Розробка мікрохвильової технології вибіркового нагріву компонентів гетерогенних середовищ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253329

Ключові слова:

гетерогенне середовище, мікрохвильовий нагрів, інактивація мікрофлори, нерезонансна камера, рівномірне електромагнітне поле

Анотація

Обґрунтована актуальність вирішення технологічної проблеми гарантованої інактивації мікрофлори нагрівом колоїдних середовищ та збереження їх корисних компонентів, зокрема, у виноматеріалах. Традиційна термічна обробка з нагрівом до температур 70…75 °С приводить до погіршення властивостей середовища внаслідок термічного розкладу його корисних компонентів. Більш новою є технологія нагріву енергією мікрохвильового поля у робочій камері. Але її суттєвим недоліком є утворення у металевій камері стоячих хвиль, які викликають локальні зони перегріву у місцях максимумів та недогріву у місцях мінімумів хвиль. Наслідком є погіршення хімічного складу продукції та незадовільна інактивація мікрофлори.

Усунення цих недоліків мікрохвильової обробки середовищ пропонується здійснювати у камері нерезонансного типу, що розроблена авторами. Вибірковий нагрів в новій камері здійснюється енергією рівномірного мікрохвильового поля. При цьому відсутні локальні перегріви та недогріви продукції. Технічна реалізації камери нерезонансного типу передбачає концентрацію енергії поля в обсягу продукції, перетворення баластної енергії поля в теплову та її утилізацію.

Робота містить теоретичне обґрунтування та експериментальне підтвердження переваг нової технології в порівнянні з традиційною. Вибірковий нагрів продукції в нерезонансній робочій камері має наслідком можливість зниження температури, що необхідна для гарантованої інактивації мікрофлори, на 25...30 °С. Це сприяє збереженню компонентів продукції через відсутність перегрівів та зниженню енерговитрат. Крім того, забезпечує: виключення шкідливого випромінювання із робочої камери; запобігання самоперегрівам генератора та виключення залежності енергетичній ефективності камери від рівня її завантаження продукцією

Біографії авторів

Борис Олександрович Дем’янчук, Військова академія

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри, Заслужений винахідник України

Кафедра автотехнічного забезпечення

Шота Рубенович Гулієв, ЗАТ «Одесавинпром»

Кандидат технічних наук, президент

Олександр Павлович Угольніков, Військова академія

Кандидат фізико-математичних наук, доцент

Кафедра автотехнічного забезпечення

Юрій Олександрович Клят, Військова академія

Кандидат технічних наук

Артем Віталійович Косенко, Військова академія

Ад’юнкт

Посилання

  1. Imenohoev, I., Vindskhaymer, H., Vaytts, R., Kintsel', N., Linn, H. Tekhnologiya SVCh-Nagreva: potentsial i granitsy. Available at: https://www.linn-high-therm.de/fileadmin/user_upload/pages/about_us/download/publications/white_papers/MikrowellenerwaermungRus.pdf
  2. Bur'yan, N. I., Tyurina, D. V. (1979). Mikrobiologiya vinodeliya. Moscow: Pischevaya promyshlennost', 271.
  3. Klokov, Yu. V., Ostapenkov, A. M. (1988). O glubine proniknoveniya EMP SVCh v dielektricheskie sredy. Elektronnaya obrabotka materialov, 5, 65–68.
  4. Dem'yanchuk, B. A. (2011). Mikrovolnovyy nagrev. Novaya tekhnologiya. Teoriya i praktika. LAMBERT Academic Publishing, 164.
  5. Zahoruiko, V. O., Shablia, O. P., Demianchuk, B. O., Huliiev, S. R. (2010). Pat. No. 91625 UA. Device for microwave stabilization of wine materials. No. a200814965; declareted: 25.12.2008; published: 10.08.2010, Bul. No. 15. Available at: https://uapatents.com/4-91625-pristrijj-mikrokhvilovo-stabilizaci-vinomaterialiv.html
  6. Peng, J., Tang, J., Luan, D., Liu, F., Tang, Z., Li, F., Zhang, W. (2017). Microwave pasteurization of pre-packaged carrots. Journal of Food Engineering, 202, 56–64. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2017.01.003
  7. Arjmandi, M., Otón, M., Artés, F., Artés-Hernández, F., Gómez, P. A., Aguayo, E. (2016). Microwave flow and conventional heating effects on the physicochemical properties, bioactive compounds and enzymatic activity of tomato puree. Journal of the Science of Food and Agriculture, 97 (3), 984–990. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.7824
  8. Azadova, E. F., Radzhabova, E. M., Akhmedov, M. E., Demirova, A. F. (2017). Improvement of grape juice production technology for baby food. Proceedings of universities applied chemistry and biotechnology, 7 (1), 169–176. doi: https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-1-169-176
  9. Inanoglu, S., Barbosa-Cánovas, G. V., Patel, J., Zhu, M.-J., Sablani, S. S., Liu, F. et. al. (2021). Impact of high-pressure and microwave-assisted thermal pasteurization on inactivation of Listeria innocua and quality attributes of green beans. Journal of Food Engineering, 288, 110162. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2020.110162
  10. Klug, T. V., Collado, E., Martínez-Sánchez, A., Gómez, P. A., Aguayo, E., Otón, M. et. al. (2018). Innovative Quality Improvement by Continuous Microwave Processing of a Faba Beans Pesto Sauce. Food and Bioprocess Technology, 11 (3), 561–571. doi: https://doi.org/10.1007/s11947-017-2024-y
  11. Siguemoto, É. S., Purgatto, E., Hassimotto, N. M. A., Gut, J. A. W. (2019). Comparative evaluation of flavour and nutritional quality after conventional and microwave-assisted pasteurization of cloudy apple juice. LWT, 111, 853–860. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.05.111
  12. Dag, D., Singh, R. K., Kong, F. (2019). Dielectric properties, effect of geometry, and quality changes of whole, nonfat milk powder and their mixtures associated with radio frequency heating. Journal of Food Engineering, 261, 40–50. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2019.04.017
  13. Taghian Dinani, S., Jenn, A., Kulozik, U. (2021). Effect of Vertical and Horizontal Sample Orientations on Uniformity of Microwave Heating Produced by Magnetron and Solid-State Generators. Foods, 10 (9), 1986. doi: https://doi.org/10.3390/foods10091986
  14. Altemimi, A., Aziz, S. N., Al-HiIphy, A. R. S., Lakhssassi, N., Watson, D. G., Ibrahim, S. A. (2019). Critical review of radio-frequency (RF) heating applications in food processing. Food Quality and Safety, 3 (2), 81–91. doi: https://doi.org/10.1093/fqsafe/fyz002

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-25

Як цитувати

Дем’янчук, Б. О., Гулієв, Ш. Р., Угольніков, О. П., Клят, Ю. О., & Косенко, А. В. (2022). Розробка мікрохвильової технології вибіркового нагріву компонентів гетерогенних середовищ. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(5(115), 43–52. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253329

Номер

Розділ

Прикладна фізика