devices of Production Processes

Ainura Kairbayeva, Almaty Technological University

PhD, Associate Professor

Department of Mechanization and Automation of Production Processes

Посилання

  1. Mirovoy rynok zerna i prodovol'stvennoe obespechenie naseleniya zemli. Available at: http://www.vspmr.org/information/expert-opinion/mirovoy-rinok-zerna-i-prodovoljstvennoe-obespechenie-naseleniya-zemli.html
  2. Hemis, M., Watson, D. G., Gariépy, Y., Lyew, D., Raghavan, V. (2019). Modelling study of dielectric properties of seed to improve mathematical modelling for microwave-assisted hot-air drying. Journal of Microwave Power and Electromagnetic Energy, 53 (2), 94–114. doi: https://doi.org/10.1080/08327823.2019.1607491
  3. Vasil'ev, A. N., Budnikov, D. A., Grachyova, N. N., Severinov, O. V. (2016). Sovershenstvovanie tekhnologii sushki zerna v plotnom sloe s ispol'zovaniem elektrotekhnologiy, ASU i modelirovaniya protsessa. Moscow: FGBNU FNAK VIM, 176. Available at: http://xn--80aqa2d.xn--p1ai/files/690018a8-7ab4-413d-9f82-b5c6dbf497d9.pdf
  4. Vasiliev, A. N., Ospanov, A. B., Budnikov, D. K., Karmanov, D. K., Salginbayev, D. B., Vasilyev, A. A. (2016). Controlling reactions of biological objects of agricultural production with the use of electrotechnology. International Journal of Pharmacy & Technology, 8 (4), 26855–26869.
  5. Han, F., Zuo, C., Wu, W., Li, J., Liu, Z. (2012). Model Predictive Control of the Grain Drying Process. Mathematical Problems in Engineering, 2012, 1–12. doi: https://doi.org/10.1155/2012/584376
  6. Vasilyev, A. A., Tsimba, A., Vasilyev, A., Ershova, I., Belov, A. (2019). Mathematical and computer models of the change of the parameters of the grain layer during the movement of the grain through the microwave and convection zone. Amazonia Investiga, 8 (19), 138–148. Available at: https://amazoniainvestiga.info/index.php/amazonia/article/view/213
  7. Morozov, M. S., Morozov, C. M., Reut, V. A. (2016). Mikrovolnovaya ustanovka dlya sushki zerna. Molodoy ucheniy, 30 (134), 83–86. Available at: https://moluch.ru/archive/134/37631/
  8. Afonkina, V. A., Zakhakhatnov, V. G., Mayerov, V. I., Popov, V. M. (2016). On the question of process control combined grain drying. Mordovia University Bulletin, 26 (1), 32–39. doi: https://doi.org/10.15507/0236-2910.026.201601.032-039
  9. Sorochinskiy, V. F., Dogadin, A. L. (2018). Kontrol' protsessa sushki zerna po parametram otrabotavshego agenta sushki. Hleboprodukty, 3, 49–53. Available at: https://vniiz.org/science/publication/article-307
  10. Podgorodetskiy, O. A. (2020). K voprosu snizheniya energozatrat v tekhnologii dvuhstadiynoy sushki zerna. Hranenie i pererabotka zerna. Available at: https://agroserver.ru/articles/1147.htm
  11. Golubkovich, A. V., Lukin, I. D. (2018). High Humidity Grain Periodic Drying. Agricultural Machinery and Technologies, 12 (2), 9–13. doi: https://doi.org/10.22314/2073-7599-2018-12-2-9-13
  12. Golubkovich, A. V., Pavlov, S. A., Lukin, I. D. (2016). Study of pulse drying of grain in the S-30 dryer. Tractors and Agricultural Machinery, 83 (6), 27–30.
  13. Vasiliev, A. N., Severin, O. V. (2015). Structural scheme of model of drying grain in sectional setups of active aeration. International Research Journal, 8 (39), 22–25. Available at: https://research-journal.org/agriculture/strukturnaya-sxema-modeli-sushki-zerna-v-sekcionnyx-ustanovkax-aktivnogo-ventilirovaniya/
  14. Hansen, R. C., Berry, M. A., Keener, H. M., Gustafson, R. J. (1996). Current Grain Drying Practices in Ohio. Applied Engineering in Agriculture, 12 (1), 65–69. doi: https://doi.org/10.13031/2013.25440
  15. Bastron, T. N., Chirukhina, N. M. (2012). Energy saving modes of drying the oats by means of forced aeration. Vestnik KrasGAU, 4, 192–197. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/energosberegayuschie-rezhimy-sushki-ovsa-aktivnym-ventilirovaniem
  16. Kretov, I. T., Kravchenko, V. M., Drannikov, A. V. (2003). Sravnitel'naya otsenka protsessa sushki sveklovichnogo zhoma topochnymi gazami i peregretym parom. Izvestiya vuzov. Pischevaya tekhnologiya, 1, 44–46. Available at: https://cyberleninka.ru/article/n/sravnitelnaya-otsenka-protsessa-sushki-sveklovichnogo-zhoma-topochnymi-gazami-i-peregretym-parom
  17. Sorochinskiy, V. F. (2015). Povyshenie effektivnosti konvektivnoy sushki zerna. Saarbrücken: LAP LAMBERT, 116. Available at: https://www.lap-publishing.com/catalog/details/store/gb/book/978-3-659-74511-9/повышение-эффективности-конвективной-сушки-зерна

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-27

Як цитувати

Askarov, A., Tlevlessova, D., Ostrikov, A., Shambulov, Y., & Kairbayeva, A. (2022). Розробка статистичної моделі активного вентилювання шару зерна з високою вологістю. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(11(115), 6–14. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253038

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв